Прополис – лечебни свойства

прополис тинктура
прополис

Прополис или „пчелен клей“ се прави, когато пчелите комбинират сок от растения, пчелен восък и други съставки. Лепкавият, зеленикаво-кафяв продукт, използван като покритие и изграждане на техните кошери е прополис.

Думата „прополис“ идва от гръцките думи: „προ“ и „πολις“ – „пред града“, или „защита на града“.

Пчелите използват лепкавата смес за защита на кошера, като уплътнител, но той може да ги предпази и от патогени.

реклама

Това „чудо на природата“ съдържа минерали, витамини, микроелементи и други полезни вещества. Предполага се, че може да има антибактериални, противогъбични, антивирусни, противовъзпалителни, противоракови и други полезни свойства.

Още преди хиляди години древните цивилизации са използвали прополис заради неговите лечебни свойства. Използвали го локално или като орална добавка. Възможно е обаче да не е подходящо за всеки.

Тази статия ще разгледа какво представлява прополиса, какво казват проучванията за неговите потенциални ползи, как да го използвате и как да си направим прополисова тинктура у дома.

Какво е прополис?

Знаете ли, че пчелите не произвеждат само мед? Те също така създават вещество, наречено прополис, като събират сок от иглолистни дървета или вечнозелени растения.

Прополисът, познат още като клей или пчелно лепило, е смес от различни смоли, восък и прашец от цветове на растенията, обогатен с ензими и претърпял млечна ферментация в храносмилателната система на пчелите.

Той представлява тъмно смолисто вещество, събрано от пчелите от млади пъпки на различни растения (младите пъпки на растенията, отделят вещество, което служи да ги предпази от плесени, бактерии и слънчева радиация).

Използва се за дезинфекция на целия кошер. С прополис, пчелите намазват процепи и дупки, полират килиите и балсамират умрели животни вътре в кошера.

С помощта на прополис пчелите регулират ширината на входа на кошера.

Като цяло , пчелите покриват целия кошер и себе си за да се защитят от различни вируси и радиация.

Тук ще проучим предполагаемите ползи от прополиса и ще обсъдим потенциални опасения за безопасността, които трябва да бъдат разгледани със здравен специалист, преди да обмислим тази добавка.

История

Прополисът е бил използван заради терапевтичните си свойства от древни цивилизации от хиляди години. Гърците са го прилагали за лечение на абсцеси, асирийците са го използвали върху рани и тумори за борба с инфекциите и насърчаване на заздравяването, а египтяните са го използвали при мумифициране.

Споменаването на прополис за медицински цели е известно още от папирус намерен в древен Египет и в книгите на забележителните лечители от древни времена на Гален и Диоскурид.

Много информация за прополиса се съдържа в старите медицински книги. Пчелният клей се използва за лечение на кожни заболявания, рани, възпалителни заболявания на стомаха, бели дробове и много други.

Как се получава прополис?

Как се получава прополис

Интересен е процесът на получаване на прополис. Първо, пчелите от определена възраст събират различните съставки на прополиса и го носят в кошера.

Освен това те не влизат в кошера, а го прехвърлят на млади „чисти” пчели, тъй като атмосферата на кошера трябва да бъде стерилна.

На следващия етап, младите пчели подлагат лепкавата субстанция на ензимно третиране и едва след това го използват за нуждите на семейството:

За запечатване на пукнатини, изграждане на медена пита, срещу вредители, правене на капаци – които покриват пчелните пити.

Как идва при нас?

Пчеларите изстъргват прополис от стените и рамките или използват специални решетки за събирането му. От всеки кошер може да се получи до 150 g прополис (пчелен клей).

Прясно събраният прополис има пикантно-горчив вкус, лепкава текстура и светлокафяв или тъмнозелен цвят (нюансът зависи от вида растения, от които е събран).

Миризмата е много специфична, напомняща на мед и тамян. С течение на времето той изсъхва, втвърдява се и придобива кафяв цвят.

Основната характеристика на прополиса е запазването на всички полезни свойства по време на топлинна обработка, така че няма проблем да се нагрява преди употреба.

Състав на прополис

Състав на прополис

Прополисът съдържа над 500 различни съединения, повечето от които са форми на полифеноли. Повечето от тези съединения са форми на полифеноли. Полифенолите са антиоксиданти, които се борят с болести и увреждания в тялото.

Основните компоненти на прополиса са: смола (50%-70%), масло и восък (30%-50%), прашец (5%-10%) и други химични съединения, включително: есенциални аминокиселини, минерали, захари, витамини B, C и E, флавоноиди, фенол, както и ароматни съединения.

Трябва да се има предвид обаче, че състава му може да варира в зависимост от местоположението на пчелите и до какви дървета и цветя имат достъп.

Типични компоненти на прополиса: акацетин, апигенин, алфа-ацетокси-бетуленол, кемпферид, рамнозинтрин, ерманин.

Прополисът съдържа повече от 50 органични компонента и минерални елементи (К, Са, Р, Na, Mg, S, Cl, Al, Va, Fe, Mn, Zn, Cu, Si, Sn, Se, Ag, F, Co и др. , в повишени количества – Zn и Mn), витамини В1, В2, В6, А, Е, никотинови, пантотенови киселини и др., 17 аминокиселини (аспарагин, глутамин, триптофан, фенилаланин, левцин, цистин, метионин, валин, гликокол, хистидин, аргинин, пролин, тирозин, треонин, аланин, лизин).

Прополисът от Европа няма същия химически състав като прополиса от Бразилия. Това може да затрудни учените да стигнат до общи заключения относно неговите ползи за здравето.

Свойства на прополиса

Прополисът има способността да влияе положително на всички органи и системи на човешкото тяло, но основните му свойства, използвани в медицината, са бактериостатични и бактерицидни.

Прополисът инхибира активността и унищожава широк спектър от бактерии и вируси: от Mycobacterium tuberculosis до вируси на хепатит и грип.

В същото време, прополисът няма никакво въздействие върху „естествената” чревна микрофлора, следователно не причинява дисбиоза (за разлика от антибиотиците).

Едновременното използване на прополис и някои антибиотици увеличава ефекта на антибиотика значително.

Прополисът също има противовъзпалително, антитоксично действие, укрепва имунната система, насърчава отстраняването на чужди материали (мъртви микроорганизми и техните метаболитни продукти) извън организма ви.

Той перфектно анестезира и се използва като местна упойка при лечението на гастрит, отит, рани, изгаряния и измръзване, заболявания на устната кухина, наранявания и изгаряния на очите.

Има доказателства за положителния ефект на прополиса върху хода на инфарктите и инсулта.

Ползи за здравето от прополис

Лечение с прополис

Смята се, че прополисът има антибактериални, антивирусни, противогъбични и противовъзпалителни свойства. Пчелният продукт изглежда осигурява и защита от някои бактерии, вируси и гъбички.

Прополисът може да помогне за облекчаване на възпалението, намаляване на появата на акне и насърчаване на заздравяването на рани. Винаги следвайте съветите на Вашия лекар, тъй като прополисът може да взаимодейства с лекарства и да увеличи риска от съсирване на кръвта.

1. Заздравяване на рани

Прополисът има специално съединение, наречено пиноцембрин, флавоноид, който действа като противогъбично средство. Тези противовъзпалителни и антимикробни свойства правят прополиса полезен при заздравяването на рани.

Едно проучване установи, че прополисът може да помогне на хора, които са имали травматични изгаряния, да се излекуват по-бързо, като ускори растежа на нови здрави клетки.

Друго проучване установи, че локалният алкохолен екстракт от прополис е по-ефективен от стероиден крем за намаляване на мастоцитите в рани от орална хирургия. Мастните клетки са свързани с възпаление и забавяне на зарастването на рани.

2. Афти и генитален херпес

Мехлеми, които съдържат 3 процента прополис, могат да помогнат за ускоряване на времето за заздравяване и намаляване на симптомите както при херпес, така и при рани от генитален херпес.

Едно проучване установи, че когато прополисът се прилага локално три пъти на ден, той помага за излекуване на рани по-бързо, отколкото без лечение.

Учените открили, че кремът с прополис не само намалява количеството на херпесния вирус, присъстващ в тялото на човек, но също така предпазва тялото от бъдещи афти.

3. Орално здраве

Дъвченето и прилагането на чист прополис елиминира кървенето, неприятната миризма, възпалението, вредните бактерии.

Преглед от 2021 г. установи, че прополисът може също да помогне за лечение на инфекции на устата и гърлото, както и зъбен кариес (кухини). Тук изследователите предполагат, че антибактериалните и противовъзпалителните ефекти на продукта могат потенциално да играят роля в цялостната грижа за оралното здраве.

4. Рак

Противоракова активност в пчелния прополис – кафеената киселина (CAPE) е ключов противораков компонент.

По принцип всичко зависи от местоположението на тумора, както и от други фактори. Въпреки това, в борбата срещу рака си струва да се помни, че определено трябва да се консултирате със специалисти преди започване на терапия с използване на нетрадиционни техники.

Смята се, че прополисът играе роля и при лечението на някои видове рак. Според едно проучване от 2021 г., прополисът може:

 • предпазват раковите клетки от размножаване
 • намаляване на вероятността клетките да станат ракови
 • блокират пътищата, които пречат на раковите клетки да подават сигнали една към друга
 • намаляване на страничните ефекти от някои лечения на рак, като химиотерапия и лъчева терапия

Изследователите също предполагат, че прополисът може да бъде допълнителна терапия – но не и единствено лечение – за рак.

5. Хронични болести

Изследванията показват, че някои от антиоксидантните ефекти на прополиса могат да имат потенциални сърдечно-съдови, неврологични и антидиабетни ползи.

Според един преглед от 2019 г. богатите на полифеноли храни и добавки като прополис могат да намалят риска от висок холестерол, сърдечни заболявания и инсулт.

Същият преглед отбелязва също, че прополисът може да притежава невропротективни ефекти срещу множествена склероза, болест на Паркинсон и деменция. Все пак, както и при други предполагаеми ползи от прополиса, са необходими повече изследвания, за да се потвърди къде подобни добавки могат да помогнат за предотвратяване на неврологични разстройства.

Освен това, преглед от 2022 г. предполага, че прополисът може също да има отражение в превенцията и лечението на диабет тип 2. Смята се, че неговите флавоноиди потенциално могат да помогнат за контролиране на освобождаването на инсулин.

Не е ясно обаче дали прополисът сам по себе си би могъл да предложи някое от горните предимства и ако е така, в какви дози.

6- 17. Други ползи за здравето

Смята се, че антибактериалните, антивирусните, противогъбичните, антиоксидантните и противовъзпалителните свойства на прополиса, ще помогнат и при следните състояния:

 • Язва на стомаха: Приемането на масла и алкохолна тинктура подобрява действието на други лекарства, намалява възпалението, намалява болката, ускорява заздравяването
 • Хеликобактер пилори: Използването на водна или алкохолна тинктура на основата на прополис помага за унищожаване на бактерии, които провокират развитието на стомашно-чревни заболявания
 • Гастрит: Приемането на парчета прополис, или като тинктура, спомага за намаляване на появата на симптомите на заболяването
 • Гъбички по ноктите: Използването на външни инфузии елиминира сърбежа и възпалението, потиска развитието на гъбичките, поради което болният нокът постепенно се заменя със здрав
 • Панкреатит: Комбинираната употреба на алкохолна тинктура с лекарства помага за подобряване на функционирането на стомашно-чревния тракт и намалява възпалението на панкреаса
 • Хемороиди: Свещи, мехлеми и микроклистери, които включват прополис, помагат за премахване на болестта
 • Заболявания на черния дроб: Ускорява възстановяването на клетките, без да уврежда организма (лечението се извършва само с други лекарства)
 • Бронхит: Използването на тинктури, инхалации и дъвчене на парчета прополис облекчава възпалението на дихателните органи, облекчава симптомите на заболяването, ускорява лечението
 • Простата: Използването на свещи, които съдържат прополис, помага за елиминиране на болестта
 • Чревни заболявания: Прополисът облекчава възпалението, възстановява увредената тъкан, ускорява лечението, когато се използва заедно с други лекарства
 • Стенокардия: Спиртна тинктура или промиващ разтвор с прополис облекчава дразненето в гърлото, подобрява имунитета
 • Пъпки: Използването на парчета прополис или напоен с тинктура от прополис памук, поставен в засегнатите области, или използването на мехлеми намалява появата на симптомите

Лечение с прополис, какво казват проучванията?

Лечебните свойства на прополиса са намерили приложение не само в алтернативната медицина – това се препоръчва от много лекари: гинеколози, отоларинголози, дерматолози, педиатри и др.

През 2016 г. в Изследователския център за биоинформатика и медицинска информатика в Калифорнийския университет в Сан Диего беше публикуван преглед на противораковите свойства на прополиса

През 2017г. беше изготвен цялостен преглед въз основа на резултатите от 115 независими проучвания, които потвърдиха и документираха клиничната ефикасност на употребата на прополис при лечение на редица заболявания и нарушения (грижи за рани, педиатрия, язви, различни видове рефлукс и гастрит, орално възпаление, кардиологични нарушения и онкологични патологии).

Виж Още: Диета при гастрит: какво да ядем и какво да избягваме

Често приложение

Това вещество ефективно се бори с микроорганизмите, които са вредни за човешкото здраве.

Можете да използвате прополис, както ви харесва – можете да направите тинктури от вода или спирт, мехлеми, кремове и дори да го дъвчете в чист вид като дъвка.

Прополисът помага при:

 • туберкулозен бацил;
 • грипен вирус;
 • Трихомоноза
 • херпесен вирус;
 • кандидоза;
 • гъбични заболявания;
 • хепатит.

Прополисът е едно от малкото вещества с антибиотични свойства, които не причиняват дисбактериоза.

Сред полезните функции на прополиса са:

 • обеззаразяване от бактерии, вируси и гъби при лечение на хронични заболявания;
 • стабилизиране на съдовите стени и капилярите, което подобрява кръвообращението;
 • елиминиране на възпаление, намаляване на оток, намаляване на пропускливостта на съдовите стени и болезнени усещания в засегнатите от инфекцията места;
 • снабдяване на организма с хранителни вещества и витамини;
 • намаляване на болката;
 • снабдяване с антиоксидантни витамини;
 • укрепване на имунитета;
 • подобряване на метаболизма в организма;
 • превенция и лечение на тумори.

Прополисът може да се използва при липса на здравни проблеми с цел превенция.

Той предотвратява появата на вирусни инфекции при хора. Предимството на прополиса пред другите лекарства е, че микроорганизмите не развиват резистентност към него при продължителна употреба.

Тази характеристика е свързана с химическия състав на веществото, съдържащо елементи на различни растения, всяка от които има свои защитни качества.

Прополис противопоказания

Не трябва да се приема прополис при алергични реакции към пчелните продукти.

Прополисът може да забави образуването на тромбоцити и, като следствие, съсирването на кръвта. Добре е да не се рискува, особено преди операциия – би било разумно да не се приема прополис.

Ако детето се роди склонна към алергични реакции, не е препоръчително да се приема прополис, за да не се предизвикат допълнителни обостряния при кърмачета.

В допълнение, прополисът съдържа силни сенсибилизатори, които могат да предизвикат контактен дерматит.

Прополисът е един от най-безопасните и полезни продукти, използвани за лечение на повечето заболявания. Но за разлика от меда, ако се съхранява неправилно, той губи своите лечебни свойства.

Ето защо, преди да използвате лекарства на базата на прополис, трябва внимателно да проучи правилата за тяхното приготвяне.

Съображения за безопасност

Все още няма достатъчно доказателства, за да се определи дали продуктите с прополис са безопасни или не, но не се считат за високорискови.

Хората обикновено приемат малко прополис, когато ядат мед. Ако обаче имате алергия към мед или пчели, ще имате реакция и към продукти, съдържащи прополис. Прополисът също може да предизвика собствена алергична реакция, когато се използва продължително време.

Пчеларите са едни от хората, за които е най-вероятно да имат алергия към прополис, тъй като те са около съединението много време.

Народни рецепти с прополис

рецепти с прополис

Дъвчене на прополис

Дъвченето на прополис е доказано средство при пародонтоза и проблеми с гърлото. Просто взимате парче прополис и дъвчете, имайте предвид, че клеят е лепкав и е леко неприятно.

Приемане на топче прополис

В някои народни рецепти се твърди, че гълтането на топче прополис с големината на грахово зърно, ще ви избави от гастрита и проблемите с кисилините. За това твърдение няма доказателств, дори се споменава, че може да залепне за лигавицата и да я увреди.

Външна употреба

Начупете парче прополис върху марля и поставяте върху болното място при дископатия. Правете това в продължение на 30 дни, след това прекъснете за седмица и повторете процедурата.

При дископатия се препоръчва и дръг начин, който е доста ангажиращ!

Изрязвате стелки от картон. След това, начупете достатъчно количество прополис за да покрие стелките.

В продължение на 8 месеца поставяте стелките на ходилата си (може да използвате чорапи и тиксо за да се захванат стабилно) всяка вечер и преспивате с тях.

На осмия месец болките изчезват!

„Направи си сам прополис тинктура“

Това което трябва да направите първо е да се снабдите с прополис. Най-добрия вариант е да го вземете от познат пчелар.

Ако нямате роднина или приятел който се занимава с пчеларство, ще трябва да закупите прополис от магазина.

Проплоисова тинктура ( клеева тинктура)

Има две основни рецепти за тинктура от прополис – с алкохол и със вода. Втория вариант се препоръчва за онези категории пациенти, които са противопоказани или не им се препоръчва употребата на алкохол.

Как се прави тинктура от прополис с алкохол:

Съставките, от които се нуждаете за пополисова тинктура в пропорции 1:10 – т.е. за 1 литър 70-градуса алкохол се нуждаете от 100 грама пчелен продукт. Прополисът трябва да бъде натрошен, рендосан или ситно нарязан с нож. За да направите това, препоръчва се предварително да се постави във фризера, защото се втвърдява. Когато прополиса е готов, се поставя в тъмен стъклен съд. След което се залива с алкохол (спирт, ракия). Народното лекарство трябва да се разклаща в продължение на 2 седмици и да се съхранява  на тъмно и хладно място. Резултатът ще бъде 10% тинктура.

Ако искате да увеличите концентрацията на прополис в тинктурата, използвайте компонентите в пропорции 1: 5, увеличавайки процента на пчелния продукт.

Така получавате 20% тинктура.

Рецепта на автора

Аз лично използвам спирт 95 градуса. В 100гр. поставям 30гр. настърган с ренде прополис.

Получената смес поставям в тъмен стъклен съд. В продължение на 2 седмици „разклащам“ съда по два пъти на ден.

След това прецеждам през марля и прополисовата тинктура е готова за ползване.

Как се приема тинктура от прополис с алкохол:

деца – 15-20 капки (за 10% тинктура) или 8-10 капки (за 20%). деца над 12 години и възрастни 20–60 капки (за 10% тинктура) или 10-30 капки (за 20%).

Как да приемаме прополисова тинктура: гореописаното количество капки трябва да се разтвори в ½ чаши вода.

Препоръчително е да се пие лекарството 30-40 минути преди хранене. В народната медицина се препоръчва също да се добавят 1 чаена лъжичка пчелен мед на чаша вода.
Прополисовата тинктура със спирт може да се използва и външно : например за акне, за коса, за зъбобол, за дезинфекция на рана.

В този случай се препоръчва лекарството да се разрежда с вода (в съотношение 1: 2) или физиологичен разтвор (1:10).

. За да се отървете от болки в гърлото, разредете разтвора в следните пропорции: 1 чаена лъжичка тинктура от прополис на 100 ml топла вода, с получената консистенция се “гаргарите“ три пъти дневно.

При запушен нос, смесете една супена лъжица вода и 1-2 капки прополисова тинктура. Капете по 2-3 капки 3 пъти дневно.

Съхранявайте проплисовата тинктура на тъмно и хладно място. За тази цел най-подходящ е хладилник.

Също така се уверете, че прополиса е на мястото, където малките деца не могат да го достигнат.

Как се прави тинктура от прополис с вода:

Пропорциите са: 1:10. 100 грама от прополиса се начупва на ситно. След това изсипете прополиса в 1 литър гореща вода (поне +50 градуса) и оставете да престоии за 24 часа.

Приложение на водната тинктура от прополис:

Водният екстракт може да се използва орално. Това е особено полезно за хора, страдащи от заболявания на стомашно-чревния тракт (гастрит, язви, колит, чернодробно заболяване), които се нуждаят от „леко” лечение с пестеливи средства.

Пиенето на лекарството трябва да бъде 2-3 супени лъжици 3-5 пъти на ден.

Това трябва да се случи поне половин час преди хранене. В народната медицина рецептата също е популярна, според която инфузията на пчелния продукт се разрежда в чаша топло обезмаслено мляко.

Курсът на лечение е 1 месец, профилактиката е 2 месеца.

За външна употреба водната тинктура от прополис е подходящ като капки за очи, нос или уши.

Ще бъде достатъчно 2-4 капки, повтаряйки процедурата няколко пъти на ден.

Също така, в някои случаи, тинктурата се използва за обеззаразяване или облекчаване на възпалението, но се счита за по-малко ефективен от прополисовата тинктура със спирт.

Как да си направим натурален крем с прополис

Без съмнение, много хора искат да използват собствените си ръчно изработени мехлеми. И това не е изненадващо, защото това е чудесен начин да се гарантира естествеността на всички компоненти.

Кремът е лесен за приготвяне и отнема около 30 минути.

Нуждаете се от:

 • зехтин: 100 гр
 • пчелен восък: 10 g
 • мед: 5 гр
 • Прополис: 2-3 гр

За основата на този крем е най-добре да се използва екстра върджин зехтин.

Метод на приготвяне:

За крема трябва да натрошите прополис:

 1. Поставете парче прополис във фризера за 30 минути.
 2. След това прополиса се настъргва с ренде.
 3. В бутилка зехтин (100 г) се поставя настъргания прополис.
 4. Разклатете зехтина с прополис поне 10-15 минути.
 5. След това излейте маслото с прополис от бутилката в малка чаша и поставете във водна баня за 15-20 минути.
 6. Добавя се восък (10 g). Разбъркайте сместа с дървена лъжица, докато восъкът се разтвори.
 7. Свалете сместа от котлона и изчакайте 5 минути кремът да се охлади леко, като продължавате да разбърквате.
 8.  След това добавете половин чаена лъжичка мед (по избор). Медта се разбърква до пълно разтваряне.
 9. Веднага след като сте получили крем с еднаква консистенция, налейте я в буркан и оставете крема да се охлади и да се втвърди (около час).
 10. Кремът от прополис е готов за употреба.

Как се приема прополис?

Може да се ползва вътрешно: За кашлица и болки в гърлото, се взима половин чаена лъжичка мехлем, но три пъти дневно.

При остър ринит или синузит, използвайте мехлема за да намажете вътрешността на носа.

Външно се прилага при: охлузни рани, охапвания от насекоми, кожни раздразнения.

Често задавани въпроси

Какви са ползите от приема на прополис?
Прополисът може да убие вредните бактерии, вируси, гъбички и паразити, когато се приема през устата или нанася върху кожата. Прополисът може да понижи високите нива на кръвната захар. Също така прополиса е антиоксидант, може да подобри заздравяването на рани, може да укрепи костите, защитава черния дроб, за борба с рака и др.
Как се приема прополис тинктура?
За отслабена имунна система 30 – 40 капки, 4 пъти на ден, в продължение на три седмици. При инфекциозно заболяване по 15 капки тинктура от прополис на ден. Проблеми с простатата по 15 капки на ден. Хипертония – 15 капки на ден до пълно възстановяване. Ангина, фарингит, грип по 20 капки в 20 мл топла вода, гаргара няколко пъти на ден. Язва на стомаха – 20 капки в 10 мл топло мляко, ежедневно, на празен стомах.
Лекува ли се хеликобактер пилори с прополис?
Доказано е, че редица естествени продукти имат активност срещу бактериите H pylori. Един такъв продукт е пчелният прополис. В едно проучване става ясно, че когато се приемат 30-40 mg прополис три пъти дневно, наред със стандартната терапия, скоростта на ликвидиране на H pylori и заздравяването на язвата се подобрява в сравнение с пациентите, които използват само стандартната терапия.

Заключение

Пчелите произвеждат съединение, наречено прополис, от сока на иглолистни дървета или вечнозелени растения. Комбинирно с восък, те създават лепкав, зеленикаво-кафяв продукт, използван като покритие на техните кошери.

Проучванията показват, че прополиса има редица свойства, които могат да бъдат от полза за човешкото здраве. Хората могат да го използват върху кожата, като вода за уста и като добавка за различни дребни здравословни проблеми.

Въпреки това, няма много висококачествени доказателства, които да предполагат, че прополисът е ефективно лечение за специфични състояния при хората. В резултат на това всеки с постоянни симптоми трябва да говори с лекар за най-добрите възможности за лечение.


Отдели 2 секунди от твоето време и се запиши

за най-горещият бюлетин на Spiritell. 100% безплатно!

Абонирай се

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЗДРАВЕ: