Постоянен глад – 5 Възможни причини!

постоянен глад

Ако изпитвате постоянен глад или ядете прекомерно количество храна, това може да е признак за определени медицински състояния, които може да се нуждаят от лечение.

Но имайте предвид, че гладът е начина на тялото ви да сигнализира, че се нуждаете от храна. След като се нахраните, гладът обикновено изчезва.

Понякога обаче човек чувства постоянен глад и не се засища след хапване.

реклама

Имайте предвид обаче, че постоянният глад може да бъде признак за определени медицински състояния, за които може да е необходимо от лечение.

Вижте тези 7 възможни причини за глад през цялото време:

1. Дехидратация

Много от вас са запознати със следобедния спад на енергия или чувството, че просто искате да хапнете нещо. Често трябва просто да се хидратирате!

Едно проучване показва, че хората не реагират неправилно на сигналите на тялото си в 62% от времето, като често приемат сигналите за жажда, като сигнал за глад. Въпреки че хидратацията не трябва да се използва за „маскиране“ на глада, важно е да сте сигурни, че сте хидратирани, за да не объркате жаждата за глад.

Ако почувствате глад скоро след хранене, опитайте първо да изпиете чаша или две вода. Ако все още чувствате глад след пиене, вероятно е истински глад. В този случай изберете богата на протеини храна, за да се чувствате сити за по-дълго.

2. Нарушения на съня

Сънят играе важна роля в регулирането на хормоните. Липсата на сън може да наруши естествения хормонален баланс на човешкото тяло, а това може да увеличи чувството на глад при някои хора и  да ги кара изпитват постоянен глад.

Кратката продължителност на съня е свързана с повишени нива на грелин, хормон, който стимулира апетита, и намалени нива на лептин, хормон на ситостта.

Това означава, че когато нямате достатъчно качествен сън, е по-вероятно да се чувствате по-гладни и да изпитвате нужда от прием на сладки храни. Фокусирайте се върху създаването на здравословен сън, включително избягване на алкохол, обилни вечери преди лягане и оставяте приспособления като вашия телефон или лаптоп в друга стая.

3. Диета с ниско съдържание на протеини и фибри

Нуждаете се от всички макронутриенти ( протеини,  въглехидрати и мазнини ) по различни причини и знайте, не всички калории ще имат еднакво въздействие върху тялото ви. Докато въглехидратите са чудесни за осигуряване на бърза енергия, протеините, мазнините и фибрите са важни за поддържането на тази енергия.

Проучване, публикувано в Nutrition Journal, установи, че високопротеиновите закуски водят до намален глад и задържат участниците по-дълго време сити.

4. Консумацията на алкохол

Ако пиете алкохол, това може да ви накара да се почувствате гладни.

Проучване от 2017г предполага, че връзката между алкохола и преяждането може да се дължи на сигналите за глад в мозъка ви, които алкохола дава дава след приема му преди ядене.

В друго проучване от 2015 с участието на 35 жени, учените съобщават, че консумацията на алкохол преди хранене прави участниците по-чувствителни към ароматите на храната и ги кара да ядат повече.

5. Стрес

Постоянен глад при стрес!

Когато тялото е в постоянно състояние на стрес, кортизолът (известен още като хормона на стреса) се повишава, което може да предизвика повишен апетит.

Освен това, храненето по време на стрес обикновено кара хората да посягат към „сладки“ храни, като рафинирани въглехидрати и захарни продукти, които няма да ви заситят за дълго.

Опитайте се да подредите някои други механизми за справяне със стреса, освен храненето, като упражнения, разговори с приятел или член на семейството, четене, гушкане с домашен любимец или медитация.

Как да спрем постоянния глад?

Постоянният глад е често срещан проблем, който може да е свързан с храната която избирате. Често срещана грешка, която правят хората е да приемат храни с ниско съдържание на мазнини, богати на въглехидрати. Въпреки че тези храни обикновено са с ниско съдържание на калории, те също са с ниско съдържание на хранителни вещества и няма да ви накарат да се чувствате сити.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Виж още: