9 Чудни ползи от кафето

ползи от кафето

Кафето е любима напитка, известна със много ползи, като способността си да прецизира фокуса ви и да повишава енергийните ви нива.

Всъщност много хора зависят от ежедневната си чаша кафе, когато се събудят, за да започнат деня си заредени.

В допълнение към енергизиращите си ефекти, кафето е свързано с дълъг списък от потенциални ползи за здравето, което ви дава още по-голяма причина да го консумирате.

реклама

Кафето съдържа кофеин, стимулант, за който е доказано, че повишава нивата на енергия и намалява умората, като променя нивата на някои невротрансмитери в мозъка.

Тази статия разглежда задълбочено 9 от най-добрите, основани на доказателства ползи от кафето.

1. Повишава енергийните нива

Кафето съдържа кофеин, стимулант на централната нервна система, който е известен със способността си да се бори с умората и да повишава нивата на енергия. ( 1 )

Това е така, защото кофеинът блокира рецепторите на невротрансмитер, наречен аденозин, и това повишава нивата на други невротрансмитери в мозъка ви, които регулират енергийните ви нива, включително допамин. ( 2 ) ( 3 )

Едно малко проучване установи, че консумацията на кофеин увеличава времето до изтощение по време на колоездене с 12% и значително намалява субективните нива на умора при участниците. ( 4 )

Друго проучване има подобни открития, като съобщава, че консумацията на кофеин преди и по време на игра на голф подобрява представянето, повишава субективните нива на енергия и намалява чувството на умора. ( 5 )

2. Поддържа здравето на мозъка

Въпреки че проучванията показват смесени резултати, някои изследвания показват, че кафето може да помогне за предпазване от някои невродегенеративни заболявания, включително болестта на Алцхаймер и болестта на Паркинсон.

Според един преглед на 13 проучвания, хората, които редовно консумират кофеин, са имали значително по-нисък риск от развитие на болестта на Паркинсон. Нещо повече, консумацията на кофеин също забавя прогресията на болестта на Паркинсон с течение на времето. ( 6 )

В друг преглед на 11 проучвания при повече от 29 000 души се установи, че колкото повече кафе консумират хората, толкова по-нисък е рискът им от болестта на Алцхаймер. ( 7 )

Освен това, няколко проучвания показват, че умерената консумация, може да бъде свързана с различни ползи от кафето, като по-нисък риск от деменция и когнитивен спад. ( 8 ) ( 9 )

3. Може да бъде свързан с по-нисък риск от диабет тип 2

Някои изследвания показват, че редовното консумиране на кафе може да бъде свързано с намален риск от развитие на диабет тип 2 в дългосрочен план.

Всъщност един преглед на 30 проучвания установи, че всяка чаша кафе, която хората консумират на ден, е свързана с 6% по-нисък риск от развитие на диабет тип 2. ( 10 )

Смята се, че това се дължи на способността на кафето да запазва функцията на бета клетките в панкреаса, които са отговорни за производството на инсулин за регулиране на нивата на кръвната захар. ( 11 )

Освен това, то е богато на антиоксиданти и може да повлияе на инсулиновата чувствителност, възпаление и за забързване на метаболизъм – всички от които участват в развитието на диабет тип 2. ( 12 )

4. Може да помогне за контрола на теглото

Според някои изследвания кафето може да промени съхранението на мазнини и да поддържа здравето на червата, като и двете могат да бъдат полезни за контрола на теглото. ( 13 )

Например, един преглед на 12 проучвания заключава, че по-високата консумация на кафе може да бъде свързана с намаляване на телесните мазнини, особено при мъжете. ( 14 )

В друго проучване увеличеният прием на кафе е свързан с намалени телесни мазнини при жените. ( 15 )

Освен това, едно проучване установи, че хората, които пият една до две чаши кафе на ден, са с 17% по-склонни да постигнат препоръчителните нива на физическа активност в сравнение с тези, които пият по-малко от една чаша на ден. ( 16 )

По-високите нива на физическа активност могат да помогнат за насърчаване на контрола на теглото.

5. Може да предпази от чернодробни заболявания

Интересно е, че няколко проучвания показват, че кафето може да поддържа здравето на черния дроб и да предпазва от заболявания.

Например, едно проучване установи, че пиенето на повече от две чаши кафе на ден е свързано с по-ниски нива на белези на черния дроб и рак на черния дроб при хора с чернодробно заболяване. ( 17 )

Други изследвания показват, че колкото повече кафе пият хората, толкова по-нисък е рискът от смърт от хронично чернодробно заболяване. Пиенето на една чаша кафе на ден е свързано с 15% по-нисък риск, докато пиенето на четири чаши на ден е свързано със 71% по-нисък риск. ( 18 )

Друго скорошно проучване установи, че консумацията на кафе е свързана с намалена скованост на черния дроб, което е мярка, която здравните специалисти използват за оценка на фиброзата, образуването на белези в черния дроб. ( 19 )

6. Свързан с по-нисък риск от депресия

Някои проучвания установяват, че здравословни ползи от кафето може да бъдат и по-нисък риск от депресия.

Според един преглед на седем проучвания, всяка чаша кафе, която хората консумират на ден, е свързана с 8% по-нисък риск от депресия. ( 20 )

Друго проучване установи, че пиенето на поне четири чаши кафе всеки ден е свързано със значително по-нисък риск от депресия в сравнение с пиенето само на една чаша на ден. ( 21 )

Нещо повече, едно проучване при повече от 200 000 души показа, че пиенето на кафе е свързано с по-нисък риск от смърт от самоубийство. ( 22 )

7. Подпомага здравето на сърцето

Някои изследвания показват, че пиенето на кафе може да е от полза за здравето на сърцето.

Всъщност един преглед установи, че пиенето на три до пет чаши кафе на ден е свързано с 15% намален риск от сърдечни заболявания. ( 23 )

Друг преглед на 21 проучвания показа, че пиенето на три до четири чаши кафе дневно е свързано с 21% по-нисък риск от инсулт. ( 24 )

Нещо повече, едно проучване при повече от 21 000 души също установи, че увеличеният прием на кафе е свързан със значително намален риск от сърдечна недостатъчност. ( 25 )

Все пак, имайте предвид, че кофеинът може да повлияе на нивата на кръвното налягане. Следователно, хората с неконтролирано кръвно налягане може да се наложи да ограничат или намалят приема на кофеин. ( 26 )

Виж Още: 11 начина как да свалите кръвното налягане

8. Може да е свързано с дълголетие

Някои изследвания показват, че кафето може да помогне за удължаване на дълголетието, благодарение на множеството си потенциални ползи за здравето.

Например, един преглед на 40 проучвания заключава, че пиенето на две до четири чаши кафе дневно е свързано с по-нисък риск от смърт, независимо от фактори като възраст, тегло и консумация на алкохол. ( 27 )

По подобен начин друго проучване при 1567 души установи, че пиенето на кафе с кофеин е свързано с по-нисък риск от смърт след 12 и 18 години проследяване. Освен това, пиенето на поне една чаша кафе на ден също е свързано с по-нисък риск от смърт от рак. ( 28 )

Интересното е, че едно проучване в епруветка показа, че кафето е в състояние значително да удължи продължителността на живота на дрождите, като предпазва от свободни радикали и увреждане на ДНК. ( 29 )

Необходими са обаче повече изследвания, за да се определи дали това може да се отнася и за хората.

9. Може да подобри атлетичните постижения

Кафето често се използва като стимулант от атлети, които искат да подобрят представянето и да увеличат нивата на енергия. ( 30 )

Един преглед на девет проучвания съобщава, че пиенето на кафе преди тренировка подобрява издръжливостта на хората и намалява тяхното възприемано усилие в сравнение с контролна група. ( 31 )

Друго проучване при 126 възрастни хора установи, че пиенето на кафе е свързано с подобрена физическа производителност и по-бърза скорост на походка, дори след като изследователите са коригирали фактори като възраст, мазнини в корема и нива на физическа активност. ( 32 )

Заключение

Кафето е популярна напитка, която изследователите са изследвали задълбочено за многобройните си ползи за здравето, включително способността му да повишава нивата на енергия, да насърчава управлението на теглото, да подобрява атлетичните постижения и да предпазва от хронични заболявания.

Имайте предвид, че някои хора може да се наложи да ограничат приема си, включително жени, които са бременни или кърмят, деца и юноши и хора с определени здравословни състояния. ( 34 )

И все пак, пиенето на кафе в умерени количества – около три до четири чаши на ден – се свързва с няколко ползи за здравето и обикновено се счита за безопасно за повечето възрастни. ( 35 )

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЗДРАВЕ: