Учените разработват меки контактни лещи с възможност за ZOOM

контактни лещи със зуум

Учените създават контактни лещи, които ще позволят на използващите ги, да увеличават мащаба върху обект при мигане и да се виждат предмети на значителни разстояния без да причиняват вреда на окото.

Погледнато отблизо

Учени от Калифорнийския университет в Сан Диего, ръководени от Шенгянг Кай, работят усилено, за да гарантират, че тази последна актуализация в сферата на оптико-метричните разработки е възможно най-ефективна.

Тези учени наскоро публикуваха проучване, в списание Advanced Functional Materials, в което се показва как тези мащабиращи контактни лещи, заедно с няколко други визуални протези и помощни средства, могат да се ползват активно и удобно от всеки един човек.

реклама

Меките контактни лещи с възможност за увеличение, по които работят в момента, са само прототип на тези, който ще бъдат пуснати като търговски продукт.

Направени са от гъвкави полимери, които реагират на електрически сигнал, без да причинява увреждане на окото.

Детайлите на високата разделителна способност

С мигане или по-специално с две умишлени мигания, електрически сигнал изпраща сигнал към лещите, които ще увеличат мащаба на отдалечен обект.

При повторно подаване на сигнал с двойно мигане, лещите ще се свият в първоначалната позиция. Самите контактни лещи донякъде изкривяват начина, по който светлината навлиза в окото на човек.

Тази технология е базирана на изследване на електрическата енергия, произведена от незначителни телесни функции, така и от изкривяването на светлината, което позволява на хората да виждат.

Тъй като лещите се деформират, носителят ще приема по различен начин визуалната информация. Това е трик на мозъка и физическата логика, което се оказва трудна задача на учените от Калифорнийския университет в Сан Диего да премахнат от търговския продукт.

Борба с препятствията на прототипа

Въпреки че все още е в стадии на прототип, има няколко грешки които авторите на публикуваното проучване все още се опитват да отстранят.

Например, в момента се използват налични в търговската мрежа части, за да открият електрическите сигнали, генерирани от движението на премигването на човешкото око.

Това кара устройството да прилича повече на медицински очила, отколкото на удобни контактни лещи.

Докато самите лещи остават меки и устойчиви, рамката върху която работят не се огъва и това затруднява работата.

Създателите отбелязват в своя проект, че следващата им амбиция е да заменят рамката с по-гъвкава или да намерят начин да се откажат изцяло от нея.

Лещите в сегашното им състояние също не успяват да се самокоригират, когато погледът на потребителя се измести. В момента носителите могат да коригират ръчно състоянието на тези лещи.                                                                                         

В бъдещето…

Ако искат да направят продукта за търговската мрежа, те знаят, че ще трябва да започнат ново проектиране. Въпреки това, учените смятат, че техните контактни лещи могат да направят повече, от това да донесат допълнително удобство на хората, които се нуждаят от очила.

Дори хора, които не могат да възприемат светлина или които са изцяло слепи, започват рефлексно да движат очите си.

Възможно е ZOOM лещата да си проправи път към търговския пазар в рамките на следващите няколко години. Дотогава общността, която носи очила, ще чака актуализации от Кай и неговите връстници със затаен дъх.

Смята се, че устройствата, направени с помощта на меки материали, като някои полимери, са ценни в бъдещето на здравеопазването, производството и взаимодействието човек-машина. 

Те са от особен интерес за медицинските изследователи – особено за хирургически приложения – поради тяхната гъвкавост и биосъвместимост и биха могли да играят важна роля в различни области на роботиката поради способността им да манипулират обекти (като повдигане на човек, изследване на деликатен среда или бране на зрели плодове) с минимален дискомфорт, прекъсване или повреда. 

Някои изследователи разработват меки роботизирани устройства, които могат да променят формата си, за да изпълнят различни изисквания.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: