7 Факта за мъжкото здраве, които трябва да знаете

мъжко здраве

Доброто мъжко здраве е възможно най-вече чрез прилагане малки промени в начина на живот.

Само 30% от здравето на мъжа се определя от неговата генетика, а останалите 70% се контролират чрез начина му на живот.

Говоренето за здравето и по-важното да накарате мъжете да слушат и да действат са ключовите фактори в процеса на лечение на състояния, които засягат непропорционално мъжете.

реклама

мъжко здраве
7 Факта за мъжкото здраве

Душевно здраве

Слабо активните мъже са 60% по-склонни да страдат от депресия, отколкото тези, които са активни.

Някои проучвания показват, че упражненията могат да бъдат умерено полезни за лечение на лека до умерена депресия при възрастни. Следователно упражненията трябва да се разглеждат като важна промяна в начина на живот, която се използва в допълнение към други лечения за депресия. ( 1 ) ( 2 )

Ползите, които могат да бъдат постигнати от упражненията, зависят от количеството упражнения, които правите. Повечето проучвания показват, че упражненията са били полезни, използвайки аеробни упражнения (като бягане или ходене), в продължение на поне 30 минути, три пъти седмично, в продължение на поне осем седмици.

Необходими са обаче повече проучвания, за да стане ясен най-добрия вид упражнения, колко често и колко дълго трябва да се прави и дали е по-добре в група или поотделно.

Препоръката е извършването на поне 30 минути физическа активност с умерена интензивност през повечето дни, а за предпочитане през всички дни от седмицата.

Пиене на алкохол

Тези, които консумират най-много 4 до 10 питиета седмично, имат по-нисък риск от развитие на диабет тип 2.

Обилното пиене може да намали чувствителността на организма към инсулин, което може да предизвика диабет тип 2. Диабетът е често срещан страничен ефект на хроничния панкреатит, който в много случаи се причинява от пиене. Алкохолът съдържа огромно количество калории – една халба лагер бира може да бъде еквивалентна на парче пица. Така че пиенето може също така да увеличи шансовете ви за наднормено тегло и риска от развитие на диабет тип 2. ( 3 ) ( 4 )

Сън

Мъжете, които спят 7-8 часа на нощ, имат около 60% по-малък риск от фатален инфаркт от тези, които спят 5 часа или по-малко.

Не е напълно ясно защо по-малкото сън е вредно за здравето на сърцето, но проучванията показват, че твърде малкото сън причинява смущения в основните здравословни състояния и биологични процеси като метаболизъм на глюкозата, кръвно налягане и възпаление. Същото може да се случи и при преспиване. ( 5 ) ( 6 )

Активност

Мъжете, които изкачват поне 50 стълби или вървят по 5 км. на ден, могат да намалят риска от сърдечен удар с 25%.

Заседналият начин на живот е един от 5-те основни рискови фактора (заедно с високото кръвно налягане, анормалните стойности на липидите в кръвта, тютюнопушенето и затлъстяването) за сърдечно-съдови заболявания. Данните от много научни проучвания показват, че намаляването на тези рискови фактори намалява шансовете за сърдечен удар или преживяване на друго сърдечно събитие, като инсулт. ( 7 ) ( 8 ) ( 9 )

Хранене

Получаването на правилната порция плодове и зеленчуци на ден е толкова лесно, например една чаша портокалов сок, голям морков, половин авокадо, един картоф и ябълка.

В повечето случаи мъжете имат значително по-малка вероятност от жените да признаят ползите за здравето от плодовете и зеленчуците, като например тяхната роля за намаляване на риска от много видове рак, сърдечни заболявания, високо кръвно налягане и диабет.

Начин на живот

Балансът наистина е ключът към доброто качество на живот – всичко в умерени количества. Грижата за храненето, здравето на нервната система и повишаването на нивата на физическа активност могат да допринесат за подобряване на функционирането на всички системи на тялото.

Пренебрегването на тези основни неща води до обратното, влошено мъжко здраве. Метаболизмът се забавя, което води до наддаване на тегло. Липсата на упражнения води до намаляване на силата и това вероятно ще доведе до усещане за влошено здраве.

Цифрите показват, че мъжете са много по-склонни да страдат от здравословни заболявания като рак на кожата, цироза и други чернодробни заболявания, рак на белия дроб, рак на кръвта и лимфата и проблеми с психичното здраве.

Осъзнаването и смелостта да се направи нещо по въпроса ще бъде от ключово значение за обръщане на тенденцията при тези заболявания.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: