Най-дългата дума в света има 189 819 букви

Най-дългата дума в света

Човек прекарва повече от три часа, за да произнесе най-дългата дума в света.

Започваща с Methionyl… и завършваща на …isoleucine, на български – „Метионилтреонилтреонилглутаминамиларгинил ….(общо 189 819 букви и завършваща на)…. изолевцин“ е химичното наименование на „титин“ – най-големия известен протеин.

Със своите 189 819 букви, това е най-дългата дума в света.

реклама

Вижте как изглежда тя на английски език:

Най-дългата дума.pdf

Вижте как се произнася най-дългата дума в света тук:

https://www.vbox7.com/play:b73abf62dc

В миналото обаче се оспорва дали това е истинска дума или не – защото протеина е кръстен на химикалите, участващи в него.

Най-дългата дума в Оксфордския английски речник е “pneumonoultramicroscopicsilicovolcanoconiosis” с дължина 45 букви, на български „пневмонултрамикроскопиясиликовулканокониоза“.

Както повечето от вас знаят най-дългата дума в България е „Непротивоконституционствувателствувайте“, която е далеч от „дължината“ на най-дългата дума в света!

Всеки език си има своите най дълги думи. Вижте това видео с журналистите от Euronews, които бяха помолени да намерят най-дългата дума на техните езици и да я произнесат пред камера.

Така например най-дългата дума в турския език е:

„muvaffakiyetsizleştiricileştiriveremeyebileceklerimizdenmişsinizcesinesiniz“ – в буквален превод, означава следното – като че ли сте едно от нещата, които не можем да обезсилим.

Най-дългата дума на немски изглежда така:

„Donaudampfschiffahrtselektrizitätenhauptbetriebswerkbauunterbeamtengesellschaf“ – име на корабна компания.

Испанската най-дълга дума е леко по-късичка:

„electroencefalografista“ – специалисти по електроенцефалография.

Датският език позволява съществителните да се обединяват, което означава, че думите могат да бъдат произволно дълги. Въпреки това, най-дългата дума, която е била използвана на практика, е „Speciallægepraksisplanlægningsstabiliseringsperiode“: Период от време, когато планирането в практиката на лекар специалист е стабилизирано.

На руски език е: „четирихпятидесятисемимиллиметровый“, което е наименованието на тип ръка, се счита за най-дългия ненаучен термин.

Според рекордите на Гинес, гръцка дума със 172 букви, която съдържа цяла рецепта, е най-дългата дума, появявана някога в литературата.

На унгарски:

„Eltöredezettségmentesítőtleníttethetetlenségtelenítőtlenkedhetnétek“

Най-дългата дума във Великобритания е уелското име на селото „Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch“, често съкратено, и разбираемо, до „Llanfair PG“.

Най-дългата дума на арабски, грубо се превежда като въпроса: „Дадохме ли ви правото да използвате вода?“ Често срещано погрешно схващане е, че деветбуквената дума, която означава „така той ще ви спаси от тях“, е най-дългата дума в арабския език, но това е най-дългата дума в Корана.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: