Стрес и сърдечен удар: има ли връзка?

Стрес и сърдечен удар има ли връзка

Хората, които изпитват много стрес, вероятно са си казвали не веднъж в живота си, че стресът може да ги убие. Или, че може им съкрати живота.

Но може ли наистина? Може ли стресът да доведе до сърдечни удари или други проблеми, които могат да бъдат опасни за вашето здраве?

Е, според изследванията може. Повишеният психологически стрес е свързан със сърдечно-съдови здравословни проблеми, включително високо кръвно налягане, инфаркт и инсулт.

реклама

Всъщност психологическият стрес може да бъде толкова опасен за здравето на сърцето ви, колкото и традиционните рискови фактори за сърцето, като:

 • затлъстяване
 • високо кръвно налягане
 • пушене
 • висок холестерол
 • ниска физическа активност

Как се отразява стресът на тялото ви?

стрес

Стресът не винаги е нещо негативно. Всъщност може да бъде полезно.

Краткосрочният стрес може да ви даде енергия, за да завършите проект или да спазите краен срок. Може да ви помогне да вземете решение за част от секундата, като например в животозастрашаваща ситуация.

Можете дори да се чувствате стресирани в щастливи моменти, като нов брак, нов дом или среща с нови хора.

Но твърде много стрес – и стрес в моменти, когато не сте в заплашителна ситуация – може да бъде опасен за цялостното ви благополучие и здравето на сърцето ви.

Дългосрочният (хроничен) стрес може да е резултат от постоянни притеснения за работа, връзка, здравословно състояние или икономически обстоятелства. Може да се представи като:

 • раздразнителност
 • депресия
 • тревожност
 • руминация
 • мъка

Няма две еднакви причини за стреса и не може двама души да имат едно и също преживяване с него.

Хроничният стрес може да причини симптоми като:

 • напрегнати мускули
 • ниска енергия
 • безсъние
 • главоболие
 • разстроен стомах

Хроничният стрес може също да ви накара да се почувствате, че не контролирате емоциите или действията си. Може да имате по-чести промени в настроението.
Стресът също така предизвиква центъра на страха в мозъка ви. Той казва на тялото ви, че сте в режим „бий се или бягай“ , дори в ежедневни ситуации като работа или шофиране. Той изпраща поток от кортизол, хормон на стреса, в тялото ви, за да „отговори“ на стреса.

С течение на времето повишените нива на хормоните на стреса могат да доведат до каскада от нежелани ефекти , като:

Може ли стресът да повиши риска от сърдечен удар?

Стресът може да засегне много части на тялото ви, особено сърцето и сърдечно-съдовата система.

Анализ за 2021 г изследва повече от 900 пациенти с подлежащо, но стабилно сърдечно заболяване. Изследователите искали да видят как сърцата на хората и притока на кръв към сърцата им реагират както на физически, така и на емоционален стрес. Намаленият приток на кръв към сърцето може да предизвика сърдечни удари и други сърдечно-съдови събития

Участниците в проучването са имали стандартизирани тестове за физически и психически стрес и е измерено въздействието на тези тестове върху притока на кръв към сърцето им.

Анализът установи, че психическият стрес е в по-голямо влияние върху сърцата на участниците по време на един или и двата теста на изследването. Участниците, които са били подложени на психически стрес, също са по-склонни да получат нефатален сърдечен удар или да умрат от сърдечно-съдови заболявания през годините след тестовете.

С други думи, стресът оказва значително влияние върху здравето на сърцето ви и увеличава риска от инфаркт и инсулт за години напред.

Този анализ потвърди, по-ранно проучване на повече от 24 000 пациенти в 52 страни. Това проучване установи, че хората, които са преживели високо ниво на психологически стрес през годината преди проучването, са два пъти по-склонни да получат сърдечен удар през 5-годишния период на проследяване на проучването.

Въздействието на мозъка ви върху сърцето

Наред с други неща, изследванията сочат област от мозъка, известна като амигдала, за да обясни реакцията на стрес. Амигдалата е известна още като „център на страха“ на мозъка.

Когато се чувствате стресирани или разтревожени, амигдалата се включва и тя изпраща поток от хормони на стреса в тялото ви, за да активирате реакцията си „бори се или бягай“. Освен това намалява притока на кръв към сърцето, което лишава сърцето ви от така необходимите кислород и хранителни вещества.

При животозастрашаваща ситуация това е необходимо. Подготвя ви да се борите за живота си или да избягате. Но в нормален работен ден, когато шефът или колегата ви са ви разстроили, тази естествена реакция не е толкова полезна.

С течение на времето това постоянно високо ниво на хормона може да повиши кръвното ви налягане.

Може също да доведе до:

 • възпаление в артериите ви
 • по-високи нива на телесни мазнини
 • по-голяма инсулинова резистентност

Всички тези ефекти могат да насърчат натрупването на плака и артериалното заболяване, което увеличава риска от инфаркт или инсулт.

Преглед от 2020 г. предполага, че рискът, породен от стреса, е подобен на риска от други добре известни рискови фактори за инфаркт, включително:

 • наднормено тегло или затлъстяване
 • лоша диета
 • липса на упражнения

Какво можете да направите, за да управлявате стреса по здравословен начин?

Хроничният психологически стрес е свързан с по-голям риск от инфаркт и инсулт. Но положителното психично здраве може да помогне за намаляване на риска от тези събития.

Управлението на стреса не е универсално решение. Може да отнеме седмици или месеци, за да разберете кои видове техники за управление на стреса най-добре ви помагат да управлявате стреса и да обърнете физическите ефекти, които хроничният стрес може да има върху тялото ви.

Помислете да опитате тези стъпки, за да помогнете за управлението на стреса по здравословен начин:

 • Движете се повече. Редовните упражнения помагат за намаляване на кръвното налягане, контролиране на теглото и борба с многото сърдечно-съдови рискове, свързани със сърдечен удар, включително психологически стрес. Не е нужно да правите много упражнения, за да извлечете ползи. Започнете с 15 до 20 минути ходене на ден и го увеличете до темп и продължителност, които са удобни за вас.
 • Съсредоточете се върху съня. Сънят и стресът имат взаимосвързана връзка. Често хората, които изпитват хроничен стрес, имат проблеми със съня, което може да влоши стреса и неговите симптоми, като раздразнителност и промени в настроението. Започнете, като създадете стая, която е подходяща за сън – хладно, тъмно пространство без външна светлина или шум – и се опитайте да избегнете прекъсвания на цикъла на съня си, като упражнения късно вечер или хранене непосредствено преди лягане. Стремете се към 7 до 8 часа сън и подремнете кратко, ако е необходимо, но не твърде късно през деня.
 • Контактувайте. Срещата с приятели или отиването на вечеря със семейството е нещо повече от просто наваксване на новини или празнуване на рожден ден. Тези приятелства и взаимоотношения могат да помогнат за подобряване на здравето на сърцето ви и да намалят нивата на стрес.
 • Бъдете внимателни. Медитацията, контролираните дихателни упражнения и нежните форми на упражнения като йога и тай чи действат за активиране на парасимпатиковата нервна система на тялото. Тази част от тялото помага за успокояване на мозъка и намаляване на въздействието на стреса.
 • Разсейвайте се. Едно хоби или ново забавление няма да сложи край на хроничния стрес, но може да ви помогне да отвлечете вниманието от негативните мисли и да прогоните тревогите. Когато не сте фокусирани върху тези проблеми, мозъкът и тялото ви получават шанс да се отпуснат. С течение на времето тези разсейвания може да заемат повече от капацитета на мозъка ви, отколкото стреса.

 Какво друго можете да направите, за да подобрите здравето на сърцето си?

Намаляването на стреса не е единствената мярка за подобряване на здравето на сърцето ви и намаляване на риска от сърдечен удар. Можете да предприемете други мерки за укрепване на здравето на сърцето и цялостното благосъстояние.

Тези стъпки включват:

 • Упражнение. Това се споменава два пъти, защото е важно. Упражнението намалява нивата на кортизол. Освен това освобождава ендорфини – хормони, които се борят със стреса, подобряват здравето на сърцето и повишават циркулацията в тялото. (Не забравяйте, че стресът намалява притока на кръв към сърцето).
 • Подремвайте си. Здравословният режим на сън е важен за намаляване на нивата на стрес и борба с последиците от стреса, но дрямката може да играе непосредствена роля за укрепване на здравето на сърцето. По време на дрямка нивата на кортизол спадат , което премахва част от стреса, който изпитвате.
 • Хранете се по-добре. Балансираната, здравословна за сърцето диета се състои от плодове и зеленчуци, постни протеини (като риба, домашни птици, ядки и бобови растения) и пълнозърнести храни. Тези богати на хранителни вещества храни могат да подобрят нивата на холестерола и да ви помогнат да управлявате теглото и нивата на кръвната захар.
 • Опитайте с лекарства. Ако все още изпитвате твърде много стрес, говорете с лекар. Някои лекарства с рецепта могат да помогнат за намаляване на въздействието на тревожността върху тялото ви, включително сърцето ви. Някои лекарства също могат да намалят риска от сърдечно-съдови събития, включително инфаркт.

Обобщение

Стресът е мощна сила. Може да ви помогне да изпълнявате задачи, но също така може да повлияе на тялото ви, по-специално на сърцето ви.

Изследванията показват, че хроничният стрес може да доведе до възпаление на артериите, натрупване на плаки и други рискови фактори за сърдечно-съдови заболявания и инфаркт.

Всъщност стресът е толкова важен рисков фактор за сърдечен удар, колкото и други добре известни рискове, като затлъстяване, висок холестерол и диабет.

Намаляването на стреса не е толкова лесно. Това изисква работа и постоянство, но обръщането на ефектите от стреса върху тялото и сърцето е жизненоважно за вашето здраве.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЗДРАВЕ: