8 Ползи за здравето от кестените

кестените

Кестените са дървета, които принадлежат към рода Castanea. Ядките на дървото също се наричат кестени и някои от тях са ядливи. Те имат леко сладък вкус и са невероятно вкусни. Можете да ги включите в различни ястия, като плънки, салати, супи и много други.

Има много различни видове кестени и те споделят сходни качества. Най-често срещаните видове включват американски кестен, китайски кестен, японски или корейски кестен и европейски кестен.

Струва си да се отбележи, че тези видове кестени не са свързани с водния кестен ( Eleocharis dulcis ), който е популярен в азиатската кухня.

реклама

Не само, че кестените са вкусно лакомство, но и са богати на хранителни вещества, които са свързани с много ползи за здравето. Те включват подобрено здраве на сърцето, храносмилането, контрол на кръвната захар и др.

Вижте 8 любопитни ползи за здравето от кестените.

1. Пълен с хранителни вещества

Въпреки малкия си размер, кестените са пълни с различни хранителни вещества.

Порция от 10 броя (84 грама) печени кестени осигурява следното: ( 1 )

 • Калории: 206
 • Протеин: 2,7 грама
 • Мазнини: 1,9 грама
 • Въглехидрати: 44,5 грама
 • Фибри: 4,3 грама
 • Мед: 0,43 мг
 • Манган: 1 мг
 • Витамин B6: 0,42 мг
 • Витамин С: 21,8 мг
 • Тиамин: 0,2 мг
 • Фолат: 59 µg
 • Рибофлавин: 0,15 мг
 • Калий: 497 мг

В допълнение, кестените са приличен източник на няколко други витамини и минерали, включително витамини К, В5 и В3, както и на фосфор и магнезий.

В сравнение с повечето други ядки, кестените съдържат по-малко калории, тъй като са с ниско съдържание на мазнини. Те също така са с по-високо съдържание на въглехидрати от повечето ядки и съдържат добро количество фибри, осигурявайки 15% от дневните ви нужди в една порция.

2. Страхотен източник на антиоксиданти

Кестените са богати на разнообразни антиоксиданти, които са важни за вашето здраве.

Тези антиоксиданти включват:

 • витамин Ц
 • галова киселина
 • елагова киселина
 • танини
 • алкалоиди
 • различни полифеноли
 • лутеин
 • зеаксантин

Последните два антиоксиданта се натрупват в ретината на очите и ги предпазват от увреждане от синята светлина. ( 2 ) ( 3 )

Антиоксидантите са съединения, които помагат да защитите вашите клетки от увреждане от нестабилни молекули, наречени свободни радикали.

Високите нива на свободни радикали могат да причинят състояние, наречено оксидативен стрес. Те могат да увеличат риска от хронични заболявания, като сърдечни заболявания, диабет и рак. ( 4 ) ( 5 )

В допълнение, проучванията показват, че различни антиоксиданти, открити в кестените, като галова и елагова киселина, могат да помогнат за намаляване на риска от сърдечни заболявания, намаляване на инсулиновата резистентност и потискане на растежа и разпространението на тумори. ( 6 ) ( 7 ) ( 8 )

3. Полезни за здравето на сърцето

Кестените са добър източник на хранителни вещества, които са чудесни за сърцето ви.

Като за начало те съдържат антиоксиданти, като галова и елагова киселина. Проучванията установяват, че тези антиоксиданти могат да помогнат за предпазване на сърцето от оксидативен стрес, състояние, което може да повиши риска от инсулти и сърдечни заболявания. ( 9 )

Кестените също са добър източник на калий, осигурявайки 11% от дневните ви нужди. Калият е важен за здравото сърце и помага за регулиране на кръвното налягане. ( 10 ) ( 11 )

В допълнение, проучванията установяват, че консумацията на диета, богата на калий, може да намали риска от сърдечни заболявания с до 27%, с 24% по-нисък риск от инсулти. ( 12 ) ( 13 ) ( 14 )

4. Високо съдържание на фибри

Кестените са добър източник на фибри, които имат много ползи за здравето.

От една страна, фибрите помагат за по-лесно изхождане и може да ви помогне това да е редовно. ( 15 )

В допълнение, фибрите във вашата диета достигат до дебелото черво до голяма степен несмлени, където действат като пребиотик. Това означава, че фибрите стават източник на храна за здравите бактерии в червата. ( 16 )

Когато чревните бактерии ферментират фибри, те произвеждат различни полезни съединения, включително късоверижни мастни киселини.

Тези късоверижни мастни киселини предлагат многобройни предимства. Проучванията показват, че могат да подпомогнат здравето на червата, да намалят възпалението и да подобрят контрола на кръвната захар. ( 17 ) ( 18 )

И накрая, тъй като фибрите преминават през тялото ви до голяма степен несмлени, те не добавят калории към вашата диета. Вместо това, той допринася за усещането за ситост, без да добавя калории към вашата диета, което може да помогне при отслабване.

5. Може да подобри контрола на кръвната захар

Поддържането на кръвната захар на здравословно ниво е важно за вашето здраве, но особено важно, ако имате преддиабет или диабет.

Това е така, защото продължителните високи нива на кръвната захар могат да повишат риска от здравословни усложнения при хора с диабет. Тези усложнения включват увреждане на кръвоносните съдове и органи. ( 19 )

Кестените имат няколко интригуващи свойства, които могат да помогнат за контрол на кръвната захар.

Въпреки че съдържат повече въглехидрати от повечето ядки, кестените са добър източник на фибри, които могат да помогнат за предотвратяване на скокове на кръвната захар.

В допълнение, проучванията показват, че антиоксидантите от кестен, като галова и елагова киселина, помагат за управлението на нивата на кръвната захар и могат да подобрят инсулиновата чувствителност, правейки клетките ви по-отзивчиви към инсулин. ( 20 )

Въпреки това, кестените все още се считат за ядки с по-високо съдържание на въглехидрати. Докато яденето на малко до умерено количество кестени може да предложи тези ползи, честото консумиране на твърде много кестени може да противодейства на тези ползи за здравето.

6. Може да подпомогне загубата на тегло

Кестените имат няколко свойства, които могат да помогнат за загуба на тегло.

Високата пропорция на фибрите, които съдържат, може да ви помогне да останете сити за по-дълго. Това е така, защото фибрите могат да помогнат за забавяне на времето, необходимо за изпразване на храната от стомаха в червата. ( 21 ) ( 22 )

В допълнение, проучванията показват, че високият прием на фибри може да увеличи производството на хормони, които помагат за ограничаване на апетита ви, като пептид YY (PYY) и глюкагоноподобен пептид-1 (GLP-1), като същевременно потиска хормона на глада грелин. ( 23 ) ( 24 ) ( 25 ) ( 26 )

Освен това, кестените съдържат по-малко калории на грам от повечето други ядки. Това е така, защото са с ниско съдържание на мазнини, което е калорично хранително вещество. ( 27 )

Ако искате да отслабнете, ще трябва да създадете калориен дефицит, за да го направите. Яденето на кестени може да ви помогне да направите това, като същевременно ви помогне да се почувствате сити.

7. Може да намали възпалението

Възпалението е естествен процес, който помага на тялото да се лекува и да се бори с инфекциите.

В някои ситуации възпалението може да продължи на ниско ниво. Това е известно като хронично възпаление и е свързано с множество хронични състояния, като сърдечни заболявания, диабет и рак. ( 28 )

Кестените имат свойства, които могат да помогнат за намаляване на възпалението.

Антиоксидантите, които съдържат, като витамин С, галова киселина, елагова киселина и различни полифеноли, могат да помогнат за намаляване на възпалението. Те неутрализират свободните радикали, които са ключови двигатели на хроничното възпаление. ( 29 )

8. Потенциални противотуморни свойства

Изследвания от проучвания в епруветки показват, че кестените могат да имат антитуморни свойства.

По-специално, тези проучвания предполагат, че антиоксидантите, открити в кестените, могат да помогнат за потискане на растежа и разпространението на раковите клетки и да стимулират смъртта на раковите клетки.

Проучванията в епруветки показват, че екстракти от кестени потискат растежа и разпространението на различни видове ракови клетки, като рак на простатата, гърдата и дебелото черво. ( 30 ) ( 31 ) ( 32 ) ( 33 )

Други проучвания в епруветки и изследвания върху животни върху кестеновите антиоксиданти, като елагова киселина, са установили, че те също могат да потиснат разпространението на туморни клетки и да стимулират смъртта на туморните клетки. ( 34 ) ( 35 )

По-специално, елаговата киселина е насочена към PI3K сигналния път, който регулира растежа и оцеляването на клетките.

Въпреки това, учените трябва да направят повече изследвания при хора и животни, за да разберат как съединенията, открити в кестените, могат да повлияят на раковите клетки при хората.

Заключение

Кестените са популярна ядка, която хората харесват по целия свят.

Те са добър източник на фибри, витамин С, мед, витамини от група В, манган и различни антиоксиданти, които са свързани с множество ползи за здравето.

Кестените и техните хранителни вещества могат да помогнат за подобряване на здравето на сърцето, контрол на кръвната захар, загуба на тегло, възпаление и храносмилателно здраве и могат да имат потенциални противоракови свойства.

Да не говорим, че кестените са вкусни, универсални и лесни за добавяне към вашата диета. Ако искате да опитате кестени, експериментирайте с печенето или варенето им, за да се насладите като лека закуска. Можете също така да включите варени кестени в ястия като салати, супи, пълнежи и десерти.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЗДРАВЕ: