Адаптогени за хормонален баланс и справяне със стреса

Адаптогени

Адаптогените са вещества, които работят за намаляване на негативните ефекти от стреса върху тялото ви. Приема на адаптогени могат да помогнат за подобряване на устойчивостта на тялото ви към стрес и да предложат и други предимства.

Терминът „адаптоген“ е използван за първи път през 1940 година за да опише определени екстракти на растителна основа, които могат неспецифично да подобрят здравето на човешкото тяло. ( 1 )

В наши дни адаптогените се отнасят до набор от естествени и синтетични добавки, които могат да помогнат на тялото да се адаптира към стресови ситуации, като на теория не причиняват никаква вреда. Те също могат да помогнат за намаляване на риска и въздействието на дългосрочния стрес.

реклама

„Адаптоген“ е функционален термин. Терминът се фокусира върху това как тези вещества влияят на тялото ви, а не какви химикали съдържат.

Те са широко достъпни като добавки, но е най-добре да се консултирате с лекар, преди да използвате растителни или синтетични адаптогени, тъй като те може да не са безопасни за всички.

Прочетете, за да разберете какво е адаптоген, как ви помагат и дали си струва да ги приемате.

Какво представляват адаптогените?

Адаптогените идват като синтетични или растителни съединения. Те съдържат биологично активни съединения, включително фитохимикали, които могат да бъдат от полза за тялото.

Според първоначалното определение те се определят в три критерии: ( 2 )

 1. Те трябва да са неспецифични и да помагат на организма при различни неблагоприятни условия, като физически стрес или стрес от околната среда.
 2. Те трябва да противодействат на физическото въздействие на стреса.
 3. Те не трябва да нарушават нормалната работа на тялото.

С течение на времето критериите бяха усъвършенствани. През 90-те години някои учени ги дефинират по следния начин:

„Адаптогените са естествени биорегулатори, които увеличават способността за адаптиране на факторите на околната среда и избягване на щетите, причинени от тези фактори.“

През 1998 година FDA дефинира адаптогените като „Нов вид метаболитен регулатор, за който е доказано, че помага при адаптирането към околната среда и предотвратява външните вреди“.

Адаптогени на растителна основа

Примери за естествени адаптогени на растителна основа включват екстракти от:

 • Американски женшен (Panax)
 • Сибирски женшен (Acanthopanax senticosus, известен като Eleutherococcus senticosus)
 • Златен корен – Радиола (Rhodiola crenulata)
 • Китайски лимонник (Schisandra chinensis)

Адаптогените съдържат растителни съединения като алкалоиди, терпеноиди, флавоноиди и кумарини.

Адаптогените действат, като засягат определени телесни тъкани и органи, за да намалят стреса и умората и да възстановят естествения баланс на тялото, особено когато сте под напрежение.

Например, женшенът засяга хипофизата и надбъбречните жлези. В резултат на това може да помогне за намаляване на проблемите със съня, артрита, енергийните нива и нервната система.

Синтетични адаптогени

Примери за синтетични адаптогени включват: ( 3 )

 • бромантан
 • левамизол
 • афобазол
 • беметил

Синтетичните адаптогени могат да повишат умствената и физическата устойчивост, да увеличат притока на кръв чрез разширяване на кръвоносните съдове и да понижат нивата на захар и лактат в кръвта.

В миналото атлетите са ги използвали, за да увеличат издръжливостта си. Някои обаче вече са забранени вещества за спортисти.

Как ви помагат?

Хората приемат адаптогени, за да помогнат на телата си да се адаптират към стреса в живота. Адаптогените имат за цел да помогнат на тялото ви да реагира или да се възстанови както от краткосрочен, така и от дългосрочен физически или психически стрес. Някои могат също да повишат имунитета и общото благосъстояние.

Учени казват, че те могат „неспецифично да повишат устойчивостта на човешкото тяло при широк спектър от външни обстоятелства“. С други думи, те могат да ви помогнат да се справите, когато нещата станат трудни. ( 4 )

Някои изследвания показват, че адаптогените могат да се борят с умората, да подобрят умствената дейност, да облекчат депресията и тревожността и да ви помогнат да чувствате добре. ( 5 )

Поддръжниците казват, че адаптогените могат да подобрят цялостното здраве и по-специално помагат при: ( 6 )

 • умствената и физическата умора, която може да дойде със стреса
 • болка и възпаление, дължащи се на остеоартрит и ревматоиден артрит (RA)
 • фибромиалагия
 • проблеми със съня
 • хормонален дисбаланс, който засяга нервната система, например, като произвежда енергията, от която тялото се нуждае, за да използва хранителните вещества по-ефективно

Въпреки че са необходими повече проучвания, някои от тях предполагат, че някои адаптогени могат да имат противоракови действия.

Как адаптогените ви помагат при стрес?

Когато се сблъскате с физически или психически стрес, тялото ви преминава през процес, известен като общ адаптационен синдром (GAS).

Той се изразява в три фази:

 1. тревога
 2. съпротива (резистентност)
 3. изтощение

Адаптогените ви помагат да останете във фазата на резистентност по-дълго, чрез стимулиращ ефект, който задържа изтощението. Вместо да се сривате по време на стресиращ момент, задача или събитие, вие намирате баланс и продължавате.

Адаптирането към стреса ви помага да работите и да се чувствате по-добре въпреки ситуацията. И това помага за подобряване на вашето здраве и благосъстояние.

Когато сте подложени на стрес, вашата надбъбречна жлеза произвежда хормонът на стреса кортизол, който ви дава енергия да се справите с спешни случаи. ( 7 )

Но честите освобождавания на високи нива на кортизол не са полезни. Това може да доведе до дисфункция, която може да предизвика широко разпространено възпаление и болка. ( 8 )

Използването на адаптогени може да помогне за справяне със стреса в краткосрочен план, но също така може да помогне за намаляване на риска от дългосрочни усложнения на постоянния стрес.

Кой адаптоген е подходящ за вас?

Всеки адаптоген има различен ефект върху тялото, така че изборът кой да вземете ще зависи от резултата, който търсите. Ашваганда, например, може едновременно да ви зареди с енергия и да ви отпусне. ( 9 )

Ето още няколко примера:

Адаптоген Възможна полза Възможни странични ефекти
Женшен (Panax quinquefolius) може да подобри паметта, времето за реакция, спокойствието и имунната система ( 10 )  Американският женшен може да взаимодейства с антикоагуланта варфарин ( 11 )
Ашваганда (Withania somnifera) може да намали стреса и безпокойството ( 12 ) може да предизвика стомашно разстройство; не е безопасно по време на бременност ( 13 )
Астрагал (Astragalus membranaceus) Помага при борба с умората ( 14 ) може да си взаимодейства с лекарства, които влияят на имунната система ( 15 )
Кордицепс (Cordyceps militaris) може да повиши издръжливостта ( 16 ) може да причини сухота в устата, гадене, подуване на корема, дискомфорт в гърлото, главоболие, диария, алергични реакции; може да причини отравяне с олово; не е безопасно за хора с RA, множествена склероза или системен лупус (еритематозус) ( 17 )
Годжи бери (Lycium barbarum) може да повиши енергията, физическото и умствено представяне, спокойствието, чувство за благополучие, може да подобри съня ( 18 ) може да предизвика алергична реакция ( 19 )
Корен от елеутеро (Eleutherococcus senticosus) може да подобри фокуса и да предотврати умствената умора ( 20 ) може да причини стомашно разстройство, главоболие ( 21 )
Джиаогулан / Гиностема (Gynostemma pentaphyllum) може да намали стреса и повишава издръжливостта ( 22 ) без известни странични ефекти до момента ( 23 )
Корен от женско биле (Glycyrrhiza glabra) може да намали оксидативния стрес ( 24 ) може да причини високо кръвно налягане, намалени нива на калий, вероятно небезопасно за хора с бъбречно заболяване или сърдечно-съдови проблеми; не е подходящ по време на бременност ( 25 )
Радиола (R. rosea) може да предотврати физическа и психическа умора ( 26 ) може да причини замаяност, сухота в устата или прекомерно слюноотделяне ( 27 )
Шизандра / Китайски лимонник (Schisandra chinensis) може да повиши издръжливостта, умственото представяне и работоспособността ( 28 ) може да причини безпокойство, проблеми със съня, затруднено дишане ( 29 )
Тулси / свещен босилек (Ocimum sanctum) може да намали физическият и психически стрес, свързаните със стрес тревожност и депресия и подобряват паметта и мисленето ( 30 ) вероятно е безопасно за повечето хора, но са необходими повече изследвания ( 31 )
Куркума (Curcuma longa) може да намали депресия ( 32 ) вероятно безопасно в малки количества ( 33 )

Таб. 1 ( Най-силен адаптоген)

Как да ги използваме

Адаптогените могат да имат мощен ефект, така че е важно да следвате инструкциите, когато ги използвате.

Лекар натуропат може да препоръча специфични адаптогени и реномирани формули и дози. Те могат също така да коригират дозата ви според нуждите въз основа на ефектите, които се надявате да постигнете.

Винаги се консултирайте с лекар, преди да приемате адаптогени или какъвто и да е вид добавка. Те могат да взаимодействат с лекарства и може да не са подходящи за всеки.

Също така е важно да се консултирате с лекар преди да използвате добавки, ако сте бременна или може да забременеете или ако кърмите. Някои добавки, включително адаптогени, могат да навредят на развиващия се плод или бебе.

Лекарят може да препоръча употребата на адаптогени за няколко дни или седмици, за да преминете през натовареното време на работа или да ги приемате за по-дълъг период, ако е необходимо. Някои адаптогени отнемат няколко седмици, за да имат ефект.

Мога ли да пия адаптогени в чай?

Изпиването на чаша чай е чудесен начин да намалите стреса. Някои адаптогенни растения могат да бъдат изсушени, смлени и натопени в гореща вода по същия начин, по който бихте накиснали зелен чай.

На пазара има няколко различни вида чайни и билкови смеси, които използват някои адаптогени като основна съставка.

Не забравяйте да прочетете етикета, за да видите какви са очакваните ефекти от чая, колко дълго трябва да накисвате чая във вода и колко често трябва да го пиете.

Защо трябва да приемам адаптогени?

Адаптогените поддържат начина, по който тялото ви се справя със стреса. Някои хора консумират адаптогени за:

 • Облекчаване безпокойството
 • Намаляване на умората и/или повишаване на енергията
 • При травма
 • Регулиране на емоционалните реакции при стрес
 • Укрепване на имунната си система

Могат ли адаптогените да реагират с лекарства

Адаптогените могат да повлияят на действието на определени лекарства, ако имате медицински състояния като хипертония, диабет, безсъние, хипотиреоидизъм и депресия. Взаимодействията с адаптогените включват:

 • Повишаване на кръвното налягане
 • Намаляване нивата на кръвната захар
 • Нарушаване на съня
 • Повишаване на активността на щитовидната жлеза
 • Противодействие на антидепресантите

Често задавани въпроси

В какви дози и форми се предлагат адаптогените?

Дозировката на адаптогена варира в зависимост от растението и начина, по който избирате да го приемате.

Например, дозата за приемане на капсула ашваганда е 1 до 6 грама сух корен на ден или доза тинктура въз основа на концентрацията, която варира според марката. Капсулите могат да бъдат направени и с растителен екстракт, като дозата за стандартизиран екстракт е 500 милиграма два пъти дневно.

Преди да започнете да приемате добавки с адаптогени, проверете етикета по колко и колко често трябва да ги приемате и говорете с вашия лекар, за да видите дали има препоръки кой адаптоген е подходящ за вас.

Колко дълго трябва да приемам адаптогени?

Проучванията показват, че адаптогените работят най-добре за кратък период от време (по-малко от шест месеца), тъй като тялото ви може да изгради резистентност към адаптогените и техните очаквани ефекти, правейки ги неефективни с течение на времето.

Какви са страничните ефекти на адаптогените?

Адаптогените обикновено се понасят добре. Страничните ефекти са редки, но възможни и варират в зависимост от растението.

Страничните ефекти на адаптогените включват:

 • Алергични реакции
 • Болка в корема
 • Запек
 • Гадене
 • Диария

Също така е важно да разберете целта на адаптогена, който приемате и как той ще повлияе на тялото ви. Например, някои адаптогени повишават енергията и не бихте искали да приемате този тип адаптоген преди лягане, защото ще ви бъде трудно да заспите.

Заключение

Адаптогените не са заместител на здравословния начин на живот чрез диета, упражнения и достатъчно сън. Ако се чувствате разтревожени и претоварени или имате признаци на депресия, продължаващи повече от Две седмици, най-добре е да посетите лекар за да назначи лечение, което може да помогне. ( 34 )

Както при всяко лекарство или добавка, адаптогените имат странични ефекти, взаимодействия и противопоказания. Така че направете вашето проучване, особено по отношение на всички текущи здравословни състояния. Също така се препоръчва да се свържете със здравен специалист, преди да започнете билков режим.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: