Прочистване на организма: 8 начина за детокс на тялото

прочистване на рганизма

Знаете ли добър начин за цялостно пречистване на организма? А правите ли го?

Според вас какъв е смисъла от пролетното почистване?

Докато повечето хора смятат, че пролетното почистване означава да изчистите праха от килера и да отворите някои прозорци, то може да означава много повече от това.

реклама

В традиционните лечебни системи по света е също толкова важно да прочистите и освежите тялото си със смяната на сезоните. Например в Аюрведа специален фокус е поставен върху диетичните промени и билките, които помагат да се премахне натрупването на токсини. Ето няколко съвета за натурално прочистване на организма.

Пречистване на организма – или детоксикация представлява прочистването на организма от вредните токсини.

Това обикновено предполага спазване на специфична диета или използване на специални продукти, за които се твърди, че освобождават тялото ви от токсини, като по този начин подобряват здравето и насърчават загубата на тегло.

За щастие тялото ви се справя добре с елиминирането на токсините и не изисква специални диети или скъпи добавки за това.

Въпреки това никога не е излишно да подобрите естествената система за детоксикация на тялото си с няколко лесни съвета които трябва да спазвате.

Често срещани заблуди относно пречистването на организма

Твърди се, че активното пречистване на организма с детокс диети елиминира токсините от тялото ви, подобряват здравето и насърчават загубата на тегло.

Те често включват използването на лаксативи, диуретици, витамини, минерали, детокс чайове и някои храни, за които се смята, че прочистват организма.

Все още няма доказателства в подкрепа на ефективността на тези диети . ( 1 ) ( 2 )

Вашето тяло има сложен начин за елиминиране на токсините, който включва черния дроб, бъбреците, храносмилателната система, кожата и белите дробове.

Така че, диетите за детоксикация не правят нищо, което тялото ви естествено не може да направи самостоятелно, можете обаче да оптимизирате естествената система за детоксикация на тялото си с тези прости съвети.

1.Яжте храни, богати на антиоксиданти

Процесът на окисляване в човешкото тяло уврежда клетъчните мембрани и други структури, включително клетъчни протеини, липиди и ДНК. Когато кислородът се метаболизира, той създава нестабилни молекули, наречени „свободни радикали“, които крадат електрони от други молекули, причинявайки увреждане на ДНК и други клетки.

Тялото може да се справи с някои свободни радикали и се нуждае от тях, за да функционира ефективно. Въпреки това, щетите, причинени от претоварване със свободни радикали с течение на времето могат да станат необратими и да доведат до някои заболявания (включително сърдечни и чернодробни заболявания) и някои видове рак (като рак на устната кухина, хранопровода, стомаха и червата).

Окисляването може да се ускори от стрес, пушене на цигари, алкохол, слънчева светлина, замърсяване и други фактори.

Консумацията на храни богати на антиоксиданти, може да помогне на тялото ви да се бори с оксидативния стрес, причинен от излишните свободни радикали и други токсини, които увеличават риска от заболяване. Също така антиоксидантите са изключително важни за млада и свежа кожа без бръчки.

Стремете се да получавате антиоксиданти от храната, а не от добавки, което всъщност може да увеличи риска от някои заболявания, когато се приема в големи количества. ( 3 ) ( 4 ) ( 5 )

Вижте още:13 основни витамина, от които тялото ви се нуждае, за да бъде здраво

2. Спете повече

Осигуряването на адекватен и качествен сън всяка вечер е задължително за подпомагане здравето на тялото и естествената система за детоксикация.

Сънят позволява на мозъка ви да се презареди, както и да премахне токсините натрупани през целия ден. ( 6 ) ( 7 )

Лошият сън e отговорен за състояния като стрес, тревожност, високо кръвно налягане, сърдечни заболявания, диабет тип 2 и затлъстяване.

За да сте здрави и продуктивни трябва спите от седем до девет часа на нощ. ( 8 )

3. Хранете се здравословно

Здравословното хранене е най-добрият начин за пречистване на организма, тъй като това, което ядем, оказва влияние върху всеки друг аспект на нашето здраве.  Балансирана, питателна диета и пиенето на много вода трябва да бъде основен приоритет.

4. Пийте повече вода

Водата ви дава много повече от утоляване на жаждата. Тя регулира телесната температура, подпомага храносмилането и усвояването на хранителни вещества и пречиства организма ви, като премахва отпадъчните продукти. ( 9 )

Водата е живот, тя е важен ресурс за оцеляване. Тя се откроява като най-голямото почистващо средство в тялото на всеки човек не само отвътре, но и отвън.

Медицинските експерти твърдят, че пиенето на много вода дневно е полезно поради факта, че телата ни съдържат 70% от водата.

Водата спомага за изхвърлянето на токсините и поддържането на хидратацията на тялото ви.

Най- подходяща дневна доза за вода е 3 литра за мъже и 2 литра за жените. Може да се наложи повече или по-малко в зависимост от начина ви на хранене, местоживеенето и нивото ви на активност.

Вижте още:6 начина да спрем задържането на вода в тялото

5. Намалете приема на захар и преработени храни

Има твърдения, че захарта и преработените храни са в главните виновници за лошото здраве.  ( 10 )

Като консумирате по-малко нездравословна храна, можете да поддържате системата за детоксикация на тялото си здрава и по този начин също прочистване на организма си.

Замяната на нездравословна храна с по-здравословен избор като плодове и зеленчуци също е здравословен начин за намаляване на консумацията.

Вижте още:6 Мита свързани със захарта

6. Ограничете консумацията на сол

Консумацията на твърде много сол може да накара тялото ви да задържа излишната течност, особено ако имате заболяване засягащо бъбреците или черния дроб – или не приемате достатъчно вода.

Натрупване на излишна течност може да причини подуване на корема и оток на крайниците.

Въпреки че може да звучи нелогично, увеличаването на приема на вода е един от най-добрите начини за премахване на излишното количество вода натрупало се от консумацията на твърде много сол .

Когато консумирате твърде много сол и недостатъчно вода, тялото ви отделя антидиуретичен хормон той ви пречи да уринирате – и следователно да детоксикирате тялото си. ( 11 )

Чрез увеличаване на приема на вода тялото ви намалява секрецията на хормона и увеличава уринирането, по този начин освобождава тялото ви от повече вода и отпадъчни продукти.

7. Пийте чай за почистване на тялото

Независимо дали става дума за пресипналост, стомашни оплаквания или нарушения на кръвообращението – чаят е универсален. Горещата чудотворна напитка може дори да помогне при детоксикация. По-специално билковите чайове помагат за прочистване на организма. Най-подходящите билки за чай са:

Вижте още:Чай за отслабване: Ускорете резултатите с тези 6 вкусни чая

8. Други полезни съвети за детоксикация

Въпреки че няма настоящи доказателства в подкрепа на използването на детоксикиращи диети за премахване на токсините от тялото ви, някои промени в диетата и начина на живот могат да помогнат за намаляване на натоварването с токсини и да подпомогнат системата за детоксикация на тялото ви.

  • Яжте храни, съдържащи сяра. Те подобряват отделянето на тежки метали като кадмий ( 12 ).
  • Изпробвайте хлорела. Хлорелата е вид водорасли, които имат много хранителни ползи и могат да подобрят елиминирането на токсини, според проучвания върху животни ( 13).
  • Подправете ястията с кориандър. Той помага за отделянето на някои токсини от тялото. ( 14 ) ( 15 )
  • Изберете естествена грижа за тялото. Използването на натурални дезодоранти, гримове, овлажнители, шампоани и други продукти за лична хигиена също може да намали излагането ви на химикали.

Обобщение

Твърди се, че детокс диетите елиминират токсините, като от своя страна пречистване на организма, подобряват здравето и насърчават загубата на тегло.

Прилагането на тези диети не е необходимо, тъй като тялото ви може да се справи и само с излишните токсини.

Въпреки това можете да подобрите естествената система за детоксикация на тялото си и да подобрите цялостното си здраве, като останете хидратирани, консумирате по-малко сол, спортувате и консумирате храни богати на антиоксиданти.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЗДРАВЕ: