Потенциални ползи от кордицепс, подкрепени от науката

Кордицепс (Cordyceps) са род гъбички, които паразитират върху насекоми и техните ларви.

Когато тези гъби атакуват своя гостоприемник, те заместват неговата тъкан и поникват дълги, тънки стъбла, които растат извън тялото на заразеното насекомо.

Тези изсушени останки от насекомото и гъбичките са били използвани в китайската традиционна медицина от векове за лечение на различни здравословни състояния, включително умора, болести, бъбречни заболявания и ниско сексуално желание.

реклама

Добавките и продуктите с кордицепс придобиха популярност поради потенциалните си ползи за здравето.

Трябва да се има предвид обаче, че по-голямата част от проучванията се основават на изследвания върху животни или лабораторни изследвания и не е възможно да се направят заключения за ефектите им върху хората.

Въпреки това потенциалните ползи за здравето на кордицепса се считат за обещаващи.

Тази статия описва как се използва кордицепс, включително възможните ползи и противопоказания.

Потенциални ползи

кордицепс

Има над 400 известни вида кордицепс, въпреки че видовете, използвани в повечето добавки, се произвеждат в лабораторията.

В комплементарната и алтернативната медицина кордицепсът често се използва като естествен енергиен бустер. Поддръжниците също твърдят, че кордицепса може да предпази от здравословни проблеми като умора, високо кръвно налягане, инфекции на горните дихателни пътища, възпаления и бъбречни заболявания. ( 1 )

Някои билкари също вярват, че кордицепса може да повиши либидото (сексуалното влечение), да забави стареенето и да предпази от рак. ( 2 )

1. Може да повиши ефективността на упражненията

Смята се, че кордицепса повишава спортните постижения. Това твърдение за първи път грабна заглавията през 90-те години, когато китайските лекоатлети постигнаха множество световни рекорди, а техният треньор приписа успеха им на добавките, съдържащи кордицепс. ( 3 )

Едно проучване установи, че ежедневната добавка на кордицепс постепенно повишава максималния прием на кислород при млади възрастни след три седмици. Учените смятат, че тези резултати означават, че кордицепса може да повиши толерантността на спортиста към упражнения с висока интензивност. ( 4 )

Това проучване обаче е проведено за кратък период от време. Ето защо не е ясно дали дългосрочния прием на добавка с кордицепс може безопасно да подобри поносимостта към упражнения още повече. Трябва да се извършат повече проучвания с хора.

2. При диабет

В традиционната медицина кордицепсът отдавна се използва за лечение на диабет.

Въпреки че няма качествени проучвания, изследващи тези ефекти при хора, са проведени няколко проучвания върху животни. Въпреки това, проучвания върху животни върху кордицепс и други добавки не трябва да се използват като доказателство за употреба от хора.

Едно проучване установи, че четириседмичен курс на екстракт от кордицепс подобрява нивата на холестерола и наддаването на тегло при мишки с диабет. Установено е също, че кордицепса има потенциала да защитава бета клетките, произвеждащи инсулин. Въпреки това, кордицепса не променя значително нивата на кръвната захар или подобрява инсулиновата резистентност при мишките. ( 5 )

Кордицепинът, една от активните съставки в кордицепса, се свързва с антидиабетна активност при животни. Скорошен преглед на различни проучвания отбелязва, че потенциалният ефект на кордицепин върху диабета може да се дължи на генна регулация.

Отново, тези констатации се основават на проучвания върху животни и следователно не могат да се използват за определяне на ползата за хората.

3. Може да помогне в борбата с възпалението

Смята се, че кордицепсът има мощни противовъзпалителни и антиоксидантни ефекти, като и двете могат да помогнат за предотвратяване или лечение на хиперлипидемия или високи нива на мазнини в кръвта.

Много от тези ползи се приписват на кордицепина, биоактивен компонент на кордицепса. Полизахаридите открити в кордицепса, също са полезни.

Резултати от проучвания върху животни свързват употребата на кордицепс с понижена хиперлипидемия. В едно такова проучване, полизахарид, извлечен от кордицепс, намалява нивата на общия холестерол и триглицеридите при хамстери. ( 6 )

В други проучвания кордицепина се свързва с подобрения в хиперлипидемията. Това се дължи на сходната му структура с аденозина, естествено срещащ се химикал в човешкото тяло, необходим по време на метаболизма и разграждането на мазнините.

Като цяло изследванията показват, че когато човешките клетки са изложени на кордицепс, специални протеини, които увеличават възпалението в тялото, се потискат.

Както при повечето проучвания около кордицепс, са необходими такива с хора, преди да се правят каквито и да било здравни претенции.

4. Свойства против стареене

Възрастните хора традиционно са използвали Кордицепс за намаляване на умората и повишаване на силата и сексуалното желание.

Учените смятат, че тяхното антиоксидантно съдържание може да обясни техния потенциал против стареене. ( 7 )

Няколко проучвания са установили, че кордицепса повишава антиоксидантите при възрастни мишки, като помага за подобряване на паметта и сексуалната функция. ( 8 ) ( 9 ) ( 10 )

Антиоксидантите се борят с увреждането на клетките чрез неутрализиране на свободните радикали, които иначе могат да доведат до различни болести и стареене. ( 11 ) ( 12 ) ( 13 )

Едно проучване установи, че мишките, на които е даден Кордицепс, живеят няколко месеца по-дълго от мишките, на които е дадено плацебо. ( 14 )

Друго проучване установи, че Cordyceps удължава живота на плодовите мушици, което допълнително подкрепя убеждението, че те имат ползи против стареене. ( 15 )

Въпреки това не е известно дали кордицепса има същите ползи против стареене при хората.

5. Потенциални антитуморни ефекти

Потенциалът на кордицепса да забавя растежа на туморите предизвика значителен интерес през последните години.

Учените смятат, че гъбите могат да упражняват антитуморни ефекти по няколко начина.

При проучвания в епруветка е доказано, че кордицепсът инхибира растежа на много видове човешки ракови клетки, включително рак на белия дроб, дебелото черво, кожата и черния дроб. ( 16 ) ( 17 ) ( 18 ) ( 19 )

Проучванията при мишки също показват, че кордицепса има противотуморен ефект върху лимфома, меланома и рака на белия дроб. ( 20 ) ( 21 ) ( 22 ) ( 23 )

Кордицепсът може също така да обърне страничните ефекти, свързани с много форми на лечение на рак. Един от тези странични ефекти е левкопенията.

Да не се бърка с раковата левкемия, левкопенията е състояние, при което броят на белите кръвни клетки (левкоцитите) намалява, понижавайки защитните сили на организма и увеличавайки риска от инфекция. ( 24 )

Едно проучване тества ефектите на Cordyceps върху мишки, които развиват левкопения след облъчване и лечение с Taxol, обичайно лекарство за химиотерапия. ( 25 )

Интересното е, че Кордицепс обърна левкопенията. Тези резултати предполагат, че гъбичките могат да помогнат за намаляване на усложненията, свързани с някои лечения на рак.

Въпреки това е важно да се отбележи, че тези проучвания са проведени върху животни и в епруветки, а не върху хора.

Ефектите на Cordyceps върху левкопенията и туморния растеж при хората не са известни, така че здравните експерти не могат да направят заключения.

5. Възможни ползи за здравето на сърцето

Новопоявилите се изследвания хвърлят светлина върху потенциалните ползи за здравето на сърцето от Cordyceps.

В Китай кордицепсът е одобрен за лечение на аритмия, състояние, характеризиращо се с неправилен, твърде бавен или твърде висок пулс. ( 26 )

Едно проучване показва, че Cordyceps значително намалява сърдечните увреждания при плъхове, страдащи от хронично бъбречно заболяване. Тъй като сърдечните увреждания от хронично бъбречно заболяване могат да увеличат риска от сърдечна недостатъчност, намаляването на тези увреждания може потенциално да предотврати този резултат. ( 27 )

Смята се, че сърдечно-защитните ефекти на Кордицепс се дължат на съдържанието на аденозин, естествено срещащо се съединение. ( 28 )

Освен това кордицепсът може да повлияе положително нивата на холестерола.

Проучванията при животни показват, че кордицепсът може да понижи „лошия“ LDL холестерол, което може да доведе до натрупване на холестерол в артериите и да увеличи риска от сърдечни заболявания. ( 29 ) ( 30 ) ( 31 )

Установено е също, че кордицепс намалява нивата на триглицеридите при мишки. Триглицеридите са вид мазнина, присъстваща в кръвта ви, като високите нива са свързани с повишен риск от сърдечни заболявания. ( 32 )

Въпреки това е важно да се отбележи, че в момента няма достатъчно доказателства, за да се определи дали Кордицепс може да бъде от полза за здравето на сърцето при хората.

Странични ефекти и противопоказания

кордицепс противопоказания

Кордицепс обикновено се счита за безопасен за краткотрайна употреба. Въпреки това, както при повечето добавки, са възможни странични ефекти. Все пак повечето потенциални странични ефекти, свързани с кордицепса, са леки.

Чести нежелани реакции

Някои хора могат да изпитат често срещани нежелани реакции. Те могат да включват: ( 33 )

  • Разстроен стомах
  • гадене
  • диария
  • Суха уста

Обикновено симптомите изчезват след спиране на употребата на кордицепс.

Тежки странични ефекти

Не са докладвани сериозни странични ефекти за кордицепс. Но това не означава, че не са възможни.

Въпреки относителната си безопасност, действието на кордицепса е слабо разбрано и може да причини проблеми.

Можете да сте алергични към кордицепс, въпреки че е изключително рядко. Винаги вземайте предпазни мерки, когато започвате да приемате нова добавка и обръщайте внимание на всички проблеми или промени в тялото си.

Предпазни мерки

Някои хора трябва да вземат допълнителни предпазни мерки, когато използват добавки с кордицепс.

Малко се знае за дългосрочната безопасност на приема на кордицепс. Въпреки че е относително нетоксичен, няма достатъчно проучвания, за да се гарантира неговата безопасност при всякакви обстоятелства.

Следните групи трябва да избягват приема на добавки с кордицепс:

  • Бременни или кърмещи: Не са провеждани проучванията върху бременни или кърмещи хора.
  • Деца: Също така няма доказателства за ефекта на кордицепс върху деца.

Следователно, те трябва да избягват приема на кордицепс и да обсъдят всички необходими алтернативи с лекар.

Преди да започнете да приемате тази добавка, говорете с лекар и му кажете дали приемате някакви лекарства или имате хронични заболявания.

Дозировка: Как се приема кордицепс?

Няма универсални насоки за подходяща доза кордицепс добавки.

Дозировката варира значително в проучвания, разглеждащи кордицепс. Например, проучвания върху спортните постижения са използвали дози от един грам до 4,5 грама дневно.

 В някои проучвания върху животни дозировката варира от три грама на ден до 10 грама на килограм телесно тегло на ден.

Като основно правило, никога не използвайте повече от препоръчителната доза на етикета на продукта или както е указано от вашия лекар.

Спрете и уведомете вашия лекар, ако развиете необичайни симптоми или странични ефекти след консумация на кордицепс. Страничните ефекти често се появяват при приемане на по-висока от обичайната доза.

Какво се случва, ако приемам твърде много кордицепс?

Когато се приема правилно, кордицепсът не се смята за токсичен. Предозиране не е съобщено.

Има възможност обаче микотоксините, или други токсини, които растат върху гъбичките да присъстват в кордицепса. Трябва да се проведат повече проучвания за безопасност на естествен и синтетичен кордицепс, за да се докажат или дискредитират тези твърдения. ( 34 )

Трябва също да се отбележи, че едно проучване на див кордицепс установи, че гъбата може да съдържа някои нива на арсен. ( 35 )

Арсенът е естествен метал, който може да бъде отровен, когато се консумира твърде много.

Отново са необходими повече проучвания за безопасността на кордицепса.

Възможни взаимодействия

Някои лекарства могат да взаимодействат с кордицепс, включително:

  • Някои лекарства за диабет (напр. метформин): В някои проучвания върху животни е доказано, че кордицепсът понижава нивата на кръвната захар. Комбинирането на кордицепс с други антидиабетни лекарства може да доведе до твърде ниска кръвна захар, което води до хипогликемия. ( 36 )
  • Разредители на кръвта и други антитромботични лекарства: Приемането на тези лекарства заедно с кордицепс може да намали ефикасността на тези лекарства или да увеличи риска от кървене. Това взаимодействие обаче е докладвано само в лабораторни изследвания, не и при хора. ( 37 )

Преди да започнете да приемате добавки с кордицепс, трябва внимателно да прочетете списъка със съставките, за да научите кои съставки и колко от всяка съставка са включени.

Често задавани въпроси

Колко време може да се пие кордицепс?
Кордицепс най-често се използва от възрастни в дози от 3-6 грама през устата дневно за период до 1 година.

Повечето добавки с кордицепс се произвеждат в лаборатория. Естественият кордицепс е труден за получаване и може да бъде скъп. Говорете с лекар, за да разберете каква доза и период на прием може да са най-добри за конкретно състояние.

Токсичен ли е кордицепса за хората?
Смята се, че не е токсичен за хората. Обикновено се счита за безопасна добавка. В Китай Националната администрация за медицински продукти е одобрила над 50 лекарства плюс две хранителни добавки, извлечени от кордицепс.

Кордицепсът дава ли ви енергия?
Кордицепинът, основен компонент на кордицепса, има структура, подобна на аденозин. Аденозинът се намира в ATP, молекула, произведена и използвана от тялото ви за енергия. Поради тези подобни структури се смята, че кордицепсът повишава енергийните нива.

Едно проучване установи, че кордицепсът може потенциално да увеличи времето до изтощение при спортисти.

Заключение

Кордицепсът е вид гъба, която расте предимно в Азия и се използва в традиционната медицина от векове.

Въпреки че са необходими повече проучвания, кордицепса е изследван за употребата му за подобряване на спортните постижения, диабет, хиперлипидемия и други здравословни проблеми.

Изследвания, проведени в лаборатории и върху животни, показват, че кордицепсът може да има потенциала да подобри здравето на сърцето, да се бори с възпалението, рака, диабета и стареенето. Качеството на много от тези проучвания обаче е съмнително и техните открития не могат да бъдат приложени директно върху хора.

Въпреки това има проучвания, проведени върху хора, изследващи ефектите на Cordyceps върху изпълнението на упражненията. Тези проучвания показват, че кордицепсът може потенциално да подобри използването на енергия и кислород по време на физическа активност.

Кордицепсът има малко странични ефекти и противопоказания, но все пак трябва да следвате правилната дозировка и указания. Преди да започнете да приемате добавки с кордицепс, говорете с лекар, за да сте сигурни, че това е правилното решение.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Виж още: