Коя е най-старата валута в обращение?

най-старата валута в света

Най-старата валута в обращение е британската лира, така наречения Английски паунд. Със своята 1200 годишна история, тя е най-старата валута в света.

Датирайки от англосаксонски времена, паундът преминава през много промени.

Първите монети са сечени от сребро, през 775г. След създаването на Bank of England през 1694г., се издават само частично отпечатани банкноти със знака „£“, както и първите серийни номера на банкнотите.

реклама

Номерата се добавят на ръка и всяка банкнота е подписвана на касите на банката. Първите напълно отпечатани банкноти са въведени през 1853г.

Една от най-търгуваните валути в света

В момента паундът, най-старата валута в обращение, е четвъртата най-търгувана валута на валутния пазар, след щатския долар, еврото и японската йена. Всяка банкнота (£ 5, £ 10, £ 20, £ 50) има собствен цвят, размер и защита колкото по-голяма е стойността, толкова по-голяма е банкнотата.

През 1940г. по време на Втората световна война, когато нацистите започват операция „Бернхард“ с цел да съсипят британската икономика, тънки метални нишки са вградени в банкнотите, като защита срещу фалшифициране.

Първата банкнота с портрета на кралицата е банкнотата от 1 паунд, издадена през 1960 година.

Паундът се използва не само във Великобритания, най-старата валута в обращение се използва още в Британските задморски територии като: Джърси, Гърнси или Гърнзи, остров Ман, Гибралтар, Фолкландските острови, Света Елена, Възнесение, Тристан да Куня, Южна Джорджия и Южните Сандвичеви острови.

Децимализация

Най-голямата промяна в паричната система на Великобритания е през 1971г.,  когато паундът е разделен на 100 пенса.

Монетата от 1 £ е въведена през 1983г., за да замени банкнотата от 1 £, тъй като монетите са по издръжливи на износване.

Всички монети (1p, 2p, 5p, 10p, 20p, 50p, £ 1 и £ 2) носят профила на кралица Елизабет II. Банкноти от £ 1 все още се издават в Шотландия, Джърси, Гърнси и остров Ман, заедно с монетите от £ 1, които са по разпространени.

Монетата от £ 2 е пусната през 1986г. в чест на 13-те игри на Commonwealth, проведени в Шотландия. Всички монети с изключение на £ 2, са преработен дизайн през 2008г.

Една от най-редките британски монети е стотинката 50p от 1933 година. Произведени са малко бройки от тях.

През 2012г. от Кралският монетен двор оценяват, че повече от 70% са извадени от обращение и стават популярни сред колекционерите в Лондон.

Промени в най-старата валута в обращение

На 28 март 2017г. Bank of England представи нова монета от 1 £. старите монети от 1 £ излизат от обръщение.

Банката също започна да заменя хартиените 5 £, 10 £ с банкноти от полимер. Новата банкнота от полимер 5 £ е издадена през септември 2016г., с профила на Чърчил на гърба.

Хартиените 5 паунда са изтеглени от обръщение на 5 май 2017г. Пластмасовите банкноти от 10 £ са издадени на 20 септември 2017г., като 2020г. ще бъдат издадени нови полимерни банкноти от 20 £.

По-трайни, остават по-чисти при по-дълго ползване и по-трудни за фалшифициране.

От няколко години еврото представлява значителна заплаха за най-старата валута в света. Има натиск от много страни от ЕС срещу Великобритания, заради Brexit.

Но напоследък здравия разум надделя и най-старата валута в обращение възвърна позиции, и удари 2 годишен връх спрямо еврото и долара, след като Консервативната партия на британския премиер Борис Джонсън спечели мнозинство на предсрочните парламентарни избори във Великобритания.

Материалът за най-старата валута в обращение е само с информационна цел и не представлява съвет за инвестиране, закупуване или други инвестиционни цели. Автора не дава стратегия за инвестиция или сделка.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: