Натурални съставки за ефективна термозащита за коса

Натурални-съставки-за-ефективна-термозащита-за-коса

Един чудесен подход за намаляване на увреждането на косата ви по време на оформяне е да направите ваша естествена термозащита за коса.

Ще ви разкрия седем естествени, екологични идеи как да си направите ваша собствена термозащита за коса.

Използване на естествени съставки от вашата кухня

За грижа за косата могат да се използват различни естествени съставки, които често се срещат в кухните, включително топлинна защита.

реклама

Ето няколко примера: алое вера, кокосово масло, зехтин, мед, масло от ший, оризова вода, зелен чай, гел от ленено семе, етерични масла и ябълков оцет.

Тези органични материали могат да се използват като градивни елементи за домашно приготвени термозащитни формули или като основни термозащитни средства.

Важно е също така да имате предвид, че въпреки че естествените лекарства предлагат известна защита, тяхното ниво на топлинна защита може да не съвпада с това на произведените топлозащитни разтвори.

Предимства на органичнита термозащита за коса пред химикалите

Поради своя естествен произход и екологосъобразност, органичните топлинни протектори имат няколко предимства пред тези на химическа основа.

Въпреки че има много предимства при използването на органични защитни средства, жизненоважно е да запомните, че тяхната ефективност за предотвратяване на топлинни щети може да се различава от тази на някои синтетични химикали, предназначени за висока температура.

Най-добре е да бъдете внимателни, докато експериментирате с тези природни лечения и да сте наясно с техните ограничения, когато използвате висока температура или правите продължителни сесии.

За оптимални резултати винаги вземайте предвид уникалните изисквания и типове коса, когато избирате продукти за грижа за косата.

Приготвяне на екологично чисти средства за термозащита за коса

Създаването на ваши собствени екологични средства за защита на косата е отличен начин да защитите косата си от топлинно увреждане.

Ето ръководство за приготвяне на екологично чисти средства за защита на косата с помощта на естествени съставки:

1. Топлинна защита с кокосово масло

Смесете разтопено кокосово масло с гел от алое вера или вода в спрей бутилка. Разклатете добре и нанесете върху влажна коса преди топлинно оформяне.

2. Смес от масло от шеа и етерични масла

Разтопете маслото от ший и го смесете с няколко капки етерични масла (като арганово, лавандулово или масло от розмарин). Нанесете малко количество върху косата, преди да използвате топлинни инструменти.

3. Спрей без измиване със зелен чай

Сварете зеления чай и го оставете да изстине. Прехвърлете в спрей бутилка и напръскайте косата преди топлинно оформяне, за да създадете защитен слой.

4. Направи си сам термозащитен гел за коса от алое вера

Смесете пресен гел от алое вера с няколко капки масло от жожоба. Нанесете върху косата като естествен термозащитен агент преди оформяне.

5. Серум с мед и зехтин

Комбинирайте мед със зехтин в съотношение 1:2. Нанесете малко количество върху влажна коса, преди да използвате топлинни инструменти.

6. Гел от ленено семе

Сварете лененото семе във вода, докато се образува гелообразна консистенция. След като се охлади, нанесете върху косата преди топлинно оформяне за защита.

7. Изплакване с оризова вода

Изплакнете косата си с оризова вода, след като сварите ориза. Използвайте това като защитно покритие преди топлинно оформяне.

8. Разтвор на ябълков оцет

Разредете ябълковия оцет с вода в съотношение 1:3. Използвайте като последно изплакване след измиване на косата, за да я предпазите от топлина.

9. Смес от арганово масло

Смесете аргановото масло със сок от алое вера или вода. Нанесете малко количество върху косата преди топлинно оформяне за допълнителна защита и блясък.

10. Мъгла от розова вода

Комбинирайте розова вода с гел от алое вера и няколко капки етерични масла. Използвайте като мъгла преди топлинно оформяне за ароматен защитен щит.

Съвет: Преди да нанесете каквото и да е домашно приготвено средство за термозащита за коса, винаги правете тест, особено ако имате някакви алергии или чувствителност.

Въпреки че тези домашни решения осигуряват известна защита, тяхната ефективност може да не е толкова висока, колкото тази на закупените от магазина средства за защита от топлина. Опитайте различни съставки и формули, за да видите коя отговаря най-добре на вашия тип коса и предпочитания.

Как да използвате ефективно домашната си термозащита за коса

Ефективното използване на домашните средства за топлинна защита изисква подходящи техники за нанасяне, за да се осигури максимална защита на косата.

Стъпки в използването на домашна термозащита за коса:

 • Избор на подходящия защитен продукт за вашия тип коса;
 • Нанасяне върху влажна коса;
 • Разделяне на косата;
 • Пестеливо използване;
 • Фокусиране върху средните дължини и краища;
 • Разресване;
 • Оставяне на време за абсорбиране;
 • Оформяне както обикновено;
 • Повторно нанасяне, ако е необходимо;
 • Избягване на прегряване;
 • Следване последващите грижи.

Имайте предвид, че въпреки че топлинните защитни средства, направени сами, могат да осигурят известна защита, те може да не са толкова ефективни, колкото търговските такива.

Регулирайте количеството и честотата на нанасяне въз основа на нуждите на вашата коса и ефективността на защитния продукт за вашия конкретен тип коса.

Комбиниране на естествени съставки за повишена безопасност

Комбинирането на естествени съставки за домашно приготвено термично защитно средство може да подобри неговата ефикасност и безопасност, като същевременно осигури по-добра защита за вашата коса.

Ето някои комбинации от естествени съставки, известни със своите защитни свойства:

 • Кокосово масло и гел от алое вера : Смесете разтопено кокосово масло с гел от алое вера за лек, но защитен термозащитен филм. Алое вера успокоява и образува защитна бариера, а кокосовото масло овлажнява.
 • Масло от ший, арганово масло и мед : Смесете масло от ший с арганово масло и малко количество мед. Тази комбинация предлага овлажняващи и кондициониращи свойства, като същевременно добавя защитен слой срещу топлина.
 • Екстракт от зелен чай и оризова вода : Комбинирайте охладен зелен чай с оризова вода в спрей бутилка. Зеленият чай действа като антиоксидант, докато оризовата вода помага за създаването на защитно покритие върху косата.
 • Гел от ленено семе с етерични масла : Смесете домашен гел от ленено семе с няколко капки етерични масла като масло от лавандула, розмарин или чаено дърво за допълнително подхранване и топлинна защита.
 • Сок от алое вера с ябълков оцет : Разредете сока от алое вера с малко количество ябълков оцет за рН-балансиращ защитен агент, който помага за предпазване на косата от топлинно увреждане.
 • Смес от мед и зехтин : Комбинирайте мед и зехтин за естествен, богат на овлажнител защитен агент. Медът задържа влагата, а зехтинът добавя защитен слой.
 • Розова вода с кокосово мляко : Смесете розова вода с малко количество кокосово мляко за хидратиращ и защитен спрей, който добавя влага и предпазва косата от топлина.

Когато комбинирате естествени съставки, помислете за консистенцията, миризмата и колко добре се смесват.

Извършете тест за алергия, преди употреба. Експериментирайте с тези комбинации, за да намерите тази, която работи най-добре за вашия тип коса и осигурява ефективна защита от топлина.

Поддържане на здравето на косата с естествени термозащитни средства

Поддържането на здравето на косата при използване на естествени топлинни защитни средства изисква многостранен подход, който дава приоритет на защитата, подхранването и предотвратяването на увреждане.

Ето как да поддържате косата си здрава, докато използвате тези защитни средства:

 • Естествените термозащитни средства трябва да се прилагат пестеливо и равномерно върху косата ви. Нанесете защитното средство предимно върху средната дължина и краищата, като обърнете специално внимание на зоните, които ще бъдат изложени на топлина.
 • Преди да използвате топлинни инструменти, уверете се, че косата ви е чиста, влажна и защитена с естествен защитен агент.
 • Изберете настройки за ниска топлина за вашите стилизиращи инструменти. Това, съчетано със защитния слой от естествени съставки, може да помогне за минимизиране на щетите.
 • Намалете честотата на топлинно оформяне и оставете косата си да се възстанови между сесиите за оформяне.
 • За да възстановите влагата и да поправите щетите, причинени от топлинно оформяне, редовно използвайте дълбоко поддържащи процедури или маски за коса, обогатени с естествени масла, протеини и витамини.
 • Като лечение след стилизиране използвайте натурални масла като арганово масло, кокосово масло или зехтин. Нанесете малко количество върху краищата на косата си, за да придадете блясък и влага.
 • Подстригвайте косата си на всеки 6-8 седмици, за да премахнете накъсаните се краища и да предотвратите преминаването им нагоре по косъма и причиняването на допълнителни щети.
 • Избягвайте да използвате твърде много различни продукти или да наслоявате няколко продукта едновременно. Това може да доведе до утежняване на косата ви.

Възстановяване от топлинно увреждане с домашни средства

Използването на естествени съставки, известни със своите овлажняващи и репаративни свойства, ще помогне за възстановяването на косата ви от топлинно увреждане.

Това е подробен план за възстановяване, който включва протеинови процедури, дълбоко поддържащи маски, хидратиращи маслени процедури.

Алое вера за успокояване, изплакване с ябълков оцет, избягване на топлинно оформяне, нежно измиване с шампоан, копринени или сатенени аксесоари.

Подстригване на цъфтящи краища, поддържане на балансирана диета и поддържане на хидратация и защита срещу стресовите фактори на околната среда.

Прилагането на тези естествени терапии и навици последователно може да помогне за постепенното излекуване от увреждане от топлина.

Отнема време, за да се възстанови косата, така че имайте търпение и стойте далеч от груби лечения или силна топлина.

Търсенето на съвет от трихолог или професионален стилист може да бъде полезно, ако увреждането е голямо.

Естествени срещу химически защитни средства

Решението между химически и естествени термозащитни средства често се влияе от личните предпочитания, вида на косата, химическите опасения и желаните резултати от стилизирането.

Когато избират средства за топлинна защита, хората трябва да помислят за експертни съвети, да извършат тестове и да наблюдават как реагира косата им.

Освен това, когато използвате инструменти за топлинно оформяне, е важно да поддържате редовен режим на грижа за косата, независимо от използвания защитен агент.

Трансформираща грижа за косата с естествена термозащита за коса – Обобщение

Като включите естествени топлинни защитни средства в режима си за грижа за косата, можете да дадете приоритет на здравето и жизнеността на косата си, като.

Използването на естествени топлинни защитни средства трансформира грижата за косата, като поставя здравето на косата ви на първо място и ограничава излагането на потенциално опасни материали.

Приемете тази промяна, като експериментирате с естествени вещества, правите уникални решения за вашия тип коса и решите да използвате цялостен, екологичен метод за грижа за косата.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от КРАСОТА: