КОЛЕДА: Как се празнува в България и какво се прави на Бъдни Вечер?

коледа

Коледа (25 декември), по-принцип е християнски празник празнуващ раждането на Исус Христос, наричан още Рождество Христово.

Но той се превърна в световно религиозно и светско тържество, включващо много християнски и не-християнски традиции.

На коледа се събирате със семейството и си разменяте подаръци.

реклама

Днес светския празник често е лишен от християнски елементи, като основната роля играе митичната фигура Дядо Коледа. Особено интересна и обичана от децата, които очакват подаръци под елхата, а родителите са ангажирани да ги поставят вечерта на 24 декември – Бъдни Вечер.

Вероятно най-честваният празник в света, нашата съвременна Коледа е продукт на стотици години както светски, така и религиозни традиции от цял ​​свят, много от тях съсредоточени върху зимното слънцестоене.

Кога е коледа?

Тук няма сложни календари и изчисления, като другия голям празник Великден. Коледа (Рождество Христово) е постоянен празни и се празнува всяка година на 25 декември.

История на Коледа

Коледа се празнува на 25 декември (по григорианския и новоюлианския календар) и е едновременно свещен религиозен празник и световен културен и търговски феномен.

В продължение на две хилядолетия хората по света го празнуват с традиции и обичаи, които са както религиозни, така и светски.

Християните празнуват Коледа като годишнина от рождението на Исус от Назарет, духовен водач, чиито учения са в основата на тяхната религия. ( 1 )

В България празника се чества на 25 декември, като през 1968г. българската православна църква посочва тази дата.

Признат е за официален празник от Народно събрание с решение на 28 март 1990г. ( 2 )

Ние отбелязваме празника и с наши тpадиционни коледни обичаи, като – сурвакане, обикаляне на коледари и изпълнение на народни песни.

От 2003г. се провежда и благотворителната инициатива „Българската Коледа„, като стартира на 1 декември и кулминацията е на 25 декември.

Виж Още: 5 български традиции и народни обичаи, запазени до днес

Възникване и развитие

В Северното полукълбо най-краткият ден и най-дългата нощ в годината се падат на 21 или 22 декември и се нарича зимно слънцестоене. Много хора в древността вярвали, че слънцето е бог и че зимата идва всяка година, защото богът на слънцето е болен и слаб. Те празнували слънцестоенето, защото това означавало, че най-после богът на слънцето ще започне да оздравява. Вечнозелените клони им напомняли за всички зелени растения, които щели да се появят отново, когато богът на слънцето стане силен и лятото да се върне.

Едно широко разпространено обяснение за произхода на тази дата е, че 25 декември е християнизирането на dies solis invicti nati („ден на раждането на непобеденото слънце“), популярен празник в Римската империя, който празнува зимното слънцестоене като символ за възраждането на слънцето, отхвърлянето на зимата и възвестяването на прераждането на пролетта и лятото.

25 декември станал широко приет като дата на раждането на Исус, християнските писатели често правеха връзка между прераждането на слънцето и раждането на Сина.

Един от проблемите с този възглед е, че той предполага безгрижно желание от страна на християнската църква да си присвои езически празник, когато ранната църква е била толкова решена да се разграничи категорично от езическите вярвания и практики.

Втора гледна точка предполага, че 25 декември е станал датата на раждането на Исус чрез априорни разсъждения, които идентифицират пролетното равноденствие като дата на сътворението на света и четвъртия ден от сътворението, когато е създадена светлината, като деня на зачатие на Исус ( т.е. 25 март).

25 декември, девет месеца по-късно, станал датата на раждането на Исус. Дълго време празникът на раждането на Исус се отбелязвал във връзка с кръщението му, празнувано на 6 януари.

Наистина ли Коледа е денят, в който се роди Исус?

В ранните години на християнството, Великден е бил основният празник, като раждането на Исус не се е празнувало.

През четвърти век църковните служители решават да обявят раждането на Исус като празник. За съжаление, Библията не споменава датата за неговото раждане.

Въпреки че някои доказателства сочат, че раждането му може да е настъпило през пролетта, Папа Юлий I избра 25 декември.

Все пак точният произход на 25 декември като рождена дата на Исус не е ясен. Новият завет не дава улики в това отношение. 25 декември е идентифициран за първи път като дата на раждането на Исус от Секст Юлий Африкански през 221 г. и по-късно става общоприета дата.

Как се празнува коледа?

Коледните традиции по света са разнообразни.

Популярните обичаи включват размяна на подаръци, традиционна украса на Коледа от гирлянди и коледни играчки върху елхата, посещение на църква, приготвяне и хапване на традиционни ястия със семейството и приятелите и, разбира се, чакането на Дядо Коледа да донесе подаръци, особено от малчуганите.

Какво се яде на Коледа?

Както по света, така и в България на трапезата присъстват традиционни ястия за Коледа.

Начинът да направите вашата празнична трапеза по-традиционна е да си направите меню за Коледа от няколко домашно приготвени храни – баница, питка, печено свинско месо, свинско с кисело зеле, наденица, капама, сърми, печена или варена тиква, туршия, кисело зеле (№1 суперхрана) с червен пипер и разбира се, ракия и българско червено вино.

Както е добре известно, преди време „Нова Година“ е бил по-голям празник (все още някои семейства честват Нова Година, като по важен празник).

Но както във всичко останало, така и при този празник, западния начин на честване на Коледа е навлязъл силно в нашата култура.

Днес, почти всеки дом е украсен с коледни светлини и коледни чорапи, слуша се коледна музика и се гледат коледни филми.

Съвременните обичаи в източно православие

Източноправославните църкви почитат Коледа на 25 декември.

Въпреки това, за тези, които продължават да използват Юлианския календар за своите богослужения, тази дата съответства на 7 януари по Григорианския календар.

Църквите на Ориенталската православна общност празнува Коледа по различен начин. Например в Армения, първата страна, приела християнството като своя официална религия, църквата използва свой собствен календар; Арменската апостолическа църква почита 6 януари като Коледа.

В Етиопия, където християнството има дом още от 4-ти век, Етиопската православна църква Тевахедо празнува Коледа на 7 януари.

Повечето от църквите на Сирийската православна патриаршия на Антиохия и целия Изток празнуват Коледа на 25 декември; в църквата „Рождество Христово“ във Витлеем обаче сирийските православни празнуват Коледа на 6 януари с Арменската апостолическа църква.

Дядо Коледа

Дядо Коледа – известен още като Дядо Мраз, Свети Никола или Крис Крингъл – има дълга история, потънала в коледните традиции.

Днес Дядо Коледа е най-разпознаваемият и популярен герой в приказките. Въпреки факта, че този герой е измислен, децата му пращат писма с желания за подаръци и мечти.

Той се смята за веселия дядо в червено, който носи играчки на добрите деца в навечерието на Коледа, но историята му се простира чак до 3 век, когато Свети Никола ходи по земята и става покровител на децата.

Защо Дядо Коледа е с червен костюм?

Художници от Германия, Русия, Полша и Франция са го обличали в традиционните одежди на своите страни.

Палтата на Дядо Коледа е представяно в множество цветове, от зелени, жълти, червени и лилави, до кафяви, сини и дори бели.

Стандартният образ на Дядо Коледа, който познахме днес, се дължи на компанията Coca-Cola.

Coca-Cola започва да рекламира през коледните празници през 20-те години на миналия век.

През 1931г. The Coca-Cola Company пуска изображения на закръглен весел Дядо Коледа с корем, с бяла брада и червен костюм, създадена от илюстратора Хадън Съндблом.

Изображението постигна незабравим успех и помогна да се затвърди в съзнанието на обществеността как трябва да изглежда Дядо Коледа.

Кока Кола може да не е измислила червено-бялата комбинация от костюм на Дядо Коледа, но рекламата им със сигурност я популяризира и оттогава Дядо Коледа е често изобразяван по този начин.

Къде е дядо коледа? Къде живее дядо коледа?

Легенда: Разположено в Арктическия кръг, селото на Дядо Коледа в Рованиеми е известно като „официалната резиденция на Северния полюс на Дядо Коледа “ и е една от най -популярните туристически дестинации във Финландия.

Да, Дядо Коледа е истински. Истинското име на Дядо Коледа беше Свети Никола, известен още като Крис Крингъл

Легендата за Свети Никола: Истинският Дядо Коледа

Легендата за Дядо Коледа може да бъде проследена от стотици години до монах на име Свети Никола. Смята се, че Никола е роден някъде около 280 г. сл. Н. Е. В Патара, близо до Мира в днешна Турция.

Възхитени от неговото благочестие и доброта, Свети Никола става обект на много легенди в разказите на хората.

Казват, че той е раздал цялото си наследено богатство и е пътувал из провинцията, помагайки на бедните и болните.

Една от най-известните истории за Свети Никола е времето, когато той спасява три бедни сестри от продажба за робство или проституция от баща им, като им предоставя зестра, за да могат да се оженят.

В продължение на много години популярността на Никола се разпространява и той става известен като защитник на децата и моряците.

Елените на дядо коледа

Според красивата легенда Дядо Коледа има общо девет елена. Имената им са Дашър, Денсър, Пренсър, Виксен, Комета, Купидон, Донър, Блитцен и разбира се, Рудолф.

Името на Донър се появява по различни начини като Дондър и Дъндър, докато Блитцен понякога е Бликсем. Имената им идват от холандските думи съответно за гръм и мълния.

През последните години също беше отбелязано, че всички северни елени трябва да са женски, тъй като мъжките губят рогата си през зимата. Всеки северен елен, който все още има рога до Коледа, най-вероятно е момиче.

(Също така беше посочено, че кастрираните мъжки не са склонни да губят рогата си през зимата, но това обяснение не е много коледно.)

Първото споменаване на елените на Дядо Коледа идва от илюстрирано детско стихотворение от 1821 г., създадено от неизвестен автор.

Тогава елените получават имената, с които ги познаваме днес в стихотворението на Клемент Кларк Мур от 1823г. „Посещение от Свети Никола”, което може би е по-известно като „Нощта преди Коледа”.

Най-познатия елен Рудолф ще е включен по-късно в историята през 1939г. „Рудолф, еленът с червения нос“, която е написана от Робърт Л. Мей и публикувана от универсалния магазин Монтгомъри Уорд.

Коледните елхи

Историята на коледните елхи датира от символичното използване на вечнозелени растения в древен Египет и Рим и продължава с германската традиция на украсените със светещи лампички коледни елхи.

Много преди появата на християнството, растенията и дърветата, които са останали зелени през цялата година, са имали специално значение за хората през зимата.

Точно както днес хората украсяват домовете си по време на празничния сезон с бор, смърч и ела, древните народи окачвали вечнозелени клони над вратите и прозорците си.

В много страни се смятало, че вечнозелените растения ще държат далеч вещици, духове и болестите.

Интересни факти:

Коледните елхи обикновено отнемат от шест до осем години достигнат нормални размери.

През първата седмица едно дърво в дома ви ще консумира до литър вода на ден.

Виж Още: 62 Интересни факти за всичко в света

Често задавани въпроси

Какво се прави на коледа?

Разменят се подаръци и семействата прекарват повече време заедно. На Коледната трапеза се сервират традиционни ястия, като орехите са едно от нещата, които присъства задължително. Някои хора вярват, че предсказват състоянието, което ще има следващата година.

Какво не се прави на коледа?

Най-лошите неща които бихте могли да направите са: Да кажеш на дете, че Дядо Коледа не е истински; Да закъснеете за Коледната вечеря; Да говорите за политика на масата. Не питайте колко струва един подарък; Не споделяте обяда си в Instagram.

Какво се яде на коледа?

Докато в други страни се сервира пълнена пуйка, то в България се хапва печено свинско, свинско със зеле, баница, питка, туршия, кисело зеле с червен пипер, варени картофи с праз, капама, пълнени чушки, сарми и др.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: