Течен хлорофил (хлорофилин): Какво трябва да знаете

Течен хлорофил

Нова тенденция, насърчава пиенето на вода с течен хлорофил. Добавете само няколко капки към чаша вода и сте направили така наречената „хлорофилна вода“.

Хлорофилиновите добавки и растителният хлорофил могат да имат различни ползи за здравето.

Някои от най-обещаващите ползи включват детоксикация, заздравяване на кожата/рани, антиоксидантни свойства и превенция от рака.

реклама

Когато се произвежда от водорасли като спирулина или листни зеленчуци, хлорофилът може да бъде солиден източник на растителен протеин.

Потенциалните рискове и странични ефекти от приема на хлорофилна вода са много ниски, ако се приема в препоръчителните дневни количества.

Течен хлорофил и хлорофилна вода са взаимозаменяеми термини, които се отнасят за хлорофилин, течната добавка на хлорофила.

Едно и също нещо ли са растителният хлорофил и течен хлорофил?

хлорофил

Хлорофилът е пигмент, който придава на растенията техния зелен цвят и играе основна роля във фотосинтезата (процесът, при който растенията превръщат светлината от слънцето в енергия и хранителни вещества). Хлорофилът често се смята за основата на целия живот на Земята поради решаващата му роля в поддържането на растенията, основна част от хранителната верига на планетата.

Хлорофилната вода, която се прави от концентриран течен хлорофил и вода, не е същата форма на хлорофил, която се намира естествено в спанака.

Естествено срещащият се хлорофил е мастноразтворим (има нужда от мазнини, за да се абсорбира). Течният хлорофил е хлорофилин, версия, съдържаща полусинтетична смес от натриево-медни соли, получени от хлорофил, и е водоразтворим (изисква вода, за да бъде абсорбиран). Този тип хлорофилна течност понякога се нарича натриево-меден хлорофилин (SCC).

Хлорофилът от растения е проучван от десетилетия и неговите ползи са неоспорими. Но дали хлорофилинът, добавката в течната форма, има същите предимства, които са известни за растителния хлорофил, или това е просто мимолетна тенденция?

Вярвате или не, много от здравните твърдения за хлорофилин (SCC) са доста обещаващи, докато други се нуждаят от повече проучвания.

Добрата новина е, че хлорофилинът има ниски рискове за здравето и странични ефекти, когато се приема в препоръчителната доза, така че плюсовете изглежда надвишават всички потенциални минуси.

Някои от най-мощните проучвания за ползи за здравето, които са свързани с хлорофилин, включват:

 • Заздравяване на кожата
 • Детоксикация
 • Повишена хидратация
 • Антиоксидантни ефекти
 • Подобрено храносмилане, намалено възпаление на стомашно-чревния тракт
 • Противоракови ефекти

Ползи от течния хлорофил

Течният хлорофил или хлорофилин се свързва с множество ползи. Въпреки това, няма много доказателства в подкрепа на всяко твърдение.

Антиоксидантна сила

Антиоксидантната активност на шест производни на хлорофила и Cu-хлорофилин [SCC] е проучена чрез измерване на защитното им действие срещу липидно окисление в проучване, публикувано в Food Research International.

Окислените липиди се намират в големи количества в плаките, образувани в човешките артерии. Образуването на плака е един от основните фактори, допринасящи за заболявания като атеросклероза и инфаркт.

Когато можете да се борите срещу липидното окисление с антиоксиданти (като хлорофил и хлорофилин), можете да защитите цялата си сърдечно-съдова система, потенциално предотвратявайки образуването на плаки.

Когато тези 6 растителни хлорофила бяха сравнени с формата на добавка, cu-хлорофилинът [SCC], тестван и чрез двата метода [DPPH анализ и избелване с β-каротин], показа по-висока антиоксидантна активност от тази на естествените хлорофили.

Изглежда, че хлорофилин може да има по-високи антиоксидантни свойства в сравнение с растителните хлорофили (поне 6-те, тествани в това проучване).

Противоракови ефекти

Институтът Линус Полинг към Орегонския държавен университет установи, че както растителният хлорофил, така и натриево-медният хлорофилин [SCC] могат да образуват тесни молекулярни комплекси с определени химикали, за които е известно или се предполага, че причиняват рак, неща като тютюнев дим, консервирани/сготвени меса и замърсена храна продукти (като царевица, фъстъци и зърнени храни).

Те предполага, че свързването на хлорофил или SCC с тези потенциални канцерогени може да попречи на стомашно-чревната абсорбция на потенциалните причиняващи рак агенти, намалявайки количеството, което достига до чувствителните тъкани.

Както растителният хлорофил, така и добавките с хлорофилин може да попречат на тялото ви да абсорбира известни агенти, причиняващи рак от ежедневието ви, като потенциално ви предпазват от образуване на ракови клетки.

Има положителни открития за много видове рак, включително (но не само) рак на дебелото черво, рак на панкреаса и рак на пикочния мехур.

Добре известно е, че растителните хлорофили показват силни противоракови ползи и е много обнадеждаващо, че хлорофилина, като течен хлорофил също е такъв.

Важно е да се отбележи, че ракът е сложно и многостранно заболяване, с много динамични аспекти, които трябва да се вземат предвид.

Да, доказано е, че хлорофилинът (SCC) предизвиква смърт на ракови клетки и има антиканцерогенни ефекти, но е необходима повече информация, за да се знае до каква степен това се случва при хората с болестта.

Лечение на рани

Лекарите през 40-те и 50-те години на миналия век са открили, че хлорофилинът има дезодориращ ефект върху рани с неприятна миризма, когато се прилага локално, според института Линус Полинг.

По-късно хлорофилинът се добавя към мехлеми, използвани за дебридман или цялостно почистване на рани, за да се намали локалното възпаление и да се насърчи заздравяването.

Заздравяване на кожата

Малко пилотно проучване от 2015 година прилага локален гел с натриево-меден хлорофилин на 10 пациенти с акне и разширени пори. След три седмици пациентите показват „статистически значими подобрения“ и понасят добре продукта.

Друго проучване от 2015 година дава подобни значими резултати след тестване на натриево-меден хлорофилинов гел върху 10 пациенти с увредена от слънцето кожа в продължение на осем седмици.

Вътрешен дезодорант

Няколко проучвания показват, че хлорофилът може да помогне за облекчаване на телесната миризма.

Едно проучване от 2004 година тества хлорофилин при пациенти с триметиламинурия (синдром на рибената миризма), разстройство, при което тялото не може да превърне триметиламина (силно миришещ химикал в червата) в различен химикал, който не мирише, което води до силна, рибена миризма.

Пациентите, лекувани с хлорофилин, са имали по-високи нива на химикали без миризма след лечението. Учените заключават, че хлорофилинът може да бъде от значителна полза за подобряване на качеството на живот на хората, страдащи от триметиламинурия.

Безопасна ли е водата с течен хлорофил?

Като цяло отговорът е „да“, но е важно да знаете някои потенциални странични ефекти.

Допълнителният хлорофил (SCC) може да причини зелено оцветяване на урината или изпражненията, жълто или черно обезцветяване на езика и потенциално диария или друг стомашно-чревен дистрес.

Известно е, че SCC причинява леко парене или сърбеж в някои случаи, когато се прилага локално на кожата.

Тъй като безопасността на добавките с хлорофил и/или хлорофилин (SCC) не е щателно тествана при бременни и кърмещи, тези добавки трябва да се избягват по време на бременност и кърмене.

Важно е да се отбележи, че ако имате сериозно здравословно състояние или приемате някакви лекарства, препоръчително е първо да се консултирате с Вашия лекар, преди да добавите добавки, които биха могли потенциално да взаимодействат с лекарство или да влошат вашето състояние.

Как да приемате течен хлорофил

Както подсказва името му, течният хлорофилин се предлага в течна форма и често се продава в бутилка. В зависимост от марката можете да приемате течността направо или да я смесите с вода или сок.

Въпреки това можете да намерите други добавки с хлорофил под формата на прах, таблетка или капсули.

Качествен продукт въз основа на техните добри производствени практики, може да NOW Foods – бутилка течен хлорофил с аромат на мента, препоръчва се прием на една чаена лъжичка дневно.

Храната

Ако искате да се възползвате от предимствата на хлорофила, без да добавяте добавка към ежедневния си режим, потърсете храна съдържаща хлорофил.

По думите на бащата на медицината, Хипократ, „нека храната ти да бъде твоето лекарство“ в този случай, насочването на количката ви с хранителни стоки през пътеката с продукти и пълненето й със зелени зеленчуци може да е най-доброто място да започнете, ако искате естествените ползи растения, съдържащи хлорофил.

Храните, богати на хлорофил, включват:

 • спанак
 • Люцерна
 • Рукола
 • Аспержи
 • Ечемична трева
 • босилек
 • Броколи
 • Кориандър

Тези храни не само съдържат хлорофил и ползите, които прочетохте по-горе, но също така съдържат необходимите хранителни вещества като фибри, витамини и минерали.

Проучвания в държавния университет на Орегон са установили, че 75-300 мг хлорофил на ден, разделени на дози, са полезни за здравето.

Заключение

Ако сте използвали течен хлорофил и смятате, че виждате ползи, говорете с лекар за неговите плюсове и минуси въз основа на вашето здравословно състояние и история.

Но ако търсите ползи, подкрепени от повече проучвания, най-добрият ви залог е да си набавяте естествен хлорофил от пресни зеленчуци, а не от добавки.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: