Най-дългото пътуване с влак в света

Най-дългото пътуване с влак в света - От Португалия до Сингапур

Транссибирската железопътна линия, която свързва Москва с руския Далечен изток, все още е най-дългият директен железопътен маршрут в света.

Но друг маршрут (хипотетично) най-дългото пътуване с влак в света, е от Лагос в Южна Португалия чак до Сингапур.

Налудничава идея, но технически осъществима. То продължава 21 дни и обхваща цели 18 755 километра.

реклама

В Reddit u/htGoSEVe публикува карта, описваща конкретен маршрут, който ще отведе пътниците през 13 различни страни, включително Испания, Полша, Беларус, Монголия, Виетнам, Тайланд и Малайзия и други.

Този маршрут е възможен само благодарение на скорошното откриване на нова линия в Лаос, наречена железопътна линия Ботен–Виентян, която свързва Кунмин, Китай с Виентян, столицата на Лаос.

Преди откриването на линията обаче, пътниците трябваше да завършат пътуването си с влак във Виетнам, с общо покритие от 16 898 километра.

Възможно ли е наистина да се направи най-дългото пътуване в света с влак?

Най-дългото пътуване с влак в света
Най-дългото пътуване с влак в света за 21 дни от Португалия до Сингапур – 16 898 километра

Маршрутът е напълно изпълним, но не е официален маршрут, извършващ се от една влакова линия.

Времето, което ще отнеме, е изчислено от британския влаков ентусиаст Марк Смит, който дава съвети за дълги пътувания.

Разбира се, има няколко спирки за нощувки, включени в 21-дневното време за пътуване, както и време за изкарване на визи и нужните документи. Някои кратки пътувания през различни градове до точните железопътни гари за прекачване също ще са необходими.

Като цяло сумата, която трябва да похарчите само за билети за влак, възлиза на приблизително 1200 евро.

Допълнителна полза от това пътуване е по-ниският въглероден отпечатък в сравнение с летенето от Португалия до Сингапур. Например, ако трябва да вземете полет от Лисабон, Португалия чак до летище Changi в Сингапур, ще допринесете за 1,67 тона емисии на CO2.

Изборът на това пътуване с влак ще доведе само до 0,08 тона CO2. Колкото до това дали това пътуване с влак си заслужава за по-доброто на планетата, това наистина зависи от вас да решите.

Неща, които трябва да имате предвид

Други потребители на Reddit, посочиха някои полезни корекции на маршрута на влака, разкривайки, че някои линии са временно спрени, поради ремонт или други причини.

Какво означава това за хората, достатъчно луди и приключенски настроени, за да предприемат това невероятно дълго пътуване с влак? Вероятно ще трябва да направите проучване за всяка една линя във всяка държава за да сте сигурни, че не е спряна или в ремонт.

Транссибирската железопътна линия

няй-дългата железопътна линия
Най-дългата железопътна линия – Транссибирска железопътна линия

Оригиналната Транссибирска железопътна линия свързва Москва и Владивосток, покрива 9829 км и пресича осем часови зони, като е най-дългата железопътна линия в света.

Най-дългото пътуване с влак без да се сменят линии и влакове, е от Москва до Владивосток.

Движейки се на изток от Москва, главният маршрут на железопътната линия минава през Екатеринбург и пресича Уралските планини, преди да стигне до Новосибирск на река Об и след това до Красноярск на река Енисей. Маршрутът минава през Иркутск и Улан Уде, следвайки южния бряг на езерото Байкал между тези градове и след това се движи приблизително успоредно на границата на Русия с Монголия и след това с Китай, преди да пристигне в Хабаровск на река Амур и накрая във Владивосток на Японско море (Източно море).

Най-дългата железопътна линия - Транссибирска железопътна линия

Пътуването с този влак без спирания ще отнеме седем дни.

Пътуването с междинни спирки обаче е предпочитан вариант за тези, които обичат да разглеждат забележителности. За този тип пътуване ще е необходимо да резервирате няколко билета за всеки етап от вашето пътуване, като комбинирате различни влакове.

Най-дългите директни пътувания с влак

Най-дългите пътувания с влак в света са отличен начин да научите повече за други култури, да видите красиви, различни пейзажи и или да общувате с другите пътници.

най-дългите-железопътни-линии-в-света

Прочети още:

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЛАЙФСТАЙЛ: