12 симптоми при липса на витамин Б12

липса на витамин Б12

Съществуват различни признаци и симптоми на липса на витамин Б12, които ще ви сигнализират, че е нужно да предприемате действие.

Витамин B12 е основно хранително вещество, от което тялото ви се нуждае за процеси, като синтез на ДНК, производство на енергия и функция на централната нервна система. ( 1 )

Въпреки че витаминът се намира в много храни, недостатъчност и дефицит на В12 са относително чести. Това често се дължи на ограничен прием с храна, малабсорбция, определени медицински състояния или употребата на лекарства, изчерпващи B12. ( 2 ) ( 3 ) ( 4 )

реклама

За справка, нивата на B12 над 300 pg/mL се считат за нормални, нива от 200–300 pg/mL се считат за гранични, а нива под 200 pg/mL се считат за недостатъчни.

Тъй като способността за усвояване на B12 от храната намалява с възрастта, дефицитът е по-чест при възрастните хора. Все пак, това не означава, че децата и по-младите възрастни, включително тези, които са бременни и кърмят, не могат да развият дефицит на B12. ( 5 ) ( 6 )

За съжаление, дефицитът на B12 често се пренебрегва и се диагностицира погрешно. Често това се дължи на неадекватни лабораторни изследвания или защото симптомите не са специфични само за липса на витамин В12. ( 7 )

Ако подозирате, че може да имате липса на витамин Б12, важно е да посетите медицински специалист, за да обсъдите симптомите си и да се подложите на подходящи тестове.

Тази статия обхваща девет от най-често съобщаваните симптоми, свързани с дефицит на B12 и как този дефицит се диагностицира и лекува.

1. Умора

Ако имате ниски нива или недостиг на B12, вероятно ще се почувствате уморени.

Клетките на тялото ви се нуждаят от B12, за да функционират правилно. Като такова, наличието на неадекватни нива на В12 може да намали нормалното производство на червени кръвни клетки, което може да наруши доставката на кислород. ( 8 )

По-конкретно, дефицитът на B12 или фолиева киселина може да причини мегалобластна анемия. Това състояние води до образуването на големи, анормални и незрели червени кръвни клетки и нарушен синтез на ДНК. ( 9 )

Когато тялото ви няма достатъчно здрави червени кръвни клетки, за да пренася кислород до тъканите, вероятно ще се почувствате слаби и уморени.

Важно е да знаете, че можете да развиете умора и други симптоми, свързани с дефицит на B12, дори когато нивата на B12 се считат за в рамките на диапазона или са само гранично ниски.

2. Главоболие

Недостигът и дефицитът на B12 могат да доведат до неврологични странични ефекти, включително главоболие.

Всъщност главоболието е сред най-често съобщаваните симптоми, свързани с липса на витамин B12, както при възрастни, така и при деца. ( 10 ) ( 11 )

Някои проучвания показват, че хората, които често изпитват определени видове главоболие, са по-склонни да имат ниски нива на B12.

Проучване от 2019г. със 140 души, половината от които са имали мигрена, установи, че нивата на B12 са значително по-ниски при участниците с мигрена в сравнение с участниците без мигрена. ( 12 )

Проучването установи също, че тези с най-високи нива на B12 са с 80% по-малко вероятно да имат мигрена в сравнение с участниците с най-ниски нива на B12.

Изследванията продължават да проучват дали лечението с B12 може да подобри симптомите на мигренозно главоболие при някои хора. ( 13 )

3. Бледа или жълта кожа

Друг признак, който може да показва липса на витамин Б12, е бледа или жълта кожа.

Подобно на състоянието, наречено желязодефицитна анемия, анемията, свързана с дефицит на В12, може да направи кожата ви бледа поради липса на напълно узрели, здрави червени кръвни клетки в тялото.

Дефицитът на B12 може също да причини състояние, наречено жълтеница, което кара кожата и бялото на очите ви да придобият жълтеникав цвят.

Цветът се причинява от високи нива на билирубин, отпадъчен продукт, създаден, когато тялото ви разгражда червените кръвни клетки.

4. Депресивни симптоми

B12 е от съществено значение за правилното функциониране на централната ви нервна система и липсата на това хранително вещество може да повлияе на психичното ви здраве.

По-конкретно, дефицитът на B12 е свързан с по-голям риск от развитие на депресия. ( 14 ) ( 15 )

Наличието на ниски нива на B12 може да причини повишени нива на аминокиселина, съдържаща сяра, наречена хомоцистеин. От своя страна това може да допринесе за развитието на депресия чрез увеличаване на оксидативния стрес, увреждане на ДНК и клетъчна смърт в тялото. ( 16 ) ( 17 )

Проучване от 2020г. със 132 деца и тийнейджъри, 89 с и 43 без депресия, установи, че участниците с депресия имат по-ниски нива на В12 и по-високи нива на хомоцистеин в сравнение с тези без депресия.

5. Затруднена концентрация и умствено увреждане

Тъй като дефицитът на B12 се отразява негативно на централната нервна система, хората с ниски или дефицитни нива на B12 могат да се чувстват замъглени и да имат затруднения при концентрирането и изпълнението на задачите. ( 18 )

Възрастните хора са особено изложени на риск от тези нежелани реакции, тъй като рискът от дефицит на B12 се увеличава с възрастта.

Всъщност много проучвания свързват ниските нива на B12 с влошена умствена функция при възрастни хора. ( 19 ) ( 20 )

За щастие проучванията показват, че умствените увреждания, свързани с ниски нива на B12, могат да се подобрят с лечение с B12.

Например, проучване от 2020г. дава 202 души с леко умствено увреждане и ниски или ниски нормални нива на B12 и повишени нива на хомоцистеин B12 заместителна терапия за 3 месеца. ( 21 )

След лечението 84% от участниците съобщават за значително подобрение на симптомите, като лош фокус, влошаване на паметта и забравяне.

6. Стомашно-чревни проблеми

Дефицитът на B12 може също да причини диария, гадене, запек, подуване на корема, газове и други стомашно-чревни симптоми. ( 22 )

Тези проблеми могат да засегнат както възрастни, така и деца. ( 23 )

Имайте предвид обаче, че много от тези симптоми са неспецифични и могат да бъдат причинени от други фактори. Например, непоносимост към храна, лекарства и инфекции могат да доведат до диария.

7. Болка и възпаление на устата и езика

Глоситът е медицински термин, който се отнася до възпален, зачервен и болезнен език. Може да бъде причинено от липса на витамин Б12. ( 24 )

При хора с този дефицит, глосит може да се появи заедно със стоматит, който се характеризира с рани и възпаление в устата. ( 25 )

Въпреки че глоситът и стоматитът са чести при хора с анемия, свързана с дефицит на В12, те могат да се появят и без анемия и могат да бъдат признак за ранен дефицит на В12.

Като се има предвид това, глоситът може да бъде причинен и от недостиг на други хранителни вещества, като фолиева киселина, рибофлавин (B2) и ниацин (B3).

8. Парестезия в ръцете и краката

Парестезията е медицински термин, който се отнася до усещане за парене или игли в определени области на тялото, като ръцете и краката.

Много възрастни и деца, които имат дефицит на B12, съобщават, че изпитват парестезия.

За съжаление, този симптом на липса на витамин B12 се припокрива със симптоми, свързани с диабетна невропатия – увреждане на нервите, причинено от висока кръвна захар, което може да причини болка и изтръпване в крайниците. ( 26 )

Хората с диабет, приемащи метформин, са изложени на по-висок риск от развитие на дефицит на В12, тъй като това лекарство може да намали абсорбцията на витамин В12 в организма.

Така че дефицитът на В12 може да бъде погрешно диагностициран като периферна невропатия при хора с диабет.

В резултат на това много експерти препоръчват хората, приемащи метформин редовно, да правят изследване за липса на витамин В12.

9. Мускулни крампи и мускулна слабост

Дефицитът на B12 влияе негативно на двигателната и сетивната нервна функция, което може да причини мускулни крампи и слабост. ( 27 )

10. Нарушена координация

Атаксия или нарушен баланс и координация е неврологичен симптом, който може да бъде причинен от дефицит на B12. Като такъв, човек с дефицит на B12 може да има затруднения при ходене и балансиране.

11. Еректилна дисфункция

Мъжете с дефицит на В12 могат да получат еректилна дисфункция в резултат на повишени нива на хомоцистеин в тялото. ( 28 )

12. Нарушения на зрението

Дефицитът на В12 може да причини нарушения на зрението, вероятно поради увреждане на зрителния нерв. ( 29 )

Как се открива и лекува дефицитът на B12?

Тъй като симптомите на липса на витамин Б12 не са специфични за състоянието, той може да остане неоткрит или да бъде диагностициран погрешно.

Ако изпитвате някой от симптомите, изброени по-горе, важно е да ги обсъдите с медицински специалист.

Това е особено важно, ако:

  • спазвате рестриктивна диета, като веганска диета
  • сте на възраст над 60 години
  • сте бременни или кърмите
  • имате медицинско състояние, което може да изчерпи нивата на В12
  • приемате лекарства, изчерпващи В12, като метформин или инхибитори на протонната помпа

Освен че ще научи за вашите симптоми и ще ви прегледа, медицинският специалист може да изключи дефицит на B12, като поръча кръвни изследвания.

Тези тестове могат да включват:

  • Нива В12
  • нива на фолиева киселина
  • пълна кръвна картина (CBC) с периферна намазка
  • нива на метилмалонова киселина (MMA).
  • нива на хомоцистеин

Ако сте диагностицирани с твърде ниски нива на B12, вашият медицински специалист ще препоръча най-подходящото лечение. Може да включва инжекции на B12, орални добавки B12 или справяне с основно здравословно състояние, което може да причини дефицит.

Инжекциите с B12 обикновено се препоръчват за хора, които не могат правилно да абсорбират B12 от храна или добавки, като тези, които са претърпели операция за стомашен байпас или хора с определени автоимунни заболявания.

Добавките и инжекциите B12 се считат за безопасни и добре поносими, дори в големи дози.

Освен това, ако ниският хранителен прием е причината, е добра идея да увеличите приема на храни, богати на В12, като риба и миди, месо от органи и яйца.

Заключение

Липсата на витамин B12 може да причини различни симптоми, включително умора, главоболие, депресия, бледа или жълта кожа, умствени увреждания и болка и възпаление в устата и езика.

Много от симптомите, причинени от ниски нива на B12, не са специфични за дефицита на B12, което може да доведе до незабелязано състояние.

Ако изпитвате някой от симптомите, изброени по-горе, важно е да посетите медицински специалист, за да се подложите на подходящо изследване и да получите правилното лечение.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Виж още: