Мед – Ползи, хранителна стойност, рецепти

мед

Медът е богат на хранителни вещества и антиоксиданти, има антибактериални свойства и може да играе роля в управлението на диабета като част от балансирана диета.

Медът е гъста течност, произведена от медоносните пчели от растителен нектар и се използва широко в различни кулинарни приложения.

Той заема специално място в домашните лекарства от стотици години. Известен е като един от най-великите от изцяло естествените продукти за лечение.

реклама

Той предлага много ползи за здравето, било то облекчаване на кашлицата с мед или пък ползите от неговите антиоксидантни свойства. Има няколко начина да се възползвате от суперсилите на меда.

Медът съдържа биоактивни вещества, които му придават лечебни способности. Той също така носи редица други ползи за здравето.

Всички знаем, че има различни видове мед, но най-известните са мед от глухарче, мед от магарешки бодил, мед от манука който идва от Нова Зеландия, акациев мед, мед от борови връхчета.

Тази статия разглежда какво представлява сладкия мед, различните ползи за здравето и начини за използването му.

Какво е мед?

Медоносните пчели получават мед под формата на растителен нектар. Въпреки че се произвежда от и за пчели, хората винаги са го харесвали. Хората са ценили меда от хиляди години. Неговата естествена сладост и ползи за здравето играят роля за това.

Получаваме суров мед директно от пчелните кошери. Не преминава през обработка. Но този истински мед може да се филтрира, за да елиминира всички нежелани частици.

По-голямата част от бурканите с мед, продавани в супермаркетите, преминават през процес на нагряване. Това прави меда по-малко лепкав и по-лесен за филтриране. Високите температури пастьоризират меда. Така се убиват клетките на дрождите, които могат да причинят нежелана ферментация.

Видове мед

видове мед

1. Обработен мед

Когато си помислите за „истински“ мед, може да си представите лепкавия нектар, който получавате в магазина за хранителни стоки. Този мед преминава през процес на пастьоризация и филтриране. Затова се нарича преработен мед.

Пастьоризацията е процес на нагряване на мед при високи температури. Помага за удължаване на срока на годност и предотвратява образуването на кристали. Този метод обаче може да унищожи някои минерали и живи ензими, естествено присъстващи в тази златиста течност.

Филтрирането допринася за гладка, по-дълготрайна консистенция. Елиминира всякакви нежелани остатъци. Остатъците от пчелен мед, пчелен восък, твърди вещества или цветен прашец могат да причинят по-бързото втвърдяване на вискозната течност. Следователно обработката ги премахва.

2. Натурален мед и чист мед

Чистият и натурален мед също се пастьоризира и филтрира.

Терминът „натурален“ мед не трябва да означава никакви изкуствени съставки. Това обаче може да не е така. Например, естественият мед може да съдържа царевичен сироп, захар или естествен аромат.

„Чистият“ мед не съдържа добавки.

3. Суров мед

Суровият мед е най-доброто средство за извличане на всички ползи. Тъй като суровият мед не се подлага на пастьоризация или филтриране, той има пълен набор от хранителни вещества.

Ако желаете да добавите суров мед в диетата си, уверете се, че го получавате от надежден източник. Той гарантира, че получавате възможно най-висок клас без замърсяване.

Хранителна информация

Медът по същество е захар. Предлага повече калории от бялата захар. Въпреки това, високото му съдържание на захар и ниско съдържание на мазнини го прави идеален за използване като алтернатива на захарта в различни напитки и храни.

Медът е по-сладък от бялата захар, която използваме. Така че, ако го използвате като замяна, трябва да бъде в по-малки количества.

Мед: хранителна стойност

Една супена лъжица мед съдържа:

 • Калории: 64
 • Въглехидрати: 17 гр.
 • Захар (фруктоза и глюкоза): 17 мг.
 • Протеин: 0 гр.
 • Мазнини: 0 гр.
 • Фибри: 0 гр.

Мед: витамини и минерали

Медът също съдържа доста микроелементи:

 • Витамин Ц
 • Желязо
 • Цинк
 • Калций
 • Калий
 • Натрий

1. Калории от прости въглехидрати

Медът съдържа много прости въглехидрати. Основните компоненти на нектара са захарта и водата. Пчелите добавят ензими, които произвеждат допълнителни органични съединения. Те превръщат захарозата във фруктоза и глюкоза и следователно високото съдържание на фруктоза я прави по-сладка от трапезната захар. След това водата се изпарява, за да се предотврати развалянето на крайния продукт.

2. Съдържание на вода

Медът е приблизително 18% вода. Следователно съдържанието на вода помага да се определи качеството на меда. Пчеларите смятат, че колкото по-нисък е водният процент на меда, толкова по-висок клас е той.

3. Антиоксиданти

Медът е богат на флавоноиди и фенолни киселини. Това са естествени антиоксиданти и предлагат няколко ползи за здравето. Освен това е с ниско съдържание на мазнини и холестерол! Това е един от най-интригуващите факти за хранителните стойности на меда.

4. Гликемичният индекс

Медът има по-нисък гликемичен индекс (GI) от захарта. ГИ на меда е 58. Това означава, че усвояването на захарите в меда става постепенно. Това също води до подобрено храносмилане.

Пчелен мед – ползи

Медът е единственият природен продукт, извлечен от насекоми, който има хранителни, козметични, терапевтични, медицински и промишлени стойности. Няколко проучвания показват, че лечебният ефект на меда може да се дължи на неговите антибактериални, противовъзпалителни, апоптотични и антиоксидантни свойства ( 1 ).

Медът може да не е източник на хранителни вещества. Независимо от това, той е суперхрана. И с право! Медът има благоприятен ефект върху възпаленията, бактериите и заздравяването на рани.

1. Противовъзпалително действие

Възпалението може да причини сърдечни заболявания, автоимунни заболявания и рак. Антиоксидантите в меда са отговорни за някои от неговите ползи за здравето.

Натуралният мед включва различни антиоксидантни компоненти. Някои от тях са фитохимикали, флавоноиди и витамин С. Тези антиоксиданти ни предпазват от оксидативен стрес и ни помагат да се отървем от свободните радикали. Оксидативният стрес е свързан с много здравословни проблеми. Така че можете да намалите риска от заболяване, като консумирате богати на антиоксиданти храни, като мед.

Медът има антиоксиданти, които могат да помогнат за предпазване на тялото от възпаление. Според проучване , антиоксидантите в меда от елда показват, че медът може да засили антиоксидантната активност в организма ( 2 ).

2. Засилва имунитета

Медът помага за повишаване на имунитета чрез увеличаване на броя на Т и В лимфоцитите, антителата, еозинофилите, неутрофилите и моноцитите. В допълнение, той също така помага за увеличаване на броя на генерирането на естествени клетки-убийци по време на първичен и вторичен имунен отговор в тъканна култура.

Според изследване, вид захар, наречен олигозахариди в меда, засилва имунната система. Незахарните съставки обаче също са отговорни за имуномодулацията.

3. Помага за намаляване на кръвното налягане

Високото кръвно налягане е важен рисков фактор за сърдечни заболявания. Медът може да помогне за намаляване на кръвното налягане. Дължи се на антиоксиданти, които помагат за понижаване на кръвното налягане. Освен това едно проучване показва, че консумацията на мед намалява кръвното налягане( 3 ).

4. Подобрява нивата на холестерола

Високите нива на LDL (лошия холестерол) са значителен рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания. Тази форма на холестерол се появява при различни сърдечни заболявания. Освен това LDL участва в развитието на атеросклероза. Натрупването на мазнини в артериите може да доведе до инфаркти и инсулти.

Изследванията показват, че медът може да помогне за понижаване на холестерола. Понижава общия и LDL (лошия) холестерол. Освен това повишава значително HDL (добрия) холестерол ( 4 ).

5. Облекчаване на кашлицата

Традиционните лекарства за настинка и кашлица със сигурност включват мед. Например изследванията показват, че 1-2 чаени лъжички мед могат да облекчат нощната кашлица при децата и да помогнат за спокоен сън ( 5 ). Въпреки това, лекарите не препоръчват това за кърмачета под една година.

6. Управление на диабета

Няколко проучвания показват антидиабетната роля на меда ( 6 ). Той помага за управлението на захарния диабет чрез интервенции, насочени към хипергликемия и оксидативен стрес. В допълнение, той също така помага в борбата с няколко съпътстващи заболявания, свързани с диабета. Той улавя реактивните кислородни видове, подобрява оксидативния стрес и намалява хипергликемията. Въпреки това, не трябва да се консумира много често от пациенти с диабет.

7. Превенция на рака

Настоящите проучвания показват, че медът има противоракови ефекти, като пречи на множество пътища за клетъчно сигнализиране  ( 7 ). Тези пътища включват клетъчна смърт, антимутагенни, антипролиферативни и противовъзпалителни пътища. В допълнение, той променя имунните реакции, като сигнализира за белите кръвни клетки на тялото. В резултат на това може да помогне за намаляване на риска от рак.

8. Облекчаване на астма

Медът обикновено се използва в народната медицина за лечение на възпаление, кашлица и треска. Има облекчаващо действие и при пациенти с астма. Увеличава производството на слюнка. Тъй като слюнката смазва дихателните пътища и намалява дразненето в гърлото, кашлицата може да намалее. В допълнение, неговите противовъзпалителни свойства могат да намалят отока на дихателните пътища, който придружават астмата.

9. Профилактика на сърдечно-съдови заболявания

Медът има антиоксиданти като флавоноиди, полифеноли, витамин С и монофеноли. Тези съединения могат да помогнат за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания.

При коронарна болест на сърцето флавоноидите предпазват сърцето от неуспехи чрез:

 • Разширяване на коронарните кръвоносни съдове
 • Намаляване на способността на тромбоцитите в кръвта да се съсирват
 • Инхибиране на окисляването на липопротеините с ниска плътност.

10. Антибактериален

Суровият мед е известно антибактериално и антимикробно средство. Медът унищожава вредните бактерии и гъбички. Освен това, поради своя различен химичен състав, той не насърчава растежа на дрожди или бактерии.

11. Зарастване на рани

Известно е също, че истинския мед лекува рани. Това свойство произтича от антибактериалните ползи на меда. Проучванията доказват, че е отлична терапия при изгаряния, наранявания и кожни заболявания.

12. Подобрява здравето на храносмилателната система

Истинският мед предлага още едно предимство за лечение на храносмилателни затруднения, включително диария. Липсват обаче доказателства. Но едно проучване използва мед като терапия за Helicobacter pylori (H. pylori). Тази бактерия може да доведе до стомашни язви. Медът се оказа успешен в борбата с тази бактерия ( 8 ).

Суровият мед също е пребиотик ( 9 ). Това означава, че захранва здравите бактерии, които живеят в червата. Тези добри бактерии са необходими не само за храносмилането, но и за общото здраве.

Рецепти с мед

Можете да използвате мед в различни здравословни рецепти като напитки, десерти и закуски. Въпреки това, най-полезният начин да го използвате за здравословен начин на живот е като пиете топла вода с мед.

Това е най-лесната рецепта и най-популярният метод за консумация на мед в наши дни.

1. Топла вода с мед

Топла вода с мед

Една чаша топла вода и мед на празен стомах е много полезна сутрин. Помага за отслабване, поддържа ви енергични през целия ден и носи много дългосрочни ползи.

Съставки:

 • Мед – 1 ч.л
 • Вода – 1 чаша
 • Лимон – половин (по избор)

Начин на приготвяне:

Всичко което ви трябва е чаша топла вода, в нея разтворете мед и сок от половин лимон, пожелание

2. Джинджифил, мед и лимон

Джинджифил, мед и лимон

Тази напитка е вкусен мощен имуностимулатор и е лесна за приготвяне.

Съставки:

 • 3 – 4  резенчета джинджифил
 • 1/4 лимон
 • вода 300 – 350мл.

Вариант 1

Начин на приготвяне:

 • Нарендете корена от джинджифил, изстискайте сока в чаша;
 • Изстискайте сока от лимона и добавете при джинджифила;
 • Сипете вода в чашата и добавете мед;
 • Разбъркайте добре, докато се разтвори меда.

Вариант 2

Чай с джинджифил

Начин на приготвяне:

 • Нарежете 3-4 резенчета джинджифил и ги сложете в тенджера;
 • Варете 3-4 минути след като кипне;
 • Прецедете напитката в чаша, добавете малко лимонов сок и мед.

3. Печена тиква с медПечена тиква с мед

Тиквата сама по себе си е полезна и вкусна, а ако добавите мед и орехи ще получите страхотен, вкусен и полезен десерт.

Съставки:

 • тиква – 4 – 5 средни парчета
 • мед –  3 – 4 супени лъжици
 • орехи – една шепа
 • канела

Начин на приготвяне:

 • Обелете и нарежете тиквата на парчета;
 • Сложете в тава, добавете малко вода и печете около 40 минути на 200 градуса;
 • След като тиквата е опечена, залейте парчетата с мед и поръсете с орехи и канела.

Мед – противопоказания

Ползите от този еликсир на здравето, наречен мед са безброй. Но, все пак има някой неща които трябва да знаете.

Хората с диабет

Ако сте на диета с ниско съдържание на захар или въглехидрати по медицински причини, трябва да ограничите приема на мед. Медът е почти чиста захар (въглехидрати). Въпреки ползите си за здравето, медът все още повишава нивата на кръвната захар. Въпреки това, някои проучвания показват неговите антидиабетни свойства. Но се консултирайте с Вашия лекар преди да консумирате мед!

Кърмачета

В допълнение към полезните пребиотици и хранителни вещества, суровият мед може да носи и вредни бактерии като Clostridium botulinum, които могат да бъдат опасни за бебетата. Ето защо никога не трябва да давате суров мед на бебета на възраст под две години. Може да причини замайване и дори парализа.

Бебетата са предразположени към инфекции. Затова избягвайте да давате мед на бебета под две години. Той има прахови частици, които могат да доведат до бактериални спори, причиняващи ботулизъм. Следователно те могат да се разболеят сериозно. Въпреки това топлината убива повечето микроорганизми. Така че използването на мед в топли ястия за деца може да е безопасно. Независимо от това, трябва да избягвате да давате мед на дете под две години.

Възрастни

Прекомерната консумация на мед може да доведе до симптоми като диария и повръщане. Тези симптоми могат допълнително да доведат до запек и по-тежки симптоми, като замъглено зрение и мускулна слабост.

Повече от две супени лъжици за жени и три супени лъжици за мъже могат да бъдат вредни за здравето, тъй като може да съдържат бактериални ендоспори, отговорни за хранително отравяне.

Бременни жени

Бременните жени и хората с компрометирана имунна система трябва да избягват консумацията на суров мед, тъй като не е пастьоризиран.

Алергии

Хората с алергия към мед трябва да бъдат внимателни, когато го консумират. Алергиите към мед са необичайни, но съществуват. Може да се дължат на пчелен прашец в меда. Пчелният прашец е комбинация от цветен прашец и пчелни храносмилателни ензими. Има потенциал да предизвика тежка алергична реакция.

Заключение

Медът предоставя набор от потенциални ползи за здравето благодарение на своите ценни компоненти, включително антиоксиданти и прополис.

Въпреки че може да служи като подходящ заместител на захарта, изключително важно е да го използвате умерено, защото има подобно въздействие върху тялото ви като захарта.

Освен това е важно да знаете, че медът не трябва да се дава на деца под една година, тъй като крие риск от ботулизъм.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: