Кой е най-редкият цвят на очите?

Кой е най-редкият цвят на очите

Традиционно се смята, че най-редкият цвят на очите е зелен. Но новите класификации казват, че друг цвят може да е дори по-рядко срещан, това са сивите очи.

Цветът на очите е наследствена черта, свързана с множество гени, които влияят. Гените, свързани с производството на пигменти – меланин, еумеланин и феомеланин – определят цвета на вашата кожа, коса и очи.

Цветът на очите на човек отразява уникална комбинация и концентрация на пигменти в ириса.

реклама

Тази статия разглежда редките цветове на очите, генетиката на различните цветове на очите и различията в различните цветове.

Най-често срещаният и най-редкият цвят на очите

Обикновено цветове на очите са:

 • кафяви
 • сини
 • пъстри (лешникови очи)
 • зелени

От тези четири цвята, зелените очи са най-редкият цвят. Проявява се при около 2% от световното население. Пъстрите (комбинация от кафяво, зелено и златисто) е следващият най-рядък цвят на очите.

Синьото е второто най-разпространено, а кафявото оглавява списъка с почти 80% по света.

Черното не е цвят на очите. Докато някои очи може да изглеждат черни, те са или просто много тъмнокафяви, или имат големи зеници.

Сиви очи: Най-редкият цвят на очите

Сиви очи - най-редкият цвят на очите
Най-редкият цвят на очите – Сиви

Новите класификации обаче определиха, че сивото е стандартен цвят и се превръща в най-редкия цвят на очите. Преди сивите очи бяха поставени неправилно, като нюанс на сините. С тази промяна сивото сега оглавява списъка като най-редкият цвят на очите.

ЦВЯТ НА ОЧИТЕ СВЕТОВНО НАСЕЛЕНИЕ
Сиви и други по-малко от 1%
Зелени 2%
Пъстри – Лешник/кехлибар 10%
Сини 8% до 10%
кафяви 55% до 79%

Таб. 1 (цвят на очите)

Няма много информация за сивите очи. В проучванията сивото и синьото исторически са били комбинирани.

Какво определя цвета на очите?

Цветът на очите се влияе от производството на меланин или пигменти в ириса. Повече меланин означава по-тъмни очи, по-малко означава по-светли очи.

Различните видове меланин определят специфичния цвят на очите. Еумеланинът е черно-кафяв пигмент, отговорен за по-тъмните очи, коса и кожа. Феомеланинът е жълто-червен пигмент, който е отговорен за зелени или пъстри очи, червена коса и луничките.

Хората в страни, по-далеч от екватора, обикновено имат по-светли очи и кожа. По-тъмните очи и кожа са често срещани в по-топлите райони, по-близо до екватора.

 Разбира се, всичко това се свежда до генните.

Генните и цвета на очите

Учените смятаха, че наследяването на цвета на очите е прост въпрос дали присъстващите гени са доминантни (експресирани винаги, когато присъстват) или рецесивни (експресирани само когато съвпадат със същия ген).

С други думи, кафявият цвят на очите (считан за доминиращ) би се очаквал при дете, дори ако само единият родител има кафяви очи. Син цвят на очите (считан за рецесивен) би се очаквал само при дете с двама синеоки родители.

Но последните открития показват, че генетиката на цвета на очите е по-сложна от това. Двама души с кафяви очи например могат да имат дете с по-светли очи.

Повечето гени за цвета на очите имат нещо общо с транспорта, производството и съхранението на меланин. Повече меланин в ириса води до кафяви очи, докато по-малко от него може да означава сини, пъстри, зелени или сиви очи.

Количеството меланин, присъстващо в предната част на ириса, задната част на ириса и в слоя на стромата между тях също има значение.

Какви гени определят цвета на очите ви?

Множество гени влияят върху различните комбинации и концентрации на меланин. Генът OCA2 играе най-важната роля при определянето на цвета на очите ви.

Учените са идентифицирали най-малко девет други гена, участващи в производството и разпространението на пигменти. Например генът HERC2 включва и изключва OAC2 гена, ако е необходимо. 

Други гени, които играят роля в цвета на очите, включват ASIP, IRF4SLC24A4SLC24A5SLC45A2, TPCN2TYR и TYRP1. Безброй комбинации от тези гени произвеждат съвкупност от цветове, които определят какви ще са ви очите.

Разлика в очите

Необичайните цветове или външен вид на очите са редки и попадат в категорията „други“ със сиви очи.

Хетерохромия

човек химера

Хора с хетерохромия имат очи с различен цвят. Някои хора се раждат такива. Често няма известна причина за това, но може да бъде причинено от състояние, известно като пиебалдизъм, липса на клетки, произвеждащи пигмент, в петна от коса, кожата и в някои случаи, едното око.

Можете също така да развиете хетерохромия по-късно в живота. Може да възникне поради:

 • Нараняване
 • Очна хирургия
 • Лекарства, включително някои лекарства за глаукома
 • Заболяване, включително глаукома и диабет

Самата хетерохромия не трябва да се лекува. Ако обаче е причинено от основно заболяване, трябва да получите подходящо лечение за това състояние.

Анизокория

Анизокория е състояние, когато някой има два различни размера на зениците. Колкото по-голяма е зеницата, толкова повече черно има в центъра на окото. Това не е цвят на очите, но може да изглежда, като състояние на хетерохромия.

Анизокорията обикновено е безвредна, но може да е симптом на някои сериозни проблеми с очите. Те могат да включват:

 • Проблеми с нервната система
 • Предишно увреждане на очите
 • Висок риск от инсулт
 • Вирусна инфекция
 • Състояние, наречено тонична зеница на Ади, при което една зеница не реагира добре на светлина
 • Синдром на Horner, рядко състояние, включващо увиснали клепачи, различни по размер зеници и липса на изпотяване на лицето

Ако имате анизокория заедно с някои други симптоми, трябва да посетите очен лекар. Следете за симптоми като:

 • Падащи клепачи
 • Затруднено движение на окото
 • Болка в окото
 • Треска
 • Главоболие
 • Намалено изпотяване

Самата анизокория не трябва да се лекува, но може да се наложи да се лекува основно заболяване.

Очи на албиноси: червени, розови, виолетови

Албинизмът се характеризира с ниско количество меланин в кожата, косата и очите. При някои хора засяга само очите. Това се нарича очен албинизъм.

Хората с албинизъм може да имат по-светли очи от стандартните цветове. Но също така могат да имат и:

 • червени очи
 • Розови очи
 • Виолетови очи

Ирисът обаче всъщност няма червен, розов или виолетов пигмент. Тези цветове са резултат от това, че кръвоносните съдове в задната част на окото са видими.

Хората с албинизъм често имат сериозни проблеми със зрението. Това е така, защото меланинът помага на окото да се развива нормално.

Цвят на очите и вашето здраве

Притежаването на рядък цвят на очите може да изглежда специално и отличително. Въпреки това цвета на очите може да е свързан с определени ползи или проблеми за здравето.

Проучване от 2014 година заключава, че жените със светли очи са по-способни да издържат на болка по време на бременност, отколкото тези с по-тъмни очи. Размерът на извадката за това проучване беше относително малък, включващ само 58 жени, но друго малко проучване имаше подобни резултати.

Преглед от 2015 година показва, че хората с по-тъмни очи може да имат намален риск от загуба на слуха, която не е свързана с възрастта.

Въпреки това, проучване от 2011 година предполага връзка между сините очи и диабет тип 1.

По-светлият цвят на очите също се свързва с повишен риск от макулна дегенерация, която причинява загуба на централното ви зрително поле, както и очен меланом (рак в или около окото).

Всичко това обаче са предварителни заключения. Необходими са повече проучвания, за да се потвърдят подобни връзки и асоциации.

Цвят на очите и промени с възрастта

Цветът на очите ви може да се промени в зряла възраст. Понякога това не е причина за безпокойство. Друг път се дължи на болести, употреба на лекарства или нараняване и може да се нуждае от лечение.

Ако нямате сиви очи, но те изглеждат по-сиви с течение на времето, това може да се дължи на катаракта. Това е помътняване на очната леща. Катарактата може да повлияе на зрението ви и може да се наложи хирургично отстраняване. Уведомете вашия офталмолог, ако изглежда, че очите ви стават сиви или млечни.

Кафяви лунички могат да се появят в ириса ви с течение на времето, обикновено поради излагане на слънце. Повечето от тях са безвредни, но понякога могат да бъдат ракови, така че обърнете внимание, ако се появят.

Състояния като хетерохромен иридоциклит на Fuchs може да изсветли цвета на очите ви и може да доведе до сериозни проблеми със зрението. Fuchs включва възпаление в някои от структурите в предната част на окото. Може да причини:

 • Загуба на пигмент в окото, което променя цвета
 • Атрофия (отслабване) на ириса
 • Катаракта
 • Глаукома, която може да причини загуба на зрение

Може ли да промените цвета на очите си?

Ако искате да смените цвета на очите си, контактните лещи са най-лесният вариант. Можете да носите цветни лещи за коригиране зрението си.

Ако не се нуждаете от коригиращи лещи, можете да поръчате такива, които са само за външен вид.

Често задавани въпроси

Какво причинява промяна на цвета на очите?
Промените в цвета на очите могат да бъдат причинени от генетика, заболяване, лекарства и травма. Например, някои лекарства, които лекуват глаукома, състояние, което причинява повишено очно налягане, могат да доведат до промяна на цвета на очите с течение на времето.

Цветът на очите влияе ли върху зрението?
Предварителните изследвания свързват по-светлите цветове на очите с по-висок риск от макулна дегенерация (заболяване, което ви кара да загубите централното си зрително поле).


Научи още:

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЛАЙФСТАЙЛ: