Ползи за здравето от хапването на сини сливи

Ползи за здравето от хапването на сини сливи

Сливите се предлагат в различни видове, различаващи се по цвят, текстура и вкус. Този плод расте на дървета, които започват да дават плодове от четири до шест години след засаждането.

За да достигне пълния си производствен капацитет, дървото се нуждае от осем до 12 години. Сливите обикновено узряват през лятото, когато и се берат.

Сините сливи са ароматни плодове, подходящи за консумация самостоятелно или за направа на лакомства. В България често се използват и за направата на добре познатата сливова ракия.

реклама

Ето всичко, което трябва да знаете за ползите от сините сливи и защо те заслужават място в количката ви, когато пазарувате.

Ползи за здравето от сини сливи

Сините сливи предлагат множество ползи за здравето, включително подобряване на стомашно-чревното здраве, запазване на костната плътност, модулиране на имунния отговор, подпомагане при диабет и атеросклероза, както и насърчаване на усещането за ситост.

1. Предлагат полезни витамини и минерали

Сините сливи са богат източник на сложни въглехидрати, фибри и са относително нискокалорични. Те също така осигуряват разнообразие от полезни витамини и минерали. Порция от само четири сини сливи (38 г) осигурява:

 • 90 калории
 • 0 грама мазнини
 • 0 милиграма холестерол
 • 0 милиграма натрий
 • 24 грама въглехидрати
 • 3 грама диетични фибри
 • 14 грама захари
 • 1 грама протеин
 • 20 милиграма калций
 • 0,4 милиграма желязо
 • 280 милиграма калий
 • 23 микрограма витамин К
 • 0,1 милиграма рибофлавин
 • 0,9 милиграма ниацин
 • 0,1 милиграма витамин B6
 • 0,2 милиграма пантотенова киселина
 • 15 милиграма магнезий
 • 0,1 милиграма мед

2. Подобряват нивата на холестерола

Една порция сини сливи осигурява 11% от дневната стойност на фибрите, които играят роля в понижаването на холестерола в кръвта.

Проучване от Калифорнийския университет установи, че мъже с умерено повишен холестерол успяват да намалят както общия, така и „лошия“ LDL холестерол, след като консумират около 12 сини сливи дневно.

3. Помагат за здрави кости

В скорошно клинично изпитване откриха, че при жени в постменопауза с остеопения, консумацията на 5-6 сини сливи на ден в продължение на шест месеца е ефективна за предотвратяване на костна загуба.

Предишни изследвания също установиха, че консумирането на 10-12 сини сливи на ден в продължение на една година е свързано с повишена костна минерална плътност и подобрени показатели за костен обмен при жени в постменопауза.

4. Подпомага здравословното храносмилане

Съдържанието на фибри в сините сливи може да е причината за техния слабителен ефект, но учените смятат, че комбинацията от фибри, фенолни съединения и сорбитол в сините сливи вероятно играе ключова роля.

Проучванията показват, че сините сливи могат значително да увеличат обема и честотата на „изхождане“, което ги прави отлична естествена алтернатива за насърчаване на здравословната функция на червата.

Проучванията показват, че сините сливи са толкова ефективни, колкото и продуктите без рецепта за облекчаване на запек.

5. Борба с възпалението

Тъй като сините сливи са богати на полифеноли, тези антиоксиданти могат да помогнат за намаляване на възпалението и защита срещу увреждане на ДНК.

В сравнение с пресните сливи, сините сливи, изсушени при 60 и 85°C, всъщност могат да имат по-висока антиоксидантна активност.

6. За подобряване на нивата на кръвната захар

Популярните сини сливи са богати на фибри и съдържат комбинация от неразтворими и разтворими фибри.

Сините сливи имат нисък гликемичен индекс, като заедно с разтворимите фибри, могат да забавят усвояването на захарта и да помогнат за подобряване на нивата на кръвната захар.

Освен това, сините сливи са естествено сладки без добавена захар, което ги прави по-здравословна алтернатива на подсладител в печива и много други ястия.

7. Усещане за ситост

Проучванията показват, че сините сливи могат да играят роля в подобряването на ситостта или чувството за пълнота.

Изследователите от университета в Ливърпул установиха, че групата, която консумира сини сливи като част от структурирана програма за контрол на теглото, изпитва по-високи нива на удовлетворение в сравнение с контролната група, която не консумира сини сливи.

Това може да се дължи на високото съдържание на фибри в сушените плодове, които са били използвани за изследването.

Колко сини сливи трябва да ядете на ден?

Количеството сини сливи, които трябва да консумирате на ден, зависи от големината на плодовете, но сегашните научни изследвания препоръчват приблизително 50 грама, което съответства на около 5 до 6 сливи.

Ако не сте свикнали да включвате сини сливи или други храни богати на фибри във вашата диета, започнете бавно с 1 до 2 сливи на ден и постепенно увеличавайте дозата.

За хора с нисък прием на фибри в диетата, обикновено се препоръчва постепенно въвеждане на сини сливи, избягване на консумацията им на празен стомах и разпределение на приема през целия ден.

Бъдете внимателни, тъй като сините сливи съдържат сорбитол, което може да увеличи нуждата от ходене до тоалетната.

При тези с възпалително заболяване на червата и други хронични чревни проблеми, консумацията на малко количество сини сливи не е проблем, но отново, важно е да сте внимателни.

Здравословен ли е сокът от сини сливи?

Сокът от сини сливи представлява източник на основни витамини и минерали. Включва значителни количества витамин C, витамин K, калий и желязо.

Освен това, съдържа магнезий, витамини от група B (витамин B-6, рибофлавин, ниацин, пантотенова киселина) и манган.

Сините сливи се отличават и с високо съдържание на захар, осигурявайки ценен източник на енергия.

Освен това, техният нисък гликемичен индекс осигурява постепенно повишаване на нивата на кръвната захар, като се избягват внезапни пикове.

Заключение

Сините сливи предлагат значително количество фибри и жизненоважни хранителни вещества, които поддържат здравето на храносмилането, здравината на костите, борят се с дефицита на минерали и се справят с различни здравословни проблеми.

Въпреки това, те могат да предизвикат газове и подуване на корема при определени индивиди.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЗДРАВЕ: