Липса на витамин Д: симптоми, причини и лечение

Липса на витамин Д

При липса на витамин Д са възможни редица проблеми за цялостното ви здраве.

Витамин D е известен и като „слънчев витамин“, защото тялото ви го произвежда, когато кожата ви е изложена на слънчева светлина. ( 1 )

Този витамин наскоро привлече много внимание заради ролята си в имунното здраве, по-специално по отношение на респираторните вируси. Също така е от решаващо значение за здравето на костите и други много важни функции в цялото ви тяло. ( 2 )

реклама

Повечето възрастни трябва да получават 1500-2000 IU витамин D дневно. Въпреки че някои храни, като мазна риба и обогатени млечни продукти, съдържат този витамин, е трудно да получите достатъчно само чрез храната.

Следователно не е изненада, че дефицитът на витамин D е един от най-често срещаните хранителни дефицити в световен мащаб.

Тази статия разглежда липсата на витамин D и защо е важно да приемате достатъчно от него.

Защо витамин D е толкова важен?

Витамин D е мастноразтворим витамин, който играе критична роля за правилното функциониране на тялото ви, включително здравето на костите и имунитета. Може дори да помогне за предотвратяване на рак и предпазване от няколко хронични състояния, включително: ( 3 )

 • костна загуба
 • депресия
 • диабет тип 2
 • сърдечно заболяване
 • множествена склероза

Приблизително 1 милиард души по целия свят имат ниски нива на витамина. ( 4 )

Витамин D е мастноразтворим витамин, който играе критична роля в няколко аспекта на здравето, включително здравето на костите и имунитета.

Признаци и симптоми на липса на витамин Д

Дефицитът на витамин D може да бъде труден за забелязване, тъй като симптомите може да не се появят в продължение на няколко месеца или години. Понякога може да нямате никакви симптоми.

Имайки това предвид, все пак е полезно да знаете какви признаци и симптоми да търсите.

Чести заболявания или инфекции

Една от най-важните роли на витамин D е поддържането на имунното здраве, което ви помага да се предпазите от вируси и бактерии, които причиняват заболяване.

Витамин D взаимодейства директно с клетките, които са отговорни за справяне с инфекциите. ( 5 )

Ако често се разболявате, особено при настинка или грип, ниските нива на витамин D може да са допринасящ фактор. Няколко големи проучвания показват връзка между дефицит и инфекции на дихателните пътища като настинка, бронхит и пневмония. ( 6 ) ( 7 )

Редица проучвания установяват, че приемането на до 4000 IU витамин D дневно може да намали риска от инфекции на дихателните пътища. ( 8 ) ( 9 )

Умора

Чувството на умора може да произтича от редица причини, една от които може да бъде дефицит на витамин Д.

За разлика от по-видимите причини като стрес, депресия и безсъние, дефицитът на витамин D често се пренебрегва като потенциална причина за умора.

Едно проучване при 480 възрастни хора свързва дефицита на витамин D със симптомите на умора. ( 10 )

Освен това, проучване при 39 деца свързва ниските нива на витамин D с лошо качество на съня, по-кратка продължителност на съня и забавено време за лягане. ( 11 )

Интересно е, че няколко проучвания показват, че добавянето на този витамин може да намали тежестта на умората при хора с дефицит. ( 12 ) ( 13 )

Все пак са необходими повече изследвания.

Болки в костите и гърба

Болката в костите и долната част на гърба може да са симптоми на липса нива на витамин Д. ( 14 ) ( 15 )

Витамин D помага за поддържане на здравето на костите, като подобрява усвояването на калция от тялото ви.

Едно проучване при 98 възрастни с болки в долната част на гърба свързва по-ниските нива на витамин D с по-силна болка. Въпреки това, голям изследователски преглед установи, че тази връзка е непоследователна в други подобни проучвания. ( 16 ) ( 17 )

Преглед на 81 проучвания също установи, че хората с артрит, мускулна болка и хронична широко разпространена болка са склонни да имат по-ниски нива на витамин D, отколкото хората без тези състояния. ( 18 )

Все пак са необходими повече изследвания.

Депресия

Дефицитът на витамин D е свързан с депресия, особено при по-възрастни хора – въпреки че резултатите от някои проучвания са противоречиви. ( 19 ) ( 20 ) ( 21 )

Ефектите на добавките с витамин D са смесени, но някои прегледи са установили, че те помагат за облекчаване на симптомите на депресия. ( 22 ) ( 23 ) ( 24 ) ( 25 )

И все пак са необходими повече изследвания, за да се разбере връзката между витамин D и депресията.

Нарушено заздравяване на рани

Бавното зарастване на рани след операция или нараняване може да е знак, че нивата на витамин D са твърде ниски.

Всъщност резултатите от проучване в епруветки показват, че витамин D увеличава производството на съединения, които са от решаващо значение за образуването на нова кожа като част от процеса на заздравяване на рани. ( 26 )

Ролята на витамин D в контролирането на възпалението и справянето с инфекциите също може да бъде важна за правилното излекуване.

Едно по-старо проучване при 221 души, 112 от които са имали инфекции на краката, свързани с диабет, установи, че тези с тежък дефицит на витамин D са по-склонни да имат по-високи нива на възпалителни маркери, които могат да застрашат заздравяването. ( 27 )

В 12-седмично проучване, включващо 60 души с язви на краката, свързани с диабет, тези, които са приемали добавка с витамин D, са имали значителни подобрения в заздравяването на рани в сравнение с групата на плацебо. ( 28 )

Необходими са обаче допълнителни изследвания. ( 29 )

Загуба на костна тъкан

Витамин D играе решаваща роля в усвояването на калций и костния метаболизъм.

Това е важно, защото едновременното приемане на витамин D и калций помага на тялото ви да увеличи максимално усвояването. ( 30 )

Ниската костна минерална плътност е индикация, че костите ви са загубили калций и други минерали. Това поставя възрастните хора, особено жените, в повишен риск от фрактури. ( 31 )

В голямо наблюдателно проучване при повече от 1100 жени на средна възраст в менопауза или след менопауза, изследователите откриха силна връзка между ниските нива на витамин D и ниската костна минерална плътност. ( 32 )

Въпреки това, изследванията върху терапията с добавки с витамин D при независими възрастни хора са дали смесени резултати. Докато някои проучвания показват някои ползи, като например намалена мускулна болка, други не са открили, че предотвратява фрактури, свързани със загуба на костна плътност. ( 33 ) ( 34 ) ( 35 )

Едно проучване установи, че жените с дефицит на витамин D не са имали подобрение в костната минерална плътност, когато са приемали високи дози добавки, дори ако нивата им в кръвта са се подобрили. ( 36 )

Въпреки това, адекватният прием на витамин D може да бъде добра стратегия за защита на костната ви маса и намаляване на риска от фрактури. ( 37 )

Косопад

Много храни и хранителни вещества могат да повлияят на здравето на косата.

Докато стресът е често срещана причина за загуба на коса, тежката загуба на коса може да е резултат от заболяване или дефицит на хранителни вещества. ( 38 ) ( 39 ) ( 40 )

По-специално, проучвания свързват липсата на витамин D с алопеция ареата, автоимунно заболяване, характеризиращо се с тежка загуба на коса. ( 41 ) ( 42 ) ( 43 )

Едно проучване при хора с това състояние свързва по-ниските нива на витамин D с по-тежка загуба на коса. В друго проучване при 48 души с това състояние, прилагането на синтетична форма на витамин D локално в продължение на 12 седмици значително увеличава растежа на косата. ( 44 ) ( 45 )

Мускулна болка

Причините за мускулна болка често са трудни за определяне. Въпреки това, доказателствата сочат, че при липса на витамин D е възможната причина за това състояние. ( 46 ) ( 47 )

В по-старо проучване е установено, че 71% от хората с хронична болка имат дефицит на витамин. ( 48 )

Рецепторът на витамин D присъства в нервните клетки, наречени ноцицептори, които усещат болка. Този витамин може също да участва в сигналните пътища на тялото ви за болка, което може да играе роля при хронична болка. ( 49 )

Няколко проучвания отбелязват, че добавките с високи дози витамин D могат да намалят различни видове болка при хора с дефицит на витамин D. ( 50 ) ( 51 )

Покачване на тегло и затлъстяване

Затлъстяването е един рисков фактор при дефицит на витамин D.

Едно проучване при възрастни установи възможна връзка между ниския статус на витамин D и мазнините в корема и повишеното тегло, въпреки че тези ефекти са по-изразени при мъжете. ( 52 )

Докато дефицитът на витамин D може да се наблюдава в случаи на затлъстяване, са необходими допълнителни изследвания, за да се определи дали добавката с този витамин помага за предотвратяване на наддаване на тегло. ( 53 )

Тревожност

Дефицитът на витамин D е свързан с тревожни разстройства.

Един преглед установи, че нивата на калцидиол, форма на витамин D, са по-ниски при хора с тревожност, както и при тези с депресия. ( 54 )

Отделно проучване при бременни жени установи, че наличието на адекватни нива на витамин D може да помогне за намаляване на симптомите на тревожност, да подобри качеството на съня и дори да помогне за предотвратяване на следродилна депресия. ( 55 )

Все пак са необходими повече изследвания.

Какво причинява липса на витамин D?

Дефицитът на витамин D обикновено се определя като кръвни нива под 20 ng/mL, докато нива от 21-29 ng/mL се считат за недостатъчни. ( 56 )

Въпреки че няма само една причина за дефицит, общият ви риск може да е по-висок в резултат на определени основни състояния или фактори на здравословния начин на живот. Някои от най-честите рискови фактори за дефицит на витамин D са:

 • с тъмна кожа
 • възрастта
 • наднормено тегло или затлъстяване
 • не ядете много риба или млечни продукти
 • живеещи далеч от екватора или в райони с малко слънчева светлина през цялата година ( 57 )
 • работа на закрито ( 58 )
 • работа на нощни смени ( 59 )
 • хронично бъбречно заболяване, чернодробно заболяване или хиперпаратиреоидизъм ( 60 )
 • има здравословно състояние, което засяга усвояването на хранителни вещества, като болест на Crohn или цьолиакия ( 61 ) ( 62 ) ( 63 )
 • операция за стомашен байпас ( 64 )
 • използване на определени лекарства, които засягат метаболизма на витамин D, като статини и стероиди ( 65 )

Хората, които живеят близо до екватора и често се излагат на слънце, е по-малко вероятно да имат дефицит, тъй като кожата им произвежда достатъчно витамин D.

Докато хората, които често носят слънцезащитен крем на открито, също са изложени на повишен риск от дефицит, използването на слънцезащитен крем е важно за намаляване на увреждането на кожата и риска от рак поради излагане на слънце. ( 66 ) ( 67 )

Липса на витамин D лечение

Дефицитът на витамин D обикновено се лекува с добавки. Ако медицински специалист установи, че имате дефицит, той може да препоръча следните опции.

Оралните добавки са основното лечение за дефицит на витамин D. Можете лесно да ги закупите без рецепта, но трябва да попитате лекар за препоръки за дозиране.

Магнезият помага за активиране на витамин D, така че може да искате да приемате и този микроелемент. ( 68 )

При тежък дефицит лекарят може да препоръча витамин D, отпускан по рецепта, който се предлага в много по-силни дози до 50 000 IU. Вашият лекар може също да обмисли инжекции с витамин D. ( 69 )

Хранителни източници

Яденето на повече храни, богати на витамин D, също може да повиши нивата ви. Опциите включват:

 • мазни риби
 • яйчни жълтъци
 • обогатени зърнени храни
 • обогатено мляко и сокове
 • кисело мляко
 • телешки черен дроб

Тъй като слънчевата светлина е естествен източник на витамин D, вашият лекар може също да препоръча да излизате на открито по-често. Въпреки това, като се имат предвид негативните ефекти от прекомерното излагане на ултравиолетови лъчи, важно е да вземете предпазни мерки, като ограничите общото си време на слънце и нанесете слънцезащитен крем.

Тестове за дефицит на витамин D

Обикновената кръвна картина може да ви помогне да определите дали имате липса на витамин Д. Този витамин съществува в кръвта ви в две форми: ( 70 )

 • 25-хидрокси витамин D (25-OH D) или калцидиол
 • 1,25-дихидрокси витамин D или калцитриол

Най-често срещаният тест за дефицит на витамин D е тестът за 25-хидрокси витамин D. Това е така, защото 25-хидрокси, или калцидиол, има по-високи концентрации и остава в кръвта Ви по-дълго, което го прави по-лесно за откриване. ( 71 ) ( 76 )

Може също да успеете да направите тест у дома, при който сами събирате малка капка кръв чрез обикновено убождане на пръст. Тези тестове са достъпни и удобни, но все пак може да искате медицински специалист, който да ви помогне да научите резултатите.

Кога да отидете на лекар

Може да е трудно да се каже дали имате липса на витамин Д, тъй като симптомите може да са незначителни. Освен това е възможно да имате дефицит на витамин D, без да изпитвате никакви симптоми.

Като общо правило, помислете да помолите лекар да провери за дефицит на витамин D, ако забележите някакви възможни симптоми и особено ако имате рискови фактори.

Вашият лекар може също да е в състояние да изключи други причини за някои от симптомите, които изпитвате.

Заключение

Дефицитът на витамин D е изненадващо често срещан, но симптомите често са фини и неспецифични, така че може да е трудно да разберете дали имате дефицит или друго здравословно състояние.

Ако смятате, че може да имате дефицит, помолете медицински специалист за кръвен тест.

Липсата на витамин D обикновено се лекува с добавки, но може да се нуждаете от съвет от лекар, за да получите правилната доза. Увеличаването на излагането на слънце и яденето на повече храни, богати на витамин D, като мазна риба и обогатени млечни продукти, също може да помогне.

Справянето с дефицита на витамин D си струва и може да има трайни ползи за вашето здраве.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Виж още: