Средиземноморската диета може да намали риска от сърдечни заболявания при жените с 25%

Средиземноморската диета може да намали риска от сърдечни заболявания

Ново проучване установи, че спазването на средиземноморската диета, която се фокусира върху диета с високо съдържание на здравословни мазнини, растения и постно месо, може да подобри здравето на сърцето, особено при жените.

Антиоксидантните свойства на средиземноморската диетата и микробиомните ефекти помагат за намаляване на възпалението в цялото тяло.

Спазването на растителна диета може да намали риска от сърдечни заболявания и смърт при жените с 25%, установи анализът, публикуван в списание Heart  Tuesday.

реклама

Близо една трета от смъртните случаи сред жените са причинени от сърдечни заболявания и въпреки това по-голямата част от клиничните изпитвания, оценяващи здравословното хранене като превантивен метод, са проведени предимно при мъже.

Това е първият систематичен преглед, разглеждащ връзката между риска от сърдечни заболявания и средиземноморската диета при жените.

Въпреки че настоящите насоки за превенция на сърдечни заболявания са еднакви за всички полове, учените се надяват, че констатациите ще помогнат за по-добро информиране на стъпките, които жените могат да предприемат, за да намалят риска от сърдечни заболявания.

Средиземноморската диета може значително да намали риска от сърдечни заболявания 

Учените са анализирали 16 проучвания, проведени между 2003 и 2021 година, които оценяват ползите за сърцето от средиземноморската диета.

В проучванията са включени над 700 000 жени, чието сърдечно здраве е наблюдавано средно в продължение на 12,5 години.

Екипът установи, че средиземноморската диета е свързана с 24% по-нисък риск от сърдечно-съдови заболявания и 23% по-нисък риск от смърт от всякаква причина при жените.

Рискът от коронарна болест на сърцето също е с 25% по-нисък, а жените, които се придържат към средиземноморската диета, имат малко по-нисък риск от инсулт.

Учените се надяват, че констатациите ще доведат до по-нататъшни изследвания, които ще помогнат за информиране на клиничните насоки, специфични за пола, за подобряване на здравето на сърцето на жените.

Защо средиземноморската диета е толкова здравословна за сърцето

Здравословното хранене се счита за една от най-ефективните стратегии за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания.

Здравословната средиземноморска диета, по-специално, редовно се свързва с по-нисък риск от сърдечни заболявания.

Антиоксидантните свойства на диетата и микробиомните ефекти помагат за намаляване на възпалението в цялото тяло.

Възпалението е процес, който може да причини хаос в тялото, което може да доведе до сърдечни заболявания като атеросклеротична коронарна болест.

Диетата е пълна и с полифеноли, които могат да предпазят лигавицата на сърцето и кръвоносните съдове, да подобрят нивата на холестерола и да насърчат антитромбоцитната активност.

Нитратите, които разширяват кръвоносните съдове и подобряват притока на кръв, също са компонент на средиземноморската диета.

Диетата също има нисък гликемичен товар, което е свързано с по-нисък риск от сърдечно-съдови заболявания.

И накрая, средиземноморската диета е пълна с омега-3 мазнини и растителни фибри, които помагат за понижаване на нивата на лошия холестерол и предотвратяват натрупването на плаки в артериите.

Поддържането на диета с ниско съдържание на мазнини, ниско съдържание на захар и високо съдържание на фибри, съчетана с умерен прием на здравословни протеини, помага да се поддържа здравословен метаболитен профил, което може да намали развитието на сърдечно-съдови заболявания.

Съвети за спазване на средиземноморската диета

Средиземноморската диета е съсредоточена около храни на растителна основа – като зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни, ядки, семена и екстра върджин зехтин.

Повечето хора вече ядат по-голямата част от храните, които средиземноморската диета насърчава.

Въпросът е само да се съсредоточите върху яденето на повече зеленчуци, плодове, както и зърнени храни.

Препоръчва се замяната на преработените храни и наситените мазнини с пресни плодове, зеленчуци, по-здравословни мононенаситени мазнини и морски дарове.

Също се предлага ограничаване на добавените захари и червени меса и ядене на няколко порции морски дарове всяка седмица.

Диетичните промени могат да бъдат ефективен начин за предотвратяване на сърдечни заболявания и тъй като повече хора осъзнават ползите за сърцето, свързани със средиземноморската диета, да се надяваме, че повече жени ще могат да намалят риска от сърдечни заболявания.

Заключение

Проучване установи, че средиземноморската диета може да подобри здравето на сърцето, особено при жените. Според анализа, който е първият систематичен доклад, разглеждащ как диетата на растителна основа влияе върху риска от сърдечно-съдови заболявания при жените, средиземноморската диета може да намали риска от сърдечни заболявания при жените с 24% и риска от смърт с 23 %.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: