Слънчева алергия – видове, причини и лечение

Слънчева алергия - видове, причини и лечение

Въпреки съществуването на термина „слънчева алергия“, слънчевите лъчи сами по себе си не са алергенни. Напротив, слънчевата светлина в безопасни количества има благоприятен ефект върху човешкото тяло – подобрява настроението, насърчава усвояването на витамин D и стимулира имунитета. Причината за появата на болестта е чувствителност на организма към действието на ултравиолетовите лъчи. Именно тази чувствителност, а не слънчевите лъчи, причиняват симптоми на слънчева алергия. Лекарите наричат ​​това заболяване „фотодерматит“. Най-често слънчевите алергии се появяват при деца или при бременни жени.

Вижте още: 26 храни богати на витамин Д

Като правило фотодерматитът може да се появи през период, когато човек е изложен на значително излагане на слънце, прекарвайки много време на открито, тоест през пролетта и лятото. Но можете да провокирате тази болест през зимата: в края на краищата някои започват предварително да се подготвят за плажния сезон, посещават солариум, а някой през студения сезон отива на юг или в тропическите страни за допълнително слънце. Затова слънчевата алергия се превърна в целогодишно заболяване за мнозина.

реклама

Защо се появяват симптоми на слънчева алергия

Вътрешните и външните причини допринасят за появата на фотодерматит.

Вътрешните причини включват:

 • хронични заболявания на черния дроб и надбъбречните жлези;
 • някои метаболитни заболявания;
 • слаба имунната система;
 • ограничено количество меланин в кръвта;
 • нарушена функция на щитовидната жлеза;
 • възрастни и деца със светла кожа.

Външни причини са въздействието на веществата върху тялото, които могат да бъдат разделени на три големи групи:

 • Фурокумарините са специални вещества, отделяни от растения като, пащърнак, пепел, магданоз, копър, жълт кантарион и могат да причинят алергии;
 • Маслото от бергамот, лавандула, мускус, сандалово дърво също има алергичен ефект;
 • Компоненти на козметиката – еозин, парааминобензоена киселина, ретиноиди, борна и салицилова киселини, фенол, живачни съединения;
 • Лекарства – сулфонамиди, барбитурати, хлорпромазин, някои антибиотици (доксициклин, тетрациклин), някои сърдечно-съдови лекарства (амиодарон, тразикор), цитостатици, орални контрацептиви, някои нестероидни противовъзпалителни лекарства (индометацин, кетопрофен, напамроксен), и двете под формата на таблетки и под формата на мехлеми, кремове и гелове;
 • Козметичният пилинг, татуировки, дори временни, също могат да провокират фотодерматит.

Симптоми на слънчева алергия

Алергията към слънцето най-често се проявява чрез фотодерматоза, тоест дермални симптоми. Фотодерматозата може да изглежда като добре познатото слънчево изгаряне, фотофитодерматит, фототоксична реакция, лека екзема, сърбеж, слънчева уртикария.

 • Слънчево изгаряне в комбинация с алергични прояви. Това е остра фототравматична реакция, която се проявява чрез възпаление на кожата и през последните 20 години все по-често провокира меланома (рак на кожата).
 • Хроничното ултравиолетово облъчване, което не прилича на класическа алергия, но процесите, протичащи вътре в тялото, са много подобни на типичния имунен отговор на алергенна инвазия. Фотостареенето може да доведе до хиперпигментация, намален тургор на кожата, повишена чувствителност и леки вътрешни кръвоизливи.
 • Контактът с растения, които са фототоксични, също може да провокира фотодерматоза. Такива растителни сенсибилизатори включват всички растения, съдържащи салицилати и кумарини.
 • Слънчевата екзема и слънчевият сърбеж са типични прояви, за слънчева алергия.
 • Алергията може да се прояви като полиморфна дерматоза, т.е.зависим от светлина обрив.

Необходимо е да се прави разлика между фотодерматит и фотодерматоза. Това е доста лесно.

Фотодерматитът, който се счита за токсичен, се характеризира с обриви по участъци от тялото, изложени на слънчевите лъчи: там се появяват мехури, които след това се пукат и кожата на тези места става пигментирана.

Фитофотодерматитът е значително зачервяване на кожата , поява на неправилни мехури и сърбеж. Хиперпигментацията не е локализирана.

Типичният фотоалергичен дерматит прилича на обрив, понякога като разпръскване на малки мехури съпроводени от сърбеж. Също така, алергията към слънцето може да се прояви като сливащи се мехури, локализирани на лицето. След това обривът постепенно се разпространява по шията и надолу по цялото тяло.

Фотодерматозата се характеризира с възникване на хиперпигментация и еритема, а в по-тежките случаи се образуват мехури. Наблюдава се ясно очертана граница между засегнатите участъци и здравата кожа; появява се чувство на парене и силен сърбеж.

Препоръки и лечение

При първите симптоми на слънчева алергия трябва да се консултирате с лекар и да следвате стриктно инструкциите му.

Първата препоръка на лекар за всяка алергия е да се изключи или намали контактът с алергена.

 • Избягвайте пряката слънчева светлина, стойте на сянка;
 • Откажете се от солариума;
 • Използвайте слънцезащитен крем с минимум 30 SPF, нанесете го върху тялото си 20 минути преди да излезете навън;
 • Не забравяйте да носите шапка;
 • Намалете до минимум използването на грим, кремове, парфюми и др;
 • Ако приемате лекарства внимателно прочетете инструкциите – лекарствата не трябва да съдържат вещества, които могат да провокират фотодерматит;
 • Избягвайте контакт с растения, съдържащи фурокумарини.
 • Увеличете приема на храни богати на антиоксиданти и витамини от групата В, като пресни зеленчуци и плодове, те помагат за възстановяване на увредената кожа.

Вижте още: 13 основни витамина, от които тялото ви се нуждае, за да бъде здраво

Как да се справим със слънчева алергия

Преди да започнете лечението, е необходимо да се отървете от причинителя на алергията – да ограничите контакта с фотосенсибилизиращо вещество, да се предпазите от ултравиолетово лъчение, а също така да разграничите патологията от други дерматологични заболявания с идентични симптоми.

За да се справите с болестта без негативни последици, е важно да се консултирате с лекар своевременно.

Терапевтичният комплекс включва:

 • глюкокортикостероиди – мехлем, крем, емулсия;
 • орални таблетки;
 • при силна алергична реакция – кръвопречистващи инжекции.

Лечението за възрастни и деца е различно и терапията зависи от местоположението на алергията, тъй като изгарянията на кожата – ръцете, краката, гърба, деколтето се лекуват с някои лекарства, а на лигавиците (очите) – с други.

Хормонални кремове и мехлеми

Най-ефективните лекарства за кожни алергии са глюкокортикоидите. Глюкокортикостероидите са мощни лекарства, използвани само при тежка форма на имунен отговор, предписват се изключително от специалист след внимателна диагностика и диференциация на алергиите от други подобни патологии. Дългосрочната употреба на хормонални лекарства води до нежелани реакции.

Глюкокортикостероидите се отличават по степента на активност. Колкото по-силно е лекарството, толкова по-чести са страничните ефекти.

Всяко глюкокортикостероидно средство не се предписва с цел превенция и се предписва само от лекуващия лекар, като се вземат предвид симптомите. Нежелателно е да се използват хормонални лекарства върху лицето поради риск от развитие на депигментация. Продължителността на лечението не трябва да надвишава 14 дни. Само 20% от повърхността на човешкото тяло се третира с външни глюкокортикостероиди.

Нехормонални кремове и мехлеми

При леко поражение на кожата е по-добре да използвате нехормонални лекарства – кремове и мехлеми. Лекарствата могат да се използват дълго време, без да навредят на здравето, тъй като такива лекарства не проникват в кръвта, а имат само локален ефект, не оказват влияние върху хормоналния баланс.

Нехормоналните лекарства са разделени на няколко категории, в зависимост от техните свойства:

 • антисептици
 • противовъзпалителни
 • възстановителени
 • овлажнители

Нехормонални мехлеми се използват за всички хора, независимо от възрастта.

Методи за лечение на деца

Как да помогнем, как да подобрим състоянието и как да предотвратим усложненията на слънчевата алергия при дете.

В случай на тежка алергия (обикновено се получава в морето), лекарите обикновено предписват глюкокортикостероидни лекарства. Въпреки това, когато се появи алергична реакция при бебе, важно е да запомните, че глюкокортикостероидите помагат бързо, почти моментално спират болезнените процеси, но се предписват при изключително тежки състояния.

В допълнение към хормоналната, има нехормонална защита под формата на кремове, мехлеми, емулсии, които са разрешени от раждането на детето. Необходимо е да намажете увредената кожа внимателно, с тънък слой, за предпочитане 2-3 пъти на ден.

Под въздействието на слънцето естествено се произвежда витамин D, който благоприятства укрепването на имунната система, поради което слънчевите процедури са необходими за всички, и особено за децата.

Трябва обаче да се помни, че продължителното излагане на ултравиолетови лъчи е вредно, тъй като съществува риск от развитие не само на фотодерматоза, но и на рак на кожата.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Виж още: