Може ли чесънът да увеличи сексуалното ви желание?

Може ли чесънът да увеличи сексуалното ви желание

Знаете ли, че чесънът има силата на афродизиак и помага при правенето на любов? Това се дължи на това, че съдържа алицин, съединение, което увеличава притока на кръв към половите органи.

Чесънът, често използвана съставка, се свързва с множество ползи за здравето. Някои изследвания показват, че чесънът може да се бори с възпалението, да понижи нивата на холестерола и да предложи защита срещу хронични заболявания.

Като се има предвид широкият му спектър от лечебни свойства, хората може да се запитат дали чесънът има потенциала да подобри сексуалната функция или да засили либидото.

реклама

Тази статия разглежда наличните доказателства, за да оцени дали чесънът има влияние върху увеличаването на сексуалното желание.

Може да подобри притока на кръв

Някои проучвания показват, че чесънът може да засили притока на кръв, потенциално подпомагайки състояния като еректилна дисфункция.

Изследвания, както при хора, така и при животни, показват, че някои съединения на чесъна могат да подобрят кръвния поток и функцията на съдовете.

Проучване с 49 по-възрастни мъже показва подобрение на еректилната функция с лекарство, съдържащо екстракт от чесън, женшен и кадифени еленови рога.

Известно е, че чесънът повишава нивата на азотен оксид, което помага за разширяване на кръвоносните съдове, вероятно подпомагайки еректилната функция.

Въпреки това са необходими повече изследвания върху хора, за да се разбере прякото въздействие на чесъна върху еректилната дисфункция.

Може да подобри плодовитостта при мъжете

Освен че подобрява притока на кръв, чесънът може също да подпомогне мъжката плодовитост.

Анализ на 18 проучвания разкри потенциала на чесъна да подобри производството на сперматозоиди и да повиши нивата на тестостерон, вероятно поради неговите антиоксидантни качества.

В проучване върху животни S-алил цистеинът, съединение от чесън, повишава производството на тестостерон при мишки.

Друго изследване върху животни показва, че екстрактът от чесън може да предпази от предизвикани от химиотерапия промени в производството на сперматозоиди и нивата на тестостерон.

Въпреки това са необходими повече изследвания, за да се разбере въздействието на чесъна върху човешката плодовитост и нивата на тестостерон.

Антиоксидантни действия

Антиоксидантите не само предпазват от хронични заболявания, но и играят решаваща роля за сексуалното здраве и плодовитостта.

Както пресният чесън, така и екстрактът от стар чесън са пълни с антиоксиданти, противодействащи на вредните свободни радикали.

В проучване, включващо 100 безплодни мъже, приемането на антиоксидантна добавка води до повишаване на броя на сперматозоидите.

Интригуващо изследване на плъхове открива, че S-алил цистеинът от чесън подобрява еректилната функция при плъхове с диабет, като предотвратява образуването на свободни радикали.

И все пак са необходими допълнителни изследвания, за да се разбере как антиоксидантите от чесън влияят на сексуалната функция и плодовитостта при хората.

Какво трябва да знаете за чесъна и сексуалното желание?

Чесънът е добре позната подправка в България и е широко използван в кулинарията по целия свят. Неговият уникален вкус и аромат го правят популярен в много кухни – от азиатски и европейски до африкански и латиноамерикански.

Но каква е връзката му със сексуалното желание?

Чесънът не само е полезен за здравето, но също така може да подобри сексуалното желание. Това се дължи на алицина в чесъна – съединение, което повишава притока на кръв към половите органи както при мъже, така и при жени.

Въпреки това, за да се постигнат забележителните му ползи и да се повиши либидото, е необходимо да се консумира чесън редовно.

В случай на мъже, чесънът е известен със своята способност да повишава потентността.

Той е богат на витамини и други хранителни вещества, които са от съществено значение за здравето на сърдечно-съдовата система.

Алицинът, съдържащ се в чесъна, също гарантира здравословен брой сперматозоиди в мъжкото тяло.

За постигане на оптимални резултати, чесънът трябва да се консумира суров, но може да бъде включен и в различни хранителни продукти като печена чеснова супа, чеснови скариди или чеснов хляб.

В случай на жени, чесънът действа като активен агент за повишаване на либидото.

Той стимулира сексуалното желание при жените, тъй като е богат на естрогени.

Повишаването на нивата на естроген води до по-високо сексуално желание. На пазара се предлагат множество добавки с чесън, които могат да бъдат полезни, ако се приемат редовно и в правилните дози.

Заключение

Чесънът е мощна съставка, свързана с множество потенциални ползи за здравето.

Няколко проучвания както при хора, така и при животни показват, че може да подобри сексуалната функция чрез повишаване на притока на кръв и плодовитостта, особено при мъжете.

Въпреки това има ограничени изследвания за това как чесънът влияе директно на сексуалното желание, особено при жените.

Независимо от това, включването на чесън в балансирана диета може да подкрепи цялостното здраве и да помогне за предотвратяване на заболявания.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: