Страхова невроза (Паническо разстройство, паник атаки) – симптоми и лечение

Страхова невроза

Страховата невроза, наричана още паническо разстройство, възниква, когато изпитвате повтарящи се, пристъпи на паника – паник атаки.

Може да имате пристъп на паника, когато почувствате внезапен, непреодолим страх или ужас, който няма очевидна причина. Може да има и физически симптоми, като ускорено сърцебиене, затруднено дишане и изпотяване.

Въпреки че симптомите на страхова невроза могат да бъдат поразителни и плашещи, те могат да бъдат управлявани и подобрени с лечение.

реклама

Симптоми на страхова невроза

Паническите атаки предизвикват силен страх, който започва внезапно, често без предупреждение. Една атака обикновено продължава от 5 до 20 минути. В екстремни случаи симптомите могат да продължат повече от 1 час. При всеки е различно, като симптомите често варират.

Честите симптоми, свързани с паническа атака, включват:

 • сърцебиене
 • изпотяване
 • треперене
 • затруднено дишане
 • усещане за задушаване
 • гадене
 • световъртеж и прилошаване
 • усещане, че сте извън реалния свят
 • страх от полудяване
 • страх от смъртта
 • изтръпване и мравучкане
 • втрисане или горещи вълни

Ако имате повтарящи се панически атаки и постоянен страх от последваща атака или от значителна промяна в поведението поради пристъпите, вие страдате от Страхова невроза (паническо разстройство).

Поради непредсказуемия си характер паническите атаки могат значително да повлияят на ежедневието ви. Някои хора изпитват пристъпи на паника на работа, на обществени места с приятели или дори у дома.

Какво причинява паническо разстройство?

Докато извършвате някоя от стандартните и ежедневни дейности, сърцето ви внезапно започва да бие, дишате ускорено, изпотявате се и треперите. Страхувате се, че развивате сърдечен удар, че полудявате и дори, че умирате. Откъде идват тези усещания?

За нещастие няма точен отговор на този въпрос. Преживели сте паническа атака. При малко от страдащите от това нарушение хора тя се повтаря отново и отново, като състоянието е известно като паническо разстройство или страхова невроза.

В периодите между атаките пациентите живеят в страх от следващия пристъп. Много хора с паническо разстройство свързват атаките с това, което са правили преди появата им.

Те предполагат например, че ресторантът, асансьорът или класната стая са причинили пристъпите и решават да ги избягват. В подобни случаи паническото нарушение може да доведе до агорафобия – страх от напускане на дома или от пребиваване на обществени места, макар че връзката между двете състояния е неясна.

Паник атаките са доста чести и засягат около 35% от населението всяка година. Около 1-2 % развиват паническо разстройство. Пристъпите обикновено започват между 15 и 25 годишна възраст.

Основната причина за паническото разстройство не е ясна. Има доказателства за генетична и биохимична предразположеност. То има отношение и с фобиите (страховите неврози) – като например страха от училище и агорафобията, депресията, алкохолизма, риска от самоубийство и сезонното афективно нарушение.

Внезапното чувство на ужас или на смъртна опасност често води до хипервентилация – неконтролирано, бързо и повърхностно дишане. То може да причини други физически симптоми, тъй като нарушава баланса на кислород и въглероден двуокис в кръвта.

Генетика

Проучванията дали вашите гени могат да ви направят по-вероятно да развиете паническо разстройство са смесени.

Проучване от 2020 г. предполага, че паническото разстройство може да има генетичен компонент. Учените твърдят, че са открили 40 различни гена, които са свързани с паническо разстройство, повечето от които са свързани със системата от невротрансмитери на нашето тяло (които регулират комуникацията между нашите нервни клетки). Те твърдят, че тестването за биомаркери може да бъде полезен инструмент при диагностицирането на паническо разстройство.

Проучване от 2018 г. отбелязва, че изследванията върху паническото разстройство и генетиката са много непоследователни и са необходими по-големи проучвания, преди да са възможни каквито и да било заключения. Изследователите подчертаха, че житейският стрес, травмата и чувствителността към тревожност са важни социални и психологически фактори, допринасящи за състоянието.

Както проучванията от 2020 г., така и проучванията от 2018 г. отбелязват, че промените в гена „COMT“ показват най-много доказателства за връзка с паническо разстройство. Този ген е отговорен за важен ензим (протеин), който влияе върху нашите когнитивни способности и поведенчески контрол.

Освен това проучване от 2019 г. съобщава за откриване на „значителна генетична корелация“ между паническото разстройство и други състояния, включително голямо депресивно разстройство и невротизъм.

Промени в живота

Паническото разстройство е свързано със значителни промени в живота и стресови житейски събития, като спор със семейството. И дори когато промените в живота са вълнуващи и положителни, те могат да създадат нови предизвикателства и ежедневни стресови фактори.

Например такива промени и събития могат да включват:

 • напускане на дома за колеж
 • смъртта на любим човек
 • женитба
 • първото дете
 • започване на нова работа

Важно е да се грижите за психическото и физическото си здраве по време на преходни периоди в живота. Вие също заслужавате подкрепа, когато преминавате през периоди на силен стрес и се справяте с трудности или травми.

Обмислете да се свържете с доверени близки за емоционална подкрепа. Поставете граници и общувайте, когато се чувствате претоварени. Терапевт или специалист по психично здраве също може да бъде ваш съюзник, като изслушва, предоставя ресурси и ви помага да развиете тактики за справяне.

Безпокойство

Тревожното разстройство също е свързано с пристъпи на паника и страхова невроза. В DSM-5 пристъпите на паника са изброени под чадъра на тревожни разстройства. Както тревожността, така и паническото разстройство могат да бъдат дългосрочни състояния.

Промени в критериите за паническо разстройство и агорафобия от DSM-4 към DSM-5

DSM-4 разстройство DSM-4 критерии DSM-5 разстройство DSM-5 критерии
Диагностичен клас: тревожни разстройства
Паническа атака Дискретен период на силен страх или дискомфорт, при който четири или повече от следните симптоми се развиват внезапно и достигат пик в рамките на 10 минути

 • Сърцебиене, удари на сърцето или ускорен пулс
 • изпотяване
 • Треперене или треперене
 • Усещане за задух или задушаване
 • Болка или дискомфорт в гърдите
 • Гадене или коремен дистрес
 • Чувство на замаяност, нестабилност, замаяност или припадък
 • Страх от загуба на контрол или „полудяване“
 • Страх от умиране
 • Парестезии (усещане за изтръпване или изтръпване)
 • Втрисане или горещи вълни.
Паническа атака Внезапен прилив на силен страх или силен дискомфорт, който достига пик в рамките на минути и през което време се появяват четири или повече от следните симптоми.

 • Списъкът е непроменен, с изключение на това, че „горещи вълни“ са променени на „усещане за топлина“ и е налице пренареждане на симптомите.
Агорафобия Безпокойство относно намирането на места или ситуации, от които бягството може да бъде трудно (или неудобно) или в които може да не е налична помощ в случай на неочаквана или предразположена към ситуацията паническа атака или подобни на паника симптоми. Агорафобичните страхове обикновено включват характерни групи от ситуации, които включват да бъдеш сам извън дома; да сте в тълпа или да стоите в редица; намиране на мост; и пътуване в автобус, влак или автомобил. Агорафобия Изразен страх или безпокойство относно две (или повече) от следните пет ситуации:

 • Използване на обществен транспорт
 • Да бъдеш в открити пространства
 • Да бъдеш в затворени пространства (напр. магазини, театри, кина)
 • Стоене на опашка или в тълпа
 • Да бъдеш сам извън дома.
Агорафобия без анамнеза за паническо разстройство Наличието на агорафобия, свързана със страх от развитие на симптоми, подобни на паника. Агорафобия Индивидът се страхува или избягва тези ситуации поради мисли, от които може да се измъкне трудно или може да не е налична помощ в случай на развитие на подобни на паника симптоми или други недееспособни или смущаващи симптоми.
Паническо разстройство, с/без агорафобия И двете:

 • Повтарящи се и неочаквани пристъпи на паника (вижте по-долу)
 • ≥1 атака е последвана от 1 месец или повече от 1 или повече от следните

Постоянна загриженост за допълнителни атаки
Притеснение за последиците от атаката или последствията от нея
Значителна промяна в поведението, свързана с атаките

Паническо разстройство Еднаков с DSM-4 критерии
Пристъпите на паника не се дължат на преките физиологични ефекти на дадено вещество (напр. злоупотреба с наркотици или лекарства) или общо медицинско състояние Еднаков с DSM-4 критерии

Таб.1

Безпокойството обикновено се проявява като притеснение, нервност или претоварване. Например, социална тревожност може да възникне, когато сте нервни за представяне в социални ситуации или среди с много хора. Може да се чувствате особено притеснени и дори да имате физически симптоми като изпотяване или треперене.

Естествено е хората понякога да са тревожни. Но да бъдете тревожни през цялото време е причина за безпокойство и може да означава генерализирано тревожно разстройство (GAD).

Диагностичните критерии на DSM-5 за GAD са изпълнени, когато някой има „прекомерно безпокойство“ по-често в продължение на поне 6 месеца. Тези чувства могат да бъдат свързани с редица различни събития или дейности (като работа или училищни постижения).

Не трябва да живеете в постоянно състояние на тревога и стрес. Ако често изпитвате безпокойство, важно е да потърсите помощ. Терапията, корекциите на начина на живот или лекарствата могат да помогнат за контролиране на тревожността.

Други причини

Паническото разстройство може да е резултат от сериозна болест или инцидент, смърт на близък приятел, раздяла със семейството или раждане на бебе, аник атаките могат да са свързани с употребата на наркотици и психотропни медикаменти.

Най-често обаче паник атаките са внезапни и дори могат да започнат по време на сън. Някои медицински проблеми или лекарства, като например употребата на антидепресанти във високи дози, могат да причинят панически атаки.

Страховата невроза, която започва след 40-годишна възраст, предполага депресия или друго основно медицинско нарушение.

Паническа атака срещу паническо разстройство

Паническото разстройство винаги включва пристъпи на паника. Но наличието на паническа атака не означава непременно, че имате паническо разстройство.

При поставяне на диагноза паническо разстройство или страхова невроза лекарите ще разгледат количеството и честотата на всички пристъпи на паника. Те също така ще вземат предвид чувствата ви около тях.

Много хора изпитват пристъп на паника в някакъв момент от живота си. Но когато имате множество панически атаки и живеете в страх от повторната им поява, това може да означава паническо разстройство.

Лечение

Лечението на паническо разстройство се фокусира върху намаляване или премахване на симптомите.

Тъй като причината за повечето панически атаки не е ясна, лечението при всеки случай е индивидуално, като може да включва психотерапия, когнитивно-поведенческа терапия и лекарства. Целта на алтернативните методи е да се преборят с тревожността и да отпуснат тялото.

Терапията обикновено включва когнитивно-поведенческа терапия (CBT). CBT ви учи да променяте мислите и действията си, за да можете да разберете паническите си атаки и да управлявате страха си.

Традиционна медицина

физиотерапията намалява страха от симптомите – понякога това е достатъчно, за да се отстрани нарушението. Повтарящите се паник атаки обаче изискват допълнителни мерки.

Когнитивно-поведенческата терапия, която подлага пациента на усещане и овладяване на паник атака в защитено обкръжение, е много полезна. Усещането може да бъде провокирано от учестено дишане, завъртане на главата и изкачване на стълби.

Пациентите се учат да се справят със ситуацията чрез усвояването например на мускулната релаксация и техниките на дишане. Тази терапия помага на страдащите да осъзнаят, че паниката не води до трагични случаи, нито до получаването на инфаркт, от който те се страхуват.

Антидепресантите, като например имипрамин, често намаляват тревожността, честотата и тежестта на пристъпите.

Анксиолитиците, какъвто е алпразоламът, действат по-бързо от антидепресантите, но носят риск от пристрастяване.

Спирането на медикаментите често води до рецидив. Те са най-ефективни при съчетаването им с когнитивно-поведенческа терапия.

Алтернативни методи на лечение

Много алтернативни техники могат да намалят тревожността, която е в основата на паническото разстройство.

 • Ароматерапия. Проучванията са показали, че етеричното масло от лавандула (Lavandula officinalis) може да облекчи тревожността и стреса. Носете малко шишенце с вас и капнете няколко капки върху носната си кърпичка при стресови ситуации.
 • Работа над тялото. Техниките цигун и йога могат да отпускат тялото и да намалят тревожността, която пациентите изпитват между атаките от паника. Всеки от тези методи може да се усвои и практикува вкъщи.
 • Билколечение. Много билки действат като релаксанти и транквиланти и затова могат да облекчат безпокойството. Опитайте чай от американски шлемник (Scutellaria lateriflora), валериана (Valeriana officinalis), върбинка и маточина.
 • Хипнотерапия. Хипнозата е ефективна при много пациенти с тревожност и страхова невроза поради факта, че самата терапия напълно отпуска. Тя може да се комбинира с други форми на лечение, за да помогне на пациента да преодолее причината за паника.
 • Психосоматично лечение. Тъй като хипервентилацията (учестеното и повърхностно дишано) е основен симптом на паник атаките, практикуването на бавно и дълбоко дишано може да намали тежестта и дори честотата на пристъпите. Медитацията и другите упражнения за релаксация, като отделянето на 2 минути от всеки час за дълбоко дишане, са много полезни за успокояване ритъма на дишането и намаляване на безпокойството.
 • Хранене и диета. Магнезият има успокояващо действие – приемайте таблетки от 250 мг 2 пъти дневно. Избягвайте алкохола, захарта, кофеина и другите стимуланти.

Рискови фактори за паническо разстройство и страхова невроза

Въпреки че причините за паническото разстройство не са ясно разбрани, информацията за състоянието показва, че някои хора са по-склонни да го развият.

Най-цитираните статистически данни за паническото разстройство идват от  2001-2003 г. Национално изследване на коморбидността Репликация. NCS-R е представително проучване на състоянията на психичното здраве в Съединените щати и включва над 9000 участници.

NCS-R съобщава, че 2,7 процента от хората съобщават, че са имали паническо разстройство през последната година. Състоянието има разпространение през целия живот от 4,7 процента.

NCS-R и други данни, цитирани по-долу, категоризират участниците според техния пол и пол, определени при раждането.

Ето какво знаем за рисковите фактори:

 • Според NCS-R жените са по-склонни да имат паническо разстройство, отколкото мъжете. В NCS-R 3,8% от жените съобщават, че са имали страхова невроза или паническо разстройство през последната година, в сравнение с 1,6% от мъжете.
 • Като цяло изследванията показват, че тревожните разстройства, включително паническото разстройство, са по-чести при жените, отколкото при мъжете.
 • Паническото разстройство също е по-често при хора на средна възраст, отколкото в други възрастови групи. Симптомите на паническото разстройство често започват да се появяват между 20 и 24 години.

Усложнения

Ако не се лекува, паническото разстройство може да има значителен ефект върху ежедневието ви и цялостното ви благосъстояние.

Неблагоприятните последици за здравето от нелекуваното паническо разстройство включват:

 • агорафобия (страх от ходене на различни места и виждане на хора)
 • развиване на разстройство, свързано с употребата на вещества, за да се справите
 • депресия
 • суицидна идея

Пристъпите на паника и страхова невроза също могат да повлияят на социалното развитие на децата и тийнейджърите. Страхът от пристъп на паника може да затрудни посещаването на училище, напускането на дома или поддържането на връзки.

Превенция

Можете да вземете мерки, за да намалите риска от пристъпи и за да се научите да се справяте по-добре с тях.

 • Научете се да разпознавате паник атаките. Когато усетите първите симптоми, знайте, че ще последват и други. Вие сте се оправили при предишните пристъпи на заболяването, така че вероятно ще ги преодолеете отново.
 • Опитайте бавно и дълбоко дишане.
 • Не бързайте. Важното е да не очаквате скоростно излекуване. Лечението отнема време и подобрението настъпва малко по малко.
 • Бъдете великодушни към себе си, хората с паник атаки обикновено са твърде самокритични.

Кога да потърсите лекар?

Ако получите симптоми на паническа атака за първи път, може да потърсите спешна медицинска помощ. Може да е трудно да се разграничат симптомите без помощта на медицински специалист.

Ако смятате, че имате паническо разстройство – изолираната паник атака е изключително неприятна, но не е толкова рядка и не е животозастрашаваща.

Ако мислите, че имате сърдечен удар, чийто симптоми са подобни. Повечето хора с паник атака са имали такива в миналото и са били провокирани от подобни случаи или ситуации.

Гръдната болка при този проблем обикновено е по средата на гръдния кош (болката при сърдечен удар се излъчва към лявата ръка) и е придружена от учестено дишане, сърцебиене и страх.

Често задавани въпроси

Какви са симптомите при страхова невроза?
Честите симптоми, свързани с паническа атака, включват: ускорен пулс или сърцебиене задух чувството, че се задушавате световъртеж, замаяност, гадене изпотяване или втрисане.

Може да се появят още сиптоми, като треперене промени в психическото ви състояние, като чувство на дереализация (усещане за нереалност) или деперсонализация (откъсване от себе си) изтръпване или мравучкане в ръцете, краката или лицето гръдна болка или стягане, както и страх, че може да умреш.

Как се лекува паническо разстройство?
Паническото разстройство (страхова невроза) обикновено се лекува с психотерапия (понякога наричана „Когнитивно-поведенческата терапия“), медикаменти или и двете. Говорете с лекар за най-доброто лечение за вас.

Заключение

Паническото разстройство (страхова невроза) често е дългосрочно състояние, което може да бъде трудно за лечение. Може да имате паническо разстройство, ако сте преживели множество пристъпи на паника и имате постоянен страх от повторната им поява.

Може да не е възможно да „излекувате“ напълно вашето паническо разстройство, но лечението може да помогне. Терапия, включително CBT, работа за намаляване на стресовите фактори в живота и приемане на лекарства са потенциални възможности.

Опитайте се да обърнете внимание на всички симптоми на тревожност след важно събитие в живота. Ако сте разстроени от нещо, което сте преживели или на което сте били изложени, обмислете да го обсъдите с вашия първичен лекар или специалист по психично здраве.

Страховата невроза може да се лекува и управлява. Помощта е налична и не сте сами.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЗДРАВЕ: