Сиртуин диета: Отслабване с червено вино и шоколад

сиртуин диета

Изглежда, че редовно се появяват модерни нови диети, а интересната сиртуин диета е една от най-новите.

Тя стана любима за известните личности в Европа и е известна с това, че позволява червено вино и шоколад.

Създателите и настояват, че това не е прищявка, а по-скоро твърдят, че „sirtfoods“ сиртуинова диета е тайната за отключване на загубата на мазнини и предотвратяване на болести.

реклама

Здравните експерти обаче предупреждават, че тази диета може да не отговаря напълно на твърденията и дори може да е лоша идея.

Тази статия предоставя информация, основана на факти, за сиртуин диета (sirtfoods diet) и нейните потенциални ползи за здравето.

Какво представлява сиртуин диета?

Новата сиртуинова диета е разработена от двама диетолози на знаменитости, работещи за частна фитнес зала във Великобритания.

Те рекламират диетата като революционен нов хранителен план, който работи, като задейства вашия „слаб ген“ и подобрява метаболизма.

Тази диета се основава на изследвания върху протеин сиртуини, група от седем протеина, открити в организма, за които е доказано, че регулират различни функции, включително метаболизма, възпалението и продължителността на живота. ( 1 )

Някои естествени растителни съединения може да са в състояние да повишат нивото на тези протеини в организма, а храните, съдържащи ги, са наречени „sirtfoods“ (храни съдържащи сиритуин).

Списъкът с топ 20 на сиртуин продукти, предоставен от новата сиритуин диета включва ( 2 ):

Интересната сиртуин диета съчетава храни съдържащи сиритуин и ограничаване на калориите, като и двете могат да задействат тялото да произвежда по-високи нива на сиртуини.

Основната книгата за диета сиритуин включва планове за хранене и рецепти, които да се следват, но има много други книги за рецепти за диета сиритуин.

Създателите на диетата твърдят, че спазването на диетата сиритуин ще доведе до бърза загуба на тегло, като същевременно ще поддържа мускулна маса и ще ви предпазва от хронични заболявания.

Диетата сиритуин се основава на изследвания върху сиртуини, група протеини, които регулират няколко функции в тялото. Някои храни, „наречени храни съдържащи сиритуин“, могат да накарат тялото да произвежда повече от тези протеини.

Отслабва ли се със сиртуин диета?

Създателите на сиртуинова диета правят смели твърдения, включително, че диетата може да стимулира загубата на тегло, да активира вашият „слаб ген“ и да предотврати заболявания.

Проблемът е, че няма много доказателства в подкрепа на тези твърдения.

Засега няма убедителни доказателства, че сиртуин диетата има по-благоприятен ефект върху загубата на тегло от която и да е друга диета с ограничени калории.

И въпреки че много от тези храни имат здравословни свойства, не е имало дългосрочни проучвания върху хора, които да установят дали спазването на сиртуин диета, има някакви осезаеми ползи за здравето.

Независимо от това, книгата „Sirtfood Diet“ отчита резултатите от пилотно проучване, проведено от авторите и включващо 39 участници от техния фитнес център.

Резултатите от това проучване обаче изглежда не са публикувани никъде другаде.

В продължение на 1 седмица участниците спазваха диетата и тренираха ежедневно. В края на седмицата участниците загубиха средно 3,2 кг и поддържаха или дори качиха мускулна маса.

Независимо от това, този вид бърза загуба на тегло не е нито реална, нито дълготрайна и това проучване не проследява участниците след първата седмица, за да види дали те са върнали обратно теглото си, което обикновено е така.

Когато тялото ви е лишено от енергия, то използва своите спешни енергийни запаси или гликоген, в допълнение към изгарянето на мазнини и мускули.

Всяка молекула гликоген изисква 3-4 молекули вода, които да се съхраняват. Когато тялото ви използва гликоген, то се отървава и от тази вода.

През първата седмица на екстремно ограничаване на калориите само около една трета от загубата на тегло идва от мазнини, докато останалите две трети идват от вода, мускули и гликоген. ( 2 ) ( 3 )

Вероятно тази диета може да ви помогне да свалите няколко килограма в началото, но най-вероятно ще се върнат когато я спрете.

Как се спазва сиртуин диета?

Новата сиртуинова диета има две фази, които продължават общо 3 седмици. След това можете да продължите да „укрепвате“ диетата си, като включите възможно най-много храни съдържащи сиритуин.

Конкретните рецепти за тези две фази се намират в книгата „Сиртуин диетата“, която създателите на диетата са написали. Ще трябва да го закупите, за да спазвате диетата.

Ястията са пълни със сиртуин, но включват и други съставки.

Повечето съставки и храни съдържащи сиритуин са лесни за намиране.

Сиртфуд диета примерно меню:

Голяма част от диетата се състои в прясно изцедения сок, който ще трябва да си правите между един и три пъти дневно.

Зелен сок „Сиртуин диетата“

 • 75 грама къдраво зеле
 • 30 грама рукола
 • 5 грама магданоз
 • 2 пръчки целина
 • 1 см джинджифил
 • половин зелена ябълка
 • половин лимон
 • половин чаена лъжичка зелен чай

Първа фаза

Първата фаза продължава 7 дни и включва ограничаване на калориите и много зелен сок. Той е предназначен да ускори загубата на тегло и се твърди, че ви помага да загубите 3,2 кг за 7 дни.

През първите 3 дни от първа фаза приемът на калории е ограничен до 1000 калории. Пиете три зелени сока на ден плюс едно нормално хранене. Всеки ден можете да избирате от рецептите в книгата, които включват основните ястия като основна част от ястието.

Примерите за хранене включват тофу, омлет с млечни продукти или запържени скариди с юфка от елда.

На 4-7 дни от първа фаза приемът на калории се увеличава до 1500. Това включва два зелени сока на ден и още две ястия, богати на сиритуин, които можете да изберете от книгата.

Фаза втора

Фаза втора продължава 2 седмици. По време на тази фаза „поддръжка“ трябва да продължите да отслабвате постоянно.

Виж Още: 26 Съвета за отслабване, основани на доказателства

Няма конкретно ограничение на калориите за тази фаза. Вместо това ядете три пъти, само храни съдържащи сиритуин и един зелен сок на ден. Отново ястията се избират от рецепти, предоставени в книгата.

Примерно меню за сиртуин диета

Примерен дневен план за хранене за фаза 1 (дни 4 до 7) от диетата sirtfood е както следва:

 • Закуска: Започнете деня с порция зелен сок Sirtfood.
 • Обяд: Насладете се на питателна храна от табуле от елда с ягоди.
 • Междинно хапване: Вземете още една порция зелен сок Sirtfood.
 • Вечеря: Насладете се на маринована печена риба, придружена от пържени зеленчуци и сусам.

Моля, имайте предвид, че това е само пример и диетата sirtfood обикновено включва разнообразни ястия и закуски през цялата седмица.

Здравословна ли е сиртуинова диета?

Храни съдържащи сиритуин са почти всички здравословни храни. Те дават някои ползи за здравето поради техните антиоксидантни или противовъзпалителни свойства.

Виж Още: Здравословно хранене като начин на живот

И все пак, яденето на шепа здравословни храни не може да отговори на всички хранителни нужди на тялото ви.

Освен това обикновено не се препоръчва да се яде само 1000 калории без надзора на лекар. Дори яденето на 1500 калории на ден е прекалено ограничаващо за много хора.

Диетата също така изисква пиене до три зелени сока на ден. Въпреки че соковете могат да бъдат добър източник на витамини и минерали, те също са източник на захар и не съдържат почти нищо от здравословните фибри. ( 4 )

Нещо повече, пиенето на сок през целия ден е лоша идея както за кръвната захар, така и за зъбите. ( 5 )

Да не говорим че, диетата е толкова ограничена в калории и избор на храни, че повече от вероятно е да има недостиг на протеини, витамини и минерали, особено през първата фаза.

Безопасност и странични ефекти

Въпреки че първата фаза на сиртуин диета е много нискокалорична и хранително непълна, няма реални опасения за безопасността на средностатистическия здрав възрастен, като се има предвид кратката продължителност на диетата.

И все пак за някой с диабет, ограничаването на калориите и пиенето предимно на сок през първите няколко дни от диетата може да причини опасни промени в нивата на кръвната захар. ( 6 )

Независимо от това, дори здравият човек може да изпита някои странични ефекти – като глад.

Яденето само на 1000-1 500 калории на ден ще остави почти всеки, който се чувства гладен, особено ако голяма част от това, което консумирате, е сок, който е с ниско съдържание на фибри, хранително вещество, което помага да се чувствате сити. ( 7 )

По време на първа фаза може да получите други странични ефекти като умора, замаяност и раздразнителност поради ограничението на калориите.

За иначе здравия възрастен сериозни последици за здравето са малко вероятни, ако диетата се спазва само 3 седмици.

Заключение

Сиртуин диетата включва питателни храни, но й липсват здравословни хранителни навици.

Освен това принципите и здравни твърдения се основават на обширни предположения, извлечени от първоначалните научни открития.

Включването на определени хранителни продукти във вашата диета може да бъде полезно, но цялостната диета изглежда е още една преходна тенденция.

Вместо да инвестирате в такива подходи, по-препоръчително е да се съсредоточите върху извършването на устойчиви и здравословни диетични модификации за дългосрочни ползи за здравето.

Прочети Още:

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: