Масло от безсмъртниче за лице

Масло-от-безсмъртниче-за-лице

Произлизащо от гръцките думи helisso (слънце) и chrysos (злато), името на Helichrysum е също толкова царствено, колкото и ползите от масло от безсмъртниче за лице, от забележително регенериране на кожата до заздравяване на рани и облекчаване на травми.

Има способността да лекува рани и белези. Ненадминат в регенеративните си ефекти, той е основен еликсир в ежедневната рутинна грижа за кожата, за да изглади километрите в живота ни, тъй като бръчките отразяват нашето уникално пътуване.

Маслото от безсмъртниче е лечебна и възстановяваща сила. То успокоява възпалението, като същевременно намалява болката с вградените си аналгетични свойства.

реклама

Това е многостранна помощ при състояния на остри травми, както и ежедневен тоник за поддържане на кожата здрава.

Масло от безмъртниче

Масло от безсмъртниче се дестилира чрез водна пара от растението Helichrysum italicum, произхождащо от средиземноморския регион.

Друга разновидност на растението, наречена Helichrysum splendidum, се отглежда в Южна Африка и също се използва за извличане на етерично масло.

Част от семейството на растенията Asteraceae, цветето Helichrysum се счита за братовчед на слънчогледа, споделяйки същия брилянтен жълт цвят и широка цветна глава.

Хелихризумът или безсмъртниче е известен като естествено лечебно растение, а маслото, извлечено от цветовете, се смята, че притежава мощни противовъзпалителни, антиоксидантни, антимикробни и антибактериални свойства.

В исторически план растението и маслото от безсмъртниче са били използвани за лечение на редица здравословни проблеми, включително храносмилателни проблеми, възпалителни кожни заболявания, настинки, кашлица и възпалени мускули и стави.

Масло от безсмъртниче за лице  – Ползи

Безсмъртничето може да не е първият, за когото се сещате, когато мислите за етерични масла.

Въпреки това, той е мощен емолиент и детоксикатор, което го прави най-добре пазена тайна в индустрията за грижа за кожата.

Основните химични съставки на етеричното масло от безсмъртниче включват витамин А, алфа-феландрен, δ-кадинен, алфа- и бета-пинен, лимонен, линалоол и камфен.

1. Витамин А ( Ретинол)

Насърчава производството на себум върху сухия скалп, което води до балансирана хидратация на скалпа и здрава коса.

Балансира производството на себум при мазни типове кожа, насърчава обмяната на клетките и ексфолирането.

Забавя загубата на колаген, еластин и кератин при стареенето на кожата и косата.
Намява появата на хиперпигментация и слънчеви петна.

2. Alpha-Phellandrene

Притежават противогъбични свойства и предотвратяват разпространението на инфекции.

Забавя и предотвратява разпространението на възпалителни клетки.

Временно облекчава напрежението и болезнеността, когато се прилага локално.

3. δ-Cadinene

Притежава потенциална антиоксидантна активност, предпазва кожата и косата от оксидативен стрес, когато се прилага локално.

4. Pinene

Бъдете отговорни за противовъзпалителните свойства на маслото от безсмъртниче.
Потенциално облекчава напрежението в тялото, когато се прилага локално.

Излъчва седативни качества, които могат да помогнат за балансиране на настроението.

5. Лимонен

Действа като мощен антиоксидант, като предпазва клетките от увреждане, причинено от свободните радикали.

Излъчва ефективна противовъзпалителна активност. Подобрете аромата и вкуса на козметични формули и формули за грижа за кожата. Действа като успокояваща съставка.

6. Linalool

Действа като естествен анксиолитик, допринасяйки за успокояващите качества на етеричните масла като хелихризум, лавандула и мента.

Успокоява зачервяване, сърбеж и раздразнение, когато се прилага локално.
Помогнете за балансиране на емоциите и насърчаване на жизнеността.

7. Camphene

Излъчва успокояващи, седативни свойства. Действа като ефективен антиоксидант.
Намалява възпалението.

Извличане на масло от безсмъртниче

Етеричното масло от безсмъртниче се дестилира чрез водна пара от цветната част на растението.

Пресният хелихризум се поставя в камера, където се изпомпва пара, задействайки освобождаването на маслото.

След това парата и маслата се преместват в кондензатор. Охлаждащото действие превръща парата във вода, отделяйки се от етеричното масло.

Изчислено е, че между 1 до 1,5 тона от растението Helichrysum italicum са необходими за извличането на 1 литър етерично масло от безсмъртниче, което го прави едно от най-скъпите налични етерични масла.

Масло от безсмъртниче – Приложение

Уникалният химичен профил на етеричното масло от хелихризум допринася за неговата гъвкавост за употреба в грижата за кожата, ароматерапията, жизнеността и концентрацията.

  • За кожа, която е обезпокоена от акне, маслото от безсмъртниче може да действа като ефективно точково лечение на проблемните зони. Просто смесете 1-2 капки от маслото с подходящо за акне базово масло, като например жожоба, и нанесете върху чиста кожа след овлажняване.
  • За старееща кожа, антиоксидантната активност на Helichrysum е отлично допълнение към естествената рутинна грижа за кожата. Маслото може да се използва като серум, смесено с носещо масло или овлажнител, противодействащ на стареенето, за да се подобрят неговите предимства.

Поради съдържанието на лимонен, Helichrysum може да подобри аромата и вкуса на козметични формули и формули за грижа за кожата.

Затова може да се добавя към кремове, почистващи продукти, масла за лице и лосиони, като същевременно подобрява ефективността на формулата.

За да използвате ободряващите, стимулиращи ефекти на етеричното масло от хелихризум, добавянето му към вана или масаж на тяло може да успокои тялото и сетивата, без да предизвиква сънливост.

Масло от безсмъртниче – противопоказания

Маслото от безсмъртниче е само за външна употреба и не се препоръчва да се поглъща.

Въпреки че е рядкост да изпитате неблагоприятни ефекти от използването на етерични масла, възможните симптоми на отрицателни странични ефекти включват обриви и/или стомашно-чревен дистрес (като болка в стомаха, гадене и повишена киселинност).

На бременните жени силно се препоръчва да не използват определени етерични масла поради техния потенциален еменагогичен ефект.

Ако сте бременна или кърмите и настоявате да използвате тези масла, препоръчително е да потърсите медицинско ръководство от лекар преди употреба. Съхранявайте на място, недостъпно за деца.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от КРАСОТА: