Ранна превенция на инсулт

инсулт

Инсулт – остро нарушение на мозъчното кръвообращение, водещо до персистиращо фокално увреждане на мозъка.

Може да е исхемичен или хеморагичен. Най-често ударът се проявява чрез внезапна слабост в крайниците, асиметрия на лицето, нарушено съзнание, нарушена реч и зрение, замаяност, атаксия.

Възможно е да се диагностицира инсулт въз основа на комбинация от данни от клинични, лабораторни, томографски и съдови изследвания.

реклама

Лечението се състои в поддържане на жизнените функции на организма, коригиране на сърдечни, дихателни и метаболитни нарушения, борба с мозъчен оток, специфична патогенетична, невропротективна и симптоматична терапия, предотвратяване на усложнения.

Инсулта е на първо място като причина за инвалидност и на трето място като причина за за смъртност. Според международните експерти, близо 80% от рисковите фактори за инсулт, могат да бъдат предотвартени.

[ez-toc]

Инсулт – обща информация

Инсултът е животозастрашаващо състояние, което се случва, когато част от мозъка ви няма достатъчно поток на кръв.

Интензивните инсулти представляват 23.5% от общата смъртност на населението и почти 40% от смъртността от заболявания на кръвоносната система.

До 80% от пациентите с инсулт имат персистиращи неврологични заболявания, причиняващи увреждания. Около една четвърт от тези случаи са дълбоки увреждания със загуба на самообслужване.

В тази връзка, навременното предоставяне на адекватна спешна медицинска помощ за инсулт и пълна рехабилитация, са сред най-важните задачи на системата на здравеопазването, клиничната неврология и неврохирургията.

Има два основни вида инсулт: исхемичен и хеморагичен. Те имат фундаментално различен механизъм на развитие и се нуждаят от коренно различни подходи за лечението.

Исхемичният и хеморагичният инсулт съответно представляват 80% и 20% от общия набор от инсулти.

Исхемичният инсулт (мозъчен инфаркт) е причинен от нарушена проходимост на мозъчната артерия, което води до продължителна исхемия и необратими промени в мозъчната тъкан в зоната на кръвоснабдяването на засегнатата артерия.

Хеморагичен инсулт се причинява от патологично (атравматично) разкъсване на мозъчен съд с кръвоизлив в мозъчните тъкани.

Исхемичният инсулт е по-чест при хора на възраст над 55-60 години, а хеморагичен е характерен за по-младата категория от населението (обикновено 45-55 години).

Причини за инсулт

Най-значимите фактори за появата на инсулт са артериалната хипертония, коронарните заболявания и атеросклерозата.

За развитието и на двата вида мозъчен инсулт допринася и недохранване, дислипидемия, никотинова зависимост, алкохолизъм, остър стрес, адинамия, орални контрацептиви.

В същото време, недохранването, дислипидемията, артериалната хипертония и адинамията се среща както при жените така и при мъжете.

Рисков фактор, който се проявява предимно при жени, е затлъстяването, а при мъжете – алкохолизма.

Повишен риск от инсулт при лица, чиито роднини са претърпели съдова катастрофа в миналото.

Исхемичният инсулт се развива поради нарушение на преминаването на кръв през един от кръвоносните съдове, захранващи мозъка.

Говорим не само за вътречерепните, но и за екстракраниалните съдове. Например, оклузия на каротидните артерии причинява около 30% от случаите на исхемичен инсулт.

Съдов спазъм или тромбоемболизъм може да бъде причина за рязко влошаване на мозъчното кръвоснабдяване.

Образуване на тромбоембола при сърдечно заболяване: след инфаркт на миокарда, при предсърдно мъждене, сърдечно-съдови заболявания (например при ревматизъм).

Кръвните съсиреци, образувани в кухината на сърцето с кръвния поток, се движат в мозъчните съдове, причинявайки им запушване.

Емболия може да бъде част от атеросклеротична плака, която се отделя от съдовата стена, която, когато влезе в по-малък мозъчен съд, води до пълна оклузия.

Появата на хеморагичен инсулт се свързва главно с дифузно или изолирано мозъчно-съдово заболяване, поради което съдовата стена губи своята еластичност и става по-тънка.

Такива съдови заболявания са:

мозъчно-съдова атеросклероза, системен васкулит и колагеноза ( грануломатоза на Вегенер , SLE, полиартериит нодоза, хеморагичен васкулит ), амилоидоза на съдовете, ангиит с кокаинова зависимост и други видове пристрастяване.

Кръвоизлив може да се дължи на анормално развитие с наличието на артериовенозна малформация на мозъка. Промените в областта на съдовата стена с загуба на еластичност често водят до образуването на аневризма – издатина на артериалната стена.

В областта на аневризма стената на съда е много тънка и лесно се счупва. Счупването допринася за повишаване на кръвното налягане.

В редки случаи хеморагичен инсулт се свързва с нарушена коагулация на кръвта при хематологични заболявания ( хемофилия, тромбоцитопения ) или неадекватна терапия с антикоагуланти и фибринолитици.

Кого засяга?

Всеки може да получи инсулт, от деца до възрастни, но има хора, които са изложени на по-голям риск от други. Инсултите са по-чести по-късно в живота (около две трети от инсултите се случват при хора над 65-годишна възраст).

Има и определени медицински състояния, които повишават риска от инсулт, включително високо кръвно налягане (хипертония), висок холестерол (хиперлипидемия), диабет тип 2 и хора, които имат анамнеза за инсулт, инфаркт или неправилен сърдечен ритъм като предсърдно мъждене.

Колко често е инсултът?

Инсултите са много чести. В световен мащаб инсултите са на второ място сред основните причини за смърт. Инсултите също са водеща причина за инвалидност в световен мащаб.

Какви са видовете инсулт?

Има два основни начина, по които може да се случи инсулт: исхемия и кръвоизлив.

Исхемичен инсулт

Исхемия (произнася се „iss-key-me-uh“) е, когато клетките не получават достатъчно кръвен поток, за да ги снабдяват с кислород. Това обикновено се случва, защото нещо блокира кръвоносните съдове в мозъка ви, прекъсвайки притока на кръв. Исхемичните инсулти са най-често срещаните и представляват около 80% от всички инсулти.

Исхемичните инсулти обикновено възникват по един от следните начини:

 • Образуване на съсирек в мозъка ( тромбоза ).
 • Фрагмент от съсирек, който се е образувал другаде в тялото ви, който се освобождава и преминава през кръвоносните ви съдове, докато не заседне в мозъка ви (емболия).
 • Запушване на малки съдове (лакунарен инсулт), което може да се случи, когато имате дългосрочно, нелекувано високо кръвно налягане (хипертония), висок холестерол (хиперлипидемия) или висока кръвна захар (диабет тип 2).
 • Неизвестни причини (това са криптогенни инсулти; думата „криптогенен“ означава „скрит произход“).

Хеморагичен инсулт

Хеморагичните удари причиняват кървене в или около мозъка ви. Това се случва по един от двата начина:

 • Кървене в мозъка (интрацеребрално). Това се случва, когато кръвоносен съд в мозъка ви се разкъса или се отвори, причинявайки кървене, което оказва натиск върху околната мозъчна тъкан.
 • Кървене в субарахноидалното пространство (пространството между мозъка и външната му обвивка). Арахноидната мембрана, тънък слой тъкан с шарка, подобна на паяжина, обгражда мозъка ви. Пространството между него и вашия мозък е субарахноидалното пространство („под” означава „под”). Увреждането на кръвоносните съдове, които преминават през арахноидната мембрана, може да причини субарахноидален кръвоизлив, който кърви в субарахноидалното пространство, оказвайки натиск върху мозъчната тъкан отдолу.

Какви са симптомите на инсулт?

Различните области на мозъка ви контролират различни способности, така че симптомите на инсулт зависят от засегнатата област. Пример за това е инсулт, който засяга областта на Broca, част от мозъка ви, която контролира как използвате мускулите на лицето и устата си, за да говорите. Ето защо някои хора заливат думите си или имат проблеми с говора, когато получат инсулт.

Симптомите на инсулт могат да включват едно или повече от следните:

 • Едностранна слабост или парализа.
 • Афазия (затруднения или загуба на способността за говорене).
 • Неясно или изкривено говорене (дизартрия).
 • Загуба на мускулен контрол от едната страна на лицето ви.
 • Внезапна загуба — частична или пълна — на едно или повече сетива ( зрение, слух, обоняние, вкус и осезание).
 • Замъглено или двойно виждане (диплопия).
 • Загуба на координация или тромавост (атаксия).
 • Замаяност или световъртеж.
 • Гадене и повръщане.
 • Скованост на врата.
 • Емоционална нестабилност и промени в личността.
 • Объркване или възбуда.
 • Припадъци.
 • Загуба на памет (амнезия).
 • Главоболие (обикновено внезапно и силно).

Преходна исхемична атака (TIA)

Преходната исхемична атака (TIA) – понякога наричана „мини-инсулт“ – е като инсулт, но ефектите са временни. Това често са предупредителни знаци, че човек има много висок риск да получи истински инсулт в близко бъдеще. Поради това човек, който има TIA, се нуждае от спешна медицинска помощ възможно най-скоро.

Превенция на инсулт

Първичната профилактика на инсулт е здравословна диета с минимално количество животински мазнини и сол, мобилен начин на живот, балансиран и спокоен характер, избягване на остри стресови ситуации и липса на лоши навици.

Превенцията на първични и рецидивиращи инсулти се насърчава чрез ефективно лечение на сърдечно-съдова патология (корекция на кръвното налягане, лечение на исхемична болест на сърцето и др.), дислипидемия и намаляване на наднорменото тегло.

В някои случаи превенцията на мозъчния инсулт е хирургична – каротидна ендартеректомия, реконструкция на гръбначната артерия, образуване на екстра-интракраниална анастомоза, хирургично лечение на АВМ.

Безмислените развлечения, стреса и това всеки ден да потъваш в работа и неспокойно да търсиш някакъв въображаем социален успех не ни помага, а напротив това ни вреди.

От друга страна с диета, с физически упражнения и най вече с вътрешен покий и медитация, можем да елиминираме много от рисковите фактори за инсулт.

-При инсулт трябва да се реагира незабавно, светкавично.
-80% от причините за инсулт са под наш контрол.
-Цигарите увеличават риска от инсулт до 5 пъти.

През 2016 година световната здравна организация реализира проект за превенция за първичните сърдечносъдови и мозъчносъдови заболявания.

Всичко това е организирано по райони, континенти и рискови групи. Когато нямаме високо кръвно налягане, нямаме наднормено тегло, не пушим, не пием алкохол, рискът за проява на инсулт е под 10%.

Но когато са на лице всички тези фактори вече се води високорискова група с повече от 30% за поява на инсулт в следващите 10 години.

Нововъведенията в ехокардиографията и развитието на триизмерната и четириизмерната сърдечносъдова образна диагностика, позволява превенция на инсулта.

Особено при такива пациенти, които имат нарушения на съречносъдовия ритъм.

И въпреки откритията и напредъка в медицината, винаги има пациенти които изненадват лекарите.

Такава е историята на Сас Фриийман

В едно телевизионно предаване тя казва:

„Първоначално бях много активна и здрава, обичах спорта, практикувах йога и пилатес, плувах, карах ски, яздих коне, изобщо семейството ми живееше и живее здравословно. Храних се правилно, не пиех, не пушех, бях слаба и изобщо от никъде не изглеждах като кандидат за инсулт. И когато това се случи бях изключително шокирана. Ограниченията след инсулт изглеждаха необратими. Инсулта ме връхлетя внезапно, като вихър. На 45 години получих много силна болка в главата, но и през ум не ми мина за съдов инцидент. Помислих си, че е просто мигрена и затова се забавихме с диагнозата. И заради това закъснение пропуснах онези толкова важни 4 часа в началото. „

Според лекарите най-вероятната причина за инсулт при нея е недиагностицирано ритамно нарушение на сърцето. А предсърдното мъждене увеличава 5 пъти риска от исхемичен инсулт.

След претърпяното, актрисата, модел и дубльор Сас Фриийман, пише книга – „Как да не бъдеш вън от играта дори след два инсулта“.

Какво причинява инсулт?

Исхемичните инсулти и хеморагичните инсулти могат да възникнат по много причини. Исхемичните инсулти обикновено се случват поради кръвни съсиреци. Това може да се случи по различни причини, като например:

 • атеросклероза.
 • Нарушения на кръвосъсирването.
 • Предсърдно мъждене (особено когато се дължи на сънна апнея).
 • Сърдечни дефекти ( дефект на предсърдната преграда или дефект на камерната преграда).
 • Микроваскуларна исхемична болест (която може да блокира по-малки кръвоносни съдове в мозъка ви).

Хеморагични инсулти могат да възникнат и по няколко причини, включително:

 • Високо кръвно налягане, особено когато го имате дълго време, когато е много високо или и двете.
 • Мозъчните аневризми понякога могат да доведат до хеморагични инсулти.
 • Мозъчни тумори (включително рак).
 • Заболявания, които отслабват или причиняват необичайни промени в кръвоносните съдове в мозъка ви, като болестта моямоя.

Как да разберем дали сме в нормален сърдечен ритъм или предсърдно мъждене?

Предсърдното мъждене е нарушение на нормалния синусов ритъм. Тогава когато има вариране на стойностите на ритъма, когато е доста нерегулярен в ежедневието и последните няколко дни, тогава е по добре да посетим лекар.

Виж Още: Kолко е нормалния пулс на човек?

Обикновено всички ние свързваме инсулта със старостта, обаче днес той покосява все повече хора на средна възраст. Днес всеки 5-и инсулт е регистриран при хора на възраст под 55 години. Ето защо ние трябва да говорим много по тази тема.

Как се диагностицират инсултите?

Лекарят може да диагностицира инсулт, като използва комбинация от неврологичен преглед, образна диагностика и други тестове. По време на неврологичен преглед доставчикът ще ви накара да изпълните определени задачи или да отговорите на въпроси. Докато изпълнявате тези задачи или отговаряте на тези въпроси, доставчикът ще търси издайнически знаци, които показват проблем с това как работи част от мозъка ви.

Как се лекуват инсултите?

Лечението на инсулт зависи от много различни фактори. Най-важният фактор при определяне на лечението е какъв вид инсулт има човек.

 • Исхемичен: При исхемични инсулти основният приоритет е възстановяването на кръвообращението в засегнатите области на мозъка. Ако това се случи достатъчно бързо, понякога е възможно да се предотврати трайно увреждане или поне да се ограничи тежестта на удара. Възстановяването на кръвообращението обикновено включва определен тип лекарства, наречени тромболитици, но може да включва и процедура на катетеризация.
 • Хеморагичен: При хеморагични инсулти лечението зависи от местоположението и тежестта на кървенето. Намаляването на кръвното налягане често е основен приоритет, тъй като това ще намали количеството на кървенето и ще го предпази от влошаване. Друга възможност за лечение е да се подобри съсирването, така че кървенето да спре. Понякога е необходима операция за облекчаване на натиска върху мозъка от натрупаната кръв.

Какви лекарства или лечения се използват?

Използваните лекарства и лечения варират в зависимост от вида на инсулта и колко скоро човек получава лечение след инсулта. Има и дългосрочни лечения за инсулт. Те се случват в дните и месеците след като спешното лечение се справи с непосредствената заплаха от инсулт.

Като цяло вашият лекар е най-добрият човек, който може да ви каже какъв вид лечение(я) препоръчва. Те могат да адаптират информацията, която предоставят към вашия конкретен случай, включително вашата медицинска история, лични обстоятелства и др.

Някои примери за лечение на инсулт са следните:

Исхемичен инсулт Хеморагичен инсулт
Тромболитични лекарства (в рамките на три до четири часа и половина). Управление на кръвното налягане.
Тромбектомия (в рамките на 24 часа, ако няма значително увреждане на мозъка). Отмяна на всяко лекарство, което може да увеличи кървенето.
Управление на кръвното налягане. Използване на лекарства или операция за намаляване на налягането в черепа.

Таб. 1 (инсулт лечение)

Тромболитични лекарства

Тромболитичните лекарства (името им е комбинация от гръцките думи „тромб“, което означава „съсирек“, и „лизис“, което означава „разхлабване/разтваряне“) са опция в рамките на първите три часа след началото на симптомите на инсулт. Тези лекарства разтварят съществуващите съсиреци. Но те са само опция в рамките на тази времева рамка от три до четири часа и половина, защото след това увеличават риска от опасни усложнения при кървене.

Механична тромбектомия

В някои случаи, особено когато тромболитичните лекарства не са опция, процедурата за катетеризация, известна като механична тромбектомия, е опция. Процедурите за тромбектомия също са чувствителни към времето и най-добрият период за тези процедури е в рамките на 24 часа след началото на симптомите. Тази процедура включва вмъкване на катетър (подобно на тръба) устройство в голям кръвоносен съд и насочването му към съсирека в мозъка ви. Веднъж там, катетърът има инструмент на върха, който може да отстрани съсирека.

Управление на кръвното налягане

Тъй като високото кръвно налягане обикновено е причината за появата на хеморагични инсулти, понижаването на кръвното налягане е ключова част от лечението им. Понижаването на кръвното налягане ограничава кървенето и улеснява съсирването, за да запечата увредения кръвоносен съд.

Подпомагане на съсирването

Съсирващата способност на вашето тяло разчита на процес, наречен хемостаза, за спиране на кървенето и възстановяване на наранявания. Подпомагането на хемостазата включва вливане на лекарства или кръвни фактори, които улесняват съсирването. Примерите включват терапия с витамин К, инфузии на протромбин или фактор на кръвосъсирването и др. Това лечение е най-често срещано при хеморагични инсулти и може да помогне за контролиране на кървенето (особено за хора, които приемат лекарства за разреждане на кръвта).

хирургия

В някои случаи е необходима операция за облекчаване на натиска върху мозъка ви. Това е особено вярно при субарахноидалните кръвоизливи, които са по-лесни за достигане, защото са на външната повърхност на мозъка ви.

Поддържащо лечение и други методи

Има няколко други начина за лечение на инсулт. Някои от тези лечения поддържат директно, докато други помагат за избягване на усложнения. Вашият доставчик на здравни услуги може да ви каже повече за тези други лечения и кои препоръчват и защо.

Рехабилитация след инсулт

Един от най-важните начини за лечение на инсулт е да се помогне на човек да се възстанови или да се адаптира към промените в мозъка си. Това е особено вярно, когато става въпрос за подпомагане на възстановяването на способностите, които са имали преди инсулта. Рехабилитацията след инсулт е основна част от възстановяването за повечето хора, преживели инсулт. Тази рехабилитация може да приеме много форми, включително:

 • Логопедична терапия: Това може да ви помогне да си възвърнете езиковите и говорните способности и да подобрите способността си да контролирате мускулите, които ви помагат да дишате, ядете, пиете и преглъщате.
 • Физикална терапия: Това може да ви помогне да подобрите или възвърнете способността си да използвате ръцете, ръцете, стъпалата и краката си. Това също може да помогне при проблеми с баланса, мускулна слабост и др.
 • Трудова терапия: Това може да ви помогне да преквалифицирате мозъка си, за да можете да се занимавате с ежедневните си дейности. Тази терапия е особено полезна за подобряване на прецизните движения на ръцете и мускулния контрол.
 • Когнитивна терапия: Това може да бъде полезно, ако имате проблеми с паметта. Може също да помогне, ако имате затруднения с дейности, които изискват фокус или концентрация, които бихте могли да правите преди.

Възможни са и други терапии в зависимост от вашия случай и обстоятелства. Вашият доставчик на здравни услуги е най-добрият човек, който може да ви каже какъв вид лечение може да ви бъде от полза.

Как мога да намаля риска от инсулт или да го предотвратя напълно?

Има много неща, които можете да направите, за да намалите риска от инсулт. Въпреки че това не означава, че можете да предотвратите инсулт, то може да намали риска. Действията, които можете да предприемете, включват:

 • Подобрете начина си на живот. Храненето на здравословна диета и добавянето на упражнения към ежедневието ви може да подобри вашето здраве. Трябва също да се уверите, че спите достатъчно (препоръчителното количество е седем до осем часа).
 • Избягвайте рискови избори на начин на живот или направете промени в поведението си. Тютюнопушенето и употребата на тютюн, включително вейпинг, употребата на наркотици за развлечение или злоупотребата с лекарства, отпускани с рецепта, и злоупотребата с алкохол могат да увеличат риска от получаване на инсулт. Важно е да ги спрете или никога да не ги започвате. Ако се борите с някое от тях, разговорът с вашия доставчик на здравни услуги е важен. Вашият доставчик може да ви предложи насоки и ресурси, които могат да ви помогнат да промените начина си на живот, за да избегнете тези поведения.
 • Управлявайте здравословните си състояния и рискови фактори. Има няколко състояния, като затлъстяване, необичаен сърдечен ритъм, сънна апнея, високо кръвно налягане, диабет тип 2 или висок холестерол, които могат да увеличат риска от исхемичен инсулт. Ако имате едно или повече от тези състояния, много е важно да направите каквото можете, за да ги управлявате, особено като приемате лекарства – като разредители на кръвта – както е предписано от вашия доставчик. Правейки това по-рано в живота, можете да избегнете сериозни проблеми, свързани с инсулт, по-късно в живота.
 • Посетете своя доставчик на първична медицинска помощ за преглед или посещение в здравеопазването всяка година. Годишните посещения на уелнес могат да открият здравословни проблеми – особено такива, които допринасят за получаване на инсулт – много преди да почувствате някакви симптоми.

Помогнете си сами

Всички трябва да осъзнаем, че адекватната профилактична грижа спрямо нашето здраве и жизненост е най важното нещо на света.

Трябва всички да осъзнаем, че през каквото и де изпитание ни завлече живота, колкото и зле да ви изглежда дадена ситуация към момента, винаги вярвайте на силата вътре във Вас.

Вярвайте, че по-добрите неща са възможни. Толкова много хора търсят силата вън от тях, без да осъзнават, че най-голямата сила е вътре в тях.

И с нея, могат да променят всяка ситуация и да живеят добре дори след два инсулта.

Заключение

Инсултът е мозъчната версия на инфаркт, което го прави критична, животозастрашаваща спешна медицинска помощ. Инсултите също са чувствителни към времето и забавянето на грижите може да доведе до трайно увреждане на мозъка и смърт. Инсултите могат да бъдат плашещи за тези, които ги преживяват, или за хората наблизо.

Но възможностите за лечение на инсулт се разширяват всеки ден благодарение на напредъка в нашето разбиране за мозъка, технологичния скок в изображенията и новите лекарства.

Ако забележите симптомите на инсулт в себе си или в някой, с когото сте, незабавната медицинска помощ е от решаващо значение. Колкото по-бързо човек с инсулт получи медицинска помощ, толкова по-вероятно е ефектите от инсулта да бъдат ограничени или дори обратими.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: