Сода бикарбонат за коса: Тайната на красивата коса

Сода-бикарбонат-за-коса-Тайната-на-красивата-коса

Сред множеството налични продукти за грижа за косата е лесно да забравите за естествените методи. Все още обаче има много домашни трикове, които могат да ви помогнат да постигнете същите резултати. Един от тях е използването на сода бикарбонат за вашата коса.

Тази основна хранителна съставка може да е най-известна с приготвянето на палачинки в неделя сутрин, но напоследък набира популярност като естествена алтернатива на шампоана.

Защо сода бикарбонат?

Може би се чудите защо да използвате сода за хляб за коса? Е, този скромен кухненски продукт е известен със своята гъвкавост. От почистване на дома ви до печене на вкусни лакомства, содата за хляб изглежда прави всичко. Но знаете ли, че може също да съживи косата ви?

реклама

Как действа содата за хляб на косата

Содата за хляб или натриевият бикарбонат е леко абразивна и може да помогне за премахване на натрупванията от вашите продукти за коса и естествени масла. Това означава, че може да почисти скалпа и косата ви по-ефективно от някои традиционни шампоани, оставяйки ви с онова скърцащо чисто усещане без силните химикали.

Ползи от содата за хляб за косата

Използването на сода за хляб за коса има няколко предимства:

Избистря косата: Ефективно премахва натрупването на продукта и излишното омазняване, оставяйки косата ви чиста и свежа.
Балансира pH на скалпа: Когато е последван от изплакване с ябълков оцет, помага за поддържане на здравословно pH на скалпа.
Добавя обем: тъй като премахва натрупването, косата ви може да изглежда по-пълна и по-обемна.
Рентабилен: Това е достъпна алтернатива на скъпите избистрящи шампоани.

Неща, които трябва да имате предвид

Въпреки че содата бикарбонат за коса има много предимства, важно е да я използвате правилно, за да избегнете потенциални недостатъци.

Ето няколко съвета:

Не прекалявайте: Содата за хляб е силно почистващо средство, така че използването й твърде често може да изсуши косата и скалпа ви. Открих, че използването й веднъж седмично или веднъж на две седмици е идеално за моя тип коса.
Използвайте с балсам: Винаги слагайте добър балсам или изплакване с ябълков оцет, за да поддържате косата си хидратирана.
Тест за алергия: Ако имате чувствителна кожа, добра идея е първо да направите тест за алергия, за да сте сигурни, че нямате нежелана реакция.

Съображения за типа коса

Содата за хляб може да се използва за повечето типове коса. Въпреки това, трябва да се внимава, защото честата употреба на тази съставка може да предизвика увреждания.

Когато използвате сода за хляб върху косата, няма конкретен тип коса, който да е показан или противопоказан. Единственото нещо, което трябва да имате предвид, е че последователната и честа употреба може да направи косата крехка

Това може да доведе до повече сухота и накъсване, тъй като отнема естествените масла от косата. Умерената употреба на сода за хляб може да почисти скалпа и косата, да ексфолира скалпа.

Сода бикарбонат може да намали трайността на полутрайната боя за коса, но няма да повлияе на скоростта на растеж на косата, което е важно да се отбележи, тъй като има дезинформация относно ползите от содата за хляб върху косата.

Ако косата ви вече е суха, трябва да избягвате содата за хляб изцяло. Сухата, повредена и боядисана коса трябва да избягва содата за хляб, тъй като тя ще влоши сухотата и уврежданията, както и ще избледнее цвета ви.

Как да използвате сода за хляб за коса

Можете да включите сода за хляб в рутинната си грижа за косата от време на време, за да почистите и ексфолирате косата и скалпа, особено ако имате мазен скалп. Важно е обаче да не я използвате ежедневно.

Сода за хляб и вода: Най-лесният начин да използвате сода за хляб върху косата си е като я смесите с вода, докато получите паста.

Нанесете пастата върху скалпа и по дължината на мократа коса. Оставете я да подейства от една до три минути, след което изплакнете добре.

Сода бикарбонат за коса – Обобщение

Включването на сода за хляб в моята рутинна грижа за косата беше прекрасно изживяване. Това е естествено, ефективно и бюджетно.

Ако искате да дадете на косата си ново начало и да добавите малко естествен блясък и обем, горещо препоръчвам да опитате сода за хляб.

Само не забравяйте да го използвате пестеливо и да продължите с добър балсам, за да поддържате косата си здрава и красива.

Така че, ако сте готови да промените рутинната си грижа за косата, вземете малко сода за хляб и вижте магията сами. Може просто да откриете тайната на красивата коса в кухненския ви шкаф!

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от КРАСОТА: