Сухо четкане – какво е това и какви ползи има за кожата

Сухо четкане - какво е това и какви ползи има за кожата

Всекидневният стрес и замърсяването на околната среда могат да оставят кожата ни изтощена и лишена от блясък. В търсене на ефективни и приятни начини за подобряване на здравето и външния вид на кожата, едно сухо четкане на кожата може да направи чудеса.

Това е практика, която се наследява от древни времена, затова сега ще ви запозная с този ритуал за красота. Ще разгледаме значението, ползите и техниката на сухото четкане, предоставяйки по-детайлна представа за тази козметична практика.

Какво е сухо четкане

Сухото четкане на кожата е популярна практика в козметичната грижа, която включва използването на специална четка с меки влакна или естествени влакна, за да се масажира и ексфолира кожата върху суха кожа, обикновено преди вана или душ. Тази техника на четкане е известна с редица потенциални ползи за кожата.

реклама

Когато се извършва правилно, сухото четкане може да помогне за стимулиране на кръвообращението, което подобрява циркулацията на кожата. Това може да допринесе за по-добро премахване на токсините и отпадъците от кожата, като се подобрява общото здраве на кожата и й се придава по-здрав и жив вид.

Освен това, сухото четкане може да помогне за отстраняване на мъртвите кожни клетки от повърхността на кожата, което подобрява текстурата й и я прави по-гладка и по-мека на допир. Това може да допринесе също и за подобряване на попиването на хидратиращи продукти за кожа, като лосиони или кремове.

Важно е да се отбележи, че сухото четкане трябва да се извършва с нежни движения, без да се упражнява твърде голям натиск върху кожата, особено ако тя е чувствителна или склонна към раздразнения. Техниката трябва да бъде приятна и релаксираща, без да предизвиква дискомфорт.

Сухото четкане включва нежно масажиране на тялото с четка с естествен косъм, за да помогне за ексфолирането на кожата, да стимулира лимфната система и да подобри кръвообращението.

Този ритуал за самообслужване набра популярност през годините, но всъщност е древна аюрведична медицинска практика от Индия.

Днес практикуващите аюрведа все още практикуват сухо четкане с ръкавици от необработена коприна – наречено гаршана („триене чрез триене“) – като лимфен масаж и ексфолиращо лечение. ( 1 )

Сухото четкане е доста лесна практика, която можете да правите у дома, ако искате да подобрите външния вид на кожата си. Въпреки това, нито едно солидно изследване не доказва, че потенциалните ползи за лимфата от сухото четкане имат детоксикиращи способности.

Ползи за кожата от сухото четкане

Ето какво знаем за предимствата на сухото четкане, както и как да започнете.

1. Ексфолира кожата

Сухо четкане е механична техника за ексфолиране, която понякога е известна и като физическа ексфолиация. Физическото ексфолиране включва използване на инструмент или скраб за отстраняване на мъртвите кожни клетки от повърхността на кожата ви. ( 2 )

Натрупаните сухи кожни клетки могат да направят кожата да изглежда груба, суха и матова.

Когато изчеткате с сухата четка, косъмчетата незабавно помагат за отстраняването на остатъчните мъртви кожни клетки. Този процес помага да се премахне натрупването и да се увеличи обновяването на клетките, разкривайки по-гладка текстура на кожата и по-сияен тон на кожата.

Въпреки това, физическото ексфолиране на кожата със суха четка също може временно да наруши кожната ви бариера – защитната бариера, съставена от кожни клетки (кератиноцити) и протеин (кератин). ( 3 )

Вашата кожна бариера помага за задържането на вода върху кожата ви, така че сухото четкане може да бъде естествено изсушаващо.

2. Може да подобри лимфния дренаж

Сухото четкане често се използва като форма на лимфен дренажен масаж и може да помогне за стимулиране на лимфната система по подобен начин. Лимфният дренажен масаж включва нежно масажиране на тялото с кръгови движения, за да се раздвижи натрупаната лимфна течност, която причинява подуване. ( 4 )

След като кръвта потече към вашите тъкани и органи, лимфата (лимфната течност) остава и се придвижва към вашите лимфни възли. Вашите лимфни възли ви помагат да сте здрави, като премахват вредни бактерии, отпадъци и анормални клетки.

Въпреки това, ако вашите лимфни възли са повредени, лимфата може да се натрупа, причинявайки подуване на ръцете и краката, наречено лимфедем. ( 5 )

Все пак нито едно изследване не доказва, че сухото четкане може да помогне за изчистването на натрупаната лимфна течност. Също така няма доказателства, че подобряването на лимфния дренаж със сухо четкане може да детоксикира тялото.

3. Може да подобри притока на кръв

Изследователите не са тествали ефекта на сухото четкане върху кръвния поток. Въпреки това, сухото четкане е подобно на техниките за лимфен дренаж и масаж, така че вероятно предлага подобни ползи за кръвообращението.
Масажът като цяло помага да се окаже достатъчно натиск върху кожата, за да се подобри притока на кръв към повърхността на кожата и дълбоките артерии.

Малко проучване от 2017 г. също установи, че ръчният лимфен дренажен масаж на краката подобрява притока на кръв към дълбоките и повърхностните вени на кожата. ( 6 )

Подобрената циркулация помага за осигуряване на богата на кислород кръв за поддържане на здрави тъкани и функция на органи. Увеличаването на притока на кръв също може да помогне за подобряване на енергията и да е от полза за хората с възпалителни състояния, които ограничават кръвообращението.

Изследванията на лимфодренажния масаж също установиха, че практиката помага за облекчаване на подуване и болка, свързани с лошо кръвообращение.

4. Може да намали появата на целулит

Сухото четкане не е лекарство за целулит и не е одобрено от дерматолози лечение на целулит. Все пак сухото четкане може да помогне за намаляване на появата на трапчинки по кожата чрез подобряване на притока на кръв – което може временно да напълни кожата. Тъй като сухото четкане е техника за лимфен масаж, то може също да предложи подобни ползи за целулита.

Проучване от 2022 г. установи, че техниката е помогнала за намаляване на целулита при участници, които са имали липосукция на бедрата. ( 7 )

Проучване от 2012 г., което не включва козметични процедури, установи, че лимфният дренажен масаж също помага за подобряване на външния вид на целулита, но то включва само 10 жени.

Изследванията за ползите от лимфодренажния масаж за намаляване на целулита като цяло са погрешни. Също така няма проучвания за сухо четкане, които да доказват, че има някакви способности за намаляване на целулита.

Как да изберете четка

Практикуващите сухо четкане обикновено препоръчват четка с естествен косъм с меки, плътни косми. Пропуснете пластмасовите и синтетичните косми, които могат да бъдат твърде абразивни и дразнещи.

Суха четка с каишка за ръка може да улесни боравенето, докато дългата дръжка може да ви помогне да изчеткате труднодостъпни места като гърба. Изберете това, което работи най-добре за вас!

Как се прави сухо четкане

Сухото четкане е прост процес, който съчетава техники за ексфолиране и лимфодренажен масаж. Не се притеснявайте, ако не го правите перфектно всеки път. Можете също така да пропуснете областите, които не желаете да изсушите с четка.

Следвайте тези стъпки, за да започнете:

 • Свалете дрехите си и застанете във вана, душ или друга удобна зона;
 • Започнете с краката си и се придвижете нагоре. Почистете кожата с лек натиск с малки кръгови движения;
 • Фокусирайте се върху областите за около 30 секунди;
 • Продължете да разресвате със сухо четкане с кръгови движения нагоре по тялото към задните части и гърба;
 • Повторете процеса, като започнете с ръцете и се придвижите нагоре по ръцете към раменете. Докато четкате на сухо, мислете за движение нагоре по тялото и към сърцето;
 • Ако желаете, почистете стомаха със суха четка и се придвижете до гърдите, като избягвате чувствителни зони;
 • След сухо четкане вземете хладък душ, за да премахнете мъртвите кожни клетки. (Топлата вода може да изсуши кожата ви);
 • Проследете с овлажнител или лосион, за да помогнете за задържане на влагата и хидратиране на кожата.
  Можете да използвате четка денем или нощем, но повишената циркулация може да ви помогне да се чувствате по-будни сутрин.

Целият процес трябва да отнеме около 5-10 минути. Колко често ще правите процедурата зависи от чувствителността на кожата ви. Подобно на други форми на физическо ексфолиране, можете да почиствате със суха четка от един до три пъти седмично.

Странични ефекти и рискове от сухо четкане

Като форма на механично ексфолиране, агресивното и често сухо четкане може да увреди и изсуши кожата ви.

Някои потенциални странични ефекти от сухото четкане включват:

 • Микроразкъсвания, които увеличават риска от кожни инфекции
 • Зачервяване и раздразнение
 • Суха кожа
 • Поява на акне

Сухото четкане също не е идеално за всички типове кожа. Сухото четкане може да бъде твърде дразнещо, ако имате суха, склонна към акне или чувствителна кожа – или имате кожно заболяване като псориазис и екзема.

Ако имате по-тъмен тон на кожата или сте склонни към развитие на пигментни петна ( хиперпигментация ), агресивното сухо четкане може да образува повече тъмни петна.

Дори и да нямате чувствителна кожа, винаги трябва да избягвате сухо четкане на вече чувствителни или сухи зони, включително обриви, отворени рани и слънчеви изгаряния.

Също така е най-добре да пропуснете зоните със сухо четкане, където нанасяте ретиноиден крем с рецепта, ретинол или продукти с бензоил пероксид, които могат да изсушат и обелят кожата. Комбинирането на сухо четкане с тези локални средства може да доведе до поява на акне и да влоши още повече сухата кожа.

Не забравяйте да почистите сухата си четка

Сухите четки могат да съдържат бактерии и нечистотии. Чистата суха четка ще намали риска от инфекция. След всяка употреба измивайте четката си с мек сапун и вода, изплакнете я и я оставете да изсъхне на въздух. Не го оставяйте във влажна зона като вашия душ, което само ще позволи на бактериите да процъфтяват.

Сухо четкане – Обобщение

Единствената доказана полза от сухото четкане е ексфолирането. Но тъй като споделя сходни техники с лимфния дренажен масаж, сухото четкане вероятно помага за подобряване на циркулацията и лимфния дренаж.

Сухото четкане е лесно у дома и отнема само няколко минути. Просто се уверете, че избягвате сухо четкане, ако имате суха, чувствителна или наранена кожа.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: