Рискът от слънчево изгаряне е по-висок, ако приемате едно от тези лекарства

Рискът от слънчево изгаряне е по-висок, ако приемате едно от тези лекарства

Летните месеци изискват повече време на слънце и повечето хора знаят, че липсата на слънцезащитен крем и неподходящото облекло могат да ви изложат на опасностите от ултравиолетовите лъчи. Но освен това, може да не сте наясно, че някои лекарства също могат да ви изложат на повишен риск от фоточувствителност или чувствителност към слънце.

Предизвикана от лекарства фоточувствителност може да възникне, когато са погълнати орално или прилагани локално. Това води до фоточувствителна реакция (слънчево изгаряне) от излагане на UV радиация от слънчева светлина или солариум.

Чувствителността към слънце се отнася до прекомерната реакция на кожата при излагане на слънце.

реклама

Някои лекарства правят човек по-чувствителен към слънцето, карайки кожата му да реагира прекалено на слънчевата светлина. Освен това чувствителността към слънцето може да доведе до тежко слънчево изгаряне дори при кратко излагане на слънчева светлина.

Видове реакции на слънчева чувствителност

Лекарствата, които причиняват чувствителност към слънцето, могат да причинят следните три вида реакции.

Фототоксична реакция

Индуцираната от лекарства фототоксичност се отнася до развитието на обриви в резултат на комбинираните ефекти на химическо вещество и ултравиолетова радиация или видима радиация.

Реакцията се проявява като тежко слънчево изгаряне и се проявява в кратък период от време, обикновено в рамките на минути до часове след излагане на слънце, и се случва само на участъците от кожата, изложени на слънце.

Единствената разлика между слънчево изгаряне и фототоксичност е, че последното се предизвиква от перорални лекарства или локални агенти, включително определени съставки на продукти за грижа за кожата, докато слънчевото изгаряне е просто кожната тъкан, увредена от продължително излагане на UV лъчи.

Този тип реакция може да възникне в рамките на минути до часове след излагане на задействащото вещество и слънчева светлина.

Фотоалергична лекарствена реакция

Някои хора могат да развият фотоалергична лекарствена реакция, която се появява, когато слънчевата светлина причинява структурна промяна в веществото, което води до производство на антитела от тялото.

Фотоалергични реакции (слънчева алергия) могат да възникнат както от поглъщане на лекарства, така и ако алергенът влезе в контакт с кожата и след това бъде облъчен с ултравиолетово лъчение.

Реакцията обикновено се развива 24 до 72 часа след излагане на лекарството и слънчева светлина и често е сърбяща и прилича на реакция от типа на отровен бръшлян или екзема.

Процесът е подобен на порязване или отворена рана по тялото, при което белите кръвни клетки се придвижват към мястото на „нараняване“ и освобождават имунни медиатори – естествените химични агенти на тялото, които играят активна роля по време на имунния отговор.

Обривът може да се разпространи и в части от тялото, които не са били изложени на слънце. В някои случаи фотоалергичният контактен дерматит остава персистиращ дори след преустановяване на отключващия фактор и може да се превърне в хронично състояние.

Промяна на кожата

Някои лекарства могат да променят кожата и да я направят по-податлива на UV радиация.

Ретиноидите са чудесен пример за това, тъй като изтъняват най-горния слой на кожата, наречен рогов слой, който притежава леки слънцезащитни фактори.

Лекарства, които причиняват чувствителност на кожата

Както оралните, така и локалните лекарства могат да взаимодействат с ултравиолетовите лъчи от слънчева светлина или солариуми. 

Фотосенсибилизиращите лекарства имат уникален химичен състав, който се дестабилизира или променя, когато влязат в контакт с абсорбираните ултравиолетови лъчи. В резултат на това взаимодействие възникват кожни реакции, водещи до фототоксичност или фотоалергия.

По-долу са лекарствата, които да имате предвид, докато се излагате на слънце.

Антибиотици, включително тетрациклини като доксициклин; сулфонамиди като триметоприм/сулфаметоксазол, флуорохинолони като ципрофлоксацин и левофлоксацин, използвани за лечение на различни бактериални инфекции като ушни инфекции, инфекции на пикочните пътища и пневмония.

Тетрациклините определено са най-предизвикващи фоточувствителност.

Оралните контрацептиви включват продукти, съдържащи естроген и прогестин.

Тези лекарства могат да причинят чувствителност към слънцето, но не толкова често, колкото при антибиотиците.

Производни на витамин А за лечение на акне, като изотретиноин и третиноин. В допълнение към химическата реакция, която се случва на повърхността на кожата, производните на витамин А като третиноин стимулират обновяването на кожните клетки и насърчават растежа на нови кожни клетки.

Следователно, чрез премахване или изтъняване на защитната бариера на кожата, тя става по-податлива на слънчево изгаряне. Заедно с лекарствата за акне, продуктите за грижа за кожата с анти-стареене или озаряващи ефекти също могат да причинят кожата да стане по-чувствителна към слънцето.

Други лекарства, които могат да причинят чувствителност към слънцето

Следните лекарства също могат да причинят чувствителност към слънцето:

  • НСПВС (нестероидни противовъзпалителни лекарства) като напроксен, целекоксиб и пироксикам
  • Метотрексат, използван за лечение на рак и автоимунни заболявания като лупус, псориазис и ревматоиден артрит
  • Сърдечно-съдови лекарства като амиодарон, нифедипин, хинидин, каптоприл, еналаприл, фозиноприл, рамиприл, дизопирамид, хидралазин, клофибрат и симвастатин
  • Тиазидни диуретици като хидрохлоротиазид (HCTZ), фуроземид (фруземид), хлоротиазид, бендрофлуметиазид, бензтиазид и циклотиазид
  • Трициклични антидепресанти като амитриптилин и дезипрамин
  • Лекарства за диабет като Глибенкламид (глибурид) и глипизид
  • Химиотерапия като флуороурацил, винбластин, дакарбазин, прокарбазин,  метотрексат

Как да се предпазите от слънцето, докато приемате лекарства

Защитата на тялото ви от слънцето винаги е важна, особено докато приемате лекарства, които ви правят по-склонни към чувствителност на кожата. За да запазите кожата си в безопасност, помислете за следното:

Използвайте слънцезащитен крем с SPF 30 или по-висок, широк спектър (UVA + UVB)

Нанасяйте подходящ слънцезащитен крем върху откритите зони всеки ден и нанасяйте отново, ако сте на открито за повече от 2 часа.

Не забравяйте клепачите и устните, които са по-чувствителни и често се пренебрегват, когато нанасяте слънцезащитни продукти.

Използвайте физическа защита като шапки, слънчеви очила и  дрехи, когато е възможно

Вземете допълнителни предпазни мерки, като държите резервни дрехи в колата си или на работа за внезапно време, прекарано на открито.

Може да си струва да инвестирате в дрехи с UPF плат.

Потърсете сянка, особено между 10 и 16 часа

Въпреки че обривът, причинен от фоточувствителност, не е животозастрашаващ, той може да бъде болезнен и да повлияе на ежедневните дейности или качеството на живот.

За да намалите риска от чувствителност към слънцето, опитайте се да сведете до минимум излагането на слънце.

Медицински състояния

Попитайте лекар, ако имате някакви медицински състояния, които могат допълнително да увеличат риска от чувствителност към слънцето.

Например, пациентите с лупус, екзема и псориазис са изложени на по-висок риск.

Не спирайте лекарствата, ако получите слънчево изгаряне

Ако получите слънчево изгаряне, докато приемате лекарства, не спирайте приема на лекарството, без първо да говорите с лекар.

Много от тези лекарства се използват за лечение на сериозни здравословни състояния, като аритмия, диабет и различни автоимунни заболявания. Спирането на тези лекарства може да доведе до сериозни последици за здравето. Ако фоточувствителността е твърде тежка, лекар може да препоръча други възможности за лечение в допълнение към предоставянето на полезни съвети за здравето на кожата.

Научи още:

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЗДРАВЕ: