7 потенциални ползи от корен от мака (и противопоказания)

мака

Мака е растение, което в Перу са използвали от хиляди години като храна и лекарство. ( 1 )

През последните няколко десетилетия корена от мака придоби популярност в целия свят като естествен лек за някои здравословни проблеми, включително безплодие и ниско сексуално влечение.

Тази статия обяснява какво представлява коренът от мака, подчертава 7 потенциални ползи и дава отговор дали е безопасно да го добавите към вашата диета.

реклама

Какво е мака?

Растението мака, известно с научното си име като Lepidium meyenii, понякога се нарича перуански женшен, въпреки че не принадлежи към същото ботаническо семейство като женшена.

Мака е кръстоцветен зеленчук, свързан с броколи, карфиол и зеле.

Мака е родом от високите плата на перуанската планинска верига Анди.

Всъщност хората от Андите са култивирали мака повече от 2000 години. Това е едно от малкото ядливи растения, които могат да оцелеят в суровите климатични условия над 4000 метра в перуанските Анди. ( 2 )

Традиционно хората от Андите са използвали мака като храна, консумирайки я във ферментирала напитка или каша. Също така се добавя към смутита, сокове и шейкове, смленият корен на прах може да се използва и като съставка в кафе, шоколад или масла.

Освен това хората от Андите са използвали мака като естествено лекарство за лечение на различни здравословни състояния, като респираторни заболявания и ревматични заболявания. 

Търсенето на продукти от мака нарасна през последните години, вероятно поради твърденията, че растението може да стимулира либидото и плодовитостта.

Поради нарастването на търсенето на мака в цял свят, започна масово производство на това растение в други части на света, включително планинската провинция Юнан в Китай. 

Коренът от мака, най-често използваната част от растението, съдържа фибри, аминокиселини, витамини и минерали.

Той също така съдържа други биоактивни съединения, включително макамиди, макаридин, алкалоиди и глюкозинолати, за които се смята, че са отговорни за лечебните ползи на мака. 

Въпреки че хората твърдят, че маката поддържа здравето по много начини, проучванията в момента са ограничени и резултатите от тях за нейните ефекти са смесени. Необходими са повече проучвания за да се докажат прочутите ползи от мака.

Ето някои потенциални ползи от това растение:

1. Може да подобри плодовитостта при мъжете

Приемането на добавки от мака може да помогне за подобряване на някои аспекти на плодовитостта при мъжете.

Например, проучванията показват, че приемането на мака може да помогне за подобряване на концентрацията на сперматозоиди или броя на сперматозоидите на милилитър сперма. Концентрацията на сперма е тясно свързана с мъжката плодовитост. ( 3 ) ( 4 ) ( 5 )

Проучване от 2020 година оценява ефектите на мака при 69 мъже, диагностицирани с лек нисък брой сперматозоиди или намалена подвижност на сперматозоидите. Подвижността на спермата е способността на спермата да се движи правилно.

Приемането на 2 грама мака на ден в продължение на 12 седмици значително подобрява концентрацията на спермата в сравнение с плацебо лечение. Въпреки това, няма значителна разлика в подвижността на сперматозоидите между лекуваните и плацебо групите. ( 6 )

Въпреки че тези резултати са обещаващи, проучванията са ограничени. Необходими са добре проектирани проучвания, за да се изследва ефектът от добавките мака върху качеството на спермата и други аспекти на мъжката плодовитост.

2. Може да повиши либидото 

Някои данни сочат, че приемането на концентрирани добавки от мака може да е от полза за тези с ниско либидо или ниско сексуално желание.

Проучване от 2015 година при 45 жени, които са имали сексуална дисфункция, предизвикана от антидепресанти, установи, че приемането на 3000 мг корен от мака на ден в продължение на 12 седмици значително подобрява сексуалната функция и либидото в сравнение с плацебо. ( 7 )

Преглед от 2010 година, който включва четири висококачествени проучвания с общо 131 участници, открива доказателства, че приемането на мака подобрява сексуалното желание след поне 6 седмици. ( 8 )

Учените обаче отбелязват, че проучванията, включени в прегледа, са малки и че доказателствата са твърде ограничени, за да се правят твърди заключения.

Въпреки че това изследване е обещаващо, в момента не е ясно дали маката има някаква реална полза за лечение на ниско либидо или сексуална дисфункция.

3. Може да помогне за облекчаване на симптомите на менопаузата

Това е времето от живота, когато менструалните цикли спират за постоянно.

Естественият спад на естрогена, който настъпва през това време, може да причини редица симптоми, някои от които жените може да намерят за неприятни. Те включват горещи вълни, вагинална сухота, промени в настроението, проблеми със съня и раздразнителност.

Някои проучвания показват, че мака може да е от полза за тези, които преминават през менопауза, като помага за облекчаване на някои симптоми, включително горещи вълни и прекъсване на съня. ( 9 ) ( 10 )

Преглед от 2011 година, който включва четири висококачествени проучвания, открива някои доказателства, че лечението с мака има благоприятен ефект върху симптомите на менопаузата.

Учените обаче отбелязват, че не са налични достатъчно доказателства за определяне на безопасността или ефективността на мака за лечение на симптомите на менопаузата. ( 11 )

4.Борба със свободните радикали

Коренът от мака също насърчава естествените антиоксиданти в тялото, като глутатион и супероксид дисмутаза.

Антиоксидантите помагат за борбата със свободните радикали, които могат да увредят клетките в тялото. Някои хора вярват, че антиоксидантите могат да помогнат за предотвратяване на някои здравословни състояния, включително сърдечни заболявания и рак.

5. Може да подобри настроението и енергията

Ограничени данни сочат, че мака може да помогне за подобряване на енергийните нива и подобряване на настроението при някои популации.

Проучване от 2016 година при 175 души, живеещи на ниска или голяма надморска височина, показва, че приемането на 3 грама червена или черна мака на ден в продължение на 12 седмици подобрява настроението и енергийните резултати в сравнение с плацебо. ( 12 )

Нещо повече, проучване от 2015 година при 29 жени от Китай в постменопауза установи, че лечението с 3,3 грама мака на ден в продължение на 6 седмици намалява симптомите на депресия в сравнение с плацебо лечение. ( 13 )

Освен това, по-стари резултати от проучвания показват, че мака може да бъде полезна за намаляване на симптомите на тревожност и депресия при жени в постменопауза. ( 14 )

Въпреки че мака може да има благоприятен ефект върху настроението и енергийните нива, в момента няма достатъчно доказателства, за да се направят твърди заключения.

6. Намаляване на кръвното налягане

Възможно е коренът от мака също да помогне за подобряване на кръвното налягане. Проучване от 2015 година също установи, че 3,3 гр мака на ден в продължение на 12 седмици понижават кръвното налягане при жени в постменопауза. ( 15 )

7. Подобряване на ученето и паметта

Има някои предположения, че маката може да подобри ученето и паметта. Например, проучване от 2011 година установи, че мака може да подобри паметта при мишки. ( 16 )

Също така един преглед от 2014 година предполага, че маката може да има ползи за ученето и паметта. Учените предполагат, че може да бъде полезно при лечение на състояния, които засягат тези процеси, като болестта на Алцхаймер. ( 17 )

В момента обаче проучванията са само върху животни, така че не е ясно дали маката ще има същите ползи при хората.

Корен от мака странични ефекти

Консумирането на добавка като корен от мака може да има потенциални странични ефекти. Тези нежелани реакции могат да бъдат леки или тежки. Малко се знае за безопасността и рисковете от краткосрочна или дългосрочна употреба на мака.

Страничните ефекти на корена от мака обикновено са необичайни и леки и могат да включват стомашно-чревни симптоми или главоболие. ( 18 )

Съществуват субективни (въз основа на лични усещания) съобщения за променен менструален цикъл, лошо настроение, спазми, гастрит и безсъние. ( 19 )

Ефектът на Мака върху нивата на хормоните не е напълно ясен. Например, някои проучвания не са открили ефект върху половите хормони, докато проучванията върху животни съобщават за по-високи нива на лутеинизиращ хормон, прогестерон и тестостерон. ( 20 ) ( 21 )

Тъй като екстрактите от мака могат да действат като естроген, не приемайте мака без да се консултирате с лекар, ако имате здравословно състояние, което може да се влоши от това. Това може да включва:

  • Рак на гърдата, матката или яйчниците
  • Ендометриоза
  • Миома на матката

Въпреки това мака се счита за безопасна за повечето хора. Въпреки това, ако имате здравословно състояние или сте бременна или кърмите, говорете с доверен медицински специалист, преди да приемете мака. Може да не е подходящо или безопасно за всички.

Как да използвате мака

Мака се предлага в много форми, включително капсули и прахове.

Можете да добавите мака на прах към смутита, овесени ядки, печива, енергийни блокчета и др. Има орехов вкус, подобен на масло, така че се съчетава добре с много по-сладки вкусове.

Можете да намерите мака в някои супермаркети, в магазините за здравословни храни и чрез различни онлайн търговци на дребно.

Колко корен от мака трябва да приемате

Няма достатъчно доказателства за определяне на стандартна или подходяща доза корен от мака.

Въпреки това, дозировката на корен на мака на прах, използвана в проучванията, обикновено варира от 1,5-3 грама на ден. Имайте предвид обаче, че участниците в проучванията обикновено са под медицинско наблюдение.

Необходими са повече изследвания за подходяща дозировка за специфични здравни нужди и популации.

Ако искате да сте сигурни, че избирате мака с по-високо качество или да получите персонализирана препоръка за дозиране, говорете с квалифициран медицински специалист, като регистриран диетолог или лекар.

Заключение

Коренът от мака може да се добавя в храни и смутита или да се приема като добавка под формата на таблетки или капсули.

Докладите предполагат, че коренът от мака подобрява сексуалната функция, либидото и качеството на спермата. Доказателствата обаче са ограничени и до голяма степен субективни. Необходими са повече мащабни клинични изпитвания, за да се потвърдят тези здравни твърдения.

Ако сте загрижени за сексуалната функция, либидото или плодовитостта, говорете първо с лекар относно вашите възможности за справяне с тези проблеми.

Малко се знае за краткосрочните и дългосрочните странични ефекти от приема на корен от мака, така че трябва да се консултирате с вашия доставчик на здравни услуги, преди да опитате добавката.

Прочети още

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: