9 ползи за здравето от яденето на лъжица мед всеки ден

ползи за здравето от яденето на лъжица мед всеки ден

Приемът на лъжица мед всеки ден може да донесе множество ползи за здравето ви.

От древни времена медът се използва заради своите хранителни свойства и е установено, че е полезен при лечението на различни клинични състояния.

В меда се съдържат основни хранителни вещества, като въглехидратите глюкоза и фруктоза, както и малки количества от необходимите витамини, протеини, минерали и ензими.

реклама

Точният състав на меда може да варира в зависимост от видът цветя, от които е събран нектарът, сезона, метода на обработка и условията на околната среда по време на събирането на реколтата.

Една порция мед от около 20 грама съдържа приблизително следните количества на хранителни вещества:

  • 58 килокалории
  • Мазнини: 0 грама
  • Въглехидрати: 15,3 грама
  • Фруктоза: 8,4 грама
  • Глюкоза: 6,9 грама
  • Белтъчини: 0,08 грама
  • Вода: 3,5 грама

1. Управление на диабета

Изследванията показват, че медът може да бъде полезен при лечението и контрола на захарния диабет.

Той съдържа антиоксиданти, които играят ключова роля в управлението на диабета.

Медът може да помогне за намаляване на нивата на захар в кръвта при хора с диабет.

Освен това, медът се свързва с намаляване на нивата на липиди в кръвта и на съдържанието на реактивен протеин при много от хората, страдащи от хиперлипидемия (повишени липиди в кръвта).

2. Насърчаване на здравето на сърцето

Антиоксидантите, които се намират в меда, играят важна роля в подобряването на здравето на сърцето, като намаляват риска от сърдечна недостатъчност.

Те допринасят за намаляване на риска от сърдечна недостатъчност, като намаляват способността на тромбоцитите в кръвта да се съсирват и предотвратяват окисляването на липопротеините с ниска плътност, които пренасят холестерола в кръвния поток.

3. Управление на рака

Последните научни изследвания показват, че медът играе роля в борбата с рака, като пречи на клетъчните сигнални пътища.

Той стимулира имунната система да се бори с раковите клетки и пречи на тяхната пролиферация.

Това предотвратява развитието на ракови заболявания като рак на белия дроб, рак на кожата, рак на дебелото черво, рак на простатата, рак на устата, рак на гърдата, левкемия, рак на пикочния мехур и рак на костите.

4. Лечение на астма и настинка

Медът може да помогне за предотвратяване и намаляване на симптомите на астма, обикновена кашлица и треска.

Някои изследвания показват, че медът е ефективен при управлението на астмата, като предотвратява възпалителните процеси в дихателните пътища. Тези свойства правят меда полезен и при лечението на хроничен бронхит.

5. Подобряване на производителността

Всяка чаена лъжичка мед съдържа около 17 грама въглехидрати. Това означава, че медът може да бъде ефективен като източник на енергия по време на тренировки.

Изследвания върху спортисти показват, че употребата на малки количества мед по време на физическа активност може да подобри производителността. Ефектите на меда са по-полезни от тези на глюкозата, което подчертава ролята му като енергийно подобрител по време на тренировки.

Медът е отличен източник на глюкоза за спортисти, тъй като предоставя бавно освобождаваща се захар, която поддържа енергията по време на упражненията. Така, медът е предпочитан вариант поради своята способност да осигури стабилно енергийно ниво в кръвта.

6. Заздравяване на рани

Медът е известен като най-старият метод за лечение на рани в историята на човечеството.

Той стимулира имунната система, като активира белите кръвни клетки, които играят ключова роля в борбата с инфекции и възстановяването на тъканите. Този процес помага за борба с инфекцията и насърчава бързото заздравяване на раните.

Медът е ефективен при лечението на различни видове рани, включително остри и леки наранявания, както и при повърхностни и частични изгаряния.

7. Здравословно развитие на децата

Храненето на деца с мед е установено като метод за подобряване на тяхната памет и растеж.

Освен това, медът се свързва със намаляване на тревожността и подобряване на когнитивните функции на децата по-късно в живота.

Проучванията показват, че децата, които консумират мед, имат по-стабилно наддаване на килограми, по-леки и по-редовни движения на червата, по-добро храносмилане, по-добър прием на калций и по-здравословен цвят на кожата.

Въпреки тези ползи, не се препоръчва да давате на вашето бебе мед преди навършването на една година. Медът може да съдържа бактерия клостридиум, която може да предизвика детски ботулизъм, поради което е важно да избягвате даването на мед на кърмачета.

8. Източник на антиоксиданти

Телата ни съдържат свободни радикали, които играят роля в процеса на стареене и могат да нарушат функциите на клетките, като влошават състоянието на сърцето и кръвоносните съдове.

Медът и други храни, богати на антиоксиданти, могат да помогнат да се защитим от такива хронични състояния и да намалим вредните ефекти на свободните радикали.

Тъмният мед обикновено съдържа по-големи количества антиоксиданти в сравнение с по-светлите видове.

Някои проучвания, проведени върху здрави възрастни, показват, че консумацията на мед води до увеличаване на нивата на антиоксиданти в тяхното тяло, което подчертава ролята на антиоксидантите в подобряването на имунната защита на човешкия организъм.

9. Подобрено усвояването на храната

Храносмилателните ензими, които се намират в меда, подпомагат процеса на храносмилане и усвояване на хранителните вещества, като въглехидратите.

Освен това, медът е богат на пребиотици, които подпомагат здравето на полезните бактерии в храносмилателната система. Консумацията на храни като мед допринася за увеличаване на популацията на тези бактерии, което съхранява здравето на червата и общото здраве.

Видове мед


Медът може да бъде разделен на две основни категории:

  1. Суров мед: Това е медът, който е събран от кошерите и след това е обработен, като се отстраняват единствено восъкът и другите немедови частици. След това се съхранява за консумация.
  2. Преработен мед: Тук медът, след изваждане на восъка и немедовите частици, се пренасочва към фабрика, където преминава през процес на загряване, пастьоризация и бутилиране (напълване на бурканите с мед), за да се подобри срокът му на годност. По време на този процес се отстраняват патогени, но се губят антиоксиданти и витамини.

Всяка от тези категории включва различни видове мед, класифицирани по аромат, цвят, вкус и вид цветен нектар, събран от пчелите. Някои от широко познатите видове мед включват мед от слънчоглед, диви цветя, акациев мед, мед от манука и др.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: