Как да бъдем здрави и жизнени?

Как да бъдем здрави

Как да бъдем здрави и жизнени през цели си живот? Възможно ли е всеки от нас да постигне това?

Вашата цел трябва да е да сте здрави и да живеете 9 или 10 декави, това е напълно постижимо. Фактът, че заболяванията са предотвратими в по голямата си част, не трябва да бъде омаловажаван.

Здраве и дълголетие

В развитите страни е дълбоко вкоренено убеждението, че всеки може да изгради собствения си успех, това е защото хората обожават да са независими.

реклама

Обаче често идеята за личната независимост, се изгубва когато захванем темата за здраве.

Виждаме какво може да причини на хората болестта, независимо колко успехи са пожънали в живота или колко много хора са ги обичали силно. Наистина е вярно, че ако нямаш здраве, нямаш нищо.

Научните изследвания показват, че всеки от нас трябва да може да преживее поне 9 декави. Като идеята е последната декава да се радваш на дните си в здраве и жизненост.

Не да бъдеш обездвижен, скован, с наднормено тегло, безпомощен, с инсулт или инфаркт или със слабо развита мускулатура, а да се радваш на жизненост.

Не е задължително да остаряваме в безпомощност. И, да, не е лесно, затова трябва да се мисли отдалеч и все по-често да намирате отговор на въпроса – „как да бъдем здрави и жизнени“.

Обаче ако кажем на един 20 годишен младеж да направи нещо днес, от което ще има полза когато остарее, той иронично ще се изсмее и изобщо няма да го отрази.

Всяка интервенция по отношение на здравето обаче, има някакъв определен времеви прозорец в който трябва да бъде направена.

Това е фундамент, правиш нещо днес, което ще ти се отблагодари след 20 години. Хората трябва да се възпитават с тази нагласа.

Опознайте себе си и рода си

Загадките за нашето здраве не висят единствено на пантите на ДНК. Всички живи същества имат дълбоко в себе си един превключвател, и той ни вкарва или в режим на здраве или в режим на болест.

Той работи в наша полза когато психика, физика, и дух са хармонични, не разстройвайте тази система. Ние трябва да ухажваме нашата природа, за да постигнем състояние на постоянно лекуване.

Генетичните тестове са част от този пъзел, важно е да знаем фамилната си история. Вярвам, че знанието е сила.

И колкото повече знаем за себе си толкова по добре. Колкото повече знаем за рода си, било чрез питане на роднини или генетичен тест, толкова по добре.

Заслужава си да познаваме личната си история, да потърсим шаблон при семейните заболявания и да бъдем подготвени за всеки тлеещ риск.

Фамилната обремененост е най-неизползваното, но изключително мощно средство, с чиято помощ можем да разнищим произхода на куп заболявания.

Защо емоциите ни разболяват

Емоционалните травми, особено когато са за дълъг период от време, имат хроничен негативен ефект върху организма по следния начин:

Когато ние сме вбесени, ядосани, тъжни тогава се активизира един дял от нервната система който се нарича симпатикова нервна система.

Тогава когато тя е хронична и активна за дълъг период от време, започва да потиска така наречените програми за клетъчна смърт.

Всяка клетка присъства в тази програма за активизиране на клетъчната смърт и когато тя не се появи, умира.

Но когато ние сме под стрес, стреса потиска тази програма за клетъчна смърт и раковата клетка е на свобода. Освен това, този хроничен токсичен стрес който активизира всички възпалителни процеси в организма, е причина за метастазите.

Ето защо здравите хора избират да бъдат щастливи, а невротичните хора избират да бъдат емоционални.

Основни правила за крепко здраве и дълголетие

Според др. Ейгъс, всеки от нас трябва да вярва, че оптималното здраве започва от рутинните, всекидневни дейности и стабилните ни всекидневни емоции.

Как да бъдем здрави и жизнени, трябва да е въпрос, който присъства в умовете ни постоянно.

Ако някой е болен и остане позитивен, той се справя със заболяването 35% по-добре в сравнение с друг който рухва психически.

Започнали сме да приемаме, че болестите ни водят началото си от външния свят, това е погрешно. Не може да се втренчваме само в бацили, микроби, инфекции, вируси и външни рискови фактори.

Голяма част от болестите се дължат изцяло на вътрешния ни свят. Затова никога не трябва да губим хармонията и чувството – оптимизъм.

Защото, представете си, имате заболяване, обаче решавате да се вкопчите в живота и оцелявате още една година, после още една и през това време се случва медицинско откритие, вие сте спасен и живота продължава.

Спазвайте следните правила:

  • Хранете се с истинска жива сезонна храна;
  • Не хапвайте нищо междинно между основните ястия, защото дори и една бисквитка променя метаболизма и нивата на инсулина;
  • Движете се – човешкото тяло има дизайн предназначен за движение. Защото да стоиш 5 часа на едно място е еквивалент на това да изпушиш кутия цигари;
  • Спазвайте стриктен предсказуем режим 365 дни в годината. Според който се храните, спите и спортувате по едно и също време, всеки ден;
  • Спете достатъчно, защото сънят е верен страж на здравето;
  • Не се излежавайте продължително и знайте, че най сигурния и доказан извор на младост е движението;
  • Не пушете;
  • Премахвайте източниците на възпаление;
  • Не допускайте хаос в режимите;
  • Намирайте отговор на въпроса – как да бъдем здрави и жизнени.

Как да остаряваме добре

Остаряването е неизбежно (и със сигурност по-добро от алтернативата). Въпреки че не можете да контролирате възрастта си, можете да забавите процеса на стареене с интелигентни избори по пътя.

От храните, които ядете и начина, по който тренирате, до приятелствата и целите ви за пенсиониране – всичко оказва влияние върху това колко бързо или бавно старее тялото ви.

Малки промени в хранителните ви навици могат да намалят риска от много от заболяванията, свързани със стареенето.

Отслабнете поне малко

Загуба на само 5 процента от телесното тегло доказано намалява риска от диабет и сърдечни заболявания и подобрява метаболитната функция в черния дроб, мастната и мускулната тъкан.

Въпреки че всички бихме се радвали да свалим всичките си излишни килограми, много по-лесно е да започнете с цел от 5 процента загуба на тегло и да я поддържате.

Избягвайте преработеното месо

Преработените меса като хот-дог и колбаси са били осолени, изсушени или пушени, за да се подобри вкусът и да се подобри консервацията.

Редица проучвания са установили връзка между яденето на много преработени меса и лошото здраве.

Преглед от Харвард показва, че яденето на една порция преработени меса на ден като бекон, колбаси и деликатеси е свързано с 42% по-висок риск от сърдечни заболявания и 19% повишен риск от диабет. Но няма увеличение на риска, свързан с яденето на непреработено червено месо.

Пропуснете пакетираните храни

Най-добрата хранителна стратегия за добро остаряване е да се пропуснат преработените храни и напитки. Това незабавно ще премахне добавените захари от вашата диета.

Как да разберете дали дадена храна е преработена? Един добър индикатор е, ако идва в опаковка, която трябва да бъде разкъсана… Това е!

Помислете за чипс, мюсли, нездравословна храна, бързо хранене, замразена пица и т.н. Има, разбира се, някои изключения от правилото. Някои цели, непреработени храни, които са добри за вас, идват в опаковки по необходимост.

Какво ще кажете за добавките?

Изследване след проучване изглежда развенчава ползата от приема на добавки. Рибеното масло е една от най-широко използваните добавки за борба с ефектите от стареенето, но множество проучвания показват, че няма полза.

Има някои доказателства че витамин В12 е добър за застаряващия мозък, но повечето доказателства сочат, че получаваме достатъчно от него чрез нашата диета.

И напоследък витамин D стана популярен, но отново, няма сериозни доказателства показвайки, че трябва да вземем повече от него. Всъщност доклад на Института по медицина от 2010 г. установява, че много малко хора са с дефицит на витамин D и че рандомизирани проучвания не откриват особена полза за здрави хора да приемат добавен витамин D.

Високоинтензивните интервални тренировки

Високоинтензивните интервални тренировки са по-малко смущаващи, отколкото звучи. Това просто означава повтаряне на кратки серии от цялостни упражнения с по-дълги периоди на лесно възстановяване.

В последните години, интервалните тренировки с висока интензивност генерират значително внимание сред учените, занимаващи се с упражнения, защото изглежда, че този тип тренировка помага на хора от всякаква възраст и всяко ниво на фитнес да станат по-здрави.

В проучването клетките на възрастните хора реагираха по-силно на интензивни упражнения, отколкото клетките на младите.

Вдигане на тежести

Вдигането на тежести може да ви помогне да поддържате мускулна маса и по-здрави кости с напредване на възрастта. И добрата новина е, че не е нужно да вдигате тежести като бодибилдър, за да извлечете ползите.

Но наскоро учените сравниха традиционните тренировки с тежести с по-лека рутина. Теглото беше зададено между 30 и 50 процента от максимума за едно повторение на всеки човек и участниците в изследването ги вдигнаха до 25 пъти, докато мускулите се изтощиха.

Учените установили, че няма разлика между групите. Вдигачите на леки тежести станаха също толкова здрави и силни, колкото и вдигачите на тежки тежести.

Танцувайте сякаш не остарявате

Ученето по време на движение може да бъде мощен начин за забавяне на ефектите от стареенето, укрепвайки едновременно тялото и ума. Едно изследване сравняват неврологичните ефекти от народните танци с тези от ходенето и други дейности.

По време на изследването 174 здрави хора на възраст от 60 до 70 години, повечето от които водят заседнал живот, се съгласиха да преминат тестове за тяхната аеробна годност и умствени способности, включително скорост на обработка и сканиране на мозъка със сложна машина за ядрено-магнитен резонанс. След това участниците се разделиха на групи за дейности, които включваха бързо ходене три пъти седмично, програма за нежно разтягане и баланс и танцова група.

След шест месеца сканирането на мозъка на танцуващата група показа подобрения в частта от мозъка, свързана със скоростта на обработка и паметта.

Докоснете се до своя вътрешен артист

Изкуството може да вдъхнови застаряващото тяло и ум. Разнообразни дейности като музиката, танците, рисуването, юргането, пеенето, писането на поезия и разказването на истории добавят смисъл, радост и жизнено чувство за благополучие към живота на възрастните хора.

Доказателство за ползата от изкуството за остаряването идва от Изследване на творчеството и стареенето, контролирано проучване, спонсорирано от Националния фонд за изкуства.

Проучването разделя активните възрастни хора на 65 и повече години в интервенционна група и контролна група.

Контролната група поддържаше обичайните си дейности – единствената разлика бяха редовните прегледи с изследователя.

Интервенционната група беше назначена на интензивна програма за изкуство в общността, провеждана от професионални художници.

Късметлиите се занимаваха с рисуване, творческо писане и поезия, изработване на бижута, грънчарство и хорово пеене. Те се срещаха всяка седмица за обучение по изкуство и също така посещаваха концерти и художествени изложби.

Докато всички в групата очевидно продължават да остаряват, хората в програмите по изкуствата изглежда остаряват по-бавно. Като цяло, здравето на участниците в програмата за изкуства се стабилизира в сравнение със спадовете в контролната група.

Опитайте йога и медитация

Проучванията са установили, че хората, които бягат, тренират с тежести и танцуват, имат по-малък риск от развитие на деменция, отколкото хората, които изобщо не са физически активни.

Но ако нямате способността да участвате в активна дейност, има друга възможност. Седмична програма за йога и медитация може да засили мисловните умения и да помогне за предотвратяване на умствения упадък, свързан със стареенето.

Едно проучване сравнява хора, които са участвали в йога, с група, която прави умствени упражнения като част от програма за трениране на мозъка. Участниците в йога прекарват един час всяка седмица в изучаване на Кундалини йога, която включва дихателни упражнения и медитация, както и движение и пози.

След 12 седмици тези, които са практикували йога и медитация, показват подобрения в настроението си и имат по-ниски резултати по скалата за потенциална депресия, отколкото групата за трениране на мозъка.

Те също така са се справили по-добре при тест за визуално-пространствена памет, вид запомняне, който е важен за баланса, възприемането на дълбочина и способността за разпознаване на обекти и навигация в света.

Заключение

Има една базова истина която трябва да следваме и да научим децата ни, това е по важно от образованието, математиката и количеството на валежите в южна Бразилия.

Базовата истина е, че ние сме на 100% отговорни за емоциите които изпитваме. Може да има всякакъв стимул, и това е латентното време стимул-дразнител.

Нещо се случва в магистралата на живота и нещо идва срещу Вас, но как ще реагирате на това?

Това на 100% зависи от Вас.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: