Тонгкат Али (Tongkat ali): Ползи и странични ефекти

Тонгкат Али

Тонгкат Али е традиционно азиатска билка за мъжка сексуална активност. Привържениците на традиционната медицина също използват това растение за облекчаване на други заболявания и здравословни проблеми.

Има обещаващи проучвания на свойствата на Тонгкат Али, които показват, че тонгкат али може да повиши мъжката плодовитост, да облекчи стреса. ( 1 ) ( 2 ) ( 3 )

Хората обаче трябва да внимават, ако имат определени здравословни проблеми или приемат определени лекарства.

реклама

В тази статия ще научите повече за традиционните употреби на Тонгкат Али и какво казват научните доказателства за неговите потенциални ползи и странични ефекти.

Какво е тонгкат али?

Eurycoma longifolia, или Tongkat ali, е храстовидно дърво, произхождащо от Югоизточна Азия. Растението е местно за Малайзия, Индонезия и Виетнам. Някои видове от растението растат и в райони на Камбоджа, Мианмар и Тайланд. ( 4 )

Тонгкат Али буквално означава „бастунът на Али“, което се отнася до неговите афродизиачни ефекти. Някои хора казват, че „бастунът“ се отнася до дългите, усукани корени на растението, на които се приписва лечебната стойност.

Други често срещани имена за E. longifolia са Long Jack, малайзийски женшен и чадърът на Али.

Всъщност има три други вида растения, които хората могат да наричат ​​тонгкат али. Това са Entomophthora apiculata, Polyalthia bullata и Goniothalamus.

Тази статия обаче ще се фокусира върху E. longifolia.

Употреба във времето

В Азия E. longifolia е добре известен афродизиак и лекарство срещу малария. Хората са склонни да използват корените, кората и плодовете на цъфтящото растение, за да правят лекарства.

Според преглед от 2016 година, в традиционната медицина хората използват E. longifolia за облекчаване на следните състояния: ( 5 )

 • сексуална дисфункция
 • малария
 • високо кръвно налягане
 • безпокойство
 • чревни глисти
 • диария
 • стареене
 • сърбеж
 • дизентерия
 • запек
 • възстановяване след упражнения
 • треска
 • диабет
 • рак
 • жълтеница
 • лумбаго
 • лошо храносмилане
 • левкемия
 • болка
 • сифилис
 • остеопороза

Същият преглед заключава, че E. longifolia е обещаващо билково лекарство за някои състояния. Въпреки това, няма достатъчно доказателства относно неговата безопасност и ефикасност.

Хората също използват корените на растението за стимулиране на апетита и увеличаване на силата и енергията. Други ги използват като антибиотик.

Традиционно хората пиели водна отвара от растението. В днешно време обаче има много налични продукти от E. longifolia, включително прахове и капсули.

Растението съдържа много биоактивни съединения, включително алкалоиди и стероиди. Квазиноидите са основното активно съединение в корените.

Билкарите смятат растението за адаптоген. Адаптогените са билки, които помагат на тялото да се адаптира към различни видове стрес.

Здравословни ползи

Тонгкат Али може да има ползи за здравето при определени състояния. Повечето от предполагаемите ползи за здравето на тонгкат али не са добре проучени, но някои проучвания показват, че може да помогне за лечение на мъжко безплодие, да подобри настроението и да увеличи мускулната маса.

Мъжка плодовитост и сексуална активност

Някои проучвания показват, че E. longifolia може да подобри мъжката плодовитост и сексуалната активност.

Според преглед от 2016 година, проучвания върху животни и хора предполагат, че благоприятните ефекти могат да включват: ( 6 )

 • увеличен обем на спермата, брой на сперматозоидите, жизнеспособност на сперматозоидите и подвижност на сперматозоидите
 • повишено производство на тестостерон
 • подобрена еректилна функция и сексуална активност

Проучване от 2019 година при плъхове предполага, че ефектите на афродизиак на E. longifolia може да се дължат на повишаване на нивата на тестостерон и повишаване на допамин в мозъка. ( 7 )

Подобрено представяне в спорта

Атлетите понякога използват хранителни добавки, за да подобрят представянето си. E. longifolia може да действа ергогенно, тъй като намалява стреса и повишава нивата на тестостерон, според преглед от 2016 година. ( 8 )

Учените заключават, че приема на високи дози  на добавка E. longifolia дългосрочно, може да има известна полза по отношение на издръжливостта.

Пилотно проучване от 2014 година при физически активни хора на възраст 57–72 години съобщава за повишена мускулна сила и повишаване на тестостерона след добавяне на екстракт от E. longifolia в продължение на 5 седмици. ( 9 )

Здраве на костите

Преглед от 2018 година изследва доказателствата за E. longifolia върху остеопороза при плъховеТой заключава, че E. longifolia изглежда по-малко ефективен от други традиционни малайзийски билки. ( 10 )

Въпреки това, все още може да има потенциал за употребата му за предотвратяване на загуба на костна маса, според прегледа.

стрес

Проучване в Journal of the International Society of Sports Nutrition оценява хормоните на стреса при 63 души, приемащи екстракт от тонгкат али или плацебо в продължение на 4 седмици. ( 11 )

Учените виждат значителни подобрения в гнева, напрежението и объркването при хората, приемащи екстракта. Нивата на тестостерон се повишават, а нивата на хормона на стреса кортизол намаляват.

Те стигнаха до заключението, че тонгкат али може да бъде ефективно средство за лечение на съвременния хроничен стрес, лишаване от сън и възстановяване след упражнения.

Друго проучване от 2018 разглежда комбинираните ефекти на E. longifolia и мултивитамини при умерено стресирани, но иначе здрави участници. Участниците съобщават за повишена жизненост и емоционално благополучие. Концентрациите на глюкоза също намаляват, което също може да е допринесло за благосъстоянието на участниците. ( 12 )

Рак

Учените откриват и идентифицират нови квазиноиди в E. longifolia, които могат да помогнат в борбата с рака. ( 13 )

Лабораторни изследвания в епруветки показват, че съединенията са токсични за раковите клетки на белите дробове и шийката на матката. ( 14 )

Преглед от 2018 година идентифицира 16 съединения в E. longifolia, изолирани от различни части на растението, които показват обещаващи противоракови свойства. ( 15 )

Друго лабораторно проучване показва, че квазиноидите от E. longifolia са ефективни срещу човешки ракови клетки на простатата. ( 16 )

Противовъзпалителни и антимикробни ефекти

Някои проучвания показват, че E. longifolia е ефективен срещу бактерии, включително Escherichia coli и Salmonella typhi. ( 17 )

При проучвания в епруветка екстрактите от растението показват противовъзпалителни и антиоксидантни свойства.

Рискове и странични ефекти

Преглед от 2016 година относно безопасността и токсичността на E. longifolia  съобщава, че не изглежда да има вредно въздействие върху сперматозоидите в епруветките, когато учените са го използвали в терапевтични дози. ( 18 )

Изследванията върху животни обаче показват, че при по-високи концентрации може да бъде токсичен.

Същият преглед заключава, че учените смятат E. longifolia за безопасна, стига хората да не я приемат във високи дози. Авторите препоръчват да се приемат 200-400 милиграма дневно с повишено внимание, особено ако човек е по-възрастен. ( 19 )

Хората, приемащи лекарства за понижаване на кръвната захар, трябва да говорят с лекаря си, преди да приемат E. longifolia, тъй като това може да увеличи ефектите на тези лекарства.

Според прегледа някои източници съветват хората с определени състояния да избягват E. longifolia. Тези състояния включват рак, сърдечни заболявания и бъбречни заболявания. Хората с отслабена имунна система също трябва да бъдат внимателни.

Трябва ли да приемате Тонгкат Али?

Някои проучвания предполагат, че тонгкат али може да намали тревожността и да покачи мускулната маса, но проучванията са ограничени.

Може също да лекува нисък тестостерон, лошо либидо и мъжко безплодие.

Докато тонгкат али не изглежда да има неблагоприятни ефекти в дози до 400 мг на ден, проучванията са ограничени и наличните в момента се фокусират върху краткосрочна употреба.

Не е ясно дали приемането на добавките за по-дълги периоди е полезно и безопасно.

Ако се интересувате от приема на тонгкат али, консултирайте се с лекар, за да се уверите, че е безопасно.

И накрая, бременни и кърмещи жени не трябва да приемат тонгкат али, поради липсата на изследвания в тази област. Освен това, тези със заболявания или приемащи лекарства трябва да говорят с техния доставчик на здравни услуги, преди да приемат тонгкат али.

Заключение

Тонгкат Али изглежда обещаващо лекарство за няколко здравословни проблеми. Някои проучвания показват, че е полезно за мъжката плодовитост, сексуалната активност и стреса. Може да бъде и ефективна хранителна добавка.

Някои лабораторни изследвания показват ефективността на E. longifolia срещу рак в епруветки. Проучванията обаче показват също, че хората с определени видове рак трябва да избягват употребата му.

Има някои проблеми с безопасността за хора, които имат определени здравословни проблеми и тези, които приемат определени лекарства. Следователно, човек трябва да се консултира с лекаря си, преди да вземе каквито и да било добавки.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЗДРАВЕ: