Колко Време След Пиене на Алкохол е Безопасно да Шофирам?

Колко Време След Пиене на Алкохол е Безопасно да Шофирам

Времето, необходимо на вашето тяло да метаболизира алкохола, може да варира, като може да отнеме 12 часа или дори повече, преди да е безопасно да шофирате. Няма методи, с които да ускорите бързината на тялото ви да преработва алкохола.

Важно е да разберете, че алкохолът и шофирането са опасна комбинация.

Алкохолът може да повлияе на вашите умения за шофиране по различни начини:

реклама

 • Нарушава способността ви за вземане на решения.
 • Значително забавя времето ви за реакция.
 • Трудно се концентрирате върху шофирането.
 • Засяга способността ви да управлявате превозното средство или да регулирате скоростта.
 • Намалява координацията.
 • Пречи на способността ви да проследявате движещи се обекти.

Чудите се колко време продължават тези ефекти? Любопитни ли сте за въздействието на „няколко“ питиета върху шофирането, докато се чувствате добре и не смятате че сте пияни?

Тази статия обхваща всичко, което трябва да знаете.

Разграждане на алкохол в кръвта

Степента на разграждане на алкохола може да варира значително в зависимост от индивидуалните фактори и обстоятелства.

Обикновено вашият черен дроб може да метаболизира приблизително 30 грама алкохол на час. Това е приблизително еквивалентно на една стандартна напитка.

Важно е да се отбележи, че различните алкохолни напитки съдържат различни количества алкохол, така че това, което смятате за една напитка, може всъщност да съдържа повече алкохол от това, което се счита за стандартно.

Ето обща оценка за това колко бързо тялото метаболизира различните видове напитки:

 • Малка чаша алкохол: приблизително 1 час
 • Халба бира: около 2 часа
 • Голяма чаша вино: приблизително 3 часа

Това обаче са само груби насоки и индивидуалната скорост на метаболизма може да варира.

Няколко фактора могат да повлияят на разграждането на алкохол в кръвта:

Възраст: Циркулацията се забавя и мускулната маса намалява с възрастта, засягайки разпределението на алкохола, метаболизма и елиминирането.

Телесно тегло: Алкохолът дифузира през тялото по-бързо при индивиди с по-високо телесно тегло, което води до по-ниски концентрации на алкохол в кръвта в сравнение с тези с по-ниско телесно тегло.

Биологичен пол: Жените обикновено метаболизират алкохола по различен начин от мъжете поради физиологични различия, което води до по-висока чувствителност към ефектите на алкохола.

Скорост на пиене: Бързата консумация на алкохол, като пиене на шотове, възпрепятства способността на черния дроб да метаболизира алкохола ефективно, като удължава ефектите му.

Прием на храна: Консумирането на алкохол на празен стомах ускорява усвояването, което води до по-високи концентрации на алкохол в кръвта. Обратно, наличието на храна в стомаха забавя усвояването и намалява нивата на алкохол в кръвта.

Други вещества и лекарства: Някои лекарства и вещества могат да взаимодействат с алкохола, да повлияят на метаболизма и да засилят ефектите му.

Концентрацията на алкохол в кръвта

Концентрацията на алкохол в кръвта (промила) е решаващ фактор при определяне както на нивото на интоксикация, така и на правоспособността ви да шофирате.

Промила измерва количеството алкохол в кръвта спрямо количеството вода.

В България над 0,05 промила се счита за над законовата граница за шофиране.

Дори ако сте под законовата граница, способността ви за шофиране все още може да бъде нарушена.

Колко време след пиене мога да шофирам?

Ще бъдете изненадани от броя на хората, които са спрени сутрин след вечерно излизане и са наказани за шофиране в нетрезво състояние.

Както вече пояснихме, всеки човек е различен. В зависимост от пола и как тялото ви преработва алкохола, може да отнеме 12 часа или повече, докато тялото ви се изчисти и е безопасно за шофиране.

Научете Повече: За колко дълго време алкохола остава в тялото ви?

Няма начин да ускорите или забавите колко бързо тялото ви преработва алкохола.

Така че пиенето на няколко литра вода и обилна закуска сутрин също не гарантира, че е безопасно за шофиране.

Определението кога е безопасно за вас да шофирате може да бъде трудно. Няма определено правило, което да следвате. Ако не сте сигурни, не шофирайте.

Разграждането на една единица алкохол отнема около един час. Но броят на единиците не е същото като броя на питиетата.

За да изчислите единиците на алкохол, трябва да умножите обема на алкохола (например 500 ml) по силата на алкохола (например 4%), 4 x 500 = 2000, след което да го разделите на 1000.

Разделете това на 1000 и вашето отговор е две. Това означава, че алкохолът е две единици, което означава, че средно ще са необходими два часа, за да напусне тялото ви.

Имайте предвид, че при някои обаче този процес отнема много повече време, отколкото сте очаквали.

Това означава, че често използваното „спи и ще се оправиш на следващата сутрин“ е напълно грешна. Тежка пиянска нощ и само шест часа сън? Определено не е безопасно за шофиране!

Не очакваме да прекарвате цяла нощ, седейки с калкулатор, опитвайки се да разберете колко единици сте изпили и колко време трябва да изчакате, преди да шофирате.

Но осъзнаването на тези факти може да бъде решението дали да шофирате или не.

Важно е да знаете също, че студеният душ или кафето няма да ви отрезвят, а храната не попива алкохола.

Има ли някакъв начин да си направя тест за алкохол?

Ако сте тук с надеждата да намерите метод, който да определи дали сте достатъчно трезви, за да шофирате, за съжаление няма налично надеждно решение.

Дори съвременните приложения или джаджи не могат точно да оценят способността ви да шофирате безопасно след консумация на алкохол.

Алкохолът влошава преценката, което прави невъзможно да прецените точно какви са собствените ви или чужди способности за шофиране след пиене.

Въпреки че персоналният дрегер може да покаже промилите, важно е да запомните, че това е просто число. Наличието на алкохол в кръвта в законовите граници не гарантира безопасно шофиране.

Алкохолът засяга индивидите по различен начин и докато някои може да се чувстват способни да шофират в рамките на законовите граници, други може да не са способни.

Най-отговорният избор е да се избягва напълно шофирането след пиене.

Има ли начин да изтрезнея по-бързо?

Как мога да ускоря процеса на изтрезняване? Е, не можеш. За жалост.

Въпреки изобилието от съвети и предполагаеми бързи решения, циркулиращи в интернет, нито един от тези методи не е ефективен или подкрепен с научни доказателства.

Единственият фактор, който намалява концентрацията на алкохол в кръвта е времето, а продължителността варира в зависимост от индивида и ситуацията.

Вашият най-добър начин на действие е просто да изчакате или, още по-добре, да избегнете достигането на висока концентрация на алкохол в кръвта на първо място.

За да сведете до минимум въздействието на алкохола върху способността ви да шофирате след пиене, вземете под внимание следните съвети:

 • Ограничете за броя на напитките, които ще пиете.
 • Оставете на тялото си достатъчно време да метаболизира алкохола, като отпивате бавно от напитките си и ги редувате с безалкохолни напитки.
 • Заложете на напитки с по-ниско съдържание на алкохол.
 • Консумирайте храна преди да пиете и хапвайте храна, докато пиете.

Заключение

Ако не сте сигурни в способността си да шофирате безопасно, най-добре е да действате безопасно и да избягвате да шофирате.

Като се има предвид, че редовно някой умира при катастрофа при шофиране в нетрезво състояние, най-мъдрият избор е да се въздържате от сядане зад волана след консумация на алкохол.

Планирайте предварително, като организирате превоз до вкъщи, преди да започнете да пиете, или си дайте време да изтрезнеете преди да шофирате.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЛАЙФСТАЙЛ: