Кафява мастна тъкан – Какво трябва да знаете

Кафява мастна тъкан

Кафявата мазнина, известна също като кафява мастна тъкан (КМТ), е здравословен вид мазнина, която показва по-тъмен цвят в сравнение с бялата мазнина.

Може да се изненадате да научите, но мазнините в човешкото тяло са различни цветове. Учените идентифицират както бяла, така и кафява мазнина.

Кафявата мастна тъкан е по-малко от бялата мазнина. Тази мазнина съхранява и изгаря енергия, за да поддържа телесната температура.

реклама

Първоначално се смятало, че присъства само при бебета, сега изследователите смятат че е налична и при възрастните.

Каква е ролята на телесните мазнини?

Различните мазнини служат за различни цели.

Кафява мастна тъкан

Кафявата мазнина, която заема по-малък обем от бялата мазнина, се отличава с богатите си на желязо митохондрии, които й придават отличителния цвят. Участвайки в термогенезата, този тип мазнини генерират топлина и същевременно изгарят калории.

Кафявата мазнина се очертава като потенциално средство за лечение на затлъстяване и някои фактори за метаболитен синдром.

Противно на предишни предположения, изследванията разкриха, че дори възрастните имат ограничени запаси от кафява мазнина, разположена предимно в незначителни количества около врата и раменете.

Съществуват два вида кафява мазнина: „конститутивна“ кафява мастна тъкан, присъща от раждането и „рекрутируема“ кафява мастна тъкан, мазнина способна да се трансформира в кафява мазнина при определени условия. Рекрутируемата форма се намира в мускулите и бялата мазнина по цялото тяло.

Бяла мастна тъкан

Бялата мастна тъкан (БМТ), познатата мазнина, съхранява вашата енергия във вид на мазнина в цялото тяло. Това натрупване на мазнини служи като изолация на вътрешните органи.

Прекомерната бяла мазнина при хората представлява риск от затлъстяване, особено когато е концентрирана около средната част. Този излишък може да повиши вероятността от развитие на състояния като сърдечни заболявания, диабет и други свързани заболявания.

Възможни начини за натрупване на кафява мазнина

Специфични лекарства имат потенциала да индуцират превръщането на бялата мазнина в кафява мазнина.

Тиазолидиндионите, клас лекарства, използвани за лечение на инсулинова резистентност, улесняват натрупването на кафява мазнина. Важно е обаче да се отбележи, че тези лекарства се предписват изключително на хора с диагноза диабет и не са достъпни за обща употреба.

Въпреки тяхната ефикасност, тиазолидиндионите идват със странични ефекти като наддаване на тегло, задържане на течности и други усложнения. Следователно, те не са решение за тези, които искат да увеличат кафявата мазнина. За тези, които се интересуват, ето някои потенциални алтернативи:

Излагане на ниска температура

Излагането ви на студ и ниски температури може да стимулира активирането на допълнителни кафяви мастни клетки.

Проучванията предполагат, че отделянето на само два часа дневно на температури приблизително 19°C може да е достатъчно за превръщането на мазнини в кафяви.

Практическите мерки за постигане на това включват студени душове или ледени бани.

Регулирането на домашния термостат на по-ниска температура или прекарването на време на открито в по-студено време са допълнителни стратегии за охлаждане на тялото ви, което потенциално насърчава развитието на повече кафява мастна тъкан.

Упражнения

Скорошни проучвания върху мишки предполагат, че протеин, известен като иризин, може да играе роля в превръщането на бялата мазнина в кафява мазнина и хората също произвеждат този протеин.

Проучване от 2016 г. разкри връзка между заседналото поведение и по-ниското производство на иризин в сравнение с индивиди, занимаващи се с по-чести упражнения. Трябва да се отбележи, че нивата на иризин са склонни да се повишават с интензивни аеробни интервални тренировки.

Докато пряката връзка между упражненията и създаването на повече кафява мастна тъкан изисква по-нататъшни изследвания, лекарите силно препоръчват упражненията за здравето на сърцето и управлението на теглото. Настоящите насоки за физическа активност за възрастни препоръчват:

  • 150 минути (около 20 минути на ден) умерена активност, като ходене или игра на тенис.
  • 75 минути (около 11 минути на ден) енергична дейност, като джогинг или плуване.

Дори без потвърдена връзка с кафявата мазнина, упражненията продължават да предлагат множество ползи за здравето.

Кафява мазнина и изследвания

От решаващо значение е да се признае, че по-голямата част от изследванията върху кафявата мазнина са проведени в средата на 2000-та или началото на 2010-та години и основно включват животни.

Съществува значителна нужда от допълнителни изследвания, специално насочени към хората.

Продължават усилията за разбиране на механизмите за генетичен контрол, управляващи развитието на бяла и кафява мастна тъкан.

Например, в проучване от 2013 г., учените създали мишки, така че да се раждат с минимално количество кафява мазнина чрез ограничаване на протеин, известен като тип 1A BMP-рецептор.

Въпреки това ограничение, когато са изложени на студ, мишките демонстрират способността да превръщат бялата мазнина и мускулите в кафява мазнина.

Друго откритие показва, че протеин, наречен ранен В-клетъчен фактор-2 (Ebf2), може да има ключова роля в образуването на кафява мазнина.

Мишки, изложени на повишени нива на Ebf2, показват трансформация на бяла мазнина в кафява мазнина. Тези кафяви мастни клетки показват повишена консумация на кислород, което показва способността им да генерират топлина и да изгарят калории.

Може ли кафявата мазнина да помогне за лечение или предотвратяване на състояния като диабет?

Изчерпателен преглед от 2015 г., синтезиращ констатации от множество проучвания, показва, че кафявата мазнина участва в изгарянето на калории.

Също така изглежда, че играе роля в регулирането на нивата на кръвната захар и повишаването на инсулиновата чувствителност, като по този начин намалява риска от диабет тип 2.

Освен това има потенциал кафявата мастна тъкан да допринесе за намаляване на риска от хиперлипидемия, като подпомага отстраняването на мазнините от кръвта.

Допълнителни проучвания също предполагат обещаваща роля на кафявата мазнина при лечението на затлъстяването.

Заключение

Преди лекарите да могат да предпишат хапче или да предложат бързо решение за превръщането на бялата мазнина в кафява, са наложителни допълнителни изследвания.

Вместо веднага да прибягвате до методи като ледени бани, повишен прием на храна или регулиране на термостата, помислете за започване на промяна чрез малки корекции в диетата си и включване на упражнения с ниско въздействие.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЗДРАВЕ: