Слънцето: ползи, вреди, стареене и защита на кожата

Слънцето ползи, вреди, стареене и защита на кожата

Цветът на кожата влияе върху нашата чувствителност към слънчева светлина. Някой се нуждае от десет минути на слънце, за да изгори. Някой може да прекара няколко часа на слънце и нищо да му няма. Всичко е свързано с меланина, пигмента, който придава цвят на кожата и косата.

Меланинът се произвежда от специални кожни клетки, наречени меланоцити. Това е естествен слънцезащитен крем, който предотвратява проникването на слънчевата ултравиолетова радиация в кожата ( 1 ). Колкото повече меланин има в кожата ви, тоест, колкото по-тъмна е кожата ви по природа, толкова по-добре сте защитени от слънцето.

В хода на еволюцията под въздействието на Слънцето се формират различни тонове на кожата. Хората, които са живели близо до екватора, са придобили тъмна кожа, която е богата на меланин. Тъмната им кожа ги предпазва от рак на кожата, изгаряния и други неприятни последици от излагането на слънце. Това им позволи да се адаптират по-добре към слънцето, което грее целогодишно.

реклама

Хората от северните райони на Земята, в които има малко слънце, имат светла кожа – в нея има малко меланин. Такива хора са слабо защитени от слънцето и са силно чувствителни към неговото лъчение, голяма част тях страдат от слънчева алергия.

Какво е слънчев тен?

Когато ултравиолетовото лъчение удря кожата, тя се старае да създаде ефективна бариера и започва да произвежда меланин. Придобиването на така мечтания перфектен тен е адаптация на кожата към вредното въздействие на ултравиолетовите лъчи.

Как работят различните видове слънчева радиация:

Има 2 вида ултравиолетови лъчи, които проникват в кожата – UVA и UVB лъчи.
1. UVB лъчите проникват в горния слой на кожата, причинявайки слънчево изгаряне, стареене на кожата, рак на кожата и увреждане на очите. Опасен през пролетно-есенния период.

2. UVA лъчите съставляват почти 95% от всички UV лъчи, които достигат земната повърхност ( 2 ). За разлика от UVB лъчите, те проникват в дълбокия слой на кожата. Причинява дори повече стареене на кожата от UVB, алергични реакции, увреждане на очите, потискане на имунната система, рак на кожата. Те проникват през стъклото и са опасни през цялата година UVA лъчите причиняват предимно стареене на кожата. UVB – изгаряния. И двата вида лъчи причиняват рак на кожата.

Продължителното излагане на слънце е опасно

Слънчевите изгаряния значително увеличават риска от рак на кожата, включително меланом. Меланомът е един от най-опасните човешки злокачествени тумори, тъй като се разпространява бързо и се лекува трудно в последните етапи.

Слънчевите изгаряния са основен рисков фактор за развитие на меланом. Рискът от развитие на меланом се увеличава с 50%, ако човек е имал повече от 5 тежки слънчеви изгаряния през живота си. Между другото, изгарянето не винаги е придружено от олющена кожа и мехури. Зачервяването на кожата вече показва, че това е изгаряне.

Как слънчевите изгаряния водят до рак на кожата

Прекомерното UV лъчение уврежда ДНК на кожните клетки. Казано съвсем просто, UV „залепва“ някои съседни нуклеотиди в ДНК, нарушавайки нормалната структура на ДНК. Подобни разбивки са истински мутации в ДНК. Обикновено такива повреди се отстраняват от специални ензими. След това грешното парче ДНК се заменя с оригиналното. Ако увреждането е твърде сериозно, клетката може да започне процес на самоубийство, така че мутациите в ДНК да не се предават на нейното потомство.

Понякога и двете системи се провалят. В този случай се натрупват мутации и клетката може да се трансформира в ракова, да започне да се дели и да расте неконтролируемо.

Води ли до стареене на кожата слънчевия загар

Слънчевата радиация води до преждевременно стареене на кожата и поява на бръчки.

Случва се така:
Слънчевата светлина унищожава колагеновите и еластиновите влакна в кожата, което я прави стегната и гладка → увредената кожа губи способността си да се регенерира → преждевременно стареене.
Слънчевото изгаряне е най-добрият начин да имате отпусната и набръчкана кожа до 40-годишна възраст. Особено ако сте собственик на светла кожа. Ако използвате слънцезащитни продукти ежедневно, кожата ви ще се състари по-бавно.

Хора, които трябва да полагат специални грижи за защита на кожата си ( 3 ):

– хора със светла кожа, червена или руса коса, сини или зелени очи

– хора с много бенки или лунички

– хора с фамилна анамнеза за рак на кожата

Как да се предпазите от слънцето?

1. През пролетно-есенния период се пазете от слънцето от 12 до 16 часа.

2. Използвайте слънцезащитен крем с SPF най-малко 15.

3. Носете широкополи шапки, дълги ръкави, дълги поли. Защитете очите си със слънчеви очила с нормален UV филтър.

4. Не ходете на солариум.

8 от 10 случая на меланом биха могли да бъдат предотвратени, ако пациентите контролират излагането си на слънце, избягват слънчеви изгаряния и не злоупотребяват със солариуми.

Има ли полза от UV лъчението?

UV лъчението (тип UVB) стимулира производството на витамин Д в кожата.

За да поддържате нивото му, трябва да прекарате 10-15 минути на слънце при топло време. Ако имате тъмна кожа, имате нужда от 3 до 10 пъти по-дълго излагане на слънце. Това може да е проблем, тъй като потенциалните рискове от слънчевата светлина тогава значително надвишават ползите от синтезирането на витамин Д. Следователно за хората с тъмна кожа най-предпочитаният вариант е да си набавят витамин Д от храна или добавки.

Какво трябва да ядете, за да получите витамин Д

Най-добрият вариант да си набавите витамин Д е, чрез храни богати на Витамин Д, той се съдържа в мазна риба, черен дроб и яйчни жълтъци. В днешно време зърнените храни, сокове, мляко и хляб често са обогатени с витамин D.

Възраст Мъже Жени
0-12м.* 400 IU (10 μg) 400 IU (10 μg)
1-13г. 600 IU (15 μg) 600 IU (15 μg)
14-18г. 600 IU (15 μg) 600 IU (15 μg)
19-50г. 600 IU (15 μg) 600 IU (15 μg)
>70г. 800 IU (20 μg) 800 IU (20 μg)

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЗДРАВЕ: