Пробиотици за отслабване: Какво казва науката?

Пробиотици за отслабване

Пробиотиците са сред най-популярните хранителни добавки. Те са познати с набор от ползи за здравето, включително подобрено здраве на червата и подобрена имунна функция.

Някои проучвания също предполагат, че пробиотиците могат да повлияят за отслабване.

Съществуват обаче опасения за безопасността, свързани и с широкото използване на пробиотични добавки.

реклама

Тук обсъждаме последните научни открития, свързани с пробиотиците и телесното тегло.

Какво представляват пробиотиците?

Списанието Frontiers in Microbiology цитира дефиницията за пробиотик като „живи микроорганизми, които, когато се прилагат в адекватни количества, предоставят ползи за здравето“.

Някои храни естествено съдържат пробиотици, докато някои производители добавят концентрирани дози към други храни. Тази статия обаче се фокусира само върху пробиотичните добавки.

Пробиотичните добавки съдържат големи дози живи бактерии, обикновено  Lactobacilli и Bifidobacteria, които могат да допринесат за подобряване на състава на чревните бактерии и да подпомогнат здравето.

Изследванията на въздействието на пробиотиците върху здравето нараснаха изключително много през последните 20 години, както и продажбите на пробиотични добавки.

Някои оценки прогнозират, че продажбите на пробиотици ще надхвърлят 64 милиарда долара до 2023 година. Това се дължи на многото връзки между пробиотиците и различни ползи за здравето.

Въпреки че учените все още изследват как пробиотиците действат в тялото, изследванията показват, че те играят роля за подобряване на имунната функция, намаляване на възпалението и положително въздействие върху функцията на нервната система.

Освен това статия от 2020 година предполага, че пробиотиците може да са потенциално лечение за наднормено тегло и затлъстяване.

Чревен микробиом и телесно тегло

Учените са установили връзка между микробиома на червата  – термин, който се отнася до цялото местообитание на червата, включително микроорганизми, като бактерии, техните геноми (гени) и заобикалящата ги среда – и телесното тегло.

Над 1000 вида бактерии, включително Bacteroidetes, Firmicutes, ActinobacteriaFusobacteria, Verrucomicrobia, Proteobacteria и Cyanobacteria, населяват червата.

Тези бактерии изпълняват функции, които оказват влияние върху цялостното здраве. Нарушаването на бактериалния състав може да доведе до неблагоприятни последици за здравето, включително заболяване.

Например, учените постулират, че промените в състава на чревните бактерии могат да допринесат за наднорменото тегло и затлъстяването по няколко начина, включително увеличаване на инсулиновата резистентност, възпаление и натрупване на мазнини.

Важно е да се отбележи, че изследванията в тази област продължават и учените все още не са наясно как променените чревни бактерии допринасят за затлъстяването.

Проучванията обаче показват, че хората с наднормено тегло и затлъстяване имат различен състав на чревните бактерии от хората без наднормено тегло.

Някои проучвания показват, че хората със затлъстяване имат по-високо съотношение на бактерии Firmicutes към Bacteroidetes в червата си.

Според две статии, промените в чревните бактерии, причинени от употребата на антибиотици, също имат връзки с наддаването на тегло.

Полезни ли са пробиотиците за отслабване? 

Въпреки че проучванията продължават, те показват, че добавките с пробиотици могат да насърчат загубата на тегло и да предотвратят наддаването на тегло при хората.

Систематичен преглед от 2018 г. и мета-анализ, който включва дванадесет рандомизирани контролирани проучвания (RCT) и 821 участници, установи, че тези, които са получавали пробиотични добавки, са имали по-значително намаление на телесното тегло, обиколката на талията, телесните мазнини и ИТМ,  отколкото контролните групи.

Участниците, които са получили по-високи дози пробиотици и тези, които са получили един щам, а не няколко щама пробиотици, са видели по-голяма загуба на телесни мазнини.

Систематичен преглед и мета-анализ от 2019 година, който включва 105 статии и 6826 участници, също установи, че пробиотичното лечение води до намаляване на телесните мазнини, обиколката на талията и ИТМ.

Прегледът установи, че повечето от тези подобрения са резултат от лечения, съдържащи бифидобактерии ( B. breve , B. longum ), Streptococcus salivarius  subsp. thermophilus и лактобацили ( L. acidophilus , L. casei и L. delbrueckii ).

Освен това, някои проучвания показват, че пробиотиците могат да помогнат за предпазване от наддаване на тегло.

Малко проучване от 2015 година, което включва 20 мъже без затлъстяване, установи, че мъжете, които са приемали добавки с многощамовия пробиотик VSL#3, са натрупали по-малко тегло (3,12 спрямо 5,06 lbs) и телесни мазнини (1,39 срещу 2,83 lbs), когато са следвали хиперкалорична диета с високо съдържание на мазнини за 4 седмици в сравнение с мъжете, които са приемали плацебо.

Учените смятат, че пробиотиците могат да насърчат загубата на тегло чрез:

  • увеличаване на количеството на късоверижни мастни киселини (SCFA) произвеждащи бактерии, които увеличават окисляването на мастни киселини и намаляват съхранението на мазнини
  • намаляване на възпалението чрез намаляване на изобилието от производители на липополизахариди (LPS).
  • повлияване на апетита и метаболизма
  • намаляване на натрупването на мазнини
  • регулиране на провъзпалителни гени
  • подобряване на инсулиновата чувствителност

Въпреки това е важно да се има предвид, че проучванията, изследващи потенциалните ефекти на пробиотиците върху загубата на тегло, продължават. Въпреки че учените са установили няколко начина, по които пробиотиците влияят на теглото, те все още не знаят точните механизми.

Има ли рискове от приема на пробиотици?

Някои учени изразиха загриженост относно широкото използване на пробиотични добавки и предупреждават, че знаят малко за дългосрочната безопасност на пробиотичните добавки.

Учени предполагат, че тъй като пробиотичните добавки често съдържат големи количества пробиотици от същия вид, приемането на добавки може да доведе до прехвърляне на резистентни гени към инфекциозни патогени.

Това може да доведе до антибиотична резистентност и други неблагоприятни последици за здравето.

Учените също така предупреждават, че има малко доклади за безопасността на пробиотиците и че пробиотичните проучвания често са недостатъчно силни, лошо проектирани и финансирани от пробиотични компании, което може да изкриви резултатите.

Употребата на пробиотици може също да доведе до свръхрастеж на бактерии в червата, повишен риск от опортюнистични инфекции и може да причини животозастрашаващи инфекции при хора с отслабена имунна система.

Важно е да се разбере, че въпреки че пробиотичните добавки се използват широко и се предписват от доставчиците на здравни услуги, учените не са доказали, че пробиотиците са универсално безопасни или ефективни.

Някои експерти твърдят, че пробиотиците трябва да се регулират и продават като лекарства, а не като хранителни добавки, за да се защитят потребителите.

Поради тази причина хората, особено тези с отслабен имунитет, не трябва да приемат пробиотици, освен ако не са инструктирани от квалифициран доставчик на здравни услуги.

Заключение

Проучванията показват, че микробиомът влияе върху телесното тегло, а някои проучвания свързват добавките с пробиотици с намалените телесни мазнини, обиколката на талията и ИТМ.

Въпреки това, въпреки че пробиотиците се използват широко, има въпроси относно тяхната безопасност. Учените не са установили напълно как пробиотиците могат да повлияят отрицателно и положително на здравето.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: