Разкриване на ползите за красота: Силата на бадемово масло за лице

Разкриване-на-ползите-за-красота-Силата-на-бадемово-масло-за-лице

В сферата на естествената грижа за кожата нежното бадемово масло за лице се превърна в универсална и високо ценена съставка, ценена заради подхранващите си свойства и безбройните ползи за кожата.

Извлечено от ядките на сладки бадеми, това луксозно масло се използва от векове в традиционната медицина и ритуали за грижа за кожата по целия свят.

Днес бадемовото масло продължава да завладява ентусиастите в грижата за кожата със способността си да овлажнява, успокоява и подмладява кожата, което го прави любима основна част от много процедури за красота.

реклама

В тази статия ще ви разкрия ползите за красотата на бадемово масло за лице и ще разкрием как това течно злато може да преобрази режима ви на грижа за кожата за сияйна, здрава кожа.

Присъединете се към мен на пътешествие, за да откриете природните чудеса на бадемовото масло и да отключите тайните за постигане на сияен тен.

Бадемово масло

Бадемовото масло има няколко потенциални ползи за здравето на кожата.

Бадемовото масло е мощен източник на антиоксиданти, витамини и други хранителни вещества, открити в бадемите, които са жизненоважни за здравето на кожата.

Има два вида бадемово масло: горчив бадем и сладък бадем. Всеки тип има различни свойства и може да се използва по различни начини.

 • Маслото от горчив бадем има силна миризма и се използва в сапуни, ароматерапия и масажна терапия. Безопасно е да се използва върху кожата ви, но може да бъде токсично, ако го ядете или пиете. ( 1 )
 • Маслото от сладък бадем идва от сладки бадеми. Обикновено се използва като съставка в много продукти за грижа за кожата и косата.

Използване на бадемово масло

Благодарение на своите антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, бадемовото масло има много приложения. Някои хора добавят бадемово масло към смутита, докато други го използват локално като част от ежедневната си рутина за кожата.

Маслото от сладък бадем се предлага в магазините и онлайн като чисто масло.

Можете също така да го намерите като съставка в много козметични продукти и продукти за грижа за косата, включително:

 • Сапуни
 • Лосиони
 • Масло за тяло
 • Балсами за устни
 • Шампоани и балсами
 • Измивания на тялото
 • Изсветляващи серуми
 • Козметика за почистване на лице

Ползи от използването на бадемово масло за лице

Бадемовото масло има много потенциални ползи за кожата, като намаляване на появата на белези и бръчки.

1. Бадемово масло за хидратация

Бадемовото масло е емолиент който осигурява хидратация, която може да помогне за овлажняване и изглаждане на кожата. Тези качества правят бадемовото масло популярна съставка за продукти за грижа за кожата.

Бадемовото масло обикновено е безопасно за чувствителна кожа, защото не дразни и е леко.

Някои хора откриват, че бадемовото масло им помага да управляват хронични кожни заболявания като:

 • Псориазис
 • Акне
 • Екзема
 • Дерматит

Изследванията показват, че използването на крем за ръце, направен с масло от сладък бадем, може да предложи облекчение от дерматит на ръцете. ( 2 )

Някои хора използват бадемово масло като ежедневен овлажнител за лице, защото смятат, че то подобрява вида на кожата им.

2. Помага при акне

Благодарение на своите антибактериални и противогъбични свойства, бадемовото масло може да е от полза за склонната към акне кожа, като помага за намаляване на зачервяването и възпалението.

Въпреки това, някои хора с акне споделят, че нанасянето на бадемово масло върху лицата им всъщност им причинява пъпки. Ако сте установили, че и други масла са влошили акнето ви, може да не намерите бадемовото масло за полезно.

3. Бадемово масло за намаляване на белези

Практикуващите аюрведа и древна китайска медицина използват бадемово масло, за да намалят появата на белези и да успокоят кожата. Някои хора използват бадемово масло и за белези от акне.

Изследователите са отбелязали противовъзпалителните свойства на бадемовото масло, което може да помогне за намаляване на появата на следоперативни белези.

Въпреки това, няма убедителни данни за използването на бадемово масло за предотвратяване на белези (повечето от доказателствата са анекдотични). ( 3 )

4. Бадемово масло за намаляване на UV щетите

Продължителното излагане на ултравиолетовите (UV) лъчи на слънцето може да причини преждевременно стареене на кожата. UV лъчите могат да доведат до фини линии, бръчки и тъмни петна по кожата.

Изследванията показват, че бадемовото масло може да бъде ефективно за забавяне на преждевременното стареене, причинено от увреждане от слънцето. ( 4 )

Бадемовото масло е ефективна бариера, предпазваща кожата от вредните UV лъчи. В допълнение, витамин Е, съдържащ се в маслото, има антиоксидантни свойства, които предотвратяват увреждането на клетките от UV лъчите.

Малко клинично проучване показа, че слънцезащитният крем с бадемово масло има SPF 15 и е сравним с други търговски слънцезащитни продукти с SPF 15.

Рискове от употребата на бадемово масло

Маслото от сладък бадем обикновено е безопасно за всеки, то може да се прилага върху косата и кожат. ( 5 ) Някои хора обаче може да искат да го избегнат.

 • Хората с алергии към ядки не трябва да използват бадемово масло, тъй като може да предизвика алергична реакция;
 • Хората със склонна към акне кожа, които не са имали късмет с други видове масла, може да избягват нанасянето на бадемово масло директно върху лицето, тъй като то може да блокира порите и да причини пъпки и обриви.

Мога ли да използвам бадемово масло, ако съм алергичен към ядки?

Не използвайте бадемово масло, ако имате алергия към ядки. Бадемовото масло съдържа алергени от ядки и може да предизвика алергична реакция, ако го поставите върху кожата си.

Бадемово масло за лице – Обобщение

Маслото от сладък бадем съдържа много хранителни вещества, които са полезни за кожата, включително витамини, минерали, мастни киселини и антиоксиданти.

Използването на бадемово масло за лице може да помогне за успокояване и хидратиране на кожата ви.

Някои хора също използват бадемово масло за намаляване на появата на белези, бръчки и за лечение на кожни заболявания.

Има обаче само няколко малки проучвания, които подкрепят тези ползи, и са необходими повече изследвания.

Вижте още: Бадемово Масло За Коса – Еликсир За Здрава И Красива Коса

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: