Цялата информация е във вашите ръце!

реклама

Как да бъдем здрави и жизнени?

Добре познатата мъдрост „Здрав дух, здраво тяло” има сила и днес, защото Физическото здраве на всеки от нас е отражение на психическата му стабилност.

Как да бъдем здрави и жизнени през цели си живот? Възможно ли е всеки от нас да постигне това?

Вашата цел трябва да е да сте здрави и да живеете 9 или 10 декави, това е напълно постижимо. Фактът, че заболяванията са предотвратими в по голямата си част, не трябва да бъде умаловажаван.

Здраве и дълголетие

В развитите страни е дълбоко вкоренено убеждението, че всеки може да изгради собствения си успех, това е защото хората обожават да са независими.

Обаче често идеята за личната независимост, се изгубва когато захванем темата за здраве.

Виждаме какво може да причини на хората болестта, независимо колко успехи са пожънали в живота или колко много хора са ги обичали силно. Наистина е вярно, че ако нямаш здраве, нямаш нищо.

Научните изследвания показват, че всеки от нас трябва да може да преживее поне 9 декави. Като идеята е последната декава да се радваш на дните си в здраве и жизненост.

Не да бъдеш обездвижен, скован, с наднормено тегло, безпомощен, с инсулт или инфаркт или със слабо развита мускулатура, а да се радваш на жизненост.

Не е задължително да остаряваме в безпомощност. И, да, не е лесно, затова трябва да се мисли отдалеч и все по-често да намирте отговор на въпроса – „как да бъдем здрави и жизнени“.

Обаче ако кажем на един 20 годишен младеж да направи нещо днес, от което ще има полза когато остарее, той иронично ще се изсмее и изобщо няма да го отрази.

Всяка интервенция по отношение на здравето обаче, има някакъв определен времеви прозорец в който трябва да бъде направена.

Това е фундамент, правиш нещо днес, което ще ти се отблагодари след 20 години. Хората трябва да се възпитават с тази нагласа.

Опознайте себе си и рода си

Загадките за нашето здраве не висят единствено на пантите на ДНК. Всички живи същества имат дълбоко в себе си един превключвател, и той ни вкарва или в режим на здраве или в режим на болест.

Той работи в наша полза когато психика, физика, и дух са хармонични, не разстройвайте тази система. Ние трябва да ухажваме нашата природа, за да постигнем състояние на постоянно лекуване.

Генетичните тестове са част от този пъзел, важно е да знаем фамилната си история. Вярвам, че знанието е сила.

И колкото повече знаем за себе си толкова по добре. Колкото повече знаем за рода си, било чрез питане на роднини или генетичен тест, толкова по добре.

Заслужава си да познаваме личната си история, да потърсим шаблон при семейните заболявания и да бъдем подготвени за всеки тлеещ риск.

Фамилната обремененост е най-неизползваното, но изключително мощно средство, с чиято помощ можем да разнищим произхода на куп заболявания.

Защо емоциите ни разболяват

Емоционалните травми, особено когато са за дълъг период от време, имат хроничен негативен ефект върху организма по следния начин:

Когато ние сме вбесени, ядосани, тъжни тогава се активизира един дял от нервната система който се нарича симпатикова нервна система.

Тогава когато тя е хронична и активна за дълъг период от време, започва да потиска така наречените програми за клетъчна смърт.

Всяка клетка присъства в тази програма за активизиране на клетъчната смърт и когато тя не се появи, умира.

Но когато ние сме под стрес, стреса потиска тази програма за клетъчна смърт и раковата клетка е на свобода. Освен това, този хроничен токсичен стрес който активизира всички възпалителни процеси в организма, е причина за метастазите.

Ето защо здравите хора избират да бъдат щастливи, а невротичните хора избират да бъдат емоционални.

Основни правила за крепко здраве и дълголетие

Според др. Ейгъс, всеки от нас трябва да вярва, че оптималното здраве започва от рутинните, всекидневни дейности и стабилните ни всекидневни емоции.

Как да бъдем здрави и жизнени,трябва да е въпрос, който присъства в умовете ни постоянно.

Ако някой е болен и остане позитивен, той се справя със заболяването 35% по-добре в сравнение с друг който рухва психически.

Започнали сме да приемаме, че болестите ни водят началото си от външния свят, това е погрешно. Не може да се втренчваме само в бацили, микроби, инфекции, вируси и външни рискови фактори.

Голяма част от болестите се дължат изцяло на вътрешния ни свят. Затова никога не трябва да губим хармонията и чувството – оптимизъм.

Защото, представете си, имате заболяване, обаче решавате да се вкопчите в живота и оцелявате още една година, после още една и през това време се случва медицинско откритие, вие сте спасен и живота продължава.

Спазвайте следните правила:

  • Хранете се с истинска жива сезонна храна;
  • Не хапвайте нищо междинно между основните ястия, защото дори и една бисквитка променя метаболизма и нивата на инсулина;
  • Движете се – човешкото тяло има дизайн предназначен за движение. Защото да стоиш 5 часа на едно място е еквивалент на това да изпушиш кутия цигари;
  • Спазвайте стриктен предсказуем режим 365 дни в годината. Според който се храните, спите и спортувате по едно и също време, всеки ден;
  • Спете достатъчно, защото сънят е верен страж на здравето;
  • Не се излежавайте продължително и знайте, че най сигурния и доказан извор на младост е движението;
  • Не пушете;
  • Премахвайте източниците на възпаление;
  • Не допускайте хаос в режимите;
  • Намирйте отговор на въпроса – как да бъдем здрави и жизнени.

Има една базова истина която трябва да следваме и да научим децата ни, това е по важно от образованието, математиката и количеството на валежите в южна Бразилия.

Базовата истина е, че ние сме на 100% отговорни за емоциите които изпитваме. Може да има всякакъв стимул, и това е латентното време стимул-дразнител.

Нещо се случва в магистралата на живота и нещо идва срещу Вас, но как ще реагирате на това?

Това на 100% зависи от Вас.

Добавете SpiriTell към списъка си с източници