15 ползи за здравето от сок от нар, противопоказания

сок от нар

Нарът е плод (Punica granatum), който съдържа антиоксиданти и противовъзпалителни вещества. Ето защо консумацията на сок от нар може да има редица ползи за здравето.

Може да помогне за предотвратяване на рак, подобряване на здравето на храносмилането, намаляване на инсулиновата резистентност и осигурява добри количества витамин С.

Нарът също така е проучван за ефектите му при намаляване на възпалението, подобряване на здравето на сърцето и др.

реклама

В тази статия описваме различни ползи от консумацията на сок от нар, някои странични ефекти и отговаряме на някои често задавани въпроси.

Какви са ползите за здравето от пиенето на сок от нар?

Ето някои от потенциалните ползи от нара:

1. Антиоксидантни ефекти

Нарът е богат на полифеноли, които са мощни антиоксиданти.

Антиоксидантите в плодовете могат да помогнат за намаляване на нивата на реактивни кислородни форми (ROS), вид свободен радикал, в тялото.

Тялото произвежда ROS по време на метаболизма и други процеси. Излагането на токсини, като тютюнев дим, също може да повиши нивата на ROS.

Високите нива на ROS могат да доведат до оксидативен стрес, водещ до увреждане на клетките и възпаление. Оксидативният стрес може да допринесе за метаболитни заболявания, рак и други здравословни проблеми. Антиоксидантите помагат за отстраняването на ROS от тялото.

Антиоксидантите в сока от нар могат да помогнат за премахването на ROS и да предпазят тялото от увреждане.

2. Добър източник на хранителни вещества

Нарът съдържа много хранителни вещества и е добър източник на:

 • витамин Е, който е антиоксидант
 • витамин К, който е от съществено значение за съсирването на кръвта
 • магнезий, който помага за контролиране на кръвното налягане и нивата на глюкозата

3. Предотвратяване на рака

NIH посочва нара като едно от естествените лекарства, които могат да помогнат за лечение или предотвратяване на рак на простатата.

По-стара научна статия от 2014 година  отбелязва, че полифенолите в нара могат да помогнат за предотвратяване на растежа на ракови клетки, свързани с рака на простатата.

При проучвания върху мишки учените свързват екстракта от плодове от нар с намаляването на нивата на простатно-специфичния антиген и инхибирането на туморния растеж.

Съставките в нара също могат да помогнат за предотвратяване на рак на гърдата, белия дроб и кожата.

В момента се провеждат допълнителни проучвания.

4. Болест на Алцхаймер

Съставките в сока от нар могат да помогнат за предотвратяване на образуването на амилоидни плаки в хипокампуса (Амонов рог), предполагат някои проучвания върху животни.

В едно по-старо проучване, сравняват мишки, които са били на диета с 4% нар и друга група без нар. Авторите са открили доказателства, че съставките в нара са помогнали за възстановяване на активността на определени ензими. След което учените предполагат, че нарът може да има роля при лечението на болестта на Алцхаймер.

Проучване от 2020 година при гризачи установи, че екстрактът от нар е ефективен за намаляване на маркерите на болестта на Алцхаймер в мозъка.

5. Храносмилане

Някои доказателства сочат, че пиенето на сок от нар може да е от полза за хора с възпалително заболяване на червата (IBD) и други заболявания на червата поради съдържанието на полифеноли.

Провеждат се допълнителни проучвания, за да се разбере дали сока от нар може да подобри маркерите за възпаление при хора с IBD.

Заслужава обаче да се отбележи, че някои хора са имали диария, след консумация на нар.

6. Възпалителни състояния

Полифенолите имат противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Като източник на полифеноли, нарът може да бъде подходящ за лечение на различни възпалителни състояния.

Според авторите на преглед от 2017 година, проучвания върху гризачи показват, че екстрактът от нар може да е от полза за хора със заболявания като:

 • IBD
 • ревматоиден артрит (RA)
 • метаболитни и сърдечно-съдови нарушения

7. Артрит

Молекулярни изследвания показват, че съставките в екстракта от нар могат да заглушат някои от генетичните сигнали, които допринасят за остеоартрит (ОА). Това предполага, че нарът може да помогне за предотвратяване на появата на това състояние.

В клинично изпитване от 2016 година 38 души с остеоартрит на коляното са консумирали сок от нар или не са консумирали сок в продължение на 6 седмици. Резултатите показват, че сокът от нар е помогнал за намаляване на разграждането на хрущяла. Участниците, които са го консумирали, съобщават за по-добра функция и по-малко скованост от тези, които не са го правили.

Преглед от 2021 година на 12 проучвания върху хора, животни и лабораторни изследвания заключава, че екстрактът от нар може да бъде от полза за хора с ревматоиден артрит поради своите противовъзпалителни и антиоксидантни свойства.

8. Сърдечни заболявания

сок от нар ползи и вреди

Сокът от нар може да помогне за понижаване на кръвното налягане и защита на сърцето и артериите.

По-старо проучване от 2012 година установи, че сока от нар може да намали оксидативния стрес в сърдечно-съдовата система и риска от:

 • образуване на холестерол
 • натрупване на нездравословни мазнини или окислени липиди в кръвоносните съдове
 • развиваща се атеросклероза

9. Кръвно налягане

Ежедневното пиене на сок от нар може да помогне за понижаване на систолното кръвно налягане.

Един преглед откри доказателства за значителни спадове на кръвното налягане след консумация на сок от нар. Авторите отбелязват, че редовната консумация на този сок може да бъде част от здравословна за сърцето диета.

10. Антимикробна активност

Хората са използвали нара от векове заради неговите антимикробни свойства.

По-стари лабораторни изследвания откриха доказателства, че нарът има антибактериални и антивирусни ефекти, вероятно поради елаговата киселина и някои танини, които съдържа.

Въз основа на тези констатации учените смятат, че може да играе важна роля за предотвратяване на заразяване със салмонела.

Няма достатъчно доказателства, които да показват, че нарът може да се бори с патогени при хората.

През 2021 година обаче някои лабораторни тестове предполагат, че съединенията в нара могат да помогнат в борбата с пренасяния от комари вирус, известен като Mayaro virus.

11. Памет

Според проучване, пиенето на сок от нар всеки ден може да подобри ученето и паметта.

В проучването 32 души са консумирали 240 милилитра сок от нар или друга напитка в продължение на 8 седмици. След 4 седмици тези, които са консумирали нар, показват по-добри резултати на тестовете за памет. fMRI сканирането също разкрива повишена мозъчна активност по време на тези тестове.

В допълнение, кръвните изследвания показват, че имат по-висока антиоксидантна активност.

12. Сексуална активност и плодовитост

Исторически погледнато, хората свързват плода нар с плодородие и изобилие.

Антиоксидантите в нара може да помагат за защита на плодовитостта. По-стари проучвания показват, че оксидативният стрес може да доведе до дисфункция на сперматозоидите при мъжете и намалена плодовитост при жените.

Проучване от 2014 година установи, че пиенето на сок от нар може да повиши качеството и подвижността на спермата. Подвижността е движението, необходимо на сперматозоидите, за да достигнат яйцеклетката.

13. Издръжливост и спортни постижения

Според преглед от 2018 година, съединенията, присъстващи в нара, могат да помогнат за подобряване на представянето при извършване на упражнения и да помогнат за възстановяването след тренировка.

В проучване от 2019 година на велосипедистите, които са консумирали нар, им е било необходимо значително повече време, за да достигнат точка на изтощение, отколкото на тези, които не са го консумирали.

14. Диабет

В Близкия изток хората традиционно смятат нара за лечебно растение при диабет и някои проучвания подкрепят това.

Някои по-стари проучвания предполагат, че антиоксидантната активност в нара може да е от полза за хората с диабет тип 2. По-конкретно, има доказателства, че съединенията в нара могат да помогнат за понижаване на нивата на кръвната захар на гладно.

Въпреки това, преглед от 2020 година не установи, че екстрактът от нар има някаква полза за хора с диабет тип 2.

Трябва да се има предвид, че един нар съдържа около 39 грама захар. Ако човек с диабет желае да консумира сок от нар, той трябва да го направи, като същевременно поддържа нивата на глюкозата в границите, указани от лекар.

15. Заздравяване на рани

В едно проучване са използвали цветовете и екстракта от нар, като средство за заздравяване на рани. Установява се значително намаляване на размера на раните, третирани по този начин.

Също така се наблюдава, че структурата на новата кожа е добре оформена и че има малко възпалителни клетки в областта.

Този експеримент не е включвал пиене на сок от нар, но е още едно доказателство за лечебните свойства на нара.

Какви са страничните ефекти и противопоказания на сока от нар?

Нормалните количества сок от нар вероятно са безопасни за повечето хора. Но някои хора трябва да бъдат внимателни.

Възможно е да сте алергични към нар. Това може да причини:

 • сърбеж
 • Подуване
 • Хрема
 • Затруднено дишане
 • Анафилаксия (животозастрашаваща реакция)

Ако имате орален алергичен синдром, може да сте чувствителни към нар. Това състояние включва алергии към прашец от бреза и различни плодове.

Някои хора имат храносмилателни странични ефекти от нар. Диарията е най-честата. Коренът, стъблото и кората на нара съдържат вещества, които могат да бъдат вредни в големи количества.

Някои ранни проучвания сочат, че комбинирането на нар със статини (лекарства за понижаване на холестерола) е опасно.

Комбинацията от нар и статини може да причини рабдомиолиза. Това е сериозно състояние, включващо разграждане на мускулни влакна и вероятно бъбречна недостатъчност.

Често задавани въпроси

Колко сок от нар трябва да пиете на ден?
Повечето хора могат безопасно да пият 1 чаша (240 мл) 100% сок от нар през повечето дни като част от разнообразна диета.

Въпреки това, всеки със здравословно състояние трябва първо да се консултира с лекар дали е безопасно за него да увеличи консумацията на този сок.

Как се прави сок от нар?
Разчупете нара на части и отделете зърната от кората под вода. Това помага да се предотврати пръскането на сок от нар навсякъде. Блендирайте за 15 до 20 секунди и прецедете през цедка.

Добре ли е да пием сок от нар всеки ден?
Някои учени предлагат сока от нар да се включи като рутинна част от диетата, тъй като има сърдечно-съдови и други ползи за здравето.

Заключение

Нарът е плод, който може да има различни ползи за здравето. Неговите антиоксидантни свойства могат да подобрят цялостното здраве и да помогнат за намаляване на риска от някои състояния.

Най-добре е да се консултирате с лекар, преди да увеличите количеството сок от нар, което човек консумира, за да сте сигурни, че няма да повлияе на лекарствата, които приемате.

Хората с диабет трябва да се консултират с лекар относно най-безопасния начин за включване на нар в диетата.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: