Малките промени в храненето, които ще ви помогнат да отслабнете

Малките промени в храненето, които ще ви помогнат да отслабнете

Гладуване, броене на калории, следване на стриктни диети, тренировки във фитнеса до изтощение. С месеци пробвате какви ли не методи за отслабване, а кантара продължава да не помръдва.

Спокойно, ще успеете. Просто трябва да промените мъничко начина и навиците си на хранене и живот.

отслабване с храна

реклама

6 съвета, които ще ви помогнат в отслабването

Намалете рафинираните въглехидрати

Един от начините да намалите теглото си е като намалите приема на захари и нишестета. Можете да го направите или като преминете на кето режим на хранене или като замените въглехидратите с пълнозърнести храни.

Ако се спрете на кето (хранене с ниско съдържание на въглехидрати) организмът ви ще започне да използва за енергия складираните мазнини вместо въглехидрати, а това означава, че ще започнете да губите килограми.

Ако изберете да замените въглехидратите с пълнозърнести храни, тогава в организма ви ще се натрупват по-големи количества фибри, които ще работят за нормализиране работата на червата. Освен това фибрите ще ви засищат за по-дълго време и няма толкова често да изпитвате глад.

Хапвайте повече протеини, зеленчуци и полезни мазнини

При всяко хранене се опитайте да включвате източник на протеини, зеленчуци и източник на мазнини.

Протеини – Те са особено важни, тъй като храните богати на тях не само засищат и намаляват чувството на глад, но и помагат да запазите мускулната си маса, когато започнете да отслабвате.

Затова е важно в дневното ви меню да присъстват месо (пилешко, телешко, агнешко, свинско), риба и морски дарове (сьомга, пъстърва, сардини, скариди и други) и яйца.

Зеленчуци – Що се отнася до зеленчуците, тях можете да ги консумирате когато и колкото ви се хапват. Всички зеленчуци са не само хранителни, но и много полезни, засищащи и са отлични помощници в отслабването.

Единствените зеленчуци, които е добре да избягвате са картофи, сладки картофи, царевица и зимна тиква. Казваме го, тъй като те са с по-голямо съдържание на въглехидрати, а както споменахме, един от начините да накарате кантара да помръдне е да сведете приема на въглехидрати до минимум.

Мазнини – Вашето тяло се нуждае от полезни мазнини, без значение на какъв хранителен план ще се спрете. Затова не се лишавайте от мазини и ги включете в менюто си.

Полезно е например да си хапвате по няколко сурови ядки на ден, авокадо или да използвате зехтин при приготвяне на салатите си. Можете също така да си хапвате маслини, както и да използвате масло или кокосово масло, но там бъдете малко по-внимателни, тъй като маслото има по-високо съдържание на наситени мазнини.

Пийте повече вода

Водата е не само основен елемент за правилното функциониране на тялото ви, но е един от верните помощници с отслабването. Ако наистина искате забързате метаболизма си, поставете си цел да пиете поне по литър – литър и половина вода на ден.

Яжте бавно и ставайте от масата, преди да сте се нахранили напълно

Ако имате навик да се храните бързо и на крак, опитайте се да го промените. Казваме това, тъй като когато се храните бързо организмът ви не може да осъзнае веднага дали храната му е достатъчна или не и така поглъщате повече храна, отколкото в действителност ви е необходима.

Затова, опитайте се да се храните бавно, сдъвквайте внимателно храната и ставайте от масата малко преди да се почувствате напълно сити.

Движете се повече

Като казваме физическа активност, това не означава, че трябва задължително да сте по няколко часа на ден във фитнеса или да тичате всеки ден по 10 километра.

Достатъчно е да ходите повече пеш с умерено темпо, да карате колело, да ходите пеш до работа и обратно и по възможност да не използвате асансьор, за да се качите два етажа по-горе в сградата.

Ставайте от дивана или от стола в офиса и се движите ежедневно поне 30 минути и след време сами ще усетите, че се чувствате не само много по-бодри и здрави, но и че намалявате лека – полека теглото си.

отслабване кантар

Не ставайте роб на кантара

Постоянното следене на кантара няма да ви докара нищо добро, само може да ви стресира и демотивира. Затова, решите ли да промените начина си на хранене, оставете кантара на мира и се опитайте да не го използвате повече от веднъж на седмица.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: