Какво е сухо масло – Ползи и как да го използвате

Какво е сухо масло -Ползи и как да го използвате

Попадали ли сте на продукти с надпис сухо масло? Ако имате нужда от малко пояснение: не сте сами. Как може нещо течно и кондициониращо също да бъде сухо? Каква е разликата между мокрите и сухите масла? И най-важното, как ги използвате?

Ако забележите, че някои масла се продават като „сухи“, ето какво наистина означава това за вашата кожа, коса и нокти.

Какво е сухо масло?

За по-голяма прозрачност, нека започнем, като заявим, че сухото масло е донякъде погрешно наименование. Терминът се отнася до скоростта, с която маслото се абсорбира в кожата, а не до консистенцията на самото масло.

реклама

Концепцията съществува от векове: много билкари, ароматерапевти и формулатори на продукти наричат ​​сухите масла леки и бързо абсорбиращи се масла, използвани в грижа за косата и кожата.

За съжаление, няма твърда и бърза класификация, според която маслата се определят като сухи, но има общо мнение сред експертите по красота, че те са с високо съдържание на полиненаситени мастни киселини, а именно линолова, и включват растителни, семена и билкови масла.

Някои от най-популярните сухи масла са:

Ползи за кожата, косата и ноктите

Сухото масло е чудесно средство за редовна грижа за лицето и тялото, за кожичките и ноктите и укротяване на къдриците.

1. Запечатва влагата с усещане за лекота

Маслата, както знаем, са оклузивни средства — те улавят вода в кожата и косата. Но докато сухите масла все още се класифицират като традиционни основни масла, те няма да оставят лепкаво усещане върху повърхността на кожата ви или да утежнят кичурите ви. Всъщност, след няколко минути нанасяне на сухо масло върху влажна кожа или коса, вие дори няма да разберете, че сте нанесли масло – то попива напълно.

2. Пълно с антиоксиданти

Всяко сухо масло може да се похвали с разнообразен списък от антиоксиданти: маслото от авокадо съдържа витамини A, C, E, K, B и фолиева киселина ; маслото от шипка съдържа витамин С, който също може да помогне за формулирането на колаген в кожата; маслото от гроздови семки съдържа ресвератрол и кверцетин ; и така нататък. Всички тези антиоксиданти помагат за предотвратяване на свободните радикали, управление на оксидативния стрес и защита на кожата и косата от UV лъчи и замърсяване.

3. Подпомага поддържането на здрава кожна бариера

Мастните киселини са от съществено значение за укрепване на бариерната функция на кожата ви, тъй като поддържат естествените липиди на клетките на кожата подхранвани. Сухите масла са пълни със споменатите мастни киселини, особено линолова киселина, която според изследванията може да помогне за поддържане на целостта на кожната бариера. Всъщност друго проучване показа, че слънчогледовото масло (сухо масло, което съдържа линолова киселина) ефективно хидратира кожата повече от зехтина.

Сухо масло срещу мокро масло

Отново, „сухото“ се отнася до това как маслото попива в кожата, а не до текстурата на самото масло.

И сухите, и мокрите масла са технически „мокри!“ Разликата е, че мокрите масла са тежки за кожата и се абсорбират бавно. Те често се задържат върху кожата, като масажно масло.

Това не означава, че мокрите масла нямат предимства: те проникват по-бавно в кожата, което ги прави чудесни за облекчаване на сърбеж и хронична сухота. Това ги прави превъзходни при възпалителни кожни състояния.

Някои често срещани мокри масла са:

Обикновено тези по-тежки масла са в основата на много формулировки на масла за тяло и продукти на водна основа. Поради тяхната по-плътна, омекотяваща природа, те са най-подходящи за тези, които търсят по-добро задържане на влага през цялата нощ.

И макар че може да откриете, че се идентифицирате с един лагер масла повече от другия, истината е, че много продукти на пазара включват коктейл от мокри и сухи масла за максимални ползи – освен ако, разбира се, не изберете директното масло себе си.

Как да използвате сухи масла

Ако се искате да използвате масла за кожата ви, експериментирайте с това, което работи най-добре за вас. Нито едно масло не е еднакво ефективно за всички типове кожа и цели. Въпреки това, ето няколко начина, по които можете да прилагате сухи масла върху косата, кожата и ноктите, но не се колебайте да се придържате към това, което работи най-добре за вас:

1. Използване на сухо масло върху косата

Нанесете една до две капки от вашето сухо масло върху ръцете си, като го затоплите между дланите си, преди да го масажирате в чиста и влажна коса. Започнете от краищата и вървете нагоре към скалпа.
Можете също така да сложите малко масло в балсама си (три до пет капки трябва да свършат работа).
За да нанесете върху суха коса, загрейте една до две капки масло в дланите си, преди да го нанесете в краищата си или да изгладите къдриците или цъфналите краища.

2. Използване на сухо масло върху кожата

Като последна стъпка от вашата рутинна грижа за кожата, загрейте няколко капки масло в дланите си, преди да го нанесете върху лицето си. Можете да направите това върху овлажнител, ако кожата ви е суха, или да използвате само маслото, за да заключите хидратацията. Просто се уверете, че това е последната стъпка от вашата рутина – никакви серуми или кремове не могат да проникнат след оклузивното масло.

Вижте повече: Каква е разликата между овлажняване и хидратиране?

3. Сухите масла също са страхотни за тяло

След като излезете от душа, нанесете няколко капки масло върху кожата си и я масажирайте. Уверете се, че кожата ви е все още леко влажна – маслата не могат да уловят водата, ако кожата ви е съвсем суха.

4. Използване на сухо масло върху ноктите

Не е изненада, тези масла са чудесни за кожички. Втривайте ги винаги, когато ноктите ви искат влага, и особено след измиване на ръцете.
Тъй като тези масла попиват доста бързо, нямате да имате мазни пръсти след употребата им.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от КРАСОТА: