Слънцезащитни спрейове – Защитават ли кожата ни от слънцето?

Слънцезащитни спрейове - Защитават ли кожата ни от слънцето

Тъй като летният сезон е в разгара си, защитата на кожата ни от вредното въздействие на слънцето е от решаващо значение. Слънцезащитните продукти се предлагат в различни форми, включително лосиони, кремове и слънцезащитни спрейове.

Слънцезащитните спрейове придобиха популярност поради удобството и лекотата на нанасяне. Някои хора обаче поставят под съмнение тяхната ефективност в сравнение с традиционните слънцезащитни лосиони.

В тази статия ще проучим дали спрей слънцезащитните продукти действително работят и ще предоставим представа за техните плюсове и минуси.

реклама

Слънцезащитни спрейове

Слънцезащитните спрейове, известни също като аерозолни слънцезащитни продукти, набират популярност като удобен инструмент за слънцезащита без лепкавата караница на слънцезащитните кремове и лосиони. Някои компании дори рекламират слънцезащитни спрейове за лице с допълнителни предимства, като матово покритие или хидратиращ блясък.

Но някои слънцезащитни спрейове бяха изтеглени, защото съдържат съставки, причиняващи рак, и може да не са толкова ефективни, колкото обикновените формули за лосиони.

Ето ръководство за това как да изберете правилния слънцезащитен спрей и да го използвате правилно, според дерматолозите.

Как действат слънцезащитните спрейове

Слънцезащитните спрейове обикновено съдържат същите активни съставки като техните лосиони, като титанов диоксид, цинков оксид или химически UV филтри като авобензон или октиноксат. Разликата е в начина им на приложение. Слънцезащитните спрейове са предназначени да се пръскат директно върху кожата, създавайки тънък, равномерен защитен слой.

Трябва ли да разтривате спрейовете след нанасяне?

Трябва да втриете слънцезащитния спрей, след като го напръскате върху кожата си и няма такова нещо като формула.

Трябва да напръскате равномерен слой, преди да втриете, за да избегнете неравномерно покритие и изгаряния. Ако навън е ветровито, напръскайте слънцезащитния крем върху ръцете си и го втрийте върху кожата си. Дори и да е спрей за лице, избягвайте да го пръскате директно върху лицето си и вместо това използвайте ръцете си, за да нанесете слънцезащитния крем.

Родителите също трябва да са наясно с посоката, в която духа вятърът, когато нанасят слънцезащитен спрей върху деца.

Слънцезащитният спрей безопасен и ефективен ли е?

Слънцезащитните спрейове действат също толкова добре, колкото кремовете или лосионите, стига да ги използвате правилно. Но опитайте да потърсите спрей, който е направен без аерозолно гориво, което може да разреди слънцезащитния продукт и да навреди на околната среда.

Пропелентът е отговорен за бензен, химикал, причиняващ рак, открит в някои изтеглени спрейове слънцезащитни продукти. Въпреки че бензолът не е добавена съставка в тези слънцезащитни продукти, той може да е страничен продукт или замърсяване от пропеланта. 1

Най-големият недостатък на използването на слънцезащитен спрей е, че сте склонни да нанасяте продукта неравномерно и неправилно.

Трудно е да се разбере дали сте използвали достатъчно слънцезащитен крем, за да покриете всички изложени на слънце участъци от тялото и може да загубите повече продукт, ако трябва да използвате няколко слоя.

Съществува и риск от вдишване на спрея. Докато слънцезащитните спрейове са безопасни за нашата кожа и тела, те не трябва да се консумират или вдишват. Уверите, че никога не пръскате директно към главата или лицето си, особено когато е ветровито.

Трябва също да избягвате използването на слънцезащитни спрейове в близост до открит пламък, тъй като съдържанието на алкохол в продукта е запалимо.

Кога трябва да използвате слънцезащитен спрей върху лосион или крем?

Слънцезащитните спрейове наистина имат някои предимства пред традиционните слънцезащитни кремове или лосиони.

Слънцезащитните спрейове са добри за тези, които бързат, защото изсъхват бързо. Те могат също така да покрият определени части на тялото, които са по-трудни за достигане с ръце.

реклама

Предимствата на слънцезащитните спрейове

Лесно нанасяне: Слънцезащитните спрейове предлагат бързо и удобно нанасяне, особено в труднодостъпни места или при нанасяне на слънцезащитен крем върху деца. Фината мъгла позволява равномерно покритие и може лесно да се нанесе отново, ако е необходимо.

Лек и немазен: Много слънцезащитни спрейове имат лека формула, която попива бързо, оставяйки кожата да се чувства немазна. Това свойство ги прави предпочитани за хора с мазна или склонна към акне кожа.

Дишаща: Подобното на мъгла нанасяне на слънцезащитни спрейове позволява по-добра дишаемост в сравнение с по-тежките лосиони. Това може да бъде от полза при горещ и влажен климат, като намалява риска от запушени пори и кожни проблеми, свързани с топлината.

Недостатъците на слънцезащитните спрейове

Недостатъчно покритие: Едно от основните притеснения при слънцезащитните спрейове е осигуряването на достатъчно покритие. Важно е да нанесете достатъчно количество и да го втриете след пръскане, за да осигурите равномерно разпределение. Неспазването на това може да доведе до неравномерна защита и пропуснати зони.

Риск при вдишване: Пръскането на слънцезащитен крем директно върху лицето може да доведе до вдишване на частиците, което може да бъде вредно, ако продуктът съдържа химикали или наночастици. Препоръчително е да напръскате слънцезащитен крем върху ръцете и след това да го нанесете върху лицето, за да избегнете вдишване.

Вятър и прекомерно пръскане: Когато нанасяте слънцезащитен спрей на открито, вятърът може да накара продукта да се разпръсне извън предвидената зона, което води до неадекватно покритие. Прекомерното пръскане също може да доведе до загуба на продукт и потенциални опасения за околната среда, ако не се използва отговорно.

Запалимост: Някои слънцезащитни спрейове съдържат алкохол като разтворител, което ги прави лесно запалими. Трябва да се вземат предпазни мерки за избягване на открит пламък или искри по време на прилагане или съхранение.

Съвети за ефективна употреба

За да увеличите максимално ефективността на слънцезащитните спрейове, вземете под внимание следните съвети:

Нанесете на закрито: За да избегнете влиянието на вятъра и прекомерното пръскане, препоръчително е да нанесете спрей слънцезащитен крем на закрито или в защитена зона.
Дръжте близо до кожата: Дръжте бутилката със спрей близо до кожата, на около 10-15 см, за по-добър контрол и покритие.

Втрийте: След като напръскате слънцезащитния крем, втрийте го, за да осигурите равномерно разпределение и адекватна защита.

Нанесете отново според указанията: Точно както при всеки слънцезащитен крем, следвайте инструкциите за повторно нанасяне, обикновено на всеки два часа или след плуване или изпотяване.

Слънцезащитните продукти с минерален спрей по-добри ли са от химическите?

Минералните слънцезащитни кремове, включително спрейове, стават популярни, защото работят добре за чувствителна кожа. С цинков оксид или титанов диоксид като активна съставка, минералните слънцезащитни продукти е по-малко вероятно да причинят дразнене и обриви.

Този тип слънцезащитен крем е по-безопасен, тъй като съставките се използват и в крема за обрив от пелени за бебета.

Минералните слънцезащитни кремове също са по-безопасни за околната среда, особено ако се гмуркате или плувате.

Независимо дали сте решили да използвате слънцезащитен спрей това лято или не, най-добрият продукт е този, който харесвате и искате да използвате. За всеки слънцезащитен крем всичко е свързано с намирането на нещо, което харесвате, така че да го използвате редовно.

Слънцезащитни спрейове – Обобщение

Слънцезащитните спрейове са също толкова ефективни, колкото слънцезащитните лосиони срещу ултравиолетовите лъчи, стига да се използват правилно.

Експертите казват, че все пак трябва да втриете слънцезащитния крем в кожата си, дори ако продуктът е етикетиран, че има формула „без триене“.

Въпреки това, правилното нанасяне и вниманието към покритието са ключови за осигуряване на тяхната ефективност. Важно е да следвате инструкциите, предоставени от производителя, и да вземете предпазни мерки, за да избегнете вдишване или прекомерно пръскане. Опитайте се да търсите слънцезащитни спрейове, които са направени без аерозолно гориво.

В крайна сметка изборът между спрей и слънцезащитен лосион се свежда до личните предпочитания и специфичните нужди на индивида. Независимо от избраната форма, редовното и адекватно нанасяне на слънцезащитен крем остава от съществено значение за предпазване на кожата от вредното въздействие на слънчевите лъчи.

реклама