Цялата информация е във вашите ръце!

Ранна превенция на инсулт

Инсултите са разделени в две големи групи: исхемична и хеморагична. В зависимост от етиологията, първата може да бъде кардиоемболична (оклузия, причинена от кръвен съсирек в сърцето), атеротромботична (оклузия, причинена от атеросклеротични елементи на плаката) и хемодинамична (причинена от съдов спазъм).

Инсулт – остро нарушение на мозъчното кръвообращение, водещо до персистиращо фокално увреждане на мозъка.

Може да е исхемичен или хеморагичен. Най-често ударът се проявява чрез внезапна слабост в крайниците, асиметрия на лицето, нарушено съзнание, нарушена реч и зрение, замаяност, атаксия.

Реклама

Възможно е да се диагностицира инсулт въз основа на комбинация от данни от клинични, лабораторни, томографски и съдови изследвания.

Лечението се състои в поддържане на жизнените функции на организма, коригиране на сърдечни, дихателни и метаболитни нарушения, борба с мозъчен оток, специфична патогенетична, невропротективна и симптоматична терапия, предотвратяване на усложнения.

Инсулта е на първо място като причина за инвалидност и на трето място като причина за за смъртност. Според международните експерти, близо 80% от рисковите фактори за инсулт, могат да бъдат предотвартени.

Инсулт – обща информация

Интензивните инсулти представляват 23.5% от общата смъртност на населението и почти 40% от смъртността от заболявания на кръвоносната система.

До 80% от пациентите с инсулт имат персистиращи неврологични заболявания, причиняващи увреждания. Около една четвърт от тези случаи са дълбоки увреждания със загуба на самообслужване.

В тази връзка, навременното предоставяне на адекватна спешна медицинска помощ за инсулт и пълна рехабилитация, са сред най-важните задачи на системата на здравеопазването, клиничната неврология и неврохирургията.

Има два основни вида инсулт: исхемичен и хеморагичен. Те имат фундаментално различен механизъм на развитие и се нуждаят от коренно различни подходи за лечението.

Исхемичният и хеморагичният инсулт съответно представляват 80% и 20% от общия набор от инсулти.

Исхемичният инсулт (мозъчен инфаркт) е причинен от нарушена проходимост на мозъчната артерия, което води до продължителна исхемия и необратими промени в мозъчната тъкан в зоната на кръвоснабдяването на засегнатата артерия.

Хеморагичен инсулт се причинява от патологично (атравматично) разкъсване на мозъчен съд с кръвоизлив в мозъчните тъкани.

Исхемичният инсулт е по-чест при хора на възраст над 55-60 години, а хеморагичен е характерен за по-младата категория от населението (обикновено 45-55 години).

Причини за инсулт

Най-значимите фактори за появата на инсулт са артериалната хипертония, коронарните заболявания и атеросклерозата.

За развитието и на двата вида мозъчен инсулт допринася и недохранване, дислипидемия, никотинова зависимост, алкохолизъм, остър стрес, адинамия, орални контрацептиви.

В същото време, недохранването, дислипидемията, артериалната хипертония и адинамията се среща както при жените така и при мъжете.

Рисков фактор, който се проявява предимно при жени, е затлъстяването, а при мъжете – алкохолизма.

Повишен риск от инсулт при лица, чиито роднини са претърпели съдова катастрофа в миналото.

Исхемичният инсулт се развива поради нарушение на преминаването на кръв през един от кръвоносните съдове, захранващи мозъка.

Говорим не само за вътречерепните, но и за екстракраниалните съдове. Например, оклузия на каротидните артерии причинява около 30% от случаите на исхемичен инсулт.

Съдов спазъм или тромбоемболизъм може да бъде причина за рязко влошаване на мозъчното кръвоснабдяване.

Образуване на тромбоембола при сърдечно заболяване: след инфаркт на миокарда, при предсърдно мъждене, сърдечно-съдови заболявания (например при ревматизъм).

Кръвните съсиреци, образувани в кухината на сърцето с кръвния поток, се движат в мозъчните съдове, причинявайки им запушване.

Емболия може да бъде част от атеросклеротична плака, която се отделя от съдовата стена, която, когато влезе в по-малък мозъчен съд, води до пълна оклузия.

Появата на хеморагичен инсулт се свързва главно с дифузно или изолирано мозъчно-съдово заболяване, поради което съдовата стена губи своята еластичност и става по-тънка.

Такива съдови заболявания са:

мозъчно-съдова атеросклероза , системен васкулит и колагеноза ( грануломатоза на Вегенер , SLE , полиартериит нодоза , хеморагичен васкулит ), амилоидоза на съдовете, ангиит с кокаинова зависимост и други видове пристрастяване.

Кръвоизлив може да се дължи на анормално развитие с наличието на артериовенозна малформация на мозъка. Промените в областта на съдовата стена с загуба на еластичност често водят до образуването на аневризма – издатина на артериалната стена.

В областта на аневризма стената на съда е много тънка и лесно се счупва. Счупването допринася за повишаване на кръвното налягане.

В редки случаи хеморагичен инсулт се свързва с нарушена коагулация на кръвта при хематологични заболявания ( хемофилия, тромбоцитопения ) или неадекватна терапия с антикоагуланти и фибринолитици.

Превенция на инсулт

Първичната профилактика на инсулт е здравословна диета с минимално количество животински мазнини и сол, мобилен начин на живот, балансиран и спокоен характер, избягване на остри стресови ситуации и липса на лоши навици.

Превенцията на първични и рецидивиращи инсулти се насърчава чрез ефективно лечение на сърдечно-съдова патология (корекция на кръвното налягане, лечение на исхемична болест на сърцето и др.), дислипидемия и намаляване на наднорменото тегло.

В някои случаи превенцията на мозъчния инсулт е хирургична – каротидна ендартеректомия, реконструкция на гръбначната артерия, образуване на екстра-интракраниална анастомоза, хирургично лечение на АВМ.

Безмислените развлечения, стреса и това всеки ден да потъваш в работа и неспокойно да търсиш някакъв въображаем социален успех не ни помага, а напротив това ни вреди.

От друга страна с диета, с физически упражнения и най вече с вътрешен покий и медитация, можем да елиминираме много от рисковите фактори за инсулт.

-При инсулт трябва да се реагира незабавно, светкавично.
-80% от причините за инсулт са под наш контрол.
-Цигарите увеличават риска от инсулт до 5 пъти.

През 2016 година световната здравна организация реализира проект за превенция за първичните сърдечносъдови и мозъчносъдови заболявания.

Всичко това е организирано по райони, континенти и рискови групи. Когато нямаме високо кръвно налягане, нямаме наднормено тегло, не пушим, не пием алкохол, рискът за проява на инсулт е под 10%.

Но когато са на лице всички тези фактори вече се води високорискова група с повече от 30% за поява на инсулт в следващите 10 години.

Нововъведенията в ехокардиографията и развитието на триизмерната и четириизмерната сърдечносъдова образна диагностика, позволява превенция на инсулта.

Особено при такива пациенти, които имат нарушения на съречносъдовия ритъм.

И въпреки откритията и напредъка в медицината, винаги има пациенти които изненадват лекарите.

Такава е историята на Сас Фриийман

В едно телевизионно предаване тя казва:

„Първоначално бях много активна и здрава, обичах спорта, практикувах йога и пилатес, плувах, карах ски, яздих коне, изобщо семейството ми живееше и живее здравословно. Храних се правилно, не пиех, не пушех, бях слаба и изобщо от никъде не изглеждах като кандидат за инсулт. И когато това се случи бях изключително шокирана. Ограниченията след инсулт изглеждаха необратими. Инсулта ме връхлетя внезапно, като вихър. На 45 години получих много силна болка в главата, но и през ум не ми мина за съдов инцидент. Помислих си, че е просто мигрена и затова се забавихме с диагнозата. И заради това закъснение пропуснах онези толкова важни 4 часа в началото. „

Според лекарите най-вероятната причина за инсулт при нея е недиагностицирано ритамно нарушение на сърцето. А предсърдното мъждене увеличава 5 пъти риска от исхемичен инсулт.

След претърпяното, актрисата, модел и дубльор Сас Фриийман, пише книга – „Как да не бъдеш вън от играта дори след два инсулта“.

Как да разберем дали сме в нормален сърдечен ритъм или предсърдно мъждене?

Предсърдното мъждене е нарушение на нормалния синусов ритъм. Тогава когато има вариране на стойностите на ритъма, когато е доста нерегулярен в ежедневието и последните няколко дни, тогава е по добре да посетим лекар.

Виж Още: Kолко е нормалния пулс на човек?

Обикновено всички ние свързваме инсулта със старостта, обаче днес той покосява все повече хора на средна възраст. Днес всеки 5-и инсулт е регистриран при хора на възраст под 55 години. Ето защо ние трябва да говорим много по тази тема.

Помогнете си сами

Всички трябва да осъзнаем, че адекватната профилактична грижа спрямо нашето здраве и жизненост е най важното нещо на света.

Трябва всички да осъзнаем, че през каквото и де изпитание ни завлече живота, колкото и зле да ви изглежда дадена ситуация към момента, винаги вярвайте на силата вътре във Вас.

Вярвайте, че по-добрите неща са възможни. Толкова много хора търсят силата вън от тях, без да осъзнават, че най-голямата сила е вътре в тях.

И с нея, могат да променят всяка ситуация и да живеят добре дори след два инсулта.


Отдели 2 секунди от твоето време и се запиши

за най-горещият бюлетин на Spiritell. 100% безплатно!

Абонирай се

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално и за да улесни Вашето сърфиране Приемам Прочети Повече