Коензим Q10 – Действие и приложение

Коензим Q10 - Действие и приложение

Коензим Q10 е активно вещество, присъстващо в диетата, необходимо за поддържане на много ежедневни функции на тялото. Нещо повече, той се изисква от всяка клетка в тялото.

Това вещество се използва от десетилетия като антиоксидантна хранителна добавка, която предотвратява стареенето и подпомага лечението на много заболявания и неразположения. Нека се запознаем с най-важните му свойства и начините за използването му.

Към днешна дата най-проучваният и най-често срещан ефект на коензим Q10 е неговият ефект върху защитата на сърцето и кръвоносните съдове срещу оксидативен стрес, наричан още увреждане от свободните радикали. ( 1 )Много хора се обръщат към добавка CoQ10, за да поддържат цялостното си здраве, включително, но не само предотвратяване на:

реклама

 • високо кръвно налягане
 • нарушения на сърдечния ритъм
 • атеросклероза
 • заболяване на коронарната артерия
 • застойна сърдечна недостатъчност

Проучванията показват, че за пациенти с голямо разнообразие от здравословни проблеми, като рак на гърдата, диабет, както и вирусни инфекции и дори безплодие, добавката на CoQ10 може да бъде от голяма полза. Действа както срещу симптомите, така и спира развитието на усложненията. По-долу ще представим най-важните свойства и приложения на това уникално хранително вещество.

Какво е коензим Q10

Коензим Q10 е основно хранително вещество, което действа като естествен антиоксидант в тялото. ( 2 )В активната си форма той се нарича убихинон. Коензим Q10 се синтезира естествено в тялото и се използва за важни функции. Те включват изграждане на клетки, транспортиране на електрони и регулиране на нивата на кръвното налягане.

Защо убихинонът не се счита за витамин? Причината е много проста. Всички животни и хора могат да произвеждат CoQ10 в телата си сами, без подкрепата на диета. Понякога обаче количеството му може да не е достатъчно.

Как работи CoQ10

За да поддържат достатъчно енергия за всички функции в тялото, митохондриите в клетките използват мазнини и други хранителни вещества и след това ги превръщат в енергия. Този процес на преобразуване изисква наличието на CoQ10.

Коензим Q10 е необходим не само за производството на енергия. Необходим е и за защита на клетките от увреждане, причинено от свободните радикали.
Това съединение помага на други ензими да усвояват правилно храната.

Коензим Q10 може да съществува в три степени на окисление. Способността да приема и отдава електрони в определени форми е от съществено значение за неговите биохимични функции, които елиминират свободните радикали.
Като мощен антиоксидант, това съединение има способността да повишава усвояването на други основни хранителни вещества. Доказано е, че помага при ефектите на витамин С и витамин Е. Това вещество допълнително засилва действието на витамините и антиоксидантите, които изпълняват различни функции в организма.

Въпреки че тялото само произвежда коензим Q10, количеството му намалява с възрастта. Процесът на стареене е свързан с намаляване на производството на това вещество и това е моментът, в който клетките имат най-голяма нужда от него. Това означава, че почти всеки може да консумира тази важна за здравето субстанция. Това се отнася както за естествената консумация като част от ежедневната диета, така и за висококачествените добавки.

Кой трябва да използва Коензим Q10

Според изследване, проведено от Oregon State University, естественият синтез на коензим Q10, както и консумацията му в ежедневните храни, осигуряват достатъчно количество от това съединение при здрави хора. Въпреки това, както е обяснено по-горе, тялото произвежда по-малко CoQ10 с напредване на възрастта поради процеса на стареене.

С възрастта естествената способност за превръщане на коензим Q10 в неговата активна форма намалява, понякога наричано намаляване на убихинона в тялото в резултат на процеса на стареене. Този спад е най-изразен при хора над 40 години, особено ако приемат статини. Също така е установено, че хората, страдащи от рак, диабет и застойна сърдечна недостатъчност, имат намалени плазмени нива на коензим Q10.

Поради тази причина се препоръчва употребата на продукти с коензим Q10 при хора със сърдечни заболявания. Това включва главно хора:

 • с анамнеза за инфаркт или анемия
 • с висок холестерол, особено тези, приемащи статини
 • с високо кръвно налягане
 • артериосклероза
 • възпаление на сливиците

В допълнение към подпомагането на работата на сърдечно-съдовата система, е признато, че коензим Q10 може да осигури следните ползи:

 • помага за намаляване на умората и също така повишава издръжливостта;
 • стабилизира нивото на кръвната захар;
 • предпазва от свободни радикали и типични признаци на стареене, включително загуба на мускули и кожни промени,
 • повишава силата на антиоксидантите, включително витамините С и Е,
  намалява мускулната дистрофия;
 • подпомага поддържането на здравето на венците;
 • подпомага лечението на когнитивни разстройства, възникващи и при болестта на Паркинсон и болестта на Алцхаймер;
 • подобрява метаболизма при пациенти с наследствени митохондриални заболявания,
 • може да е в състояние да помогне при други състояния, като рак, хормонални нарушения, както и вирусни инфекции и диабет.

Най-важните ползи от коензим Q10

Несъмнено Q10 има доста ползи за здравето и добрия вид на кожата, но нека разгледам някои от най-важните.

1. Използването на коензим Q10 намалява щетите, причинени от свободните радикали

Оксидативните увреждания на клетъчните структури, причинени от свободните радикали, са от голямо значение за намаляване и нарушаване на много жизненоважни функции на организма. Те са естествен източник на ускоряване на процеса на стареене и причиняват множество заболявания. Коензим Q10 като мастноразтворим антиоксидант е признат за агент, който инхибира липидната пероксидация. Този процес възниква, когато клетъчната мембрана и липопротеините с ниска плътност са изложени на окислителни условия, които се създават от стимули извън тялото.

Всъщност, когато LDL се окислява, убихинонът е един от първите антиоксиданти, които тялото използва, за да противодейства на нежеланите ефекти. В митохондриите е установено, че защитава протеиновите и ДНК мембраните от окислително увреждане, което придружава липидната пероксидация. Липсата на такава защита може пряко да повлияе на развитието на почти всички заболявания, свързани с възрастта, включително сърдечни заболявания, рак, диабет и други подобни.

2. Коензим Q10 осигурява поддържането на естествената енергия

Коензим Q10 играе важна роля в митохондриалния синтез на АТФ, който основно се състои в трансформиране на потенциална енергия от храната, главно въглехидрати и мазнини. Получената енергия се използва от клетките в тялото. Този процес на преобразуване изисква наличието на CoQ 10 във вътрешната митохондриална мембрана. Една от неговите функции е да използва електрони по време на метаболизма на мастни киселини и глюкоза. Процесът на производство на АТФ има много предимства, включително запазване на мускулната маса за регулиране на апетита и поддържане на здравословно телесно тегло.

3. Коензим Q 10 подобрява здравето на сърцето и компенсира ефектите на статините

Експертите смятат, че са необходими допълнителни последващи изследвания, които недвусмислено да потвърдят подобен ефект. Коензим Q10 има силен потенциал за предотвратяване и лечение на сърдечни заболявания чрез подобряване на клетъчната биоенергетика в тялото. ( 3 ) Действа като естествен антиоксидант и по този начин повишава способността за улавяне на свободните радикали. Публикувани през 2015 г. в Frontiers in Bioscience , резултатите от изследване показват, че недостатъците на CoQ10 са резултат от някакъв вид мутация, както и митохондриални заболявания, оксидативен стрес, както и стрес и канцерогенни процеси, както и вторично лечение със статини.

Известно е, че добавката с коензим Q10 изглежда полезна при хора, които приемат статини, тъй като намалява възможните странични ефекти, които се появяват доста често. Статините се използват за намаляване на ензима в черния дроб, като по този начин намаляват производството на холестерол и също така намаляват естественото производство на CoQ10. Сега се приема, че CoQ10 може да взаимодейства с лекарства за понижаване на липидите, които инхибират активността на HMG-CoA редуктазата, критичен ензим както в биосинтезата на холестерола, така и в самия CoQ10. Поради това добавките с коензим Q10 са необходими за възстановяване на естествено и оптимално ниво на баланс и за противодействие на ефектите на статините.

4. Коензим Q10 помага за поддържане на оптимално ниво на pH

В клетките коензим Q10 помага за транспортирането на протеини през мембраната, както и за отделянето на някои храносмилателни ензими от останалите клетки. В резултат на това спомага за поддържане на оптимално ниво на рН в организма. Смята се, че болестите се развиват по-лесно в среда, която няма правилното ниво на рН, и по-специално в среда, която не е твърде кисела.

Различни проучвания показват, че поради няколко причини, най-вероятно включително способността да се поддържа нормално рН, коензим Q10 може да подобри цялостния имунитет на организма, както и да намали риска от рак. От 60-те години на миналия век учените провеждат изследвания върху това съединение, което също има за цел да провери неговите имунни функции.

5. Коензим Q10 забавя ефектите от стареенето

Синтезът на митохондриален АТФ е важна функция за поддържане на бърз метаболизъм, но също и мускулна сила, здрави кости, както и млада кожа и здрава съединителна тъкан. С възрастта нивото на коензим Q10 в кръвта намалява. Смята се, че това допринася за намален енергиен метаболизъм и може да доведе до дегенерация на органи като черния дроб, скелетните мускули или сърцето.

При проучвания върху животни допълването на диетата с коензим Q10 не повишава тяхната жизнеспособност. Учените обаче смятат, че може да забави увеличаването на увреждането на ДНК, което се случва с възрастта и засяга всички. Необходими са обаче допълнителни изследвания, за да се потвърди този ефект. Възможните ползи от използването на коензим Q10 включват по-добра защита на кожата срещу стареене, намаляване на загубата на мускулна маса, както и по-добро състояние на костите.

6. Използването на коензим Q10 ви позволява да защитите когнитивните функции

Забелязано е, че хората, страдащи от когнитивни разстройства, като болестта на Паркинсон, често увеличават оксидативния стрес в определена част от мозъка. Доказано е, че коензим Q10 компенсира намаляването на активността на митохондриалните електронни транспортни вериги, които засягат нервните канали и мозъчната функция. Проучванията показват също, че хората, страдащи от когнитивни разстройства, са склонни да имат по-ниски нива на коензим Q10 в кръвта.

Има няколко проучвания, изследващи ефектите на CoQ10 върху хора с болестта на Паркинсон. Едно рандомизирано проучване включва 80 пациенти с ранен стадий на заболяването. Тя включваше оценка на ефективността на дневна доза от 300, 600, 1200 милиграма. Показано е, че добавките се понасят добре и са свързани с по-слаб когнитивен спад в сравнение с плацебо. За разлика от това, друго проучване показа, че приемането на 360 милиграма на ден в продължение на четири седмици е от умерена полза за тези, които страдат от болестта на Паркинсон.

Някои източници сочат, че убихинонът подпомага лечението на много сериозни заболявания и неразположения, вкл. сърдечна недостатъчност, атеросклероза, пародонтит, диабет, болест на Алцхаймер, хипертония и някои мускулни заболявания.

Най-добрите естествени източници на коензим Q10

Убихинонът се съдържа естествено в много от храните, които консумирате ежедневно. Най-богатите източници на това съединение са месото, птиците и рибата. Вегетарианските опции включват боб и ядки и някои зеленчуци, както и яйца и млечни продукти.

 • говеждо, от крави, хранени с трева
 • скумрия, херинга, пъстърва, сардини
 • свободно отглеждани пилета
 • яйца от свободно отглеждани кокошки
 • сусам, шамфъстък
 • броколи, карфиол
 • портокали, ягоди

Понастоящем няма конкретни препоръки за допълване с коензим Q10. Тъй като е мастноразтворим антиоксидант, трябва да се приема по този начин, за да се позволи усвояването му. Струва си да го консумирате с малко количество здравословни мазнини, точно като витамин Е или витамин А. Въпреки че този коензим се съдържа в някои храни, това са малки дози. Затова експертите препоръчват допълване на това количество, особено от възрастни хора и хора със сърдечни проблеми. В такива случаи обаче винаги трябва да се консултирате с Вашия лекар, преди да започнете да приемате добавки.

Трябва да се отбележи, че като цяло недостатъците на CoQ10 не са широко докладвани или изследвани. Следователно се изчислява, че средният прием за възрастни е само 25% от търсенето. Следователно, най-добрият начин да получите достатъчно коензим от храната е да спазвате разнообразна диета, която е богата на хранителни вещества. Въпреки това, ако има риск от възпаление или влошаване на здравето, струва си да увеличите дозата на приеманата добавка.

Коензим Q10 в козметиката

Вероятно много хора са попадали на козметика за грижа, съдържаща коензим Q10. Това се отнася преди всичко за кремове за регенерация и защита на зряла и уморена кожа. Много производители са решили да го използват, главно поради възможността да се предотврати загубата на хиалуронова киселина и по този начин да се забавят ефектите от стареенето.

Убихинонът подпомага по-бързото делене на клетките, благодарение на което кожата може да се регенерира по-бързо. Освен това позволява по-добра защита на колагена срещу разпадане в резултат на вредното въздействие на UVA лъчението. Козметиката със съдържание на коензим Q10 прониква по-добре в роговия слой и осигурява по-ефективна грижа. След използването на тези видове продукти, кожата може да бъде по-добре подхранена, правейки я да изглежда по-млада и по-здрава.

Коензим Q10 в спорта

Някои изследвания показват, че CoQ10 е отлична хранителна добавка за спортисти. Може да увеличи общата сила на тялото, независимо от практикуваната дисциплина. Все по-често се препоръчва и на хора, занимаващи се с любителски спорт.

Ползите за спортистите произтичат от способността на убихинона да подпомага процесите на превръщане на храната в енергия. Следователно ви позволява да използвате калориите, доставени с диетата, в по-голяма и по-ефективна степен.

Как да изберем и използваме добавки с CoQ10

Коензим Q10 се намира в много малки количества в хранителните продукти. Ето защо понякога дори здравословното хранене може да не е достатъчен източник на това съединение. Ето защо в някои случаи си струва да приемате ежедневни хранителни добавки, които ще допълнят дневната доза коензим Q10. Обикновено наличните в търговската мрежа капсули се абсорбират добре и улесняват абсорбцията в кръвта.

Дозировка на добавки с коензим Q10

Повечето производители на добавки посочват доза от 30 до 100 mg на ден.
Повечето експерти препоръчват възрастни пациенти да приемат дневна доза от около 200 mg.
Хората, приемащи статини или хората с наднормено тегло, трябва да увеличат приеманата доза, но след консултация с лекар.

Търсене на добър продукт и цена

Цената на предлаганите на пазара добавки е много различна и може да се сравни в количеството на една доза.

Най-важният определящ фактор за качеството, който определя разликата по отношение на ползите за здравето, е концентрацията на веществото в добавката. Пълнители или подобрители могат да бъдат намерени в някои продукти за намаляване на действителната доза.

Струва си да потърсите продукт, който има съответните сертификати и се радва на добри мнения на медицинската или фармакологичната общност. Добавките, които осигуряват правилно дозиране и имат минимално количество консерванти или пълнители, също ще бъдат добър избор.

Препоръчителни предпазни мерки и възможни нежелани реакции

Въпреки че коензим Q10 от години се счита за безопасна хранителна добавка, която понякога се използва в медицината, някои странични ефекти могат да възникнат в резултат на употребата му:

 • Добавките с коензим Q10, използвани със статини, могат да намалят антикоагулантната ефективност на статините като варфарин и други лекарства за понижаване на холестерола (като статин HMG-CoA редуктазни инхибитори). Така че, ако приемате тези лекарства, не забравяйте да говорите с Вашия лекар относно необходимостта от проследяване на лечението Ви.
 • Някои от нежеланите реакции могат да бъдат: леко безсъние, както и повишени чернодробни ензими, обрив, гадене или коремна болка. Може също да се появят замаяност, чувствителност към светлина, раздразнителност, главоболие, киселини и умора.
 • В някои случаи допълнителните добавки с CoQ10 могат да понижат нивата на кръвната захар, както и да намалят необходимото количество инсулин. Ето защо пациентите, които страдат от диабет и приемат лекарства за диабет, трябва постоянно да следят приема на добавки с CoQ10. Препоръчва се и
 • медицинска консултация.
  Бременните жени и кърмещите майки трябва да информират своя лекар за всички добавки, които приемат, за да гарантират безопасността на себе си и на бебето си.

Преди да започнете да приемате добавка коензим Q10, винаги четете листовката и знайте правилната дозировка. Най-добре е да започнете приема на добавката с по-ниска доза и постепенно да я увеличавате. Страничните ефекти могат да бъдат сведени до минимум чрез разделяне на дневната доза на части от например 100 mg.

Коензим Q10 – обобщение

Коензим Q10 е естествено вещество, което помага в борбата с оксидативния стрес и предотвратява увреждането на тъканите.

Ползите от употребата на коензим Q10 включват: подобряване на здравето на сърцето, забавяне на ефектите от стареенето, защита на когнитивните функции, както и подобряване на метаболитните функции на тялото.

Коензим Q10 се произвежда естествено от човешкото тяло. В малки количества се съдържа в месото, рибата, както и в ядките и семената, както и в зеленчуците, плодовете и яйцата. Способността на тялото да го произвежда и използва намалява с възрастта.

Допълнителната доза на добавката коензим Q10 варира между 30 и 100 mg на ден. Лекарите в някои случаи препоръчват прием на 200 – 300 mg на ден в разделени дози.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: