Ферулова киселина срещу стареене на кожата – приложение и свойства

Ферулова киселина срещу стареене на кожата - приложение и свойства

През последните години голяма популярност набра не толкова популярната ферулова киселина, поради способността си да се бори със свободните радикали и да повишава ефективността на други антиоксиданти, като витамини Е и С. Поради това се използва основно в терапии против стареене.

Ако не сте чували за ферулова киселина, време е да наваксате това. Защо? Защото тя е истински супергерой в козметиката, особено в профилактиката срещу стареене. Въпреки че можете да я намерите в много храни в козметиката, може да има осезаеми ползи в грижата за кожата.

Какво е ферулова киселина?

Ферулова киселина (4-хидрокси-3-метоксиканелена киселина) е органично химично съединение, производно на канелената киселина. Тя е антиоксидант, който се намира в плодове, зърнени храни, зеленчуци и дори в някои треви.

реклама

Всъщност ще го намерите във всичко, което е подходящо за ядене – от банани през броколи до дори бамбук. За козметични и хранителни цели се получава предимно от широколистни растения, семена и кора на иглолистни дървета. Особено висока концентрация на ферулова киселина се намира в семената на ориз, пшеница и овес.

Ферулова киселина се среща естествено в някои храни, включително:

 • овесени ядки
 • трици
 • ориз
 • царевица
 • патладжан
 • цитруси
 • ананас
 • домат
 • ябълкови семена
 • семена от кафе
 • фъстъци

В козметиката феруловата киселина се нарича антиоксидант и обикновено се използва при подмладяващи и анти-ейдж процедури. Въпреки че се използва главно в грижата за кожата, в момента експертите работят, за да видят дали феруловата киселина има и други ползи. Това се дължи на обширни изследвания върху ефектите на фенолите върху организма при заболявания като рак, диабет, възпалителни заболявания и сърдечно-съдови дисфункции.

Свойства и действие на ферулова киселина

Феруловата киселина, поради своите антиоксидантни свойства, помага за защитата на кожата от стресовите фактори на околната среда, което помага за предотвратяване на признаци на стареене. Дезактивира радикалите, вкл. реактивни кислородни видове, като по този начин намаляват оксидативния стрес и предотвратяват образуването на тимидинови димери, което може да доведе до увреждане на ДНК и в резултат на това до биологични промени в кожата.

Може да сте срещали термин като фенолни съединения – това са едни от най-известните биоактивни вещества, наред с танините и флавоноидите. Те включват фенолни киселини, които съдържат хидроксилна и карбоксилна група в структурата си. Хидроксилните производни на бензоената киселина, включително феруловата киселина, са широко разпространени в света на растенията.

Нека добавим, че ферулова киселина може да се използва по време на бременност. Това е важно, защото по време на бременност жените се борят с буря от хормони, което може да се отрази на състояние на кожата. Акнето може да се появи и по време на бременност. За съжаление, не всички налични вещества и препарати са безопасни за жени в благословено състояние, така че си струва да се търсят алтернативи, които нямат отрицателно въздействие върху здравето на бъдещата майка и бебе.

Струва си да знаете, че повечето професионални салони за красота споменават бременността и кърменето като противопоказания за процедурата. Това се отнася за третиране с ферулова киселина в по-висока концентрация, а именно дълбоко подмладяващ пилинг. Въпреки че в професионалната медицинска литература се посочва, че феруловата киселина може да се използва в козметични процедури, по време на бременност настъпват много промени в тялото на жената, включително по-чувствителна кожа, поради което повечето салони съветват да не се извършва процедурата в този случай.

Използването на ферулова киселина в козметиката

Феруловата киселина е вещество с различни свойства, поради което често се използва в козметични процедури за кожата. Като цяло е безопасен за повечето типове кожа, но при чувствителна кожа се препоръчва повишено внимание. Ще го намерите не само в козметиката, но се използва и в професионалните козметични процедури, говорим за пилинг с ферулова киселина.

Ферулова киселина в козметиката:

 • Тя защитава. Като антиоксидант, тя предотвратява увреждането на кожата от стресовите фактори на околната среда, което го прави отлична съставка против стареене.
 • Подсилва. Спомага за стабилизирането на други антиоксиданти, главно С и Е, с които действа синергично и дори засилва благотворното им въздействие върху кожата.

Ако искате да тествате ефектите на феруловата киселина върху собствената си кожа, ще я намерите в много козметични продукти. Не забравяйте обаче, че има вероятност от алергична реакция към ферулова киселина. Това се дължи на съставката, от която идва.

Например, ако сте алергични към трици, може да сте чувствителни към ферулова киселина от този растителен източник. Най-добре е да тествате козметиката върху малък фрагмент от кожата.

Ферулова киселина – ефекти

Феруловата киселина е превантивна съставка, а не възстановяваща съставка – тя действа като щит срещу образуването на свободни радикали. Това означава, че въпреки че няма да възстанови увредената кожа, ще помогне за предотвратяване на нейното разграждане. Следователно, най-добри резултати ще бъдат постигнати, ако се използва профилактично.

Добре, но как феруловата киселина влияе на кожата? На първо място, тя предотвратява стареенето на кожата, причинено от неблагоприятни фактори. Освен това овлажнява и стимулира синтеза на колагенови и еластинови влакна.

Ферулова киселина – ползи за кожата:

 • Успокоява, защото действа изключително нежно, което поддържа кожата стабилна.
 • Предпазва, защото го снабдява с ценни растителни вещества и укрепва бариерата срещу оксидативния стрес.
 • Помага да се поддържа равномерен цвят, като предотвратява петна и зачервяване, както и намалява вече видимите.
 • Осигурява сияен вид, особено в комбинация с витамини С и Е.
 • Има антиоксидантно действие, което е важно за поддържането на красива и сияйна кожа.
 • Помага за намаляване на фините линии и други признаци на стареене, благодарение на своите защитни свойства и свойства против стареене.
 • Подобрява плътността и еластичността на кожата, тъй като стимулира производството на колаген и еластин.
 • Предотвратява запушването на порите на кожата, което запазва кожата свежа за по-дълго.
 • Инхибира процеса на стареене, тъй като намалява негативното въздействие на околната среда върху кожата.

Благодарение на своите антибактериални и противовъзпалителни свойства, феруловата киселина е мощен уловител на свободните радикали, който предпазва клетките от увреждане на ДНК. В комбинация с други антиоксиданти, той е чудесен за увредена от слънцето кожа и предотвратява разграждането на колаген във всички типове кожа.

С какво се комбинира най-добре ферулова киселина?

Както споменахме в началото на статията, феруловата киселина повишава ефективността на други антиоксиданти и така, например, в комбинация с витамин С (аскорбинова киселина) повишава нейната стабилност и ефективност… дори осем пъти според някои източници. Към този брой обаче трябва да се подхожда с повишено внимание, тъй като едно проучване от 2005 г., показва, че феруловата киселина има потенциала да удвои фотопротективната защита, когато се комбинира с витамини С и Е.

Защо си струва да комбинирате ферулова киселина с витамин С? Това е важно, защото самият витамин С (и по-специално аскорбиновата киселина) е нестабилен и бързо се разгражда, особено когато е изложен на слънчева светлина. Ето защо си струва да го комбинирате със съставки, които ще удължат трайността му – за предпочитане под формата на серум в непрозрачна бутилка.

Експертите препоръчват комбинирането на ферулова киселина с хиалуронова киселина, за да се засили овлажняващият и подмладяващ ефект на кожата, тъй като хиалуроновата киселина спомага за свързването на влагата в кожата.

Феруловата киселина може да се комбинира и с ретинол- ретинолът работи за стягане на кожата и придава блясък, докато феруловата киселина позволява на ретинола да действа още по-дълбоко в кожата, като същевременно насърчава производството на колаген. Интерес представлява и ресвератрол, с който феруловата киселина образува ефективна защитна комбинация срещу вредното въздействие на външни фактори.

За да обобщим, най-добре е да комбинирате ферулова киселина с:

Как да използвате ферулова киселина?

Феруловата киселина е често срещана съставка в козметиката, предназначена за ежедневна грижа за кожата. Тази киселина може да се използва независимо от сезона – както под формата на процедури, предлагани в салоните за красота, така и в уюта на собствения ви дом. Благодарение на нежното си действие, феруловата киселина е подходяща за всички типове кожа – дори хора с чувствителна кожа могат да посегнат към нея.

Феруловата киселина е ценна активна съставка на много козметични продукти, не само с антиоксидантни свойства и свойства против бръчки. Благодарение на способността да абсорбира слънчевата радиация (UVA и UVB), тази киселина може да се намери в състава на продуктите, предназначени за защита от слънцето. Тази киселина има и депигментиращ ефект, поради което понякога присъства в състава на козметиката, която изсветлява кожата.

Феруловата киселина може да се закупи и в чист вид – да се добави към готова козметика или да се използва за приготвяне на домашна рецепта.

Важен параметър, на който си струва да се обърне внимание, е pH на феруловата киселина. Струва си да започнете употребата на тази киселина от по-ниски концентрации. В козметиката, предназначена за ежедневна употреба, ферулова киселина най-често присъства в концентрация 0,5-1%. По-високи концентрации, над 5%, са предназначени за вечерна грижа. Ферулова киселина в концентрация 12-40% е предназначена за професионална употреба и трябва да се използва под наблюдението на козметолог или дерматолог.

Ферулова киселина – обобщение

Феруловата киселина е антиоксидант, който засилва ефектите на други антиоксиданти. Когато се използва в продукти за грижа за кожата, помага за защита на цялостната цялост на кожата, като намалява появата на фини линии, петна и бръчки. Може да се използва както при вече видими признаци на стареене, така и за профилактични цели. Най-добре е да го използвате под формата на серум, който съдържа и други антиоксиданти, като витамин С и Е.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от КРАСОТА: