Овладяване на самочувствието: Как да спрем да се интересуваме какво мислят другите за мен?

Овладяване на самочувствието Как да спрем да се интересуваме какво мислят другите за мен

Прекомерната загриженост за това „какво мислят другите за мен“ е проблем, който може да има катастрофално въздействие върху нашето лично развитие, професионално развитие и ежедневно благополучие.

Когато се страхувате от критика и се откажете от действия, съответстващи на вашите ценности, изпитвате временно облекчение, което е източник на положително подкрепление.

Вашият мозък получи съобщението: „Безопасно е да се слееш със сивата тълпа, не изпъквай“. Преди да се усетите, никога не сте правили това, което винаги сте искали да правите в живота.

реклама

Страхът от осъждане от другите е често срещано човешко преживяване. Често се оказваме, че премисляме своите действия, избори и дори външния си вид поради притеснение какво биха могли да си помислят другите.

Докато търсенето на утвърждаване е естествено до известна степен, то става проблематично, когато доминира в живота ни, засягайки самочувствието ни и ни пречи да живеем автентично.

Да се научите как да спрете да се интересувате от мнението на другите е мощна стъпка към по-голямо самочувствие и лична свобода.

Вижте още : Погрижете се първо за себе си, а след това за другите

Лични ценности срещу външни очаквания

Заедно с други хора ние създаваме общност. Ние уважаваме законите, съобразяваме се с нормите и сме част от културата.

Лесно е да се изгубиш в този вид разказ, изпадайки в абсолютен конформизъм, защото изглежда като безопасен и разумен вариант.

Междувременно всеки от нас все още има собствена ценностна система! Разбира се, че можем да го потиснем, няма да е толкова трудно. Но как това ще се отрази на нашето самочувствие, предприети действия и удовлетворение от живота?

Стойността никога не трябва да се оправдава – точно както кой вкус на сладолед ви подхожда най-добре.

Проблемът възниква, когато започнем да ги потискаме и забравяме за тях. Затова си струва да помислим кои точно ценности са важни за нас, защото това е първата стъпка към освобождаване от страха от мнението на другите.

Личните ценности са причината, поради която си струва да се вслушваме в критични коментари и въпреки това да предприемаме действия, които идват от нашите сърца и нужди.

Какво губите, като се интересувате какво мислят другите?

Става дума за личните ценности, защото те са в основата на работата, когато става дума за прекалено много грижа за това какво мислят другите. Ако четете това, вероятно избягвате дейности, които биха могли да ви изложат на неодобрение от вашите близки, колеги или приятели.

Този проблем засяга хора, които например:

  • Искат да отворят собствен бизнес, но идват от семейство, в което някой винаги е работил за друг ( ценност: финансова независимост, предприемчивост );
  • Искат да прекратят дългосрочна връзка с токсичен партньор, но се страхуват от реакцията на семейството си ( стойност: създаване на удовлетворяващи връзки );
  • Мечтаят да създадат блог и да пишат за своята страст, но не го правят, защото се страхуват от омраза ( стойност: самореализация );
  • те не искат да имат деца, но културата диктува друго, така че те се адаптират, превръщайки се в нещастни родители ( ценност: професионална кариера, откриване на света );
  • Имат страхотни идеи за реализиране в нови проекти на работното място, но предпочитат да не изпъкват сред колегите си ( ценност: креативност ).

Както можете да видите, нашите ценности движат нашите нужди. Когато се отказваме от ценни дейности, защото се страхуваме от външни присъди, губим личната си цялост и самочувствието ни пада.

Годините, прекарани в потискане на истинските нужди, карат живота да изглежда като мрачен спектакъл, в който главният герой предпочита да води живот със съмнително качество, само за да избегне критиките.

Да се ​​противопоставяш, да живееш по свой собствен начин, да живееш в съответствие с ценностите си – това е пътят на смелостта, по който сме съпътствани от болка и страх от мнението на другите. В дългосрочен план обаче те нямат голямо значение. Когато скачаш в студена вода, само първите моменти са неприятни, нали?

Как да спрем да се интересуваме какво мислят другите за мен? – Разпознайте първопричините

Преди да се задълбочим в стратегии, за да спрем да се интересуваме какво мислят другите, важно е да разберем защо ни е грижа на първо място. Тази загриженост относно външната преценка често произтича от комбинация от обществени условия, желание за социално приемане и ниско самочувствие. Разпознаването на тези основни фактори е първата стъпка в преодоляването на тази умствена пречка.

1. Самоприемането е ключово

Да спрем да се интересуваме какво мислят другите започва със себеприемането. Прегърнете себе си. Не забравяйте, че никой не е перфектен и всеки прави грешки. Самоприемането не означава самодоволство; това означава да признаете своите несъвършенства и да работите за лично израстване без постоянния страх от осъждане.

2. Разберете, че не можете да контролирате другите

Едно решаващо осъзнаване е, че не можете да контролирате мненията и преценките на другите. Хората идват от различен произход и гледни точки, което означава, че техните мнения са оформени от собствения им опит и вярвания. Вместо да се опитвате да контролирате какво мислят другите, съсредоточете се върху контролирането на вашите реакции и емоции.

3. Преформулирайте негативните мисли

Практикувайте когнитивно преформулиране, като предизвиквате негативните мисли за това какво могат да си помислят другите. Запитайте се дали тези опасения се основават на реалността или са само предположения. Често си представяме негативни преценки от другите, които всъщност никога не се случват. Разпознаването и оспорването на тези предположения може да ви помогне да се освободите от хватката им.

4. Дайте приоритет на собственото си щастие

Направете собственото си щастие и благополучие основен приоритет. Когато се фокусирате върху собствената си реализация, вместо да търсите външно утвърждаване, естествено ще се интересувате по-малко от мненията на другите. Участвайте в дейности, които ви носят радост и удовлетворение, и се обградете с хора, които ви подкрепят и издигат.

5. Култивирайте самочувствие

Изграждането на самочувствие е мощен начин да спрете да се интересувате какво мислят другите. Започнете с поставяне и постигане на малки цели, които ще засилят чувството ви за постижение. Освен това, практикувайте положителни разговори със себе си и утвърждения, за да пренастроите самовъзприятието си в по-положителна светлина.

6. Развивайте емпатия

Разбирането на гледната точка на другите може да ви помогне да не се интересувате по-малко от техните преценки. Култивирайте емпатия, като се опитвате да видите нещата от тяхната гледна точка. Не забравяйте, че всеки има свои собствени несигурности и борби и техните преценки може да произтичат от собствените му проблеми, а не от вашите действия.

7. Търсете подкрепа и насоки

Ако страхът ви от мнението на другите е дълбоко вкоренен или причинява значителен дистрес, помислете за търсене на подкрепа от терапевт или съветник. Те могат да ви помогнат да проучите първопричините за вашите притеснения и да ви предоставят стратегии за преодоляването им.

Психическо пътуване във времето

Изследване , проведено в Калифорнийския университет в Бъркли, говори за много интересен феномен, наречен „Времево дистанциране“. ( 1 )Хората имат уникална способност да пътуват мислено във времето. Ние сме в състояние да се връщаме назад към миналото и да си представяме бъдещето с голяма лекота (D’Argembeau, Renaud, Van der Linden, 2011).

Можем да използваме тази способност в наш ущърб, като се тревожим и се задържаме. От друга страна е чудесно средство за регулиране на емоциите. Когато изпитвате стрес, причинен от критика, можете да използвате ума си като машина на времето – пренесете се в моменти, когато негативните преценки на другите не ви засягат.

Така че, ако се изложите на критики от други хора, помислете колко много ще означават тези негативни коментари за вас след седмица, месец, година. По този начин се дистанцирате от неблагоприятните преценки на вашите колеги, приятели и близки. Критиката вече не изглежда толкова страшна, предвид смяната на гледната точка.

Как работи на практика? Да приемем, че искате да се преместите от родния си град, но най-близкото ви семейство и приятели не са съгласни. Със сигурност в началото ще се оплакват, ще ви натоварват с угризения и ще ви атакуват с хапливи коментари. Тогава си представете себе си след три години – живеете на мечтаното място, в нов апартамент. Колко ще означават за вас тогава днешните думи на критика? Вероятно не много.

Животът в съответствие със собствените ценности е начинание, чиято цена може да бъде липса на приемане, враждебност и изключване от другите хора. Това е факт. В същото време това е шанс всеки ден да се гледате в огледалото с чувство за смисъл, удовлетворение от себе си и това, което правите.

Как да спрем да се интересуваме какво мислят другите за мен? – Обобщение

Да се научите как да спрете да се интересувате от това „какво мислят другите за мен“ е трансформиращо пътуване към по-голямо самочувствие и лична свобода. Важно е да се признае, че този процес отнема време и практика.

Бъдете търпеливи със себе си и празнувайте малките победи по пътя. Докато развивате себеприемане, приоритизирате собственото си щастие и култивирате самоувереност, ще откриете, че силата, която мнението на другите притежава над вас, намалява, което ви позволява да живеете по-автентичен и пълноценен живот.

Не забравяйте, че вашето мнение за себе си е най-важното!

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: