За какво се използва рициново масло?

рициново масло

Рициновото масло е натурален продукт с богата история и разнообразие от приложения, вариращи от медицински и козметични до промишлени.

Извлечено от семената на растението Ricinus communis, то е ценено за своите лечебни свойства още от древността.

Процесът на производство гарантира безопасността на маслото за външна и вътрешна употреба, като елиминира токсичния ензим рицин.

реклама

Тази статия разглежда някои ползи от рициново масло и възможните нежелани реакции, предпазни мерки, взаимодействия и дозировка.

Какво представлява рициновото масло?

Рициновото масло е растително масло, получено от семената на растението Рицин (Ricinus communis). Основният активен компонент на рициновото масло е рициноловата киселина, вид мастна киселина, за която е доказано, че притежава противовъзпалителни свойства. ( 1 )

Рициновото масло има редица медицински, промишлени и фармацевтични приложения. Обикновено се използва като добавка в храни, лекарства и продукти за грижа за кожата, както и като промишлен лубрикант и компонент на биодизелово гориво.

Често се използва като слабително средство и се смята, че помага при предизвикване на раждане, артрит и грижа за кожата.

Проучванията за много от известните ползи на рициново масло обаче са ограничени.

Исторически произход и производство на рициново масло

Това е многофункционално растително масло, което хората използват от хиляди години.

Рициновото масло има дълга история, като неговите корени могат да бъдат проследени до древен Египет.

Използвано за лечебни цели и като гориво за лампи, то е съществена част от медицинските и козметични практики през вековете.

Съвременните методи на производство използват механично пресоване и екстракция, за да се гарантира чистотата и ефикасността на маслото.

Предполагаеми ползи от рициново масло

рициново масло

Смята се, че рициновото масло има много приложения за здравето, от главоболие до менструални спазми. Но проучванията за потенциалните ползи от рициновото масло са ограничени. Освен това резултатите от проучването относно неговите ефекти върху здравето са противоречиви.

По-долу е даден поглед към това, което се знае за някои от най-популярните ползи от рициново масло.

Предизвикване на раждане

Отдавна се твърди, че рициновото масло може да предизвика раждане. Но проучванията, изследващи това твърдение, показват смесени резултати.

Наблюдателно, ретроспективно проучване разглежда употребата на рициново масло за предизвикване или иницииране на раждане. Проучването се провежда в продължение на пет години и включва жени между 40 и 41 седмица от бременността. В сравнение с контролната група, жените, които са използвали рициново масло, показват по-голяма вероятност да започнат да раждат в рамките на 24 часа. ( 2 )

Друго проучване включва 612 жени, чиято бременност е продължила повече от 40 седмици. От тези жени 205 са получили рициново масло за предизвикване на раждане. Авторите на изследването установяват, че времето до раждане не се различава значително между тези, които са приемали маслото, и тези, които не са го приемали. ( 3 )

Слабително

FDA е одобрила употребата на рициново масло като стимулиращо слабително средство. Често се използва за лечение на запек или за подготовка на червата за различни медицински процедури. ( 4 )

 Въпреки това, употребата на рициново масло при запек може да не действа толкова добре, колкото някои други лаксативи.

Едно проучване сравнява рициново масло със сироп Sena-Graph, друг вид слабително, когато се използва като подготовка за червата преди процедура. В края на проучването беше установено, че сиропът Sena-Graph почиства и подготвя червата по-значително от рициновото масло. Освен това причинява по-малко странични ефекти от рициновото масло. ( 5 )

Смята се, че рициноловата киселина е отговорна за слабителните свойства на рициновото масло. Веднъж усвоено, рициновото масло се разгражда до рицинолова киселина, стимулирайки червата чрез поредица от реакции.

Грижа за косата и кожата

рициново масло за коса и кожа

Въпреки многобройните твърдения, че може да направи това, няма солидни доказателства, че рициново масло за коса може да стимулира растежа.

Въпреки това, предварителните проучвания показват, че рициновото масло може да подобри външния вид на косата, като увеличи нейния блясък. ( 6 )

Може би това е причината някои хора да използват това масло като балсам за коса, докато други го използват за против пърхот.

Някои хора също използват рициново масло за лице, при бръчки и суха кожа. Рициновото масло се счита за оклузивен овлажнител. Твърди се, че рициновото масло и други естествени оклузивни овлажнители създават бариера върху кожата, която задържа влагата и предотвратява сухата кожа.

Въпреки това, докато други растителни масла са добре проучени за потенциални ползи за кожата, рициновото масло не е. Това означава, че ползите за кожата от рициновото масло все още не са научно доказани.

Артрит

Рициновото масло е изследвано за потенциална употреба за облекчаване на симптомите, свързани с остеоартрит на коляното. ( 7 )

В проучването мъже и жени над 40 години с остеоартрит на коляното са приемали капсули, съдържащи рициново масло или диклофенак натрий ( нестероидно противовъзпалително лекарство) три пъти дневно в продължение на четири седмици.

Резултатите показват, че и двете лечения са ефективни за облекчаване на болката, свързана с остеоартрит. В групата на диклофенак натрий, 90% от участниците показват значително подобрение на нивата на болка, докато 92% от тези в групата на приемали от маслото показват значително подобрение на болката, свързана с артрит.

Авторите на проучването отбелязват, че констатациите са значителни, тъй като не са свързани странични ефекти с употребата на рициново масло. Но в групата с диклофенак натрий около 20% от участниците се оплакват от лек гастрит (възпаление на стомашната лигавица), а 4% от участниците се оплакват от кожни обриви.

Естествено решение за гъстота и дължина на миглите

Търсите ли натурален начин да удължите и сгъстите миглите си? Съществуват твърдения, че рициновото масло е ефективно решение, което може да помогне за постигане на тези цели благодарение на своите питателни свойства.

Въпреки че, към днешна дата няма научни доказателства, които да предполагат, че рициновото масло може да помогне за растежа на миглите.

Какви са страничните ефекти на рициновото масло?

Важно е да сте наясно с потенциалните странични ефекти, преди да започнете нова добавка или лекарство. Както повечето добавки, странични ефекти са възможни при използване на рициново масло. Тези нежелани реакции могат да бъдат леки или тежки.

Чести нежелани реакции

Съобщени са леки странични ефекти при употребата на рициново масло. Обикновено тези и други странични ефекти ще отшумят, след като употребата спре.

Честите нежелани реакции на рициновото масло могат да включват:

 • гадене
 • повръщане
 • Коремна болка
 • жажда
 • замаяност
 • диария
 • Анално дразнене
 • Безсъние

Докладвани са анекдотични доказателства за обрив, развиващ се след употреба на рициново масло върху кожата. Има също ограничени доказателства, че използването му върху косата може да не е безопасно.

Едно проучване открива рядко състояние, наречено остро сплъстяване на косата, при което косата става твърда, усукана и заплетена. Тези симптоми се появяват след употребата на рициново масло за първи път от здрави индивиди.

Тежки странични ефекти

Според NIH, поглъщането на твърде много рициново масло може да бъде вредно. Възможно е предозиране, което да доведе до тежки последици.

Признаците на предозиране с рициново масло, които налагат незабавна медицинска помощ, включват: ( 8 )

 • Коремни спазми
 • Болка в гърдите
 • диария
 • Замаяност
 • халюцинации
 • гадене
 • Недостиг на въздух
 • Кожен обрив
 • Стягане в гърлото

Някои от тях са подобни на често срещаните странични ефекти, свързани с рициново масло, така че е важно да го приемате точно според указанията. Говорете с lekar за правилната доза рициново масло за вас.

Предпазни мерки

Рициновото масло може да не е подходящо за всички и има няколко предпазни мерки, които трябва да вземете предвид, когато го използвате.

Препоръчително е бременните да избягват употребата на рициново масло, тъй като може да причини преждевременни контракции. ( 9 )

Няма достатъчно проучвания, за да се знае дали рициновото масло е безопасно за кърмещи. Поради това трябва да се консултирате с лекар, преди да го използвате. Освен това родителите трябва да се консултират с педиатър, преди да дадат рициново масло на децата си.

Възможно е да сте алергични към растението рицин, като контактен дерматит се съобщава в редки случаи след използване на локално рициново масло. Ето защо всеки, който е алергичен към рициново масло, трябва да избягва употребата му. ( 10 )

Рицинът е мощен токсин, който се извлича от част от отпадъчната каша, получена, когато зърната от растението рицин се обработват за производство на рициново масло. Рицинът се съдържа в обвивката на зърното, която се изхвърля в процеса на производство на масло. Това означава, че не е наличен в крайния продукт.

Според CDC, неволното излагане на рицин е много малко вероятно, освен чрез поглъщане на рицин. ( 11 )

Въпреки това, ако подозирате излагане на рицин, се препоръчва незабавно да потърсите медицинска помощ.

Дозировка

Рициновото масло може да се използва орално или локално в различни количества. Поради липса на проучвания, няма официални препоръки за дозировката на рициново масло.

При възрастни мъже подходящата доза е 15 до 60 милилитра на ден, когато се използва като слабително

 Този диапазон обаче може да не е подходящ за всеки. Трябва да следвате препоръките за дозиране от лекар или както е посочено на етикета на добавката.

Съвети за използване на студено пресовано рициново масло

Студено пресованото рициново масло е най-чистата форма на маслото, предлагаща максимални ползи.

Ето няколко съвета за използване на студено пресовано рициново масло:

За косата:

 • За стимулиране на растежа на косата: Нанесете рициново масло върху скалпа си и го масажирайте в продължение на няколко минути. Оставете го да действа за 30 минути до 1 час, преди да го измиете с шампоан.
 • За подхранване на косата: Нанесете рициново масло върху косата си, като обърнете внимание на краищата. Оставете го да действа за 30 минути до 1 час, преди да го измиете с шампоан.
 • За борба с пърхота: Нанесете рициново масло върху скалпа си и го масажирайте в продължение на няколко минути. Оставете го да действа за 30 минути до 1 час, преди да го измиете с шампоан.

За кожата:

 • За хидратиране на кожата: Нанесете рициново масло върху лицето си и го масажирайте в продължение на няколко минути. Оставете го да действа за 30 минути до 1 час, преди да го измиете с вода.
 • За борба с бръчките: Нанесете рициново масло около очите си и го масажирайте в продължение на няколко минути. Оставете го да действа за 30 минути до 1 час, преди да го измиете с вода.
 • За лечение на акне: Нанесете рициново масло върху засегнатите области от кожата си. Оставете го да действа за 30 минути до 1 час, преди да го измиете с вода.

За здравето:

 • За облекчаване на запека: Приемайте 1-2 супени лъжици рициново масло на празен стомах.
 • За стимулиране на лактацията: Приемайте 1-2 супени лъжици рициново масло на празен стомах.
 • За облекчаване на болки в ставите: Нанесете рициново масло върху засегнатите области от кожата си.

Важно е да се отбележи, че рициновото масло може да има слабително действие. Затова е препоръчително да започнете с малка доза и да я увеличавате постепенно, ако е необходимо.

Също така е важно да се консултирате с лекар, преди да използвате рициново масло, ако сте бременна или кърмите.

Какво се случва, ако приемем твърде много рициново масло?

Възможно е да приемете твърде много рициново масло, което може да причини различни странични ефекти.

Като цяло се смята, че рициновото масло е безопасно и нетоксично, когато се използва в подходящи количества. Но е възможно предозиране с него.

Растението Ricinus communis, съдържа рицин, който е известен токсин. За щастие, рицинът се отстранява при производството на рициново масло. Големи количества рициново масло са отровни.

Признаците на предозиране с рициново масло включват, но не се ограничават до:

 • Стомашни болки
 • Болка в гърдите
 • халюцинации
 • Припадък
 • Недостиг на въздух
 • Кожен обрив
 • Стягане в гърлото

Тъй като е възможно да предозирате рициново масло, трябва да говорите с лекар, за да определите правилната дозировка и инструкции за употреба.

Взаимодействия

Често добавките могат да взаимодействат с различни лекарства или други добавки. В случай на рициново масло, взаимодействията между лекарства или добавки не са добре документирани.

Въпреки липсата на доказателства, все още може да има взаимодействия с рициново масло. Трябва да обсъдите всички потенциални взаимодействия между рициново масло и лекарствата или добавките, които приемате, с вашия лекар.

Подобни добавки

Различни добавки могат да действат подобно на рициновото масло. Въпреки това, обикновено се препоръчва да се избягва използването на няколко добавки за една и съща цел наведнъж.

Подобни добавки на рициново масло включват:

 • Черен кохош: Черен кохош традиционно се използва от акушерките за естествено предизвикване на раждане. Въпреки това се препоръчва бременните да използват черния кохош с повишено внимание и да говорят с лекар, преди да го използват. ( 12 )
 • Магнезий: Смята се, че някои магнезиеви добавки, като магнезиев оксид, действат като лаксативи. След поглъщане магнезият помага за изтеглянето на вода към червата, важна част от образуването на изпражненията. Често се използва като лаксатив в клинични условия поради неговата безопасност.
 • Витамин D: Установено е, че витамин D има много ползи за човешкото здраве, включително здравето на кожата. Проучванията показват, че сухата кожа е свързана с ниските нива на витамин D в организма. Поради това се смята, че използването на добавки с витамин D подобрява хидратацията на кожата. ( 13 )
 • Босвелия: Известен също като индийски ливан, босвелиясе използва за лечение на остеоартрит. Един системен преглед разглежда няколко проучвания и установява, че Boswellia може да облекчи болката, свързана с остеоартрит. Освен това беше установено, че добавката е безопасен вариант. ( 14 )

Никоя добавка не трябва да замества стандартните медицински грижи. Винаги търсете съвет от лекар.

Добавки с рициново масло

Рициновото масло може да се използва орално или локално. Предлага се като серум, мек гел или масло.

Някои добавки с рициново масло са студено пресовани и нерафинирани, докато други са малко по-обработени. Обикновено добавките са вегански и без глутен.

Препоръчително е да потърсите реномирана марка и, ако е възможно, да купите от познат продавач, като например местната аптека. Също така е важно да прочетете внимателно етикета, тъй като понякога се добавят потенциално дразнещи аромати.

Маска за коса с рициново масло

Маска за коса с рициново масло

Опитайте това: смесете ½ чаша рициново масло с едно яйце в блендер. След като нанесете върху скалпа, оставете да действа 15-30 минути и измийте с хладка до топла вода. Тази маска за коса с рициново масло може да се направи с всяко от любимите ви етерични масла за още по-голямо повишаване на жизнеността!

Често задавани въпроси

За какво е полезно рициновото масло?
Естествените антивирусни и антимикробни свойства на рициновото масло го правят популярно средство за лечение на кожни проблеми, известни като дерматози, както и гъбични инфекции. Използва се и за растеж на косата.

Токсично ли е рициновото масло?
Рициновото масло не се смята за токсично. Въпреки че рицинът, от който идва, може да бъде отровен.

Рицинът съдържа вещество, наречено рицин, което е отровно. При производство на масло обаче, рицинът се унищожава и не присъства в него.

Полезно ли е рициновото масло за косата?
Проучванията са смесени по отношение на употребата на рициново масло за коса.

Едно по-старо проучване установи, че рициновото масло може да подобри блясъка на косата. Други изследвания обаче съобщават за способността на рициновото масло да причинява нещо, наречено сплъстяване на косата, при което косата става усукана и сплъстена.

Заключение

Много хора свързват рициновото масло като средство за лечение на запек. Но то се използва и за други потенциални ползи, като предизвикване на раждане, облекчаване на артритна болка и овлажняване на кожата. Много от тези претендирани ползи обаче не са добре подкрепени с доказателства.

Добавките с рициново масло могат да причинят нежелани реакции, включително диария, коремни спазми, гадене, обрив и дори халюцинации в някои случаи.

Трябва да сте наясно с всички предпазни мерки или взаимодействия, свързани с рициново масло, така че не забравяйте да говорите с лекар, преди да го използвате.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЗДРАВЕ: