Рак – как да се борим със злокачествен тумор

рак - злокачествен тумор
злокачествен тумор, рак

Рак, наричан още злокачествен тумор или злокачествено заболяване, е ненормален растеж на клетките. При това заболяване клетките на тялото растат неконтролируемо и се разпространяват в други части на тялото.

Ракът може да започне почти навсякъде в човешкото тяло, което се състои от трилиони клетки.

Съществуват повече от 100 вида рак, включително рак на кожата, рак на гърдата, рак на белия дроб, рак на дебелото черво, рак на панкреаса, рак на костите, рак на гърлото, рак на стомаха, рак на простатата и лимфом.

реклама

Симптомите варират в зависимост от вида на рака. Лечението може да включва химиотерапия, лъчение и / или хирургия.

Човешкото тяло е изключително сложна и комплексна система. Една мутация водеща до рак, е динамичен процес който се случва не само в пределите на изолирано парче ДНК.

Процесът включва цялата имунна система на организма. Способността му да регулира растежа на клетките, обмяната на веществата, хормони, чувства, психика, емоции.

[ez-toc]

Рака е император на страданията

Ежегодно в света се диагностицират злокачествени новообразувания (рак) при над 10 милиона души.

В структурата на смъртността тези болести са на второ място след сърдечносъдови заболявания.

Най-честата форма на злокачествени тумори е рак на белия дроб, последван от рак на гърдата.

Вместо да мислим за рака като за страшна болест или застрашителен враг, трябва да го разглеждаме като метафора на кошница, която включва всички заболявания и дисбаланси в психиката. Рака е император на страданията.

Жесток враг който се опитва да отнеме живота на една от всеки три жени и един от всеки двама мъже.

Време е…

Време е да променим начина по който гледаме на онкологичните заболявания. Да се сдобием с ново осъзнаване за критичната роля която емоциите играят.

Трябва да повярваме, че тялото само си прави рак. Ние не се заразяваме с рак, а си го отглеждаме. Най коварната черта на рака, е самата природа на този звяр.

Той се саморегенерира, в смисъл, че собствените ни клети ни предават като дефектират. Но първо ние предаваме хармонията в себе си.

Ракът е като великан, спящ във всеки един от нас. Понякога, се разбужда за кратко но после бива усмирен и приспан. С помощта на нашата здрава психика и арсенала от изкусни механизми за самообновление в човешкия механизъм.

Но когато нещо в защитните ни механизми се счупи, и психичния баланс е нарушен в дълбочина, колосът започва да се промъква покрай вярната ни стража. Перспективата тога започва да изглежда злокачествена.

История

В самото определение на злокачествен тумор съществува представа за значителното (понякога фатално) увреждане на човешкото тяло.

Терминът „рак“, отнасящ се до злокачествен тумор, е използван за първи път от Хипократ (древногръцки καρκίνος – „рак“) поради външната прилика на нарастващата неоплазма с рак, който е разтворил щипките си.

Той също така описва първите тумори и прави предположението за необходимостта от пълното им отстраняване при наличие на достъп.

РАК

Рак (злокачествен тумор) е автономен, патологичен прогресивен процес, който не е предвиден в плана на структурата и функционирането на тялото и е неконтролирано размножаване на клетки, характеризиращо се с възможност за колонизиране на околните тъкани и метастазиране.

разсейки на рак

Или казано с други думи, раков тумор е неоплазма, която се образува от анормално растящи клетки. Той е в състояние да зарази всички органи и тъкани на тялото. 

Злокачествените тумори (рак) се характеризират с редица признаци: клетъчен и тъканен атипизъм, инфилтриращ (инвазивен) растеж, метастази, рецидив и цялостен ефект на тумора върху тялото.

Клетъчният и тъканният атипизъм означава, че туморът се състои от незрели, слабо диференцирани, анапластични клетки и атипична строма.

Степента на атипизъм може да бъде различна – от сравнително ниска, когато клетките приличат на оригиналната тъкан, до рязко изразена, когато туморните клетки приличат на ембрионална и по външен вид е невъзможно да се разпознае дори тъканта, от която произхожда неоплазмата.

Следователно, според степента на морфологичния атипизъм, злокачествените тумори могат да бъдат:

 • силно диференцирани (например, плоскоклетъчен карцином, аденокарцином);
 • слабо диференцирани (например, дребноклетъчен карцином, мукозен карцином).

Инфилтриращият (инвазивен) растеж не определя точно границите на тумора. Поради инвазията на туморните клетки и разрушаването на околните тъкани, туморът може да нарасне в кръвните и лимфните съдове, което е условие за метастази.

Така наречените вторични огнища, които се появяват в определен орган или лимфен възел, дължащи се на движението на атипичните клетки през кръвта или лимфата.

Метастази е процесът на трансфер на туморни клетки или на техните комплекси с притока на лимфа или кръв към други органи и развитието на вторични туморни възли в тях.

Когато процесът на метастази започва, прогнозата за живота става неблагоприятна. Да се ​​спаси пациент, чиито злокачествени клетки се разпространяват по тялото е на орактика невъзможно.

В този случай лекарите могат само да удължат живота на пациента и да елиминират симптомите на болестта.

Има няколко начина за прехвърляне на туморни клетки:

 • лимфогенната метастаза се характеризира с трансфер на туморни клетки през лимфните пътища и се развива предимно при рак;
 • хематогенната метастаза се извършва по протежение на кръвния поток и по този начин саркомите са основно метастазирани;
 • периневралната метастаза се наблюдава главно в тумори на нервната система, когато туморните клетки се разпространяват в периневралните пространства;
 • контактни метастази се случват, когато туморните клетки се разпространяват по лигавиците или серозните мембрани в контакт един с друг (плеврални листове, долни и горни устни и т.н.), докато туморът се движи от една лигавица или серозна мембрана към друга;
 • смесените метастази се характеризират с наличието на няколко пътища за трансфер на туморни клетки. Например, при рак на стомаха, първо се развива лимфогенна метастаза в регионалните лимфни възли, и с напредването на тумора настъпват хематогенни метастази в черния дроб и други органи. В същото време, ако туморът нахлуе в стената на стомаха и започне да контактува с перитонеума, се появяват контактни метастази – перитонеална карциноматоза.

Общият ефект на тумора върху тялото се дължи на метаболитни нарушения, дължащи се на необичайни рефлекторни ефекти от тумора, повишена абсорбция на глюкоза, аминокиселини, витамини, липиди от нормални тъкани и инхибиране на редокс процесите.

Пациентите развиват анемия, хипоксия, те бързо губят тегло до кахексия или изтощение. Допълнителни промени в самия тумор (некроза на тъканите) и интоксикация на организма с продукти от разпад могат да допринесат за това.

Причини за поява на Рак (злокачествен тумор)

Ракът се причинява от анормално клетъчно делене. Защо процесът на размножаване и растеж на клетъчните структури е нарушен е все още неизвестен.

Но благодарение на научните изследвания и медицинската практика лекарите успяха да идентифицират няколко фактора, които при продължителна експозиция могат да нарушат функционирането на клетките.

Тези явления включват:

 1. Наследствена предразположеност. Ако в семейната история има хора с онкологични заболявания, тогава съществува висок риск от него.
 2. Пушенето. Това включва както активното, така и пасивното пушене. Образуването на ракови тумори при пушачите причинява инхалиран цигарен дим, съдържащ много вредни вещества, които инхибират състоянието на клетките.
 3. Злоупотреба с алкохолни напитки. Алкохолът, както и цигарения дим са много вредни за тялото, тъй като могат да причинят мутации на клетъчните елементи.
 4. Работа в опасни производства. Хората, които постоянно се сблъскват с химикали и отрови, е по-вероятно да развият злокачествени патологии.
 5. Вирусни заболявания. Често в организма на пациентите болни от рак се срещат човешкия папилома вирус.
 6. Влияние върху тялото на радиация или ултравиолетова радиация. Редовното излагане на слънце или живеенето в район с високи нива на радиация представлява значителна опасност за човешкото здраве.

Освен външни фактори, други заболявания често водят до развитие на злокачествени тумори на меките тъкани и кости. Това могат да бъдат възпалителни процеси, доброкачествени новообразувания, инфекциозни заболявания.

Класификация

Злокачествените тумори са от различен тип, в зависимост от структурата на образуването и други характеристики. В медицинската практика са открити следните видове патология:

 • Карцином. Най-честата форма на заболяването. Засяга различни органи: простата, млечни жлези, бели дробове, черва и др. А неоплазма се формира от епителни клетки, има различен вид. По принцип, карциномът е възел с неравна или гладка повърхност, плътна или мека структура.
 • Сарком. Образува се от съединителна тъкан и мускули. Рядко се диагностицира. Може да засегне костите, кожата, матката и други органи. Характеризира се с бърз растеж, ранни метастази, чести пристъпи.
 • Глиома. Този вид злокачествен туморвъзниква в мозъка от клетките на глиалните невросистеми. Предизвиква тежки главоболие, пристъпи на замаяност.
 • Меланомът. Тя се развива от клетки, наречени меланоцити. Кожна патология е поразителна, тя се отличава с ранни метастази.
 • Лимфом. Образува се от тъканите на лимфната система.
 • Левкемия. Равива се от стволови клетки от костен мозък, които са отговорни за образуването на кръв.
 • Тератома. Структурата на този вид рак се състои от ембрионални клетки, така че патологията се среща дори по време на развитието на плода. Най-често засяга мозъка, тестисите, яйчниците.
 • Хориокарци-. Образува се от плацентата.

Когато лекарят прегледа пациента, за него е важно да определи точно как се развива вида на заболяването у пациента. Тактиката на лечение и прогнозата на заболяването ще зависят от това.

Симптоми

Злокачествените неоплазми имат множество ефекти върху организма – както локални, така и системни.

Местните негативни последици се състоят в компресия на съседните тъканни структури, съдови и нервни стволове, лимфни възли с нарастващ тумор.

Системната експозиция се проявява чрез обща интоксикация с продукти на разпад, изчерпване на телесните ресурси, до кахексия и нарушаване на всички видове метаболизъм.

Местните признаци, често показващи наличието на злокачествен тумор, са разнообразни и варират в зависимост от органа, който представлява интерес:

 • необичайно асиметрично подуване, уплътняване;
 • кървене;
 • кашлица;
 • кашлица кръв;
 • диспептични разстройства;
 • пресипналост;
 • систематична болка;
 • спонтанно увеличаване на размера и цвета на бенки, рождени белези; и така нататък
 • Общи неспецифични знаци:
 • тежка депресия или загуба на апетит;
 • прогресивна загуба на тегло с непроменен модел на хранене;
 • нетолерантност към месните храни, извращение на вкуса; астения;
 • нарушения на режима „сън – будност“ (сънливост през деня, безсъние през нощта);
 • намаляване на работоспособността;
 • изпотяване;
 • нетолерантност към обичайните физически дейности;
 • и други.

Лошото в случач е, че раковият тумор за дълго време не се проявява с никакви признаци.

Това създава големи трудности за своевременно откриване на патология. Проявява се, когато образуването достигне голям размер и дава метастази.

Диагностика

Рак (злокачествен тумор) се открива с помощта на различни инструментални методи. В зависимост от локализацията на лезията се предписват различни диагностики. Списъкът със събития може да включва следното:

 • Ултразвуково изследване.
 • Компютърна томография.
 • Рентгенография.
 • Магнитно-резонансна обработка.
 • Колоноскопия.
 • Диагностична лапароскопия.
 • Бронхоскопия.
 • Ларингоскопия.

От пациентите се изисква да даряват кръв за общи клинични, биохимични изследвания, както и туморни маркери. Също така е необходимо да се изследва урината, а в някои случаи и фекалиите.

Методи за лечение на рак

Лечението на злокачествен тумор се извършва по сложен начин, тъй като болестта е слабо податлива на терапия. Атипичните клетки са агресивни, бързо се развиват, така че терапията се изисква възможно най-бързо.

Основният метод за лечение на неоплазми е операция, чийто обем зависи от областта на лезията.

В комбинация с хирургия се използва химическа и лъчева терапия. Те спомагат за потискане на атипичното клетъчно делене, намаляване на размера на тумора.

Също така, тези методи се използват за да се спре развитието на рака, за да се удължи живота на пациента.

Прогнозата за злокачествени тумори може да варира в зависимост от стадия на патологията, възрастта на пациента, наличието на съпътстващи заболявания. Повечето хора успяват да се възстановят напълно само при лечението на образованието в раннен етап.

Ето защо лекарите настояват редовно да проверяват състоянието на тялото. Само превантивните изследвания могат да помогнат за навременното откриване на злокачествено заболяване и неговото успешно лечение.

Лечение на рак с хомеопатия

Добре известно е, че онколозите лекуват тумори чрез хирургично отстраняване или разрушаване на туморни клетки чрез химиотерапия или лъчева терапия.

Въпреки това, защо дори и след такова привидно радикално лечение винаги има голяма вероятност от метастази или рецидив на тумори?

Това е защото се премахва само ефекта на тумора,
без да се премахне причината, източника, която често остава нетретирана.
С този подход за лечение на рак, способностите за самозащита на организма изобщо не се използват.

В същото време има лечение ( саногенетично ), насочено към възстановяване
и активиране на естествените механизми на противораковата защита, както и към мобилизиране на наличните ресурси във всеки организъм за противодействие на вече развито туморно заболяване.

Саногенетичната насока в практиката на лечението на рака се извършва по различни биологични методи и средства, включително:

 • автохемотерапия ( лечение със собствена кръв ),
 • фитотерапия (билково лечение),
 • минерална терапия (лечение с минерали),
 •  използване на биологично активни добавки
 • функционално хранене (използване на продукти с антитуморна активност).

Лечение на рак с прополис

Много научни разработки описват противораковите свойства на пчелния продукт. В бъдеще много съвременни изследователи са потвърдили, че лечението на рака с прополис е възможно.

Ползите от прополиса (клей) при лечението на рак са доста положителни. Продуктът е в състояние да прекъсне растежа и развитието на туморните клетки.

Откроява се с положителни фактори на влияние върху онкологичните заболявания:

 1. Той не влияе неблагоприятно на здравите клетки, за разлика от лекарствата.
 2. Увеличава имунитета, повишава резистентността на тялото към всички видове патологии.
 3. Той има цитотоксичен ефект.
 4. Оптимизира общото състояние на пациента, по-специално, увеличава апетита, допринася за развитието на стрес-резистентност, нормализира съня.
 5. Предотвратява появата на нови тумори.

Прополисът се използва срещу рак успешно поради неговия състав. Антитуморните свойства на продукта включват:

 • Флавоноидите забавят растежа на раковите клетки.
 • Кафеената киселина се противопоставя на растежа на тумора.
 • Фенолите от растителен произход инхибират свободните радикали, които са причина за стареенето на клетките.
 • Прополисът е в състояние да подобри пропускливостта на кожата, което допринася за кръвоснабдяването на проблемните области, като по този начин задейства процеса на регенерация на тъканите.
 • Благодарение на тези свойства, пчелният продукт ефективно се бори с много видове рак.

Среброто лекува рака по-ефективно от традиционната химиотерапия

Сребърната вода може да бъде ефективна и срещу някои видове рак, като химиотерапия, но с по-малко странични ефекти, както показва новото изследване.

Този метал отдавна е известен със своите лечебни свойства и се използва широко в медицината като антисептик, антибиотик и пречиствател на вода в развиващите се страни.

Сега британски изследователи съобщават, че сребърните частици са също толкова ефективни при убиването на раковите клетки от определен вид като химиотерапевтичния метод, но с незначителни странични ефекти.

Нова стратегия в борбата срещу рак

Дейвид Ейгъс обяснява, че по традиция лечението на рак е било късогледо съсредоточено върху провинилите се индивидуални клетки.

Той предлага нов, интердисциплинарен подход, при който се използват нетипични лекарства, компютърно моделиране и протеинов анализ за лечение и анализиране на цялото тяло.

Той не вярва, че помагаме на организма чрез синтетичните улеснения като – витамини, хранителни добавки, био продукти.

Съветва ни да се храним с истинска жива сезонна храна, да се наспиваме, да не спираме да се движим и да спазваме режим.

В едно телевизионно предаване, д-р Дейвид Ейгъс казва:

„Един ден Стив Джобс дойде при мен с въпрос“

„Ти не можеш ли да ми инсталираш в главата една мобилна и здрава версия на нова програма?

Деинсталирай старата и просто ми инсталирай нова. Така като правя аз, ти не можеш ли да направиш същото?“

7 Години след като е диагностициран с карциноиден рак на панкреаса, Стив Джобс умира.

Дълго време и преди да срещне д-р Дейвид Ейгъс, той отказва традиционното лечение. Което се оказва и причина за неоправдано ранната му смърт.

Ланс Армстронг обаче, който също е пациент на д-р Ейгъс, преживява чудото на възкресението.

Борбата с рака се оказва най мъчителното и неравностойно състезание в живота му, но той побеждава и оцелява. Защото ракът според професор Ейгъс, е глагол а не съществително.

д-р Дейвид Ейгъс вярва че, единствения начин да се бориш с рака е като го хванеш рано. И, че трябва да се фокусираме върху областта на ранното диагностициране.

Заключение

Ракът е сериозно заболяване, причинено от генетични промени в клетките. Анормалните ракови клетки могат да се делят бързо и да образуват тумори.

Рискови фактори като тютюнопушене, пиене на алкохол, липса на физическа активност, нездравословна диета, висок ИТМ и заразяване с определени вируси и бактерии могат да допринесат за развитието на рак.

Прегледите могат да помогнат за ранно откриване на рака, когато е по-лесно за лечение. Планът за лечение и перспективите за хората с рак могат да зависят от вида на рака, етапа, на който е диагностициран, и тяхната възраст и общо здравословно състояние.

Леченията непрекъснато се подобряват. Примери за съвременни методи включват химиотерапия, лъчева терапия и хирургия. Някои хора се възползват от по-нови възможности, като трансплантация на стволови клетки и прецизна медицина.

Диагнозата и смъртността от рак намаляват всяка година.


Отдели 2 секунди от твоето време и се запиши

за най-горещият бюлетин на Spiritell. 100% безплатно!

Абонирай се

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Виж още: