Цялата информация е във вашите ръце!

реклама

Мръсен въздух в София и Перник

Мръсен въздух в София, Перник и в цяла Европа

Мръсен въздух в София

И днес мръсен въздух в софия, между 5 и 10 пъти над нормата според гражданската платформа airbg.info.

А според airvisual.com, днес София се е наредила на 14 място в световен мащаб по замърсяване на въздуха с фини прахови частици.

Отново кварталите „Надежда” , „Хиподрума”,  „Васил Левски”,  „Павлово” и „Младост“ са с много високи нива на мръсен въздух.

„София е котловинно поле и тук е предопределено да има такива температурни инверсии, дори града да спре да живее, пак ще има запрашаване над нормите“, каза проф. Христомир Брънзов, НИМХ.

Във връзка с мръсния въздух от повишаване нивата на фини прахови частици, Столична община предприема следните допълнителни мерки;

  • СО призовава гражданите да не използват лични МПС, а обществен транспорт.
  • СО призовава гражданите, използващи твърдо гориво за битово отопление, за преминаване, при възможност, към алтернативно отопление (когато е приложимо).
  • Столичен инспекторат и дирекция „Общински строителен контрол“ предприемат проверки на строителните обекти, генериращи емисии.
    Столичен инспекторат инициира извънредни проверки за контрол на промишлени, транспортни и битови източници за замърсяване с прахови частици.

е посочено на сайта air.sofia.bg

Мръсен въздух в Перник

Мъгла и безпокийство обхванаха Перник. Навън само с маски, съветват специалистите.

В перник, след проблемите с водата, проблеми и с мръсен въздух. Измериха серен диоксид, двойно над нормата заради битовото отопление и ТЕЦ-а с превишение от 350µg/m³.

В някои части на деня, превишенията са достигнали и 604µg/m³, посочи Жана Григорова, Началник отдел „контрол на околната среда“, РИОСВ-Перник.

ТЕЦ Република да премине на нискосернисти въглища, предложи Аделина Стоянова, РИОСВ Перник, а Любомир Стоянов, директор на „топлофикация“ – Перник, каза, че котлите работят с над 10% намален капацитет а генераторите с около 20.

Детски гради и училища взеха специални мерки заради замърсяването на въздуха в Перник.

Ограничаване на физическата активност на децата, затваряне на прозорците и никакво излизане навън, бяха някои от мерките в детските градини.

Чувствителните групи от населението са децата, възрастните и хора с астма, сърдечносъдови или хронични белодробни заболявания.

Когато концентрацията на мръсния въздух е много висока, дразни очите, кожата и лигавиците.

Мръсен въздух в Европа

Проблемът с мръсния въздух не е само у нас, а в цяла европа.

Мръсният въздух в Сърбия, предизвика извънредни заседания на правителството.  В Белград е отчетено най-голямо замърсяване на въздуха в Европа, според международни агенции.

В Босна, стотици излязоха на протест срещу мръсния въздух, с маски на лицата, протестиращите поискаха от правителството да вземе спешни мерки за справяне с проблема.

Добавете SpiriTell към списъка си с източници (с натискане на бутона "Следване")